Ya gercekden cok guzel izah ettinHayır canım, günaha falan girmedin... abdestsiz Esma çekilmez, dua yapılmaz, ezberden süre okunmaz, olursa kabul olmaz, günaha girilir, acaba abdestim tam oldu mu, namazımı kıldım ama, acaba kabul oldu mu, aklımda elli soru vardı, onu bunu düşündüm, huşu içinde kılamadım vs vs bunlar hep cahil insanların, bilip bilmeden konuşup, insanları dinden, inandan, ibadetten soğutan zırvalıkları ( evet zırvalık diyorum, gerçekten öyle çünkü, çok kızıyorum bu tür cahil insanlara ) ve şeytanın vesveseleri...
Nasıl olsa tam yapamıyorsun, o zaman hiç yapma, dedirten safsatalar... insanı maneviyattan hepten uzaklaştırmak için, şeytanın hileleri, tuzakları....
Hayır efendim, abdest yoksa ve O an abdest alma imkanı yoksa, esmalar da okunur, dua da edilir... evet başlarda eksik olur, yanlış olur ama bir yerden başlamış oluruz ve giderek yanlışlarımızı eksiklerimizi tamamlayarak devam ederiz...
Tam yapamıyorsan, hiç yapma.... bu şeytanın en büyük oyunu... yok öyle bir şey....
Hepimizin eksikleri, yanlışları var... ama bunların farkında olup,bir yerlerden düzeltmeye çalışma çabası kesinlikle karşılıksız kalmaz...
Ya gercekden cok guzel izah ettin
Sana cok tesekkur ederim
Yangina su atar yangini ferahlatir gibi.
Basim acik cektim esamami acaba diyorum hemen?
Yani yoldayim misal icimden cekmek geliyor parmaklarimla sayip cekerim ben zikirmatigim olmadiginda basim acik ama ojemde var boyle ne hakla Rabbin adini anarsin diyorum kendime o an cok uzuluyorum.
Ama cekmekde istiyorum.
Iste hep huzursuzluk.
Hep vesvese.
Hep bi kendimle celisme durumlari.
Boyle sozler duymak inan cok iyi geliyorOlur mu öyle şey... başım açık, Esma çekmeyeyim, dua etmeyeyim... ne mutlu sana ki bir çok sözde kapalının bile belki içinden gelmeyen şey senin içine doğuyor, Allah ı zikretmek istiyorsun.... başın açık olması, tırnağının ojeli olması asla buna engel olmasın.... dinimizde nerde var, baş açık Allah zikredilmez diye bir saçmalık!
İyi o zaman hepimizin eksikleri var... hiç bir şey yapmayalım o zaman... oruç tutamıyoruz diye, namaz kılmayalım, başımız açık diye oruç tutmayalım vs vs. Bunun sonu yok... aksine ne yapabilirsek o kar, bir ibadet diğer ibadetlere de vesile olur gözüyle bakalım, gerçekten öyle çünkü....
Mesela namazına devam eden bir insanın, er ya da geç, kıldığı namazların diğer ibadetlerine de vesile olacağına inanırım ben, o kadar çok örneğini gördüm ki... veya oruç, zekat konusunda hassas olan bir insanın, zamanla diğer kulluk görevlerini de, onu eleştiren, kendini dört dörtlük sanan insanlardan çok çok daha güzel yapmaya başladığına şahit oldum...
Biz elimizden geleni, samimi duygularla yapmaya devam edersek, zamanla eksikliklerimizi tamamlama konusunda Rabbim mutlaka yardım edecektir...
Yazacak çok şey var da, asansör kapısında ancak bu kadar... :)
Birbirimize dua edelim...
Canım sağol. matkap kullanır var zaten bende kullanırım hattaD derya10-_- eşin matkap kullanabiliyorsa eğer 5 dkda takarsınız cnm. Hatta siz takamasanızsa bir perdeciye ne kadara monte edersiniz diye sor. Yine daha uyguna gelir muhtemelen
Canım benim, aynı duyguları dönem dönem hepimiz yaşıyoruz... mesela ben, şu an senin hissettiklerini çok daha yoğun hissetmiştim yakın bir dönem...
sağlıklıydım, beni çok seven, benim çok sevdiğim bir eşim vardı, sağlıklı, zeki , pırlanta gibi evlatlarım vardı, eşim de ben de kariyer yapmış, günümüz şartlarında çok güzel meslekleri ve kazançları olan insanlardık, maddi anlamda, elhamdulillah hiç sıkıntı çekmedik, istediğimizi alıyor, istediğimiz tatile gidiyor, çok rahat bir hayat yaşıyorduk....
öyle sadece kendi için yaşayan insanlar da değildik, büyüklerle, akrabalarla, arkadaşlarla ilişkileri gayet iyi, ihtiyacı olanla paylaşan, maddi manevi sıkıntılarını gidermeye çalışan, orucunu tutan, kılık kıyafetine dikkat eden, haccını, zekatını, fitresini, sadakasını, kurbanını aksatmayan da insanlardık......
Ama tüm bunlara rağmen huzursuzdum..... sebepsiz iç sıkıntılarım oluyordu dönem dönem.... sebepsiz mutsuz hissedişlerim....
bi de işin tuhafı sadece bende oluyordu, eşim çok daha huzurlu, mutlu, neşeli, dingin bir insandı....
eee, peki bendeki eksik neydi? Aynı hayatı, aynı şartlarda yaşıyorsak, manevi dünyalarımız arasındaki bu farkın sebebi neydi?
Sebebi bulmam çok zor olmadı.... benim sorunum kılamadığım, kılsam da hakkını veremediğim NAMAZlarımdı........
Hala da tam anlamıyla başlayamamış ve hakkını vererek kılamıyor olsam da, hastalığı bulup, tedaviye gayret ediyor olmak bile çok rahatlattı beni.... bundan sonraki duam, inşallah daha iyi olmasını dilemektir.....
Sen benden şanslısın, hastalığı çok daha erken farkedip, tedavi yollarını aramaya başlamışsın bile... :)
Ne güzel anlatıyosun ya sen de @meyraa da . İnsanın yüreğine dokunuyosunuz resmen... Rabbim bana da nasip etsin namzamı kılmayı inşallah.Merhaba kızlar
tr_lelli ben zelalke nin problemini tam anlayamadığım için konuşalım dedim. Tabi ki elimden geldiğince yazarım.
Nereden başlasam yazmaya bilmiyorum.
Lisede ve üniversitede okurken namaz kılardım. Ama sırf kılıyorum demek içinmiş. Onu şimdi anlıyorum. Oğlum doğana kadar da kılıyordum. Sonra Doğum yaptım. Yarım yamalak kıldım. Arada bıraktım. Sonra tekrar başladım. Böyle devam etti. 4 yıl önce müthiş bir iç huzursuzluğu yaşıyordum. Çok şükür herşeyim vardı. Hayalini bile kuramayacağım bir ünvanım, iyi bir kazancım, evim arabam, mükemmel bir eşim. Ama huzursuzdum. Mutsuzdum. Dışarıdan mükemmel bir hayatım varmış gibi görünüyordu.
Kendimde ki bu eksikliği tamamlamak için alışveriş yapıyor, sürekli komşu arkadaş muhabbeti yapıyordum. Sürekli çalışıyordum ama olmuyordu. Birkaç arkadaşıma anlattım. Hep yorumlar aynıydı. Bu kadar küçük yaşta o unvanı adının önüne koydun, hayatta amacın kalmadı dediler bana. Ama benim iş ile ilgili amaçlarım hala vardı.
Baktım olmuyor. Bir psikoloğun kapısını çaldım. Bunu da kimseye söylemedim. Çünkü dışarıdan mükemmeldim. Anlattım konuştum anlattıkça daha da anlattım. Ve bu manevi huzursuzluğumun sebebinin Allah'a uzaklığım oldupunu anladım. En son ne zaman ondan birşey istediğimi dua ettiğimi hatırlamıyordum. Çünkü herşeyim bardı ve onu unutmuştum.
Sonra hiç sorgulamadan ( kabul olur mu? Eksik mi yaptım vs ) hemen namaz kılmaya başladım. Bunu zorla değil içimden gelen bir istekle yapmaya başladım. Malesef bazı duaları unutmuşum. Onları hatırlamaya çalıştım. Yavaş yavaş her namazdan sonra okunan duaları öğrendim. Namazlardan sonra onları okudum. Esma ül hüsnayı duydum bir yerden. Hepsini tek tek okudum ihtiyacım olanları çıkarıp her gün zikir çekmeye başladım. Ama hiç sorgulamadım. Abdestsiz de olsam yolda da olsam hep dilim duada olmaya başladı. Her an Allah'ın adını anmak değil mi önemli olan. Meyra nın yazdığı gibi dinimizi zora sokan, acayip kurallar koyan o yobazları dinlemem ben. Ben allahı anmak istiyorum. Abdestsiz olabilirim. Sanmam ki rabbim onu abdestsiz andım diye beni günahkar bellesin.
Bu sürede psikoloğa gitmeye devam ettim. Konu komşu muhabbetini bıraktım, deli gibi kitap okumaya başladım, eskis gibi fütursuzca alışveriş yapmıyorum. Eskisi gibi delirmiş gibi çalışmıyorum ama çok çok huzurluyum. En sevdiğim şey andest alıp esan okunmasını beklemek. Allah kabul eder inşallah.
Yaşamımı namaza göre ayarlıyorum genelde. Yurtiçi yurtdışı nereye gidersem gideyim önce namaz eşyalarımı koyuyorum bavuluma. Ve elimden geldiğince kılıyorum. Vakit namazları dışında nafile namazları da kılıyorum.
Şimdi kıldığım namazlar eskiden paldır kültür kıldığım, sırf kılmış olmak içim kıldıklarımdan çok farklı. Keyif alıyorum. Çok mutlu oluyorum.
Ben de oruç tutmayı sevmiyorum. Sırf tutmuş olmak içimi rahatlatmak içim yapıyorum bazen. Çevremde oruç tutanların büyük bir kısmı fa çocukluktan alışkanlıkla, aile baskısı ile tutuyor gibi geliyor bana. Oruç konusunda da bir aydınlanma yaşayacağımı ve onu da hakkıyla yapmaya çalışacağını biliyorum.
Beni bazı arkadaşlar biliyor. Ben gayet açık bir bayanım. Yırtık kotum mini eteğim ile hiç dışarıda böyle bir izlenim vermiyorum. Çevremden çok az kişi Nanaz kıldığımı bilir.
Sık görüştüğüm 2 tane arkadaşımdan biri deist biri de ateist. Fakat ben onları insan olarak çok seviyorum. Onları dini anlamada etkilemeye çalışmıyorum. Ben oruçlu iken onların yanına gidiyorum. Vakit geçiriyorum. Onlar yiyor içiyor. Sohbet muhabbet ediyoruz.
Benşm durumum budur kızlar. Çok şükür rabbime. Neler yazacaksın bana merakla bekliyorum.
Birde kizlar bisi anlaticam size sadece anneme anlattim
Guzel ruyalarin cok anlatilmamasindan yanayim ben
Babannemi cok severdim
Ayni evde buyuduk
Bizimle kaliyordu olene kadar.
Ayni odada yattik
Babannem cok agzi duali cok yardimseverdi.
Her ramazan teravihde
Mukabelelerde
Tesbih namazlari zikirler iftar yemekleri cocukesirgeme kurumlarina huzur evlrrine yardimlar yapardi.
Maasi vardi dedemden.
Biz karismazdik onun maasina yorgan falan dikerdi ayrica para kazanirdi.
Hic bos durdugunu bilmezdim.
Hic bisi yapamasa patik yelek orerdi.
Hediyede yapardi.
Kimseye eli bos gitmezdi.
Gece cok namaz kilar sabaha kadar tesbih cekerdi.
Herkes cok severdi
Herkesle iyi gecinirdi
Cocukla cocuk olurdu buyukle buyuk.
Herkes ona ana derdi
X ana.
Bizimle sarki soyler piknige gelir hamakda sallanir az sonra oturur namazini kilardi nerde olsak.
Arabada yolculuk ederken bile namazini kilardi.
Eli hep pardesösunun cebinde gezerdi.
Cebinde hep tesbihi olurdu cunku.
Okuma yazmasi yoktu ama okadar cok sehir gezmistiki.
Gezilere katilirdi cami turbe gezilerine.
Kuran arkadaslari vardi hic birakmazlardi onu koye falan gotururlerdi.
Ben gece uyanirdim babannem namaz kiliyor
Sabah uyanirdim babannem namaz kiliyor.
Hep kilardi ama
Nafile,kuşluk,tesbih namazi hep.
Babannem 2007 yilinda vefat etti.
Nasil eli acik ki kocaman bir tencere yoresel corbamizdan kaynatip tum binaya dagitmis.
Komsulara
Sonra abdestini almis.
Az oturim namaza durim demis anneme kalbim skisti demis (kalp yetmezligi seker tansiyon vardi by pas olmustu)
Fenalasmis namazini kilamadan.
Hastaneye gidemeden yolda can verdi.
Dedemi cook severdi 25senedir duldu ama hep nurdayatasicam diye bahsederdi hic adini demezdi.
Hep mezarina giderdi saatlerce aglardi.
Dua ederdi sulardi temizlerdi.
Öldukden sonra ruyalarima gelmeye basladi.
1 defa yemek istedi benden
Bende bisiler aldim dagittim.
Bir defa kuran okutmami istedi okuttuk (her senede okutuyoruz)
1 defada uzakdan bana el salladi seslendim babanne nasil oralar rahatmisin dedim ruyamda guldu cok rahatim dedi.
Nasil ki napiliyoki dedim.
Herseyden once namaz illede namaz dedi bana.
Aglayarak uyandim ve ezan okunuyodu sabah ezani.
Esim aglamama uyandi.
Hemen abdest aldim namaza durdum.
Esim bile iyi saatte olsunlarmi gorundu noluyo dedi silkeledi beni
O donem cok guzel kiliyordum sonrasi yok iste
Rabbim beni secti duyurdu yol gosterdi bana ben bilemedim.
InsAllah layikiyla artik bende yapmak istiyorum.
Cok uzun oldu farkindayim ama bende doluymusum bu konuda suan anladim.
Hakkinizi helal edin
Ben yazarken agladimGözlerim doldu, burnumun direği sızladı.. Nur içinde yatsınlar inşallah tüm sevdiklerimiz...
Farkında mısın lellim bu da bize bi yol, bi işeret....
Amin canim nurlarda yatsin tum ölmuslerimiz.Tr lelli Allah babanenin mekanını cennet eylesin.
Bir fatiha istedi bak.
Çok duygulandım ya ben.
Ben yazarken agladim
Babannem benim yurek sizim..
Ben aglasam oturur aglardi.
Cok severdi bana cok duskundu.
Bende ayni ona
Gunlerce kabullenemedim öldugunu.
Babannem nasil biriki bunlara yetisebiliyor hic mi yorulmaz ki acaba derdim hep.
Ben evlenirken esime dedi ki benim nurlardayatasicam bu kizi bana emanet etti.
Bende sana emanet ediyorum dedi.
Hep allah senin murvetini gormeden emanetimi eemanet etmeden almasin canimi derdi.
O ne bicim laf be derdim kizardim.
Ben 1.5yasindayken dedem vefat etmis.
Benim oglum 1.5 yasindayken babannem vefat etti.
Hic biri tesaduf degil bence.
Hepsi yazilmis kader.
Esim hala babannemin mezarina gider hadi gidelim der bana
Esim acillik oldu babannemin öldugu gece
Cok severdi babannemi.
Allah rahmet eylesin.
Hakkını helal kuzum..Otobüsteyim ağlayacağım az kaldı.
Dhepsinin mekanı cennet olsun.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?