Muhafazakar insanlar

Ben böyle bir evlilik yaptım cnm, benim annem babamda namazında niyazında insanlar ama aynı zamanda oldukça ileri görüşlüdürler. Eşimin ailesi ise hem muhafazakar hemde bize göre bakış açıları oldukça farklı. Ama şu var ki asla bize müdahele etmediler. Birde uzakta yaşıyoruz biz, eşimin memleketine bayramdan bayrama gidiyoruz çok sıkıntı olmuyor. Senin durumun ise farklı çünkü en başından kapanma konusu ortaya atılmış, erkek arkadaşında sana alttan altta bunu kabul ettirme çabalarına girmiş. Anladım seviyorsun, çıkış yolu arıyorsun ama iyi düşünmelisin. Ailelerde evleniyor ve sizin aileleriniz bambaşka dünyaların insanları... çok çok iyi düşün ve ailenin dediklerini gözardı etme. Onlar bizim göremediklerimizi en başında çooook güzel şekilde görüyorlar. İnşallah hissettiğim gibi olmaz ama senin ileride çok başın ağrıyacak bu aile ile. Umarım istediğin gibi musmutlu olursun

Ne kadar muhafazakar
Yobaz mı ? Ilımlı mı ? Radikal mi?
Dipsiz kuyu bu . Ben olsam uzak dururum size iyi şanslar dilemeye geldim ...
Boyutunu bilemiyorsanız yerinizde olsam bilmek için çaba sarf etmezdim. En dayanamadığım insanlardandır yobazlar.
Yobazlık kavramı da kişiden kişiye değişir gerçi. Mesela sizin için ne yapılıyorsa yobazdıe?

Muhafazakar bir ailem var güya.
Herkesi aynı kefeye koymuyorum kimse de beni yanlış anlamasin.
Eskiden bu bakış açısına burunenlere ciddi karşı gelir savunurdum lakin büyüdükçe ailemin içinde ki muhafazakar kavramı ile çatıştığıni görünce,sadece çekirdek ailem değil, aynı soydan geldiğim hemen hemen bu tabirine uyan tüm bireylerimi kastederek diyorum ki ;
Disi sizi, içi de beni yakiyor.
Ama tabi sizin karşılaştığınız kişiler bu minvalde değildir bilemem.

Bazen der acaba sizin günahlarınızdan hesaba çekilecek miyim, diye. Ancak bunu sizi iyi yetiştirdim mi gibisinden söyler. Sonuçta insan evladını bile tanıyamıyor bazen. Özellikle abime, eskiden beri aman başkasının kızına bakıp laf atayım deme seni değil, seni yetiştireni kımarlar falan der. Bize de benzeri nasihatler eder. Hani endişesi çocuklarımı ahlâki açıdan iyi yetiştirsim mi diye. Dini açıdan ise, ben size öğrettim gerisi size kalmış der.

Herkesin belli muhafazakarlık ölçüsü vardır evlenmeyi düşündüğünüz insanların fikirleri ne siz onlara ne kadar yakinsinjz ne kadar uzaksiniz . Fikirleriniz çok uzak ama seviyorum derseniz zaten mutlu olamazsınız. Bu tip konulara yorum yapmak çok zor çünkü muhafazakârlık net çizgileri ölçüleri olan bi kavram değil benim size naçizane tavsiyem eğer nisanliysanjz bu süreci üç beş ayla sinirlamayin biraz daha uzun tutun ailesiyle de sık sık iletişime girin hem aileniz hem siz gidip gelin birbirinizi tanıyın nişanlılık süreci tam olarak bunun içindir hem kafanizdaki soru işaretlerini de daha net cevaplarsiniz

Türkiye'de muhafazakarlığın artık dinle ilgisi çok az kaldı.
Başı bağlı kıçı açık dar kotlu ablalar, cumaya gidip 20dk sonra müşteri kazıklayan kul hakkına geçen esnaf abiler, yarım saatlik misafirlikten sonra 5kez hakkını helal diyip kucaklaşan sonra da evli heriflerle mesajlaşan ablalar, dindar geçinip sokak hayvanlarının mama su kaplarını tekmeleyen abiler....Ağızlarına dini sakız edip soytarı olan bu tipler de var, gerçekten edebiyle takılanlar da. Din artık din olmaktan çıkıp acaip bir sosyal fenomene dönüştü. O yüzden şansına ne çıkar bilemiyorum.

böyle soru olmaz ki

muhafazakar insan diye standart bir şey yok ki

bana göre muhafazakar olan sana göre hiç muhafazakar olmayabilir

bir gün sitede bir grup komşu ile oturuyorduk bir okuldan söz ettiler bana göre okul milliyetçi muhafazakar çizgide idi onlara göre solcu idi

okul bu kişi değil ve bilindik bir marka özetle baktığın yerden muhafazakar kavramı değişir

sana uyar mı konusunu da sadece sen değerlendirebilirsin ailen eşin dostun dahi yeterince objektif olamaz

Yobazlık kavramı da kişiden kişiye değişir gerçi. Mesela sizin için ne yapılıyorsa yobazdıe?
Sabah tek başıma yaptığım yürüyüşe karışıyorsa yobazdır. Cuma akşamı moda da gideceğim konsere gitmeme engel olmak istiyorsa yobazdır . Giydiğim tayta, içtiği biraya karışıyorsa yobazdır . Bırak hayatıma ortak etmeyi ,Allah'ın selamını vermem

Evet haklısınız aklım karışık ve sürekli konu açıyorum buraya :) seviyorum ama sevmekten ziyade karşımdakinin düzgün biri olduğunu bana zarar vermeyecek biri olduğuna inanıyorum ve hemen silip atıpta sonra pişman olmak istemşyorum. Şu da var kapanma olayını konuştum ve tamam istemiyorsan ailemde ben de zorla yaptıracak değiliz biz yobaz baskıcı değiliz dedi. Sadece bizde böyledir ve seninde öyle olmanı isterlerdi ama olmam diyorsun kimse de olacaksın diye zorlamaz. Ama çevremden bu konularda rahatsız olursun anne babam olmasada diğer akrabalar arada sana laf sokabilirler bunlara hazır mısın diye soruyor.

Hayat tarzınız eleştiriliyor, kınanıyor, dikte edip değiştirilmeye çalışıyorsa karşınızdaki yobazdır. Kendini üstün görüyor, kendi görüşü dışındaki eleştirileri duymuyorsa keza.
Aslında ne kadar kıskanç ve cahil olduklarını bilmezler. Sizi de kendi içlerine çekmeye çalışırlar.

Kapanma olayı çok önemli . İş yerinde bu durumda bir arkadaşım vardı .Kapandı . Sonra açıldı kız . Yazık ya hayata müdahale bunun adı .

sanirim kelime anlami "sahip oldugu degerleri muhafaza eden kisiler" demek, aslinda dini bir kelime de degil.

Muhafazakarlık=dindarlık olarak mı soruyorsunuz bu soruyu? Ben muhafazakarlığı dindarlık olarak değerlendirmiyorum,tabi ki dindar insanların bu yönde meyili fazla ancak hiçbir inanca sahip olmayan arkadaşlarım var ve oldukça muhafazakarlar.bunun karakter,yetirşrilme tarzı ile alakası olduğunu düşünüyorum. O sebeple bahsettiğiniz muhafazakar ailenin genel prensiplerini,değerlerini,yaşam tarzını gözlemleyip genelleme yapmadan ona göre karar verin derim.

Haklısınız. Zaten herkes yaşamıştır yorum yapsın demedim ki. Yaşayan bilen varsa yazsın dedim. Elbette ailesi öyle olan arkadaşlarda örnekler vererek anlatabilir

ama biz sizi de bilmiyoruz ki

yani deseniz ki ben açığım ama 3 aylarda oruç tutarım kandilde şunu yaparım kurban keserim fakat namaz kılmam

ya da ben açığım sadece oruç tutarım

başım kapalı ama namaz kılmam

başım açık Müslümanım ama ibadet etmem

dine inanmam, ateistim, agnostikim vs vs

biz sizi bilmeden size göre muhafazakar birisini de bilmeden sağlıklı yorum yapamayız ki

babaannem başı kapalı küçük şehirde büyümüş orucunda namazında vs bir insanda

halam da liseye kadar kapalıymış mesela sonra açılmış namaz kılmaz oruç tutmaz

anneannem kapalı ama uzun yıllar namaz vs kılmamış annem hiç kapanmamış namaz kılmaz oruç tutmaz

ama onlar da bazı kurallara göre yaşar bana göre muhafazakardır

ha kv mesela dışardan başı bağlı vs dir oruç tutmaz namaz kılmaz tanrı ile işi olmaz ama geleneksel olarak kapalıdır yazın arada açık olsa da kışın kapalıdır

Bu her ailenin dini hassasiyetleri ölçüsünde değişecek bir durum bence.Öncelikli olarak siz ve eş adayınızın kafa yapısı uygun olmalı.
Staj dönemimde tanıştığım bir abla ve eşi çok farklı görüşte olmalarına rağmen severek evlenmişler,abinin içki içmesi,kadın arkadaşlarıyla mesafesi sıkıntı oluyordu,ablanında sohbete falan gitmesi.Tabii bir de çocuk vardı,yetiştirilme konusunda da bir çekişme oluyor maalesef.

Eşinizle aynı kafadaysanız aileler ilk başta sıkıntılı olsa da zamanla herkes kendi evine çekilir ve karı koca siz müdahalelere müsaade etmezseniz hallolur bence.Sizlerin kesin tavrı önemli.
Eşimin ailesi dindar hatta tutucu fakat onlarınki ilimle değil kültürle gelen bir inanış olduğu için geçinmek,görüşmek imkansız.
Allah-u Tealanın farz kılmadığını haşa adam beklentileri ve 'ana-baba'olma adına hak görüyor kendine.Mesela anne babaya itaat,size zulmetmediği sürece farzdır İslamda ama bunlar gelinden de bunu bekler gibi gibi..
Benim ailem,özellikle babamın pek dini hassasiyetleri yok maalesef.Fakat eşim ve ben aynı hassasiyette olduğumuz için düğün hazırlığında sıkıntı yaşamadık,babam saygı duydu sağolsun.Fakat kayınpeder nikah sonrası topluca aile fotoğrafını kadın çekiyor diye salonu terketmişti.Çünkü en dindar,en mübarek o Yani karşınızdaki normal saygılı dindar insansa sıkıntı çıkmaz,kendi doğrusundan başka doğru kabul etmeyen dar görüşlü ve bunu da çocuklarına empoze eden kişilerse,eşinizde bu konuda dik duruşlu değilse zorlanırsınız..

sanirim kelime anlami "sahip oldugu degerleri muhafaza eden kisiler" demek, aslinda dini bir kelime de degil.

Öyle tabi ki
Benim çalışma hayatım var, gezmeyi yemeyi içmeyi de severim, içki de içerim, gece gezmesi de yaparım.
Öte yandan evlenmeden beraber yaşamam mesela, çocuklarımın da kız/erkek nikahsız yaşamasını istemem çünkü aile gerçekten inandığım bir değer. Ailede saygı, sevgi olması; tüm üyelerin soyadının aynı olması bir aile birliği olması, çocukların iyi yetişmesi, anneanneyi dedeyi bilmesi....Ben bu değeri dinden bağımsız olarak muhafaza etmek istiyorum çünkü gerçekten değer veriyorum. Bu durumda ben de muhafazakar oluyorum sanırım ama dinle alakasız şekilde :)

Genel olarak diyemezsiniz.
Her aile kendine özel.
Ben muhafazakâr bir ailede yetiştim.
Kimse kimseye karşımadi. Babam bir kere bile kıyafetim hakkında yorum yapmadı.
Tek başıma yurtdışına da çıktım, arkadaşlarımla tatile de gittim.
Acik-Kapalı ayrımı bizde olmaz, dogdugum büyüdüğüm semt gayrimüslimlerin yogun olduğu bir yerdi. Bir günden bir güne sıkıntı yaşamadık.
Birine bir şey dayatmak saygı ile alakali.
Ama biri ile evlenirken ortak paydanin çok olmasi benim için önemli. Kendi yasantimla taban tabana zıt dostluklarım var ama evlilik olmaz.
Çünkü birine saygı duymak tamam ama aynı yolda yanyana yuruyebiliyor olmak gerekir.

Ben evlilik icinde farkli yasam bicimini benimseyen biri ile yapamazdım.
Yapabilen elbette vardır.

Şimdi şöyle söyleyeyim size,
Siz evin sağ tarafındaki pencereden bakıyorsunuz ve gördüğünüz manzara yemyeşil ormanlar, harika ırmaklar, cıvıl cıvıl kuşlar
Karşınızdaki insan evin sol tarafındaki pencereden bakıyor ve uçsuz bucaksız masmavi deniz, sahil, yakamoz görüyor.

Ikiniz de birbirinize gördüklerinizi anlatmaya çalışıyorsunuz.
Ama siz hayatınızda hiç deniz görmemiş birisiniz, karşınızdaki de orman nedir bilmiyor.
Ömür boyu anlatacak kadar sabır, saygı, anlayış ve merhamet her iki tarafta da varsa sorun yok.

Ikinizden birisi kendi penceresini terk edip diğerinin yanına da gidebilir.
Ancak unutmamalısınız ki, ağacı kökünden ayırırsanız kurur.
Yerin üstündekiler kadar altındakilerle olan bağlantısıdır, ağacı güçlü yapan.

aynen öyle

ben bazen derim ben muhafazakarım diye herkes nasıl yani der

yeni ortama uyum sağlayamam, doğrularımı değiştirmeyi sevmem vs vs

ülkede dine yönelmiş anlamında kullanılıyor da onun da o kadar farklı boyutu var ki

Güzelim şimdi sana laf sokacaklar buna hazır mısın ne demek? İnsan birilerinin eşine laf sokmasına asla müsade etmez bu bir. Kendini bilen kişide zaten buna kalkışmaz buda iki. Ben erkek arkadaşını samimi bulamıyorum neden bilmem. Bak eşimin kuzeni bildiğin ciddi muhafazakar, karısı kızı kara çarşaflı. Asla elimi sıkmaz iki kelimeden fazla benimle konuşmaz ama banada laf falan söylemez, söyleyemez. Oraya bayramlaşmaya gidince ben çok geriliyorum mesela. İçimden birşeyler kopuyor inan. Tüm akrabaları böyle olsa cinnet geçiririm net :) Kayınvalide adayın daha başında bize gelen kapanır demiş sana yolunu yapmış. Benim kayınvalidem hacı olmasına rağmen kızım kılık kıyafetine özen göster, eşin sever böyle şeyleri diyor mesela. Aradaki farkı gör diye yazdım. Bence olması gerekende bu yani. Onlar bana saygı duyuyor ben onlara. Köprüyü geçene kadar durumu seziyorum, yine söylemeden duramayacağım...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…