Mutfak Sohbetleri (Mutfağa ve Lezzete Dair Herşey)

ne güzel şeyler paylaşılmış maşallah...
nacizane birkaç pirinç pilavı püf noktası da benden olsun...
öncelikle pirinç bi 5-10 dk ılık suda beklenirse ve iyice beyazlaşıncaya kadar yıkanırsa
tane tane oluyor ayrıca bir iki damla limon suyu veya bir küp şeker de bembeyaz ve tane tane yapıyor. muhakkak tereyağı kullanırım çok az da sıvı yağ .
margarini artık hayatımızdan çıkardık keklere,pastalara margarin yerine tereyağı ve sıvı yağ
kullanıyorum hem sağlıklı oluyor hem çok hoş tat veriyor

kek de de önemli olan annemden öğrendiklerim ve uyguladıklarım ...
yumurta oda ısısında olmalı daha iyi kabarıyor .
yumurtaları çırparken parmak ucuyla tuz eklenmeli ve şekerle iyice çırpılmalı,
unu eleyerek eklemek ve unu karıştırırken mikser yerine çırpma teli veya kaşık kullanmak

Kızlar ya banada yardım edersiniz umarım...

Fırında makarnanın en lezzetli ve pratik tarifini verebilirmisiniz?
Tam kıvamında olsun istiyorum sosuda kendiside..

hatta usta pastacılar yumurtayı çırpmadan önce çelik bir kapta biraz (pişmeden tabi) ısıtırlarmış....buzdolabından çıktığı gibi kullanmamalı....ve bencede kesinlikle mikser kullanmamalı kabarması isteniyorsa..

Ben de bir şeyler söyleyeyim..
Pilavın hası ,kavrulmadan kaynayan suya bırakılarak yapılan haşlama pilavdır..
Keki de soğuk fırına atın arkadaşlar,kullanacağınız malzeme de oda ısısında olsun..

Ben hep mikserle yaparım.Tahta kaşık falan da hikaye.Daha bir tek kere kabarmadığını görmedim..

kekle ilgili kimileri diyor ki bekletilmeden hemen fırına sürülmeli, kimileri de biraz kalıpta ya da tepside bekletince güzel olur...
hangisi doğru usta hanımlar?

bir madde de ben paylaşayım;
kalıpta kek yapıyorsam sıvı yağla yağlamam kalıbı.
tereyağıyla, yoksa margarinle yağlar, sonra un serperim üzerine.

kekle ilgili kimileri diyor ki bekletilmeden hemen fırına sürülmeli, kimileri de biraz kalıpta ya da tepside bekletince güzel olur...
hangisi doğru usta hanımlar?

Zeynocan kabartma tozu kullandığın ürünlerde bekletme yaparsan kabarmaz,hemen fırınlayacaksın..

bir madde de ben paylaşayım;
kalıpta kek yapıyorsam sıvı yağla yağlamam kalıbı.
tereyağıyla, yoksa margarinle yağlar, sonra un serperim üzerine.

Ben de sadece sıvıyağ ile yağlarım ve kekim çok rahat kalıptan ayrılır..

teşekkür ederim.
bu arada işte her yiğidin yoğurt yeyişi farklı olurmuş

açıklarmısın canım mesala yağıyla kavurmadan mı yapıyorsun pilavi kaynar suya pirinci bırakıyorsun peki yağı eklemiyormuyuz pilavı çok severim bide böyle denemek siterim

teşekkür ederim.
bu arada işte her yiğidin yoğurt yeyişi farklı olurmuş

Kesinlikle katılıyorum..

açıklarmısın canım mesala yağıyla kavurmadan mı yapıyorsun pilavi kaynar suya pirinci bırakıyorsun peki yağı eklemiyormuyuz pilavı çok severim bide böyle denemek siterim

Tabi..Pirinci en az yarım saat önceden ılık tuzlu suya koyarız.Çıkaracağımız zaman nişastası gidene kadar bolca yıkarız.Tereyağı eritiriz,biraz da sıvıyağ katarız ki parlak olsun.Şehriyeli yapacaksak şehriyeyi kavururuz.Daha sonra pirincin ölçüsüne göre suyu ve tuzunu ekleriz.İster et suyu ister sade suya bulyon ama et suyu tabi ki tercihimiz olmalı..Su kaynayınca iyice süzülmüş olan pirinci fazla karıştırmadan suya salar,ağzını kapatırız.Su kaynamaya başlayınca (bu aşamada nohutlu yapacaksak nohutları da ekleriz) en kısık ocağa koyar ağır ağır pişiririz.Pirincin cinsine göre suyu çekme ölçüsü vardır,ne olur ne olmaz bir tadarız diri gibiyse çok az su ilave eder,duruma göre altını kapatırız.Servisten önce bir beze sarıp dinlendiririz...

peki bu şekilde pilav nasıl oluyor, yani bizim yaptığımız klasik pilavlara göre ne gibi değişiklikler oluyyor?

konuyu da saptırdık ama
(kekten)

peki bu şekilde pilav nasıl oluyor, yani bizim yaptığımız klasik pilavlara göre ne gibi değişiklikler oluyyor?

konuyu da saptırdık ama
(kekten)

Tane tane mis gibi tereyağı kokan bir pilav oluyor..

Bu arada pirinci baldo kullanın,hem iri hem lezzetli..

benimde pilavım süper olur enaniyet olmasın ama .. bende anlatmak istiyorum
pilav tenceresine biraz tereyag birazda sıvıyag alıp kızdırıyorum.. 2-3 saat önceden ıslattıgım pirinci (pirinci ilk yıkamada ıslıyorum yapamaya yakın ılık suyla 2 kere yıkıyorum pis suyu aksın diye) süzüp tencereye alıyorum.. iyice kavurduktan sonra bir tane bulyon atıyorum ..bulyonlada biraz karıstırdıktan sonra kaynamıs suyu ilave ediyorum.. pirincin kalitesine göre degişiyor su miktarı.. herneyse sonra suyu cekınceye kadar kısık ateşte bekletıp bikac dakkada altını kapadıktan snra demelemeye bırakıyoruz... bu kdrcık

kekide fazla karıstırmamak lazımmış kabarması icin birde sekerle yumurtayı iyice karıstırmak.. mikserde kullanılmaması vs.en kısa yol 2 tane k.tozu atmak

burasi ne guzelmis boyle yaaa bayildim burnuma kekler borekler pilavlar geldi hamarat hanimlar elerinize saglik burdan cok seyler ogrencez desenize

canım çok teşekkür ederim çok güzel anlatmışsın sabah çok erken kahvaltı yaptım ve çok acıktım şimdi gittim ıslattım pirincimi yapıcam beğenirsem hep böyle yaparım artık
noğutlu ve tavuklu yaparım genelde eşim öyle sever ama ben sade seviyorum aşığım pilava çocukluğumdan beri hiç bıkmam hergün yerim vallahi

Tane tane mis gibi tereyağı kokan bir pilav oluyor..

Bu arada pirinci baldo kullanın,hem iri hem lezzetli..

tereyağımız malatyadan eşmin annanesi yolluyo mis gibi köy tereyağı pirinç baldo ülker bizimin pirincini çok beğeniyorum

pirinci önceden ıslamam ben. suda pirinçler eriyor çünkü.
gerçi tus atınca erimez. tuzlu suda mı bekletiyorsunuz bekleten arkadaşlar?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…