Mutfak Sohbetleri (Mutfağa ve Lezzete Dair Herşey)

Annem bir sefer domatesi rendeleyip dondurucuya koymuştu kullanmak için çıkardığında sanki domatesi değilde su dondurmuş gibiydi domatesten eser yoktu sırf su tadıda bir garip olmuştu. O günden beri domatesleri yemeklik doğrayarak dondurucuya koyuyor bu şekilde daha iyi oluyor bence.

Bende dörde bölüp koyuyorum kızartmalarda, fırında tavuğa felan kullanıyorum.Ama yemeklik doğrayıp denemedim.Bütün olarak koyup çıkartınca sıcak suya atıp doğrandığını okumuştum.Böyle daha sağlıklıymış ama bilmiyorum ne kadar doğru .Denemedimde hiç.Deneyen duyan varmı?

kızlar beşamel sos tarifi icin cok teşekkürler.. harikasınız.. bu kdr marifetli hatunla aynı forumda olmak cok güzel

pek bir durgun burası.
Bugünün ne günü olduğuda belirlenmemiş, köfte günü olsun bari olur mu?
Hemen bir kuru köfte tarifi vereyim o zaman.
Malzemeler (ben genellikle göz kararı yapıyorum ölçü veremeyebşlirim kusura bakmayın artık)
yarım kilo kadar kıyma
1-2 dilim ekmek
2 orta boy soğan
bir tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı kadar salça
1 yumurta
tuz
karabiber
pul biber
kekik
kimyon

Hazırlanışı
Öncelikle ekmeklerimizi ılık suda bekletelim. Kıymamızı kabımıza alıp içine soğanlarımızı rendeleyelim, ıslanmış ekmeklerimizi sulu olacak şekilde çok az sıkalım sonra ince kıyılmış maydanoz, salça, yumurta, tuz ve baharatları ekleyelim ve iyice yoğuralım. Kıvamı yumuşak olacak eğer kuru gibiyse avucunuzla su ilave edebilirsniz. Ben bu harcı her türlü köfteli yemek için kullanıyorum. Vaktim olduğunda fazla fazla yapıp çeşitli şekiller vererek dolapta saklıyorum acil bir durumda hoop hazırda köftem var. Hemen bir sulu köfte, patates köfte yada kuru köfte yapabiliyorum. Sİzde dilediğiniz şekilde yapıp kullanabilirsiniz.

selam olsun kk nın mutfak şefleri
kaç gündür giremiyodum libyanacım yine çok güzel düşünmüşsün bu topiği bizlere sunmakla
hayırlı uğurlu olsun cici mamalar ve güzel sohbetler olsun inşlhh

ben buzdolabının derin dondurucusunu kullanıyorum zaten iki kişiyiz yetiyor.
en büyük kurtarıcımdır derindondurucu hep zor anımda yetişir elime geçeni koyarım
desem yeridir.
yaptığım her türlü börek,tatlı-tuzlu kurabiyeyi koyarım sadece kek türü şeyler hoş olmuyor çıkınca diğerleri yeni yapılmış gibi oluyor,taze yufka,fazla ekmek,köftelik ekmek,köfteyi hazırlayıp şekil
veriyorum ve paketleyip koyuyorum ve haşlanmış nohut,kuru fasulye...
mantı,yaprak sarması,yazdan taze fasulye onu annem yapıyor ben bilmiyorum açıkçası
domatesle felan soteleyip poşetlere koyuyor ellerine sağlık...bende taze barbunyayı
ayıklayıp koydum ilk kez.

bugün köfte mi konu
o zaman evde inegöl köftesi yapan varmı kızlar
değişik tarifi olan
ben netten bi tarifle evde denedim tam aynısı olmasada lezzetli oldu

500 gr dana döşünden çekilmiş kıyma
1 çay kaşığı karbonat
1 veya 2 soğan
tuz

kıyma 1 çay kaşığı karbonatla yarım çay bardağı suyla yoğrulur.
1 gece buzdolabında bekletilir
ertesi gün yapmadan önce soğanlar rendelenip katılır tuzu eklenir.
bu aşamadan sonra vaktiniz varsa biraz daha buzdolabında bekleyebilir.
sonra kızart ve afiyet olsun.

ben bu tarifi birazcık ekmek içi ve kaşar rendesi ilave ederek denedim
lezzeti güzel oldu aslında ama dışarıda yediklerimiz gibi olmadı yinede
dışarıdakiler dağılmıyor hiç lastik gibi oluyor sanki

derin dondurucuyu sık kullananlardan biride benim..
pratiklik açısından çok şey koyuyorum ben mesela her durumda ni gelen misafir için sarılmış sigara ve muska böreklerim olur mayalı poğaçalarımıda koyarım buzlu bir şekilde fırınlayınca yeni pişmiş gibi oluyor kek koydum bir kaç kere ama ne bileyim bizde kek çabuk tükenir.. kurabiyelerim vardır poşette..
sebze olarak bezelye, yeşil fasulye ,bamya , haşlanmış mısır , yeşil biberleri yemeklik doğrar koyarım damatesi bende kabuklarını soyup yemeklik olarak doğradım koydum..

bu sene taşınma işimiz olunca sadece fasulye ve bamya koydum..
elmalı pasta içim var hazır pişmiş sadece çözdürüp elmalı pasta yapıyorum..
hatta bazen çok yaptığım yemekler olursa kuru fasulye tarzı şeyler dondurma kabına koyup buzluğa yemek olmadığpında ısıtıp yiyoruz güzel oluyor...
haşlanmış nohutda koyarım...
anneciğime gelince yaprak sardırıp poşetler halinde koyarım..
aslında aklıma gelmeyenlerde var..
bir soğanı merak ediyorum doğrayıp yemeklik koyuyorlarmış iyi oluyormu deneyen varmı merak ettim..

köfte konusuna gelirsek ben hep kendim yaparım harcınıda..
soğanı minik doğrarım bazen acele olursa rendeliyorum ne yalan söyleyim.. bayat ekmek içi karabiber, kimyon, pul biber kuru nane, ince doğranmış maydanoz, bir dişde sarımsak hepsini yoğrurup köfte şekli verip az yağlı tavada pişiriyorum dağılmıyor yumuşak oluyor çocuklarda severek yiyor...
ben yumurta koymuyorum köfteye..

Son düzenleme:
yok canım belli olmadı.
normal yemeklik doğrayıp buzdolabı poşetiyle attım dondurucuya.

kimiside soğanı doğrayıp kavurup
domatesini salçasınıda ekleyip kavurup koyuyormuş dondurucuya

yok canım belli olmadı.
normal yemeklik doğrayıp buzdolabı poşetiyle attım dondurucuya.

kimiside soğanı doğrayıp kavurup
domatesini salçasınıda ekleyip kavurup koyuyormuş dondurucuya

Çok mantıklı ne güzel hazır olur

merhaba hanımlar
ben bu akşam için dün bir arkadaşımızın verdiği mantarlı ıspanaklı börek tarifini yaptım, sonuç şahane oldu :)
eşimle, karnımız kocaman oturuyoruz şu anda
tarifin sahibine (şimdi bakım yazıcam :)) teşekkür ederim...
resim ekleyebilirsem yapıcam, fotoğraflarını çektim ama :))))

tamam o zaman bende doğrayıp bir poşet koyup bir deneyim...sağol tekrardan..

canım ben de yapıyorum (saolsun eşim işi omadığı zaman minik minik doğruyor bana, kıyamıyor :)))
yalnız koyarken biraz tuz serpip koyarsanız birbirine yapışmıyor. Annemden öğrenmiştim, öyle yapıyorum ben de, koca poşetten kaşıkla istediğim kadarını alıyorum yapışmadığı için, kalanı hoop buzluğa :).

aaa tuzu bilmiyordum iyi fikirmiş

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…