bugünki konu çorba herhalde :)
bizim evdede en çok mercimek ve ezo gelin pişer
(eşim başka çorba içmiyoda malesef )
ama arada yayla çorbasıda yaparım
yazlarıda yoğurt çorbası yaparım buğdaydan
ezogelını nasıl yapıyorsun canım?
hazır mı elden mı yapma?
kendim yapıyorum canım hemen anlatayım :)
mercimeği yıkıyorum iyice:) içine 2 kaşık kısırlık bulgur atıyorum ez yaptığım için:)
haşlıyorum iyice bu arada telle çırpıp karıştırıyorum
pişince ayrı tavada yağ soğan ekleyip kavuruyorum salçasını baharatlarını koyuyorum
ekliyorum mercimeklere
yine çırpıyorum ama elle miksere felan vurmuyorum
serviz ederkende üzerine tereyağı ve pul biber kızdırıp döküyorum
(tabi bunuda misafirlere yapıyorum genelde):92:
Sogani ince ince dograrım. Aslında misirlarin yarisini robotta püre haline getirip diğer yarısını sonradan tüm eklemek gerekiyo çorba içine, taneleri ağıza gelsin diye ama, ben tüm kalamadıkları için hepsini püre yapıyorum. Bir tencerede margarini eritip, sogani ekleyip, pembelesene kadar kavururum. Unu ilave edip kisik ateste un kokusu gidene kadar kavururum. Püre haline getirdigim misiri tencereye eklerim.Tabi devamlı karıştırıyorum bu arada. Kisik ateste 2 dakika pisiririm. Soguk suyu ve sütü tencereye ekleyip iyice karistiririm. Toplamda 5-6 bardak koyuluyor, süt oranını ayarlayabilirsiniz. 2 bardak su 4 bardak süt yazıyor tarifte ama ben süt çorbası gibi olmasın diye tam tersi yapıyorum. Kaynadiktan sonra eğer ayırdıysam kalan tane misirlari, tuz ve karabiberi ilave ederim. 10 Dakika kisik ateste kaynadiktan sonra, kaselere alıp servis ederim.
Çok lezzetli, mısır seven biri kesinlikle hayır diyemez.
selamlar,
bende gece girdim ama yazmaya fırsatım olmadı.. çorbaları konu yapalım diye düşünüyordumki sinoplu57 benden çok yaşayacak..:)))
bugün eşim evde güzel bir kahvaltı yaptık.. yazmayı unutmuşum kahvaltılıklara bende yumurta haşlayıp salatasını yaparım maydanoz ve yeşil soğan artı baharatları karabiber kimyon pul biber azcıkta sumak atıyorum ben zeytinyağı tuzunu azda limon sıkıp salata yapıyorum dün okuyunca bugün kahvaltıda yaptım eşim özlemişiz bu tadı diyor..
benimde en çok pişirediğim çorbalar mercimek ,yayla, tavuk çorbası(arabaşı çorbası gibi)
sebzeli şehriye yada tavuklu şehriye..
ha birde bugün yapacağım yeşil mercimekli erişte çorbası bazıları bunu yemek olarakta yiyormuş bizde çorba olarak geçiyor...
mercimeği akşamdan ıslatıyorum sabahta bir taşım kaynatıyorum kara suyu gitsin diye..
bugün unutmuşum ıslatmayı şimdi düdüklüde biraz pişircem...
sonra tencereye bir baş kuru soğanı küçük doğrayıp sıvı yağla kavuruyorum salçasını ve ardından mercimekleri tuzunu koyup suyunu veriyorum suyu kaynayınca erişteleri atıp pişiriyorum indirmeden kuru nane ekleyip bir taşım kaynatıp indiriyorum ocaktan afiyet olsun...
kendim yapıyorum canım hemen anlatayım :)
mercimeği yıkıyorum iyice:) içine 2 kaşık kısırlık bulgur atıyorum ez yaptığım için:)
haşlıyorum iyice bu arada telle çırpıp karıştırıyorum
pişince ayrı tavada yağ soğan ekleyip kavuruyorum salçasını baharatlarını koyuyorum
ekliyorum mercimeklere
yine çırpıyorum ama elle miksere felan vurmuyorum
serviz ederkende üzerine tereyağı ve pul biber kızdırıp döküyorum
(tabi bunuda misafirlere yapıyorum genelde):92:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?