Mutfak Sohbetleri (Mutfağa ve Lezzete Dair Herşey)

günaydın hanımlarr
eğer gözden kaçırmadıysam bugunun konusu yok bugunun konusu ne oluucakkk bir merak içindeyim=)=)=)

bugünde bildigimiz degişik corba tariflerini sunalım hanımlar..
malum kış geldi,çorba en çok kış zamanında tüketilir..
bizim evde genelde tarhana pişer corba olarak birde mercimek kış boyunca.. yaz aylarında daha hafif corba kullanırız hatta pek yapmayız bile ..
birde yanına tursu oldu mu tarhananın tadından yenmez ..
ya siz neşer yaparsınız?

günaydınlar canlar

ben dün giremedim kahvaltı için yazmak istediğim misafirlerimede çok yaptığım bi omletim vardır
patatesleri küp küp yapar kızartırım
sosisleride julyan ince ince keserim
4 veya 5 yumurta çırparım içine karabiber tuzu eklerim
teflon tavaya tereyeğı eritir yumurtanın yarısını dökerim üstüne sosis ve patatesleri eklerim
en üste yumurtanın diğer kalan yarısını döker pişiririm
çok lezzetli olur

bugünki konu çorba herhalde :)
bizim evdede en çok mercimek ve ezo gelin pişer
(eşim başka çorba içmiyoda malesef )
ama arada yayla çorbasıda yaparım
yazlarıda yoğurt çorbası yaparım buğdaydan

bugünki konu çorba herhalde :)
bizim evdede en çok mercimek ve ezo gelin pişer
(eşim başka çorba içmiyoda malesef )
ama arada yayla çorbasıda yaparım
yazlarıda yoğurt çorbası yaparım buğdaydan

ezogelını nasıl yapıyorsun canım?
hazır mı elden mı yapma?

ezogelını nasıl yapıyorsun canım?
hazır mı elden mı yapma?

kendim yapıyorum canım hemen anlatayım :)
mercimeği yıkıyorum iyice:) içine 2 kaşık kısırlık bulgur atıyorum ez yaptığım için:)
haşlıyorum iyice bu arada telle çırpıp karıştırıyorum
pişince ayrı tavada yağ soğan ekleyip kavuruyorum salçasını baharatlarını koyuyorum
ekliyorum mercimeklere
yine çırpıyorum ama elle miksere felan vurmuyorum
serviz ederkende üzerine tereyağı ve pul biber kızdırıp döküyorum
(tabi bunuda misafirlere yapıyorum genelde):92:

ben icine bulgur atıldıgını bilmiyodum canım.. aslında ezogelını bilmiyordum desem yeridir..
bulgur alınca eve bende denicem evlenmeye hazırlık
ellerine saglık bu arada

selam kızlar.
bugün çorba içiyoruz demek...
evde çok fazla çorba yapmam misafir olmadıkça. Ama bebeğim için her gün değişik bi çorba yaparım.
Konu bebek çorbaları olsaydı iyiydim yani

Ama benim de bi spesyalim var
Mısır çorbası.
Dur bakalım tarifini de paylaşayım...

Sogani ince ince dograrım. Aslında misirlarin yarisini robotta püre haline getirip diğer yarısını sonradan tüm eklemek gerekiyo çorba içine, taneleri ağıza gelsin diye ama, ben tüm kalamadıkları için hepsini püre yapıyorum. Bir tencerede margarini eritip, sogani ekleyip, pembelesene kadar kavururum. Unu ilave edip kisik ateste un kokusu gidene kadar kavururum. Püre haline getirdigim misiri tencereye eklerim.Tabi devamlı karıştırıyorum bu arada. Kisik ateste 2 dakika pisiririm. Soguk suyu ve sütü tencereye ekleyip iyice karistiririm. Toplamda 5-6 bardak koyuluyor, süt oranını ayarlayabilirsiniz. 2 bardak su 4 bardak süt yazıyor tarifte ama ben süt çorbası gibi olmasın diye tam tersi yapıyorum. Kaynadiktan sonra eğer ayırdıysam kalan tane misirlari, tuz ve karabiberi ilave ederim. 10 Dakika kisik ateste kaynadiktan sonra, kaselere alıp servis ederim.
Çok lezzetli, mısır seven biri kesinlikle hayır diyemez.

mmmm ellerine saglık zeynom .. gözümün önüne hatta önüme geldi sanki bir an.. anneme yapar bundan cok güzel olur..yani biz kucukken yapardı sımdı yemek işi bende ..

selamlar,
bende gece girdim ama yazmaya fırsatım olmadı.. çorbaları konu yapalım diye düşünüyordumki sinoplu57 benden çok yaşayacak..:)))

bugün eşim evde güzel bir kahvaltı yaptık.. yazmayı unutmuşum kahvaltılıklara bende yumurta haşlayıp salatasını yaparım maydanoz ve yeşil soğan artı baharatları karabiber kimyon pul biber azcıkta sumak atıyorum ben zeytinyağı tuzunu azda limon sıkıp salata yapıyorum dün okuyunca bugün kahvaltıda yaptım eşim özlemişiz bu tadı diyor..

benimde en çok pişirediğim çorbalar mercimek ,yayla, tavuk çorbası(arabaşı çorbası gibi)
sebzeli şehriye yada tavuklu şehriye..
ha birde bugün yapacağım yeşil mercimekli erişte çorbası bazıları bunu yemek olarakta yiyormuş bizde çorba olarak geçiyor...
mercimeği akşamdan ıslatıyorum sabahta bir taşım kaynatıyorum kara suyu gitsin diye..
bugün unutmuşum ıslatmayı şimdi düdüklüde biraz pişircem...
sonra tencereye bir baş kuru soğanı küçük doğrayıp sıvı yağla kavuruyorum salçasını ve ardından mercimekleri tuzunu koyup suyunu veriyorum suyu kaynayınca erişteleri atıp pişiriyorum indirmeden kuru nane ekleyip bir taşım kaynatıp indiriyorum ocaktan afiyet olsun...

Son düzenleme:

ellerine saglık nazlıhilal :)))
ilk defa duydum inan ki böyle çorba bizim evde hep klasiklemiş corba pişer sayenizde yeni şeylerde öğreniyorum..

mantar çorbası yapan yok mu? anlatabilir misiniz nasıl yapıldığını arkadaşlar?
bi abla yapıyodu yemekçiydi çalıştığım bi yerde. sütle falan. harika oluyodu.

Sanırım ben kremalı çorbaları seviyorum. baktım da :)
mısır çorbası da mantar çorbası da sütle yapılıyo :)
kremalı sebze çorbası var hazır, ona da bayılırım...

Merhaba şekerleer
bizim evde de, mercimek,yayla,tarhana(anneannem yapar,kurutur,tadına doyum olmaz) , erişteli yeşil mercimek,işkembe(eşim de ben de bayılırız), ekşili köfte, hasta olacğımızı hissettiğimizde de tavuklu şehriye (limonla terbiye edilmiş) yapılır. Domates çorbasını severim ama hiç denemedim...
Bu arada tarhananın içine, tulum ya da çökelek gibi tuzlu bir peynir de ufalarsanız azıcık,tadından yenmez vala

ayy nasıl mutlu oldum anlatamam. Sabah gözümü açtığımda, şööle bi evde yapılmış ezogelin olsaydı dedim, uyanır uyanmaz canım çekti vala.
annemi arayıp tarifini alayım diye düşünüyordum ki :)))
süpersiniz vallahi
akşama yapıcam hemen

Aaa bakın bi tane daha paylaşayım, benim çok sevdiğim bi çorba daha;
Kırmızı Mercimek Çorbası (kırmızı olmuyor ama)

Önce yağda iri iri doğranmış (hatta dörde beşe bölünmüş) soğanı çeviririm. Sevenler içine sarımsak da katabilir, doğal antibiyotik.
İçine yine iri kesim patates, havuç, ne bulursam atarım :)
Evdeki sebzeye göre özgün bişiler çıkar
Baharatlarımı falan eklerim.
Sonra kırmızı ya da sarı mercimeği yıkayıp tencereye atarım, şöyle bi döndürüp sıcak suyumu eklerim.
Kaynadıktan sonra sebzeler yumuşayana kadar haşlanır. Tuzu atarım ocaktan alırken.

Sonra blender'la çekerim pürüssüz bi akışkanlık kazanır.
Salça koymuyorum, bu orjinal rengini seviyorum ben, ama isterseniz siz koyabilirsiniz.
Sirke de, isteğe bağlı...

Közlenmiş Domates Çorbası

Malzemeler:

2 adet orta boy domates, yıkanmış, ikiye bölünmüş
1 soğan
1 baş sarımsak
1 litre kaynamış su
tuz
karabiber
arzuya göre taze nane,
ben şehriyede ekliyorum

Domatesleri, soğanı ve sarımsağı 160C ı fırına koyup 30 dakika közleyin. Hepsi iyice yumuşayınca fırından alın.
Soğan ve sarımsakları soyun. Soğanları doğrayın. yağ eklenmiş tencerede sarımsaklarla beraber 2-3 dakika çevirin.
Domatesleri ve kaynamış suyun yarısını tencereye ekleyip blendır ile püre haline getirin. Bir taşım kaynatıp suyun kalan yarısını ekleyin.
Tuzunu ve karabiberini ekleyin.

değişik ve güzel bir çorba sıksık yapıyordum bazı arkadaşlar yazdan domatesleri kurutupta yapıyorlarmış

merhaba herkese
kahvaltı konusunda yok yazıldım:))
giremedim dün bugünkü konuda çok güzelmiş
benim yaptığım çorbalar;
şehriyeçorbası,terbiyeli tavuk çorbası,salçalı tavuk çorbası,yoğurt çorbası,mercimek çorbası,tarhana çorbası,kuru bamya çorbası(en güzeli) bu kadar herhalde
çorba konusunda kendimi çok yetersiz hissediyorum
belki bugünden sonra bir kaç çorba daha eklerim

chef'im çorbada bişi yok ya, pek maharet istemiyo yani, uydurmasyon yap bişiler, deneme-yanılma yöntemi :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…