selam arkadaşlar..şimdi ben size mevcut durumu özetleyeyim..benim altı yaşında bir oğlum var bu sene ilkokula başlıyor.oğlum sessiz ve sakin bir bebek olarak büyüdü.oldukça usluydu.iki sene önce kreşe başladı.ilk hafta çocuğunuz fazla sakin sanki başka bir dünyada yaşıyor demeye başladı hocaları..o haftada oğlum gözüm ağrıyor demeye başladı.göz doktoruna götürdük.hipermetrop çıktı ileri derecede.gözlük takmaya başladık..hocaları bir problem yok demeye başladılar..görme bozukluğundan kaynaklanıyormuş çocuğunuz çok değişti demeye başladılar..neyse geçen sene başka bir kereşe gitti oradaki öğretmeni de sizin çocuğunuz sanki başka bir dünyada yaşıyor dikkatini çekemiyorum.bazen sesleniyorum beni duymuyor dedi..neyse işitme testi yapıldı problem yok.aldım çocuğu bir çocuk psikoloğuna götürdüm öğretmeninin tavsiyesi üzerine.çocuğunuzun karakteri bu dedi.öğretmeni ders esnasında bazı uyarılar göndersin.arada dokunsun dimi ali falan desin dedi.oğlum ilk dönem tek başına takılmayı tercih etti öğretmeni sosyalleşemiyor dedi.ikinci dönem arkadaşlarıyla kaynaşınca problem kalmadı..birde çok arkadaş seçiyor.bir arkadaşı diğerine bir yanlış mı yaptı.bir daha onu arkadaşı olarak görmüyor.hani vurar iter falan değil.misal vuran arkadaşına kızmıyor ama vurulan çocuk ağlarken biri gülsün ona o gülen çocuk o ağlarken dalga geçti diye bir daha yüzüne bakmıyor.şimdi yeni bir okula başladı..öğretmeni bugün eşime siz bu çocuğa ne yaptınız hiç konuşmuyor demiş...hani özgüveni yok çocuğun..birşey alacak olalım annem ne isterse onu alalım diyor oğlum diyorum sen kullanacaksın senin tercih yapman lazım..yook senin beğendiğini ben beeğnirim diyor..korkuyorum sonuçta ilkokul 4 yıl aynı okula gidecek..ben bu çocuğu nasıl açabilirim...kendine güvenmesini daha atak olmasını nasıl sağlayabiliirm..
selam arkadaşlar..şimdi ben size mevcut durumu özetleyeyim..benim altı yaşında bir oğlum var bu sene ilkokula başlıyor.oğlum sessiz ve sakin bir bebek olarak büyüdü.oldukça usluydu.iki sene önce kreşe başladı.ilk hafta çocuğunuz fazla sakin sanki başka bir dünyada yaşıyor demeye başladı hocaları..o haftada oğlum gözüm ağrıyor demeye başladı.göz doktoruna götürdük.hipermetrop çıktı ileri derecede.gözlük takmaya başladık..hocaları bir problem yok demeye başladılar..görme bozukluğundan kaynaklanıyormuş çocuğunuz çok değişti demeye başladılar..neyse geçen sene başka bir kereşe gitti oradaki öğretmeni de sizin çocuğunuz sanki başka bir dünyada yaşıyor dikkatini çekemiyorum.bazen sesleniyorum beni duymuyor dedi..neyse işitme testi yapıldı problem yok.aldım çocuğu bir çocuk psikoloğuna götürdüm öğretmeninin tavsiyesi üzerine.çocuğunuzun karakteri bu dedi.öğretmeni ders esnasında bazı uyarılar göndersin.arada dokunsun dimi ali falan desin dedi.oğlum ilk dönem tek başına takılmayı tercih etti öğretmeni sosyalleşemiyor dedi.ikinci dönem arkadaşlarıyla kaynaşınca problem kalmadı..birde çok arkadaş seçiyor.bir arkadaşı diğerine bir yanlış mı yaptı.bir daha onu arkadaşı olarak görmüyor.hani vurar iter falan değil.misal vuran arkadaşına kızmıyor ama vurulan çocuk ağlarken biri gülsün ona o gülen çocuk o ağlarken dalga geçti diye bir daha yüzüne bakmıyor.şimdi yeni bir okula başladı..öğretmeni bugün eşime siz bu çocuğa ne yaptınız hiç konuşmuyor demiş...hani özgüveni yok çocuğun..birşey alacak olalım annem ne isterse onu alalım diyor oğlum diyorum sen kullanacaksın senin tercih yapman lazım..yook senin beğendiğini ben beeğnirim diyor..korkuyorum sonuçta ilkokul 4 yıl aynı okula gidecek..ben bu çocuğu nasıl açabilirim...kendine güvenmesini daha atak olmasını nasıl sağlayabiliirm..
canım sen endişelenmekte haklısın ama o daha cocuk ve onunde uzun seneler var allah nasip edersen.
ben de çocukken böyleymişim annem anlatır hep ama annem beni annanemle birlikte edirnede oturan dayımın yanına yollamış yaz tetilinde orada 2 ay kalmısım ama ilk başlarda hep ağlamısım anne diye. sonra tek basıma kalmayı öğrenmişim. ben pek fazla hatırlamıyorum o zamanı. sende oyle yapabılırsın. belki annen veya kayınvaliden kısa bi süreliğine de olsa bakımını ustlenebılır senın oglununda senden bıraz ayrılması ona özgüve kazandırabılır. yanlış anlama seni kötülemek değil amacım hiç bir anne kötü değildir ama oğlun bence kendınden fazla sana güvenıyor. onun kendıne güvenmesi lazım
Zadece bir psikoloğa götürmüşsunuz. Ama bir kaç yere götürürmenizde gereke bilirdi!
Oglunuzla daha çok vakit geçirmeli hata gerekiyorsa bir kaç günlük bir işe girin.
Belkide bu durumu daha ciddiye alıp, oğlunuzun zeka durumunu ölçturmeniz gerekiyor.
Hata bunu onun yaş oranındaki oyunları bulup kendinizde belki yapa bilirsiniz.
Konsantrasyon bozukluğu gibi bir çok sıkıntısı olabilir. Ama üstün zekalida olabilir.
Ne yapman gerektiğini sormuşsunuz; yapmaniz gereken öğretmenlerinin dediklerini ciddiye alıp ne olduğunu belki bulmak. En önemliside daha çok vakit harcamaniz. Belki işinizden olacaksınız ama çocuğunuz herşeyden daha önemli.
evet bir anlamda kendi dünyası var diyorlar işte soru buya aslında progralamıssınız demısler benım oglumda mesela cok sakındır bılmedıgı etmedıgı ortamda kaynasması zor olur ama ne yemek ıcınonu sıkarım kı harbıden gercekten cıddı derecede yemek yemeyı sevmıyor
dısarıdada yapma etmeden zıyade dıkkat et kendıne dıyorum arabalara fılan 3.5 yasında onu her hafta sonu eve ıkı kere hıc abartmıyorum boyacı cocugu gıbı yuzu gozu kara bacakları kapkara halde sokup keseye yatırıyorum :)
yanı cok özgür ama genelde ılk gırdıgı ortamda sakın kalıyor ıste ve baskalarınıda sıkayet edıyor yaramazlıklara pek katılmaz kendı dunyası var olaamzmı yanı?
oğlumu iki tane pedagog gördü ikisi de problem olmadığını söylediği için üçüncüye götürmedik.pedagogların tavsiyelerini öğretmeni okuldada uygulamaya başlayınca problem kalmadığını söyledi.tabi bütün arkadaşlarını tanıyınca alışınca uyum problemide kalmadı..eğer özelde olsaydım kesin iş değiştirirdim.ama memurum..iş şartlarıda değişiklik yapmam mümkün değil.zeka testi 72. ayda yapılabiliyor demişti gittiğimiz uzmanlar.haftasonu bu testi yaptırmak istiyorum..ben iş haricindeki bütün zamanımı onunla geçiriyorum..yemek saatinden sonra oyunlar oynuyoruz beraber pasta yapıyoruz..(tabii pastayı yapıyoruz sonra ben yemicem ama dimi deyince kötü oluoyrum) ama dışarı çıkamıyoruz işte..
bulunduğumuz yerde hiçbir aktivite yok.sinema sadece kışın film gelirse açılıyor..tiyatro kursu falan da yok.sadece karate kursu var.onuda 7 yaşından küçükleri almıyorlar...bu sene rica edip karate kursuna göndersem iyi olacak galiba..
ne gibi mesela?Yanlıs anlamayın sızı tedırgın etmek istemem ki zaten anne de degılım o yüzden böyle bırsey olduğunu ıddıa da etmıyorm ama belkı çocuğunuzun Allah korusun sıze bıle anlatamadığı/korktuğu bır derdi olabılır mı ? Allah korusun
size çok teşekkür ederim özellikle zaman ayırıp cevap yazdığınız için..oğlumla geçen gün bir pedagogla daha görüştük...siz öğretmenlerinin söylediklerine kulaklarınızı kapayın..sizin oğlunuzun hiçbir problemi yok..sadece sizin oğlunuz gibi olgun ve hassas ç0ocuklar çok fazla olmadığı için farklı algılanabiliyor dedi.ne özgüven problemi nede dikkat dağınıklığı var..sadece nerde nasıl davranması gerektiğini biliyor ve ona göre davranıyor dedi.dikkat dağınıkığı içinde şey demişler arkadaşımın çocuğuna..derste ilgisini çekmeyecek bişey yapıyorlarsa dikkatini daha zor toplarmış çocuklar..geçen birkaç günde dikkat ettim.boyama ödevi olduğu zaman hiç yapmak istemiyor..sevmiyorum boyama yapmayı diyor.yaparsa da dinlene dinlene ara ermeden yapmıyor..ama çizimle ilgili ödevi olduğunda hiç problem yaşamıyor..bitirene kadar kalkmıyor başından..belkide öğretmenin kastettiği şey bu..kreş ve anaokulunda boyama çok yapılıyor ya..belkide bu yüzden dikkatini toparlayamıyor demiş olabilirler diye düşünüyorum.Merhabalar, ben konunuza ilk açtığınızda şöyle bir göz atmış ama vaktim olmadığı için bir şeyler yazamamıştım.Şimdi özellikle arayıp buldum ve söylemek istediğim şu ki: Ben oğlunuza hayran oldum :)Ben tamamen kendi fikirlerimi yazıcam yani bu konuda herhangi bir eğitimim, bilimsel bir bilgi birikimim yok öncelikle bunu açıklayayım. Bence yanlış yoldasınız yani ille bir yerde oğlunuzla ilgili bir hata var ve siz ısrarla onu arıyor gibisiniz.Ama bence yok; belli ki duygusal zekası yüksek bir çocuk ve biz ülkemin hemen hemen bütün topraklarında bunu normal kabul edebilecek seviyede değiliz.Çocuğunuz muhtemelen çevresindeki çocuklardan farklı, alışılmamış.Ama bu bir sorunu ifade etmiyor bence.Belki yakın bir şehirde özellikle duygusal zeka konusunda çalışma yapmış bir pedagog araştırıp bir muayene ayarlayabilirsiniz, bence buna değer. Ayrıca bence çocuk sanırım çevresinden, koşullarından tatmin olmuyor.Her çocuk içindeki ışığı, enerjisini AVM de yaramazlık yaparak, futbol oynayarak vs. şeylerle açığa çıkartamayabilir.Bence biraz araştırın farklı uğraşlar, onun da hevesleneceği sizi şaşırtarak coşku göstereceği şeyler vardır; vardır ama henüz karşılaşmamıştır.Farklı bir çocuk bu çok belli; özellikle lunaparktaki jeton olayı bitirdi beni:) Orda onu cezbeden tek bir şey var belli, tek jetonu ona ayırıyor, gerisinde gözü yok.Aklıma takılan niye 3 jetonla aynı oyuncağı 3 defa tercih etmediği.Tokgözlülük mü bilemiyorum ki...Yani dediğim gibi çözüm pedagogda.2 defa gitmişsiniz ama verimli geçmemiş belli.Yani bu çocuk normal demek yeterli değil ki, çocuk nasıl biri, ne istiyor az biraz anlayabilmek gerek ki ailesine yardım edilebilsin.Okula yeni başlıyor ve muhtemelen okuma yazma bilmiyor.Göz aşinalığı varsa da bir kitap okuyabilecek seviyede değildir.Bence oğlunuz müthiş bir kitap kurdu olabilir.Hayalgücü ve içinde bizim anlayamadığımız neler varsa bu süreçte olgunlaşacak dışa çıkacaktır.Ama ne yapıp edip onu sıkboğaz etmeden insanlarla iletişim içinde olmasını sağlamak şu benim de pek anlamlı bulmadığım "sosyalleşme" olayına teşvik etmek lazım sanırım.O konuda da nasıl desem kafasına göre arkadaş bulamıyordur, içine sinmiyordur...Oğlunuzla ilgili inşallah güzel haberler de paylaşırsınız bizimle, onun mutlu olduğu çok zevk aldığı bir şeyleri burda okumak görmek isterim. ( Çok özür dileyerek bir şey daha yazmak isterim:Anladığım kadarıyla oğlunuz 4-5 yaşındayken öğretmenin tavsiyesi ve tesadüfen o günlerde gözleriyle oynaması ile gözlerinin bozuk olduğunu anlamışsınız.İleri düzeyde yazıyordu galiba.Bu bir anda bir iki haftada oluşamaz ki.Fark etmemenize üzüldüm.Hayatı ve dünyayı algıladığı en verimli yaşlar belki biraz flu geçmiş, bu da onun kişiliğinin biraz böyle şekillenmesine sebep olmuştur, hayatı biraz eksik algılamasına.Böyle düşündüm ama yanılıyorumdur umarım ) Yine de ben çocuğunuzun çok özel bir çocuk olduğuna doğru yönlendirilirse başarılı ve mutlu olacağına inanıyorum.Özellikle ergenlik dönemi böyle melankolik yapılarda ( arkadaşları ile ilgili anlattığınız kötü ve alaycı davrananlarla görüşmek istememesi, ortada kalmış acılara sahiplenip kendi yolunu şekillendirmek için kullanabilmesi bana biraz da melankolik olduğunu düşündürüyor) zor geçebilir.Umarım gönlünüz biran önce ferahlar, oğlunuza ve size sevgiler...
göndermek istemiyorum örneğin benim eğitimlerim oluyor şehir dışına çıkıyorum bikaç gün.geri döndüğümde o birkaç gün rahatlığa alışmış olan oğlum daha çok tepki veriyor.kardeşini istemiyor o yokken ne kadar rahattı diyor.kendi işini kendi yapabiliyor.konuşmak istediğinde kendini o kadar güzel ifade ediyor ki..çok güzel konuşuyor.mesela dün akşam markete gittik.'süt haricinde almak istediğin herhangi birşey var mı kardeşim?' deyince herkes döndü baktı bir kere..yolda yürüken tanıdıklarına selam veriyor..dedesi esnaf olduğu için birçok kişiyi tanıyor..dışarıda afacan bitirim birçocuk gibi ama okulda çok uslu durduğu çok konuşmadığı için dikkat çekiyor..dün akşam diyorum ki
'oğlum okulda arkadaşların drstede konuşuyor mu '
'evet anne'
Peki sen konuşuyor musun'
hayır anne öğretmenim onlara susmalarını söylüyor onlar konuşuyorlar,ben sadece teneffüste arkadaşlarımla konuşuyorum top oynuyorum derste sohbet edilmemesi gerekir 'diyor.
şimdi benim çocuğum böyle söylüyor tamam doğru ama bu kadar uslu duruyor olması farklı algılanıyor..acaba bu kadar dikkatli olmaması mı gerekiyordu?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?