Öğretmen olmanın yükü !

Valla benim ilk öğretmenim annem oldu, ilkokul mezunu. Ama laf olsun diye değil gerçekten öyleydi, başka kimselere de öğretmen oldu hatta.. öğretmenlerim ve ilkokul müdürüm de benimle aynı fikirdeydi, mevzuuyu çok açmayacağım..

öğretmen eğitim fakültesinden çıkabilir, ordan öğretmen olarak çıkamayanlar da olabileceği gibi.. öğretmek bir yetenektir ve eğitimle bunu geliştirip kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Diploma o yeteneği yaratmaz, sadece yeteneğinizi resmi olarak kullanma imkanı verir..

Fefti efti buralar hepten karışmış. Şimdi şunu da söylemek lazım. Eğitim fakültesinde ağırlıklı olarak pedagojik ders alınır. Edebiyatta alan dersi zaten sadece. Örneğin düz memur alımında ek sartlari fen edebiyatci karşılar ama ya öğretmen ? O nedenle formasyon verirken bari devletin hakkaniyetli olması lazım. Mesela demeli kı ben kendi eğitim fakültesi mezunlarimdan karsilayamazsam açığı o zaman formasyonla fefcileri ogrtemen olarak atarım. Fen edebiyatci düz memur alımında avantajlı e öğretmenlik bitiren ne yapacak ? Öğretmenlik bitiren ancak öğretmen olur , fefcisi öğretmenlikten baska kütüphaneci olur, çevirmen olur ne bileyim olur yani. Ama öğretmenin başka olacağı bir şey yok.
Burada tartışmanın hiç manasi yok. Türkiye'de eğitim planlaması olmadığını kitaplar bile yazıyor zaten. Aklı başında insanlar olsa baştan ihtiyacı kadar alır. Onlar bitirince alımını yapar geçer. Koca koca insanları sınavdan sınava sürümez. Devlet kadrosu da ayrı saçmalık zaten keşke devletin tüm kurumları özel sektör mantığıyla çalışsa. Aslında özel sektörün şartları iyilestirilse devletle esit düzeye geçse , devlette de performansa önem verilse tüm kurumlar tıkır tıkır işler. Bir şehir ekonomik olarak kalkinsin diye üniversite açılması da hiç doğru değil. Ama Türkiye gibi bir devlet için mantıklı tabii. O gençleri bir süre de olsa işsiz saymiyor en azından öğrenci diye ekonomiye öyle yansıtıyor vs.
Kurumların işleyişi ,liyakat gibi kavramların gelişmesi için sanırım yüzyıl daha geçmesi lazım. Biz göremeyiz bu işlerin sonucunu belki torunlarımıza. Ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Bugün çocuğum olsa üniversite sınavında tıp ve İTÜ ,ODTÜ gibi okulların mühendisliği hariç bir yeri kazansa göndermem. Kafe acar basinageciririm daha iyi. En azından benim yaşadığım stresi yaşamaz cocugum. Ef de fef de ikisi de bundan sonra boşa okunacak bölümler.

Bu sene yine sinavlara girdim ben canim hatta bügun lys vardi
Baska bir bölüm olursa oraya gideceğim
Hayallerimde ogretmenlik varken turkiye ve egitim sistemi beni bsska yollara surukledi

Branşdaşız.Bütün duygularıma tercüman olmuşsun hocam.

Bu sene doğudaydım.Dersler 80dk lik blok ve sınıflar 47-53 arası değişiyordu.

Mantıklı olan ve marifet olan bir öğretmenin 50 kişilik sınıflara ders verebiliyor olması değil ki? 50 kişilik haylaz bir sınıfı feriştahı gelse zor eğitir. Formasyondan önce Mevcut öğretmenlerin kullanılarak sınıf mevcutlarının azaltılması gerekir ...

Bu sene yine sinavlara girdim ben canim hatta bügun lys vardi
Baska bir bölüm olursa oraya gideceğim
Hayallerimde ogretmenlik varken turkiye ve egitim sistemi beni bsska yollara surukledi
Ben ne bölümler okudum bir bilsen. Boşver hayırlısı buymuş de geç. İnan o stresi yaşamak yerine daha az sevdiğin işi yapmak daha iyi. Bu şartlarda bundan iyi samda kayısı. Bak yine de yaşın genç ya okulu bitirip yilalr gecseydi. Ben okulu bitireli yıllar olmuş tekrar lysye girenleri biliyorum. Eğer düşünürsen hemşirelik, ebelik bunların kolay kolay açıkta kalacağını sanmam. Şehir hastaneleri açılıyor kpssde 80 alırsan garanti atanirsin. Hakkında hayırlısı olsun.

Bahsettiğiniz bölüm fizik Eğitim fakültesinde birkaç ünide olan fizik bölümünde bile kadro boş. Benim üniversitemde aynı sene hem fefte hem efte fiziği kapamıslardı çünkü kontenjan boştu gelen de bırakıyordu.

İşte o sayfalara baksaydınız asıl mantıksızlığı görürdünüz zaten. Büyük ihtimal yerden sebep çünkü ben formasyonu kendi fakültemde almıştım. Bunun komplekle ilgisi yok komplekse giren arkadaşlar fefe hırlayıp komplekslerini belli ediyorlar zaten.

On kere dedik şunu hala aynı cevaplara dönüyoruz. Eğitim fakültesinde olmayan bölümler çoğu üniversitede fefte var. Madem bilim adamı yetıstırmek için eğitimdeki bölümleri kapamasınlar o zaman. Fefi aşağlayan arkadasların ısrarla algılamadıgı bu zaten. Ekstra olarak formasyonda eğitme dersleri alınıyor görülen derslerle ilgili kısmı kat be kat fefde görüyor öğrenciler. Bi arada branş sınuf öğretmeni tartısması vardı. Millet zıvanadan çıktı iyice.

öğretmen yetiştiren bir kurumda çalışan biriyim ayrıca bir öğretmenim
ve çevremdeki herkese öğretmenlik okumayın diyorum
malesef gidişat iyi değil

Boğaziçi türk dili ve edebiyatı bölümünden mezun oldum. Başka bir üniversiteden de formasyon aldım. Formasyonda da çok afedersiniz anam ağladı. Stajsa staj sunumsa sunum dosyaysa dosya..

Kendimi gözlemlediğim kadarıyla da öğretmen olsam evet birçok öğretmene taş çıkartabileceğimi düşünmüyor değilim. Fef li olunca ef li olmanın aksine sadece türk yazarları değil kafka, judith butler, ts eliot, hemingway okuyorsun. Eğitim dili ingilizceyse bunları ingilizce okuyup haklarında rapor veya makale yazıyorsun ki üniversite mezunu olup kaynakçalı dipnotlu makale yazmamış milyonlarca insan var (bana kalırsa büyük eksiklik) Bilim dersi almak zorundasın. Seçmeli olarak psikoloji sosyoloji sanat tarihi vs. başka bölümlerden ders almak zorundasın. Sadece türkçe veya türk edebiyatı değil. Bambaşka dünyalara açılıp bambaşka bakış açıları kazanıyorsun. Eleştirel okumayı /düşünmeyi öğreniyorsun. Yani öğrencilere çok daha fazla katacağın ve onların da sana katacağı şeyler olabilir.

Fefli efliden ya da evet efli fefliden bazı yönleriyle tabiki daha üstün. Bunu böyle sayfalarca tartışırız. Efli de çıkar bizde bu var sizde yok der. Doğrudur. Velhasıl öğretmen olmak başlı başlına bir dünya zaten. Seven insan yapmalı ve evet seven.. yapmalı. Devlet bu imkanı tanıdığı sürece yapacak da. Masum değiliz hiçbirimiz sjajajaj

Son düzenleme:
Her mesleğin zorluğu var üniversite mezunlarını illa devlet alacak diye bir anlaşma da yok
Oyüzden öğretmen olmak daha da zorlaşsın istiyorum çocuk eğitmek zor iştir devlete girip çocuk eğitmek daha da zor olsun eğitim veren öğretmenler zorlukları aşarak çocuklarımızın karşısına çıksın istiyorum
Gerçekten çabalayan gerçekten hakeden öğretmen olsun inşallah

Ben de sizinle aynı düşünüyorum fakat sakin olun. Sizin 20 kişi almıslar yine iyi bizde ödenek yok diye 5 kişi aldılar. Zaten yuksek lisansta merkezi alım nerdeyse kalktı torpille dönüyor işler.
Gayet sakinim 20 kişi dediğim okulun birb

Çok şey istiyosun da sayın veli zaten o okulu bitirmek staj vs kolay şeyler değil kpss artı mülakat baslı basına bi kabus.
Bilmiyorum ne mezunusunz ama ygs Lys 4 5 sene üni üstüne kpss eğitim öabt sınavları yeterince zor zaten.
Neyse sinirlerimi zıplattınız gece gece vakit öldürmeyeceğim sizle

Bende formasyon sahibiyim
Kusura bakmayın ama üniversite mezunu herkes devlette çalışacak diye bir koşul yok
Zira üniversitelerden her sene bir sürü genç mezun oluyor ve nedense sadece öğretmenlere kadro olayı konuşuluyor
Üniversite mezunu arkadaşlarım bir kısmı öğretmen bir kısmı başka alanlarda çalışmaya başladı
Sizde o zorlu yolları aşar idealinize kavuşursunuz inşallah

Bu da bir garip düşünce.hanfendi benim Bransıma bankacı giriyor ücretli olarak ya da önlisans mezunu biri giriyor. Bu kadar açık varken tabiki ben atanıp girmeliyim.
Siz madem kaliteli öğretmen istiyorsunuz o halde ücretli öğretmenliğe ses neden çıkarmıyorsunuz?iibf lisi myo lusu aöf lisi o okullarda öğretmenlik yapıyor.samimi iseniz bunlara itiraz edin.bu problemin tek çözümü de öğretmen ataması yapmaktır.
Özelde verdikleri üç kuruş ile ev kirası mı ödeyim fatura mı yatırayım geçineyim mi?
Sizce Özelde şartlar iyileştirilse insanlar gençliğini kpss için harcar mı??
Anlamıyorum ki Finlandiya'da mı yaşıyorsunuz sanki bilmiyorsunuz şartlarımızı.
Bir ücretli hakim savcı doktor olmazken ben ücretli hemşirelik yapamazken sokaktan gecen Herkes ücretli öğretmenlik yapabiliyor. Ve siz öğretmenlik zorlaşsın deyip asıl sorunu görmezden geliyorsunuz.

Öğretmenlik zorlaşsın demiyorum ücretli öğretmenliğe de süper demedim
Dedimki bir sürü branştan mezun veriliyor hepsi devlete alınmıyor öğretmenlik mezunlarına da devlet kadrosuna almak zorunda değil
Birsürü şart koşuyorlar koşsunlar hakeden girsin diyorum Özel sektörde çalışan bir sürü insan hakettiği maaşı alamıyor oyüzden sadece eğitim fakültesi mezunları yaşamıyor bu sıkıntıyı
Atamalar zorlaşsın demiyorum her önüne gelen her eğitim fakültesi mezunu öğretmen olamasın diyorum
Kusura bakmasın kimse özel sektörde deli gibi çalışan öğretmen devlete girince okuduğu yazılı kağıdı bile gözünde büyüyor geçtim kendini geliştirmeyi
Eğitim kutsalsa öğretmen kutsalsa herkes de öğretmen olamasın
Benimde bankacı polis reprezant bir sürü arkadaşım var öğretmen olamayan ve olmayan

Bir gündür topike giremiyorum. Sırf eğitim fakültesinde okuduğum halde feflerin bir suçunun olmadığını, sorunun tamamen devletin yanlış sisteminden kaynaklandığını söylediğimde bana argo tabirlerle saldıran insanlara saygı çerçevesini aşmayan cevaplar verdiğim için. Nedeni polemikmiş.(!) Ben polemiğe girmiyorum, burası insanların düşüncelerini paylastığı yer yanlış varsa kendimce düzeltip saygı çerçevesinde fikrimi belirttiğim sürece neden engelleniyorum bunu anlamadım ? Karşı taraf her türlü hakareti ediyor engellenecekse onlar engellensin. Burada insanlar üslubunu bozarak konuşmuş asıl bunların uyarılması gerekiliyor.

Konuya dönersek; Eğitim Fakültesindeyim ve öğretmen sıkıntısının Fen-Edebiyat fakültesine verilen formasyonla uzaktan yakından ilgisi YOK. Yani bunu kabul etseniz de yok etmeseniz de yok. Sorun, her iki fakültede her sene açılan kontenjanlar ve 3-4 senede bir açılan 1000-1500 kontenjan. Birbirinizi aşağlayarak bu sorunu çözemezsiniz gidin devlete konusun.

Fen-Edebiyattakiler de aynı dersi görüyor. Hatta alan derslerini daha ayrıntılı görüyorlar. Bizden farklı olarak eğitim dersleri almıyorlar. Onu da formasyonda ekstra veriyorlar zaten. Hayır niye burada HERKES İŞİNİ YAPSIN gibi konuşulmuş ki ? Oradakiler sanayi dersi almıyor bölüm dersi alıyor zaten. O egonuzu bir kenara bırakın ve mantıklı düşünmeye çalışın. Kimseyi aşağlayarak var olan bir sorunu çözemezsiniz.

Çok acı gerçekten. Siz gençlerin çektiği çile nedir? Emeğinizin karşılığını alamıyorsunuz. Bölümünü bitiren herkes alanında iş bulabilmeli. Psikolojik işkence yaşıyorsunuz. Çok üzülüyorum. Gelecek için çok endişeliyim.

Fizik sadece bir örnek acaba fizik fef de değilde ben mi bilmiyorumtarih diyeceğim coğrafya diyeceğim biyoloji sosyoloji felsefe diyeceğim onlar kızacak.sadece fef değil eğitim bölümlerinin çoğunu da yazdırmıyorum dedim ataması olmayan.bende tercih yaparken fef yazdım ama tercihlerimin son sırasına.üstelik 1998 yılında eğitim fakültesinin altın olduğu fefin de iyi puanlar istediği bir dönemde.demek istediğim şu artık üç.beş bölüm dışında öğretmenlikte atama sorunu var.bu sorun ben daha iyi eğitim aldım onlar iyi olsalardı bizden ders almazdılarla çözülecek bir sorun değil.büyüklerimizin çokta umurunda değil eğitimin kalitesi.okumuş insan görünce beni afakanlar basıyor diyen çalışan kadın eşini zinaya sürükler diyen proflarımız olduktan sonra.proflar bu haldeyse gerisini siz düşünün.işsizliği düşük göstermek için insanları adındaa üniversitelere tıkan bir zihniyetin eseri bunlar.geçenlerde meb yazı gönderdi bizlere.üniversitede ihraçlar sonrası derse girecek kimse kalmamış saat karşılığı derse girecek öğretmenler aranoyor diyor.ayrıca şunu da belirteyim öğretmenlik sınıflarda anlatılan teoriden ibaret değil.saha da olmak başka bir şey.her eğitim fakültesi mezunu bu işi süper yapıyor diyemem.hatta tanıdığım çok iyi öğretmenler var hatta geçmişte alan dışı atanan ya da fef mezunu.diploma öğretmenlik yapmıyor maalesef ama eğitime de yapılan haksız eleştirileredir tepkim.sonuçta tüm fef okuyanlar girdikleri bölümden önce eğitim fakültesini yazmışlardır.ha şunu da söyleyeyim istisnalarda var ama çok iyi üniversite kazananlar.çok iyi puanlı öğrencim odtü felsefeye gitti ama sırf yerleşmek ne olursa olsun bir yer gelsin mantığıyla yapmadığı için yazma demedim.

Son düzenleme:
Bende son sınıfım ingilizce öğretmenliği. Bölümün ataması iyi gibi olması fln da zerre kadar umrumda değil emin ol. Çünkü öğretmenlik bu kadar yerlerde gezerken ne öğretmeni olduğumun ne önemi var.. Soğuttular herseyden yeminle

Aslında tercih yaparken düşünmek, araştırmak gerekiyor. Sonuçta atama puanları belli, değil mi? Bir bölüm herşeye rağmen tercih ediliyorsa bile bile lades oluyor sanki .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…