Öğretmen olmanın yükü !

Edebiyat ogretmeniyim. Atanamadim demiyorum. Cunku sinava girdigim 3 yil boyunca hic ders calismadim. Belki bi kac hafta goz gezdirmisimdir o kadar. Bu yil sinava dahi girmedim. Cunku insanlar icin ders calisip xalismadiginiz onemli degil sinava girmisseniz atanmanizi bekliyorlar. Bu yil boyle sorularla hic ugrasamam girmicem dedim ve girmedim. 3 yildir evde butik pastalae yapiyordum. Bu yil pastacilik okuluna gidiyorum. Ogretmenligi de pastaciligi da ayni olcude seviyorum. Yuregim edebiyatçı ellerim pastaci diyorum artik.

Çok haklısın...kpss de 3.girisimde atandım.butun strese bağlı cilt hastalıklarını geçirdim...egzama,gül hastalığı vs vs...birde üzerine belimde sınır sıkışması cıktı mı?? Aaaa neden tabiki stres inadim inat lan dedim.atanacam ben.3. Girişimde atandım.hemde derece yaparak...ama ne oldu? Yorgundum zaten birde üzerine bu rahatsizliklarim cabası kaldi

Sizin için sevindim ne güzel ilgilenebildiğiniz bir alanda ilerlemeye başlamışsınız. Şuan tahminen söylüyorum en azından 27 yaşında olmalısınız. Bu yaşınıza kadar bu alanda uzmanlaşabilseydiniz çok farklı bir konumda olurdunuz belki de.. Işte bu bir sorun.Neden bu kadar maddi manevi emek verdikten sonra, meslektaşlarım başka seçmek zorunda kalıyor ya da isteyerek seçiyor. İsteyerek seçenler için hatanın neresinden dönerelerse kardır diyelim hadi.Ama seçmek zorunda kalan çoğunluğa yazık değil mi?

Katılıyorum. Devlet fef'lilere formasyonları öğretmen olabilme hakkı veriyorsa bu hakkı kullanmak, yararlanmak vatandaşın en doğal hakkı. Vatandaş mı düşünecek bunu? Devlet düşünmeli. İşsizlik sorununu ben değil devlet düşünmeli yani mesela, ben kendime göre tavsiyemi veririm ama ben sıradan vatandaşın, devletin yapması lazım o milletvekilleri neden var? Kimi temsil ediyorlar? Benim yapamadığımı milletvekilleri de yapamayacaksa o zaman neden onlar milletvekili? Suç formasyon alıp öğretmen olmak isteyen fef'lide değil, devletin verdiği hakkı kullanma diyemeyiz vatandaşa.

Ayben oyle suan 26 yasindayim. Ve hayatim keske ve iyikiler arasinda gidip geliyor. 4 yil ogretmenlik yaptim iyiki o cocukalra dokunabilmisim diyorum. Hala arayip sorarlar gorunce boynuma atlarlar. Iyi ki ogretmenim diyorum. Sonra insanlarin sadece 1 kac kelime diye gordugu bir cok cumle benim yuregimde bambaska kapilar aciyor farkli anlamlara hatta farkli hayatlara burunuyor o zaman da iyi ki edebiyatin kapisini calmisim iyi ki o efsun beni sarmis diyorum. Ote yandan pastacilik benim cocukluk hayalimdi. Keske tahsilimi bu yonde yapsaymisim diyorum. Cok zaman kaybettim keske daha once baslasaymisim diyorum.
Soyle de uzucu bir durum var. Ulkemizde sadece devlette kadrolu olunca ogretmen olunacagini dusunen bir ziyniyet var. Atanmadigi icin sen daha ogretmen degilsin diyenler gordum. Ya da atandiktan sonra ben artik ogretmen oldum diyenleri gordum. Bu isin okulunu okuduysak ve yuregimiz bunun icin carpiyorsa ogretmeniz biz bunu ne kpss degistirebilir ne de kendini bilmezlerin sozleri.
Dersanede calisiyorum diyene aciyan gozlerle bakan insanlar tanidim. Hic bir meslegi kucumsemiyorum ama soyle bir ornek vermek istiyorum. Konfeksiyonda sigortasiz 1000 tl maasla calisan bir insan cok sevdigim bir arkadasima, yazik ya o kadar okudun bi ise yaramadi dersanede calisiyorsun, diyip kizi depresyona sokmustu. Iste bu algiya ve bu algiyi yaratanlara lanet olsun!

Kadro açıldıgı zaman o puanla zaten atanılır kadro açılmadıkça puan alsa ne yazar ki ?

Peki tercih yaparken kadro durumlarından haberdarmıydınız? Bunların konuşulması gerek evet ama ben çok konuşup bi faydasını göremedim zamanında. Eğer işini seviyorsan ve o işi yapmak istiyorsan mevcut koşullarda en iyisi olmaya çalışıp aranan kişi olacaksın. Allah emeğinin karşılığını verecektir. Kolaylıkla elde edilen şeylerin bir kıymeti yok zaten, o 60 la atananlar ne başardıklarının farkında değiller; tam olarak bir başarı da sayılmaz zaten onlarınki. Zor koşullar insanı geliştirir, tek iyi tarafı bu maalesef şu durumun...

Öylelerine verilecek çok güzel cevaplar var aslında, benim sınav serüvenim uzunca bir zaman aldığı için cevap verme konusunda ustalaşmıştım sonra boşanmada kullandım cevap verip susturma yeteneğimi.. bizde de hata var aslında, konuşturursan herkes konuşur, herkese şikayet edersen, tatmin görünmezsen.. yazdıklarınızı çok beğendim keşke herkes bunları düşünebilse, herşey kpss değil...

Fef ler öğretmenlerin hakkını yiyor diyenlere çok gülüyorum ... öğretmenlik seçerken de , fef seçerken de bu durum bilinerek tercih ediliyor.. böyle bir 'hak' var ve kullanılıyor.. formasyonsuz olsa eyvallah da mevcut durumda formasyonu olan fef mezunları da öğretmendir..

Ha iyi öğretmen bütün bu diplomalara sahip olan kişiye mi denir orası tartışılır..

Haklısın oğluşunun böyle öğretmenleri olmamalı. Bence sen çocuğunu okula gönderme kendin evde eğit. Herşeyin en doğrusunu tabii ki eğitimle alakası olmayan insanlar bilir. Her zamanki gibi..

Zaten kontenjanlar boş kalıyor .ek kontenjanlar da bile tercih edilmiyor mantıktan bahseden arkadaşım.14 yıldır rehber öğretmenim 6 yıldır lisedeyim milli eğitim müdürlüğü tarafında tercih komisyonunda görevliyim.öğrencim ziyarete geldi fef fizikte açılan kontenjanın yarısı boş dedi mantıklı arkadaşım.50 kişiyse 20 kişiyle ders görüyor gidenlerde bırakıyor tekrar sınava giriyor.özel liseler her yeri yazar şişirecek şu kadar öğrenci kazandırdık diye.fef lileri aşağılayan oldu mu bilmiyorum gözden kaçırmış olabilirim genelde fef mezunlarının yığılmaya neden olduğu söylenmiş siz fef mezunu musunuz öyle mantık biraz demeler yakışmadı.çok mu komplekslisiniz ki bu kadar saldırgansınız.sorun sistem sorunu bu konuya girmeyeceğim yaz boz tahtasıba değinen eğitim sistemi.ama bizde hep diyoruz ki öğrencilerimize tercih yaparken önünde atanamama formasyon boşta kalma gibi çook sorunlar var.bana sorarsan bir yıl daha deneyelim ünv.bitirip sonra niye böyle oldu diye yakınma.riskler bunlar ama sen yok ben sadece üniversite okumak istiyorum diyorsan tercih senin.hatta eğitim fakültesinden de üç beş yer dışunda bölüm önermiyorum.bir gün arkadaşınızın yanına gitmekle bu işte uzmanlaşılmıyor maalesef mantıklı arkadaşım.ha birde benim işimi de daha iyi yapabileceğinizi de iddia edersiniz şimdi siz.ama bizde fefe gidilecek bir dersimiz olmadı.diyelim gidiliyor eğitim kötü olduğundan mı ortak derslerden mi o bölümdeki hocanın ve yer inkanının olmasından mı bilemem.yalnız fef mezunları bizim bölümde eğitim derslerini bizimle beraber aldılar

Birde 'tek derdin' bu olsun demiyorlar mııı o an beyinlerinin pekmezini akıtasım geliyor. Af edersiniz, Ulan yıllarca kendimi paralayıp sonra ''haydi diplomacığım sen şimdi çekmeceye,ben biraz daha nutuk dinleyeceğim'' demek için mi okudum?? Yok ama ne bizi anlayan çıkar ne de atayan..

3. Sinifta fazla karamsarliga baglamissin.

Evet yaris cok buyuk hep bir tik fazla calisan kazaniyor.

Ama bu her bolumde var. Mesela doktorluk zaten kazanmasi sikinti okumasi sikinti birde ustune tus gibi sinavlari var.

Hukuk keza oyle.

Muhendislik desen kurumsal bir yer icin kesinlikle yabanci dilin sular seller gibi olmasi lazim.

Ben ilkogretim matematik mezunuyum. Mezun oldugum ilk yil atandim. Ama nasil atandim bana sor. Arkadaslarinla kahve icmeye bile gitmedim. Bir yil boyunca kendimi eve kapattim. Alinacak sadece 1 kisi bike olsa o 1 kisi ben olmaliyim diye dusundum hep.

Kuzenim turk dili edebiyati mezunu formasyondan sonra hemen atandi. Keza o da oyle gece gunduz test cozdu. Universite notlarini yalayip yuttu.

Komsum turk dili ve edebiyati mezunu cok iyi osmanlicasi var ogretmenlik olmadi kpss ilk bolumden arsiv memuru olarak atandi. Osmanlica sarti vardi atandigi memurlukta.

Yani ne yazikki bir yerlere gelebilmek icin cok cabalamak gerekiyor.

Ama bu sadece ogretmenlik icin degil her meslek icin gerekli.

Esim muhendis evli cocuklu haliyle hala ders calisiyor. Ingilizcesi zaten su gibi almanca calisiyor simdide.

Bence bunlari dusunup neden boyle diye karamsara baglayacaginiza calisip cabalayin gayret edin. Cunku sikayet etmek cozum degil.

Formasyon denen saçmalığa son verilmeli. Herkes kendi işini yapsın hakkatten. Nerede görülmüş x bölümünden mezun olup y mesleği yapmak yahu... Saçma.

İkincisi, kpss değil, eğitim fakültelerine giriş ve mezun olma şartları çok ağırlaştırılmalı. Daha doğru düzgün okuma yazmayı beceremeyen, iki lafı bir araya getiremeyen, kendini ifade edemeyen niceleri " öğretmenim" diye dolaşır oldu etrafta. Burada ve her yerde rastlıyorum. Sayelerinde öğretmenlere güvenemez oldum, bilgi olarak. Önüne gelen öğretmen olamamalı, eleme sistemi ağır olmalı. Olmalı ki bu işi hakkıyla yapabilenler öğretmen olsun sadece.

Merhabalar
Dediklerinize katılıyor ve malesef şunu söylüyorum Türk dili ve edebiyatı 2.sınıf bitti bu sene ve bırakma karari aldim çünkü geleceği olmadığını dusunuyorum
Kimse evde oturmak için okula gitmiyor
Severek okuyorsaniz ne ala
Umudunuzu kirmak istemem ama işim olsun diye okuyorsanız daha çok sıkıntı cekeceksiniz

Bu arada gecmis sayfalara yeni baktim.

Tutturmuslar fef egitim fakultesinden daha agir egitim aliyor.

Alsin bu neyi degistirir ki?

Benim 4 yolda aldigim pedegojik formasyonu adamlar 3 ayda aliyorlar.

Mesela ben bir ortaokulda matematik ogretmeniyim.

Odtu matematik mezunu bir akademisyeni getir benim ders anlattigim 35 kisilik siniflarda kafayi yer.

Adam belki benim bildigimin 10 kati matematik bilir ama bunu 10 yasindaki cocuga nasil anlatmasi gerektigini bilmezse sinif yonetimini bilmezse ne anlami kalir onun bildigi derinlemesine matematematigin?

Universiteseki analiz hocamiz fef cikisli bir docenti. Biz stajlara okullara gidince staj puani vermek icin bizi dinlemeye gelirdi. Bize dedigi su "Allah size kolaylik versin ayni anda 30 tane cocuga matematik ogretmek gercekten cok zor bir sey"

Yani kendi alanim icin soyluyorum. Iyi bir matematik ogretmeni olmak bilmem kac katli integral cozmekten cok pedogojik formasyona hakim olup sinifi iyi yonetebilmekten gecer.

Insallah en kisa zamanda su formasyon sacmaligina son verirler.

En iyisini yaparsın canım. Açık öğretimde bile var edebiyat bölümü. Amacın atanmak ise ben sağlık bilimleri öneririm. Öğretmenliğin eskisi gibi kıymeti de yok zaten. Bence açık öğretimden yine bu bölümüne devam et ama geleceği olan başka bölüme yönel ileride pişman olmamak adına

Çünkü Fen edebiyatlar bilim adamı yetiştirmek amaçlı var.Eğitim fakültesinde 4 yılda alınan formasyon eğitimini para verip bikaç ayda alınca olmuyor işte.

Öğretmen eğitim fakültesinden çıkar,çıkmalıdır

Kesinlikle

Branşdaşız.Bütün duygularıma tercüman olmuşsun hocam.

Bu sene doğudaydım.Dersler 80dk lik blok ve sınıflar 47-53 arası değişiyordu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…