- 27 Ağustos 2016
- 1.666
- 3.210
- 83
Sizin için sevindim ne güzel ilgilenebildiğiniz bir alanda ilerlemeye başlamışsınız. Şuan tahminen söylüyorum en azından 27 yaşında olmalısınız. Bu yaşınıza kadar bu alanda uzmanlaşabilseydiniz çok farklı bir konumda olurdunuz belki de.. Işte bu bir sorun.Neden bu kadar maddi manevi emek verdikten sonra, meslektaşlarım başka seçmek zorunda kalıyor ya da isteyerek seçiyor. İsteyerek seçenler için hatanın neresinden dönerelerse kardır diyelim hadi.Ama seçmek zorunda kalan çoğunluğa yazık değil mi?Edebiyat ogretmeniyim. Atanamadim demiyorum. Cunku sinava girdigim 3 yil boyunca hic ders calismadim. Belki bi kac hafta goz gezdirmisimdir o kadar. Bu yil sinava dahi girmedim. Cunku insanlar icin ders calisip xalismadiginiz onemli degil sinava girmisseniz atanmanizi bekliyorlar. Bu yil boyle sorularla hic ugrasamam girmicem dedim ve girmedim. 3 yildir evde butik pastalae yapiyordum. Bu yil pastacilik okuluna gidiyorum. Ogretmenligi de pastaciligi da ayni olcude seviyorum. Yuregim edebiyatçı ellerim pastaci diyorum artik.
15 sayfayı okudum.
Çıkardığım sonuç birbirinin ne dediğini anlamayan, anca kendi fakültelerini e övmeye çalışan öğretmenlerimize emanet bir eğitim sistemi.
Konunun başında kimse fefleri aşağılamamış, eğitim fakültesinde bu kadar yığılma varken niye parayla formasyon veriliyor demiş arkadaşlar.
Ama çok sevgili fef mezunu arkadaşlarımız bunu fakültelerini aşağılamak olarak algılamışlar.
Bu sistemin suçlusu tabiki fefliler değil, bu sistemi oluşturan devlet, gereksiz savunmaya girmeden önce bunu anlamalısınız.
Ayben oyle suan 26 yasindayim. Ve hayatim keske ve iyikiler arasinda gidip geliyor. 4 yil ogretmenlik yaptim iyiki o cocukalra dokunabilmisim diyorum. Hala arayip sorarlar gorunce boynuma atlarlar. Iyi ki ogretmenim diyorum. Sonra insanlarin sadece 1 kac kelime diye gordugu bir cok cumle benim yuregimde bambaska kapilar aciyor farkli anlamlara hatta farkli hayatlara burunuyor o zaman da iyi ki edebiyatin kapisini calmisim iyi ki o efsun beni sarmis diyorum. Ote yandan pastacilik benim cocukluk hayalimdi. Keske tahsilimi bu yonde yapsaymisim diyorum. Cok zaman kaybettim keske daha once baslasaymisim diyorum.Sizin için sevindim ne güzel ilgilenebildiğiniz bir alanda ilerlemeye başlamışsınız. Şuan tahminen söylüyorum en azından 27 yaşında olmalısınız. Bu yaşınıza kadar bu alanda uzmanlaşabilseydiniz çok farklı bir konumda olurdunuz belki de.. Işte bu bir sorun.Neden bu kadar maddi manevi emek verdikten sonra, meslektaşlarım başka seçmek zorunda kalıyor ya da isteyerek seçiyor. İsteyerek seçenler için hatanın neresinden dönerelerse kardır diyelim hadi.Ama seçmek zorunda kalan çoğunluğa yazık değil mi?
Kadro açıldıgı zaman o puanla zaten atanılır kadro açılmadıkça puan alsa ne yazar ki ?
Öylelerine verilecek çok güzel cevaplar var aslında, benim sınav serüvenim uzunca bir zaman aldığı için cevap verme konusunda ustalaşmıştımAyben oyle suan 26 yasindayim. Ve hayatim keske ve iyikiler arasinda gidip geliyor. 4 yil ogretmenlik yaptim iyiki o cocukalra dokunabilmisim diyorum. Hala arayip sorarlar gorunce boynuma atlarlar. Iyi ki ogretmenim diyorum. Sonra insanlarin sadece 1 kac kelime diye gordugu bir cok cumle benim yuregimde bambaska kapilar aciyor farkli anlamlara hatta farkli hayatlara burunuyor o zaman da iyi ki edebiyatin kapisini calmisim iyi ki o efsun beni sarmis diyorum. Ote yandan pastacilik benim cocukluk hayalimdi. Keske tahsilimi bu yonde yapsaymisim diyorum. Cok zaman kaybettim keske daha once baslasaymisim diyorum.
Soyle de uzucu bir durum var. Ulkemizde sadece devlette kadrolu olunca ogretmen olunacagini dusunen bir ziyniyet var. Atanmadigi icin sen daha ogretmen degilsin diyenler gordum. Ya da atandiktan sonra ben artik ogretmen oldum diyenleri gordum. Bu isin okulunu okuduysak ve yuregimiz bunun icin carpiyorsa ogretmeniz biz bunu ne kpss degistirebilir ne de kendini bilmezlerin sozleri.
Dersanede calisiyorum diyene aciyan gozlerle bakan insanlar tanidim. Hic bir meslegi kucumsemiyorum ama soyle bir ornek vermek istiyorum. Konfeksiyonda sigortasiz 1000 tl maasla calisan bir insan cok sevdigim bir arkadasima, yazik ya o kadar okudun bi ise yaramadi dersanede calisiyorsun, diyip kizi depresyona sokmustu. Iste bu algiya ve bu algiyi yaratanlara lanet olsun!
Fef ler öğretmenlerin hakkını yiyor diyenlere çok gülüyorum ... öğretmenlik seçerken de , fef seçerken de bu durum bilinerek tercih ediliyor.. böyle bir 'hak' var ve kullanılıyor.. formasyonsuz olsa eyvallah da mevcut durumda formasyonu olan fef mezunları da öğretmendir..İşte sorunda bu. Neden birbirinizi hedef gösteriyorsunuz karsı tarafa saldırınca sorun çözülüyor mu hayır. Fefçi nasıl elinde koca bi hiçlikle atanamıyorsa sende öylesin bunun sebebi fefçi değil devlet. Önünüzü kesen fefçi değil yine devlet. Yani insanları küçülterek amacına ulasamazsın. Onlar da öğretmen sen de . Eğitim fakültesinden 3 tane arkadasım var yüksek puanlarıyla kadro az diye 3 senedir bekliyorlar hala atamayı. Neden çünkü devlet 1000 tane kadro açtı 4 sene sonra kime yetecek o ? Ben desen yine özelde çalısıyorum hiç ugrasamam kpss ile. Sokak basına üni açtı ortalık diplomalı işsiz kaynıyor.
Haklısın oğluşunun böyle öğretmenleri olmamalı. Bence sen çocuğunu okula gönderme kendin evde eğit. Herşeyin en doğrusunu tabii ki eğitimle alakası olmayan insanlar bilir. Her zamanki gibi..Vallaha bence sizler zaten öğretmen falan olmayın.daha duzgunce tartışamayan gerizekalilari sen hademe bile olamazsinlari akilsizlari ağzına sakız gibi alan insanlar olarak bir nesile aciyin lütfen.dusunemiyorum bile oğlumun böyle öğretmenleri olduğunu.insan önce kendi kaliteli olmalı ki kaliteli sistem istemeye hakkı olsun.vesselam...
Zaten kontenjanlar boş kalıyor .ek kontenjanlar da bile tercih edilmiyor mantıktan bahseden arkadaşım.14 yıldır rehber öğretmenim 6 yıldır lisedeyim milli eğitim müdürlüğü tarafında tercih komisyonunda görevliyim.öğrencim ziyarete geldi fef fizikte açılan kontenjanın yarısı boş dedi mantıklı arkadaşım.50 kişiyse 20 kişiyle ders görüyor gidenlerde bırakıyor tekrar sınava giriyor.özel liseler her yeri yazar şişirecek şu kadar öğrenci kazandırdık diye.fef lileri aşağılayan oldu mu bilmiyorum gözden kaçırmış olabilirim genelde fef mezunlarının yığılmaya neden olduğu söylenmiş siz fef mezunu musunuz öyle mantık biraz demeler yakışmadı.çok mu komplekslisiniz ki bu kadar saldırgansınız.sorun sistem sorunu bu konuya girmeyeceğim yaz boz tahtasıba değinen eğitim sistemi.ama bizde hep diyoruz ki öğrencilerimize tercih yaparken önünde atanamama formasyon boşta kalma gibi çook sorunlar var.bana sorarsan bir yıl daha deneyelim ünv.bitirip sonra niye böyle oldu diye yakınma.riskler bunlar ama sen yok ben sadece üniversite okumak istiyorum diyorsan tercih senin.hatta eğitim fakültesinden de üç beş yer dışunda bölüm önermiyorum.bir gün arkadaşınızın yanına gitmekle bu işte uzmanlaşılmıyor maalesef mantıklı arkadaşım.ha birde benim işimi de daha iyi yapabileceğinizi de iddia edersiniz şimdi siz.ama bizde fefe gidilecek bir dersimiz olmadı.diyelim gidiliyor eğitim kötü olduğundan mı ortak derslerden mi o bölümdeki hocanın ve yer inkanının olmasından mı bilemem.yalnız fef mezunları bizim bölümde eğitim derslerini bizimle beraber aldılarBenim kuzenim özel bir lisede rehber öğretmeni. Komsu cocugunu dershane kapatıldı son sene iyi şekilde üniye hazırlansın diye özel liseye verdiler. Hatta geçen sene tercih yaptıkları sırada ben de vardım cocugun yanında. Hiç dediğiniz gibi düşük bir puan göremedim. Zaten düşük olsa kontenjan kalır mı biraz mantık yani. En ücra ünide puanlar 300den baslıyordu. Çocukta fizik seçmişti zaten.
Üstelik bakarsanız fefi yerden yere vurmuslar eğitimi değil. Saygı gosterilmesini istiyorlarsa onlar da bizim okudugumuz seye saygı gosterecekler
En iyisini yaparsın canım. Açık öğretimde bile var edebiyat bölümü. Amacın atanmak ise ben sağlık bilimleri öneririm. Öğretmenliğin eskisi gibi kıymeti de yok zaten. Bence açık öğretimden yine bu bölümüne devam et ama geleceği olan başka bölüme yönel ileride pişman olmamak adınaMerhabalar
Dediklerinize katılıyor ve malesef şunu söylüyorum Türk dili ve edebiyatı 2.sınıf bitti bu sene ve bırakma karari aldim çünkü geleceği olmadığını dusunuyorum
Kimse evde oturmak için okula gitmiyor
Severek okuyorsaniz ne ala
Umudunuzu kirmak istemem ama işim olsun diye okuyorsanız daha çok sıkıntı cekeceksiniz
Katılmıyorum. Fen-Edebiyat fakültesi eğitim fakültesinden daha zor ve daha ayrıntılı eğitim verir. Hatta mühendislik fak ve eğitim fak öğrencileri bazı dersleri fen-edebiyattan alır. Bunu hocalar bile söylüyor. Eğitim fakültesinde sadece yüzeysel eğitim veriliyor. Kaldı ki eğitim fakülteleri bile atama beklıyor. Yanı bunun fakülte ile ilgisi yok.
Ben şunu söylemek istiyorum sadece.
Konu sahibi eğitim fakültesinde okumasına rağmen feflilerin daha zor bir bölüm okuduğunu söylerek hakkaniyetli davranmış. Bu çok önemli bir meziyet, konu sahibini takdir ettim. Kendine adalet kolay iş ama karsidakine karşı adaletli olmak zor ve degerli olandır.
Sistemin suçunu çaresiz diğer mezunlara atıp sinir harbi yaşamaktansa el ele verip hak aramalisiniz.
Mesela hem eflilerin hem feflilerin atanacağı başka is alanları getirilse, sadece hala çok isteyenler öğretmen olsa ne guzel olurdu. Zira isim olsun diye değerlendiriliyor belki ama öğretmenlik cok ama çok zor bir meslek.
Bu arada gecmis sayfalara yeni baktim.
Tutturmuslar fef egitim fakultesinden daha agir egitim aliyor.
Alsin bu neyi degistirir ki?
Benim 4 yolda aldigim pedegojik formasyonu adamlar 3 ayda aliyorlar.
Mesela ben bir ortaokulda matematik ogretmeniyim.
Odtu matematik mezunu bir akademisyeni getir benim ders anlattigim 35 kisilik siniflarda kafayi yer.
Adam belki benim bildigimin 10 kati matematik bilir ama bunu 10 yasindaki cocuga nasil anlatmasi gerektigini bilmezse sinif yonetimini bilmezse ne anlami kalir onun bildigi derinlemesine matematematigin?
Universiteseki analiz hocamiz fef cikisli bir docenti. Biz stajlara okullara gidince staj puani vermek icin bizi dinlemeye gelirdi. Bize dedigi su "Allah size kolaylik versin ayni anda 30 tane cocuga matematik ogretmek gercekten cok zor bir sey"
Yani kendi alanim icin soyluyorum. Iyi bir matematik ogretmeni olmak bilmem kac katli integral cozmekten cok pedogojik formasyona hakim olup sinifi iyi yonetebilmekten gecer.
Insallah en kisa zamanda su formasyon sacmaligina son verirler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?