ogretmen ve dayak

bu güzel msjı yazan sevgili meslektaşım Allah hepimizin çocuklarını sizin gibi öğretmenlerle karşılaştırsın İnşallah.

hem bir öğretmen hem de bir anne olarak tek dileğim bu.

ben neden dayak yediğimizi sıralamayım şimdi.hepsi eften püsten sırf öğretmenin sinirini savunma yapamıycağı birinden çıkarmasıydı.bize terbiye verilmedi mi böyle dayak yedik.hiç bi öğretmenime bugüne kadar dayak yiycek bi şekilde bakmadım bile bırakın saygısızlığı.şimdi bu konuyu böyle savunmanız çok yersiz.

Yalnız çocuğun da insanların hayat enerjilerini sömürmeye hakkı yok.
Sene boyunca uğraşılan tipler var kural yok, saygı yok, temizlik yok. Ama velide pabuç kadar dil var.
Hayır veli de kabul etse karşılıklı çözüm yollarına bakılsa sorun yok.
Vurmaya hakkı yok ama her dokunuş da vurma değil sonuçta.
Aman yakarımlar yıkarımlar.
Evde anneler hiç bağırmaz zaten, hiç kızmaz. Öğretmen kızınca "el bebek bakıyorum da kim oluyor da kızıyor".
Allahtan böyle velilerim yok, gerçi ben de vuran, dokunan bir öğretmen değilimdir ama 10 sene sonra sabrımın sınırlarına da gelmiş olabilirim.

İlkokul öğretmenim sol elle yazdığım için önce elime vurmuştu, sağ elimle yazamayınca da yüzüme vurmuştu. Şu yaşıma geldim, iki elimle de yazı yazabiliyorum ama sol elime kalemi her aldığım an aklıma o sahne gelir tedirgin olurum. Gidin ve o öğretmenden bunun hesabını sorun.. İkna olmazsanız şikayet edin, peşini bırakmayın...

He bir de öğretmenlere sürekli atıp tutanlar gidip öğretmen forumlarına göz gezdirsinler.
Neler konuşuyorlarmış, ne düşünüyorlarmış öğrenmiş olurlar.
Ve belki utanırlar :)

Şimdi öğretmenler empati yapabiliyor çünkü bu olay sık rastlanılan bir olaydır.Şöyleki o yaştaki çocukların dikkatini çekmek be hepsini susturup birşeyler anlatmaya başlamak gerçekten çok zor ( sakın ne olmuş yani demeyin, evde tek çocuğa bile bişey anlatana kadar canımız çıkıyor) tam tüm dikkatleri çekip konuya girmişsen çocuklardan biri yanan sönen çantasıyla uğraşıp bide diğerlerinin dikkatini de dağıtıyorsa,bende kafasına yada yüzüne dokunurum ( asla canını acıtmam yada rencide etmem) Amaç tüm sınıfın dikkatini dağıtmadan, öğrenciyi uyarabilmek.

'Biz de öğretmenden dayak yedik ne olmuş ki? Pısırık mı olduk?' denmiş de gayet de pısırık olduk. Benim öğretim hayatımdan kazandığım alışkanlık hakkını aramaya, haksızlığa sesini çıkarmaya korkmak oldu. Hakkını aradığı anda düşük sözlü notuyla tehdit edilen bir nesildik çünkü biz.
Söylemesem içimde kalırdı. Saygılar...

Ogretmenin cocuklara ne vurmaya hakki var ne de el sakasi adi altinda itmeye kakmaya. Ben izin vermezdim asla. Varsa bir derdi cagirsin velisini konussun. Ise yaramiyorsa ufak capli cezalar verilebilir olmadi disiplin cezasi. O da ise yaramiyorsa okuldan atsin. Ama ne olursa olsun ogretmenin ogrenciye siddet uygulama hakki yok. Bir de ilkokul ogrencesiymis. Cani cehenneme boyle hocalarin.

Birde size nacizane tavsiyem ( gerçi çoğunuz öğretmende kim oluyormuş havasındasınız )özellikle çocuğunuzun yanında öğretmeni ile ilgili " yok ben ona sorarım, yok ne biçim öğretmen v.b" cümleler kullanmayın.Annesi öğretmenine saygı duymuyorsa çocuk hiç duymaz. İnanın öğretmenine saygı duymayan çocuktanda ileride saygılı bir birey olması beklenemez.

Chelzym tabii ki dayağı savunacak halimiz yok burda. Dediğin gibi özellikle de minicik çocuklara.
Ama belki sadece kafasına dokunmuş olabilir öğretmen çocuk önüne dönsün diye.
Bu öğretmen- Veli ilişkilerinde biraz soğukkanlı olmak ,iyi gözlem yapmak gerek.Çocuğun her söylediğinin arkasına gidip okul basarsak o çocuğa en büyük kötülüğü biz kendimiz yaparız.Ben ne yaparsam yapayım annem beni kurtarır düşüncesi işlenen çocukları liseye geçtiğinde tut tutabilirsen .
Şimdi ben bunları yazdım diye tüm öğretmenleri savunuyorum sanılmasın. Benimde öğretmen şikayet etmeye gitmişliğim vardır bir süre gözlemledikten sonra .Ama çocuğun dikkatini çekmek için kafasına hafifçe dokunan veya şaka yapan öğretmene de asla tepki vermem.
Tabii ki ciddi bir dayak olayı yaşarsak bende okulu basarım.

Bende 4 sene ögretmen olucagim ins. Boylelerini sikayet edeceksin sürüm sürüm surunsunler

Zamaninda biz de dayak yemistikte ne oldu diyenlere şaştım kaldim. Evet dayak yemissinizdir ama unutamadiginiz kotu anilariniz arasina yerlesmistir o anlar. Burda olay daha 1. sinifa baslayan bir ogrenci.
Her cocuk mukemmel olamiyo maalesef.Herkes ister cocugu mükemmel olsun,uslu dursun ,ödevlerini yapsin. Ama herkes başaramaz bunu. Ögretmen olarak size çok büyük bir görev düşüyo iste burda. Güzel güzel anlatarak dogruyu göstermek varken neden dayakla çözülsün olaylar.
Evet güzel laftan anlamayan cocuklarda vardir tabi ki.Ama 1 anlamaz 2 anlamaz ,siz ayni cizgide devam edersiniz dogruyu gostermeye belki 10. da anlar. Bunun icin de sabır gerekli.
Ben ilkokul ögretmenimi cok severdim.Bize anne gibi davranirdi.Hayatimda karsilastigim en iyi birkac ogretmenden biriydi. Ama ortaokulda sevmedigim ogretmenim de oldu.Hala aklima gelir ve hala da sevmem.Cünkü o da dayak atardi.Yaramazlikla alakasi yoktu ama attigi dayaklarin. Bir kisi kitabini mi unuttu,sira dayagina cekerdi.İste öyle insanlarin ogretmen olmamasi gerekir.Çunku bize nefretten baska bisey ogretmedi.

Evet ögretmenlerin isi gercekten zor ama bu meslegi seciyosaniz sabriniz da olmali...

Ben öğretmenliğin çok kutsal bir meslek olduğuna inanmışımdır hep. Ama insanları -bilhassa beni- yoran, sıkan şey 'Her öğretmenin iyi öğretmen olduğu' yanılgısı, öğretmenlerin ne olursa olsun meslektaşlarına toz kondurmayıp 'Hiçbir öğretmen öyle davranmaz.' demesi. Benim akli dengesi yerinde olmayan öğretmenim de oldu, benim hakkımı yiyip birinci olduğum halde bilgi yarışmasına beni değil de arkadaşının oğlunu yollayan öğretmenim de oldu, okul dışında özel ders verdiği öğrencilerine iltimas geçip sınav sorularını veren öğretmenim de oldu, sene boyunca bir kez ders anlatmadan oturduğu yerden para kazanan öğretmenim de oldu.Ha bunun yanında elleri öpülesi onlarca öğretmenim de oldu. İyi öğretmenlerimin sayısı kötülerden çok daha fazla. Ama işte öğretmenlerin çoğu yukarıda saydığım kötü örnekleri kabul etmiyor, bu da insanı ifrit ediyor. Her mesleğin iyisi olur kötüsü olur, niye bu kadar zor geliyor ki bir öğretmene 'Evet bu mesleği hakkıyla yapmayan da var' demek gerçekten anlamıyorum.

Son düzenleme:
Anlattığın öğretmen şekillerinden bende bolca gördüm.
Beş para etmez öğretmenler olduğu gibi ellerinden öpülesi öğretmenlerde gördüm.
Aslında burdaki anlaşmazlığın sebebi konunun net olmaması.Burdaki hiçbir öğretmenin o çocuğa ciddi bir şekilde vurulmasını tasvip edeceğini düşünmüyorum.Sadece olayın farklı olabileceğini anlatmaya çalışıyorlar.Önce bunu netleştirmek lazım.
Yorumlardaki genellemeler yüzünden de savunmaya geçilebiliyor.
Ben 2 çocuk velisi olarak ne öğretmenler, ne veliler gördüm. Her iki grubunda aşırı olanları gerçekten var.

İlk günden çocuğa vurmuşsa çocuğunuzu onun sınıfında ziyan etmeyin. Tavır almasa bile çocuğunuzu düzgün eğitemez muhtemelen. Siz ya sınıfı ya okulu değiştirin, daha yolun başındayken.

Evet evet çok haklısın, zaten hemen celallenmeler, okul basmalar, müdüre çıkmalar falan çok abartı hareketler. Yeni nesil çocuklar biraz nazlı, abartı olması yüksek ihtimal. Benim canımı sıkan kimi meslek gruplarından bir şikayet geldiği anda o mesleği icra edenlerin hemen 'Aa öyle bir şey olmaz asla.' demesi. Geçen günkü okulda baba mesleği sorma konusu vardı mesela. Orada bizzat yaşayan arkadaşlar acıklı hikayelerini, onları nasıl etkilediğini anlatmış. Kimisi yetimmiş, kimisinin babası işsizmiş. Yani yanlış olduğu o kadar açık ki o soruyu yöneltmenin. O zaman bile ısrarla bunu savunan öğretmen arkadaşlar oldu. :) Yani birçok öğretmene' Ya biz bu soruyu soruyoruz ama hatalı olabilir miyiz? Bu kadar kişi yanılıyor olabilir mi?' şeklinde öz eleştiri yapmak zor geldi. :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…