- 1 Mayıs 2021
- 6.703
- 31.377
- 498
- Konu Sahibi TravisScott
-
Rita efsanedir :) 5.sezonu bitirmek uzereyim.bir ogretmen olarak bana da ilham verdi. Forma meselesine gelirsek bence forma tek basina gelir adaletsizliginin ustunu ortmeye yetmeyecegi icin kucuk siniflarda dahi manasiz. Cocuklara ust bas kiyafete takilmamayi, her kesimden insana saygi duymayi asilamak gerek.Aynen çok kötü kumaştan yapılan ürünlere bir dünya para verdik. Normal kıyafet gibi okul sonrası da giyilemediler. Serbest kıyafet daha iyi. Netflix de danimarka yapımı Rita adında bir dizi var. Okul devlet okulu her türlü çocuk var . Rita da hep çok ucuz giyiniyor bez bir market çantasıyla okula geliyor. Ama çocuklara yaklaşımıyla sorunlara bulduğu çözümlerle tüm çocuklar tarafından çok seviliyor. Zengin çocukla mülteci çocukta arkadaşlık yapıyor
Forma giymek hiçbir adaletsizliği ortadan kaldırmıyor kiElbette hayatın her alanında gelir dağımını minimalize edemeyiz ancak henüz ‘bende neden yok?’ diye içten içe üzülecek yaştaki çocuklar için bu uğraşmaya değer bir konu bence. Büyüdüğümüzde de farkındalıklar kazanıyoruz, zihnen. Farkında olabiliyoruz neden olmadığının. 8-9 yaşındaki bir çocuğa yalnızca paramız bu kadarına yetiyor diyebilirsin. Dahasını nasıl anlatacaksın?
Benzer dışlanmayı ilkokulda ilk birkaç sene ben de yaşadım. Lojmanda yaşıyorduk, memur çocuğuydum ve en yakın okul çingene mahallesinin (yermek için söylemiyorum mahallenin adı buydu) okuluydu ve o okulda dört dörtlük bir öğretmen var diye beni oraya gönderdiler. Tek memur çocuğu bendim sınıfta, çok üzerine düşülen bir çocuktum bir de. Okuma yazmayı da okula başlamadan öğrenmiştim, derslerimde de başarılıydım. Bir ton dayak yedim, dışlandım, eşyalarıma zarar verildi, beslenmem çalındı. Sonra yavaş yavaş, o dört dörtlük öğretmen sayesinde kabul edildim aralarına. Çok iyi çocuklarıdı aslında ama çocuktular işte.Bence bir fotoğraftan bir sonuca ulaşamayız
Oğlum özel okulda okuyor görece maddi durumlar iyi
Ama sınıf arkadaşlarından birisi hep kocaman kıyafet severken ve genelde hep aynı şeyi tercih ederken oğlum da hep dar, küçük kıyafet sever ve sanki iki sezon önce alınmış da küçük geliyormuş gibi görünür
Yine ayakkabılar çılgınca eskiyor, ayakkabısı top oynarken eskidi okul açılacak diye yenisini aldık, gitti geldi onun da kenarı sürttürmüş
Evet yenisini alabilirim de neden alayım, tek günde bu hale geliyor zaten şimdi gören eski ayakkabı ile okula gelmiş diyecek ama oğlum biliyor eski değil
Okul forması da var bu arada
ama onu da seneye giyer diye büyük alanlar yahut büyük seviyorum diye büyük alanlar benimki gibi evdeki büyüğü bırakıp küçük giyenler yahut küçüldüğü için mecbur küçük giyenler var
Eşitsizlik her yerde, konu sadece kıyafet değil
Biz ilkokulda iken siyah önlük vardı ama fark boyalardaydı hatta önlüğün yakasındaydı
Ben de ayrımcılığa uğrardım ama gerekçesi çok komik, annem çalışıyordu, öğretmendi
Yani maddi durumumuz o ortama göre iyiydi, biz bunu göze sokmazdık ama onlar annemin beslenme için börek açmadığını yahut dantel yaka örmediğini ya da onlar çıkışta oturmaya gittiğinde benim annemin gitmediğini koz gibi kullanırdı
Çocuklar farklı olana değişik tepkiler gösterir her zaman, büyümek bunları deneyimlemek işte
Benzer dışlanmayı ilkokulda ilk birkaç sene ben de yaşadım. Lojmanda yaşıyorduk, memur çocuğuydum ve en yakın okul çingene mahallesinin (yermek için söylemiyorum mahallenin adı buydu) okuluydu ve o okulda dört dörtlük bir öğretmen var diye beni oraya gönderdiler. Tek memur çocuğu bendim sınıfta, çok üzerine düşülen bir çocuktum bir de. Okuma yazmayı da okula başlamadan öğrenmiştim, derslerimde de başarılıydım. Bir ton dayak yedim, dışlandım, eşyalarıma zarar verildi, beslenmem çalındı. Sonra yavaş yavaş, o dört dörtlük öğretmen sayesinde kabul edildim aralarına. Çok iyi çocuklarıdı aslında ama çocuktular işte.
Yani sadece düşük sosyo-ekonomik seviyede olan zorbalığa uğramıyor ya da travma yaşamıyor.
Bende çok ciddi travma olmadı çok şükür. Ama unuttum mu, asla.Ama bunu yaşamayan da algılayamıyor, gününüzün algısı ile iyi olan nasıl dışlansın
Yani uzaktan bakınca bir elin yağda bir elin bağda sanılıyor ama çocukken o yaşananlar geçmiyor
Bunu ben de düşündüm ama okul dönemi içinde öğrencilerin % 90ının hayatı okuldan ibaret. Çocuk en çok sınıf arkadaşlarını görüyor ve eve gelince tek muhabbet onlar üzerine dönüyor. Arkadaşım onu dedi, bunu oynadık, x yeni çanta almıştı...okuldan ibaret değil etrafına komşularına akrabalarına bakarak gene ekonomik farkı anlar.ç
Kesinlikle aynı fikirdeyim bu serbest kıyafet olayı çok yanlış çocukken ciddi manada pijamam dışında bi kıyafetim yoktu şükrediyorum zamanımda okul kıyafeti zorunlu olduğu için hele lisede büyük travma yaratırdı çok güzel giyinenler vardı çeşit çeşit bi kere kıyafetle gitme durumum olduğunda komşunun kuzından vi pantolon istiyordumMerhaba. Bugün ilkokullarda karne günüydü sanırım. Fotoğraf çekimi yapılmış, bir yakınımızın sınıfında, hatıra olarak kalması için. Az biraz inceledim fotoğrafları. Hepsi tertemiz ak pak çocuklardı. Ancak fotoğraflara dikkatli baktığımda (günlük kıyafet vardı üstlerinde) bazılarının kıyafeti büyük, bazılarınınki nasıl desem emanet gibi duruyordu üstlerinde. Belli yani anne güzel giydirmek için çabalamış ancak maddi durum ancak bu kadarına el vermiş. Her kesimden insanın olduğu bir semtte yaşıyoruz, cebi dolu çok insan varken günü kurtarmaya çalışan insanlar da var. Moda dergilerinden fırlamış gibi görünen birkaç çocuk vardı aralarında. Yani o durumu el vermeyen çocukların güzel giyimli çocuklara özendiği aklıma geldikçe üzülüyorum. Keşke okul kıyafetleriyle çekim yapılsaydı diyorum. Aramızda mutlaka eğitimci olanlar vardır. Ben yanlış mı düşünüyorum acaba? O gelir eşitsizliğinin üstünü kapatmak için tekdüze giyinmesi sağlanamaz mıydı çocukların? Keşke benim de imkanlarım el verseydi de birkaç parça bir şeyler alabilseydim, yüzleri gülseydi. Paylaşmak istedim…
Merhaba. Bugün ilkokullarda karne günüydü sanırım. Fotoğraf çekimi yapılmış, bir yakınımızın sınıfında, hatıra olarak kalması için. Az biraz inceledim fotoğrafları. Hepsi tertemiz ak pak çocuklardı. Ancak fotoğraflara dikkatli baktığımda (günlük kıyafet vardı üstlerinde) bazılarının kıyafeti büyük, bazılarınınki nasıl desem emanet gibi duruyordu üstlerinde. Belli yani anne güzel giydirmek için çabalamış ancak maddi durum ancak bu kadarına el vermiş. Her kesimden insanın olduğu bir semtte yaşıyoruz, cebi dolu çok insan varken günü kurtarmaya çalışan insanlar da var. Moda dergilerinden fırlamış gibi görünen birkaç çocuk vardı aralarında. Yani o durumu el vermeyen çocukların güzel giyimli çocuklara özendiği aklıma geldikçe üzülüyorum. Keşke okul kıyafetleriyle çekim yapılsaydı diyorum. Aramızda mutlaka eğitimci olanlar vardır. Ben yanlış mı düşünüyorum acaba? O gelir eşitsizliğinin üstünü kapatmak için tekdüze giyinmesi sağlanamaz mıydı çocukların? Keşke benim de imkanlarım el verseydi de birkaç parça bir şeyler alabilseydim, yüzleri gülseydi. Paylaşmak istedim…
1.5 yışdır okula gitmeyen hiçbir çocuğun kıyafeti şu an üzerine olmıyor. Sırf fotoğraf çekimi için hepsine yeni okul kıyafeti aldırıp 150-200 tl harcatmak mantıklı mı sizce? Gelecek yıl yüzyüze eğitime dönüldüğünde zaten alınacak yeni bedene uygun formalar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?