Önce Hamileydim Şimdi Anneyim

Bebeğiniz sağlıklı bir şekilde doğdu, emziriyorsunuz beslenmenizde de sorun yok. Fakat işe dönme zamanınız geldi, sütünüzü iş yerinde nasıl arttırabilirsiniz? Neler yemelisiniz? Aklınızdaki tüm soruları Diyetisyen Canan Aksoy cevapladı.
İŞE DÖNMEK BEBEĞİNİZİ EMZİRMENİZE ENGEL DEĞİLDİR!


Mucize gerçekleşti, bebeğinizi kucağınıza aldınız, doğum izniniz bitti ve işe geri döndünüz. İlk 4- 6 ay arasında anne sütü bebek için tek başına yeterli tek doğal kaynaktır. Amerikan pediatri derneği bebekleri 12 ay boyunca emzirmeyi 2010 hedefleri içine aldı. 1 yaşına gelene kadar bebeğinizi emzirmeniz fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimi açısından en uygun yöntemdir. İşe dönmeniz bebeğinizi emzirmenize engel değildir.


Yasalarımız doğumdan sonra işe dönen annelere bebek 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni vermektedir. Süt üretimin devamlılığı için süt üretimin uyarılmasına ihtiyaç vardır. Bu uyarım ya emzirerek veya göğüs pompası ile sağlanabilir. Evde olduğunuz zamanlarda bebeğinizi emzirerek bunu sağlarsınız, işyerinde ise göğüs pompası süt tedarikinizi devam ettirmenize yardım eder. Bebeğinizi sabah işe gitmeden, işten dönünce, geceleri ve hafta sonları mümkün olduğunca sık emzirin. İşyeriniz evinize veya yuvaya yakınsa öğlen tatillerinizde bebeğinizi ziyaret edin. İşyerinizde süt sağmak için uygun şartları oluşturmaya çalışın. Çalışan anne günde 2 ila 4 kez arasında sütünü sağabilir. Bu hem süt uyarımını sağlarken hem de bebeğinizin ertesi gün siz işteyken anne sütüyle beslenmesini sağlayacaktır.


Süt, buzdolabında 3-4 gün kadar, buzdolabının dondurucu bölümünde 2 hafta, buzdolabında bulunan kapaklı dondurucu bölümünde 3–4 ay, bağımsız dondurucularda sıfır derecenin altında 6-8 ay saklanabilir. Sağılmıs sütü ziyan etmemek için 60-120 ml’lik miktarlarda saklamaya çalışın. Dondurucudan çıkardığınız sütü ılık suda bekleterek çözdürün, mikrodalga veya direkt ısıya maruz bırakarak çözdürmeyin. Uzun süre saklanma gerekmiyorsa mutlaka buzdolabını tercih edin, dondurucuda bekletmek bağışıklık hücrelerini ve bebeği enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olan bileşenlerin bir kısmının kaybına neden olmaktadır. Dondurucuya koyduğunuz sütlerin üzerine tarih atıp, kullanmaya başladığınız sütleri sırayla (ilk sağılandan başlayarak) kullanın. Çözünmüş olan sütü 24 saat içinde kullanın ve tekrar dondurmayın.


Çalışan ve emziren bir anneyseniz hem sütünüzün kalitesi hem de kendi sağlığınız için beslenmenize ekstra özen göstermeniz gerekir. Emziren annenin beslenmesindeki temel hedef, annenin gereksinimlerini karşılayıp, vücudundaki besin yedeklerini dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini karşılamaktır.

EMZİREN VE ÇALIŞAN BİR ANNEYSENİZ BESLENMENİZDE NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİR?

- İşe gitmeden önce bebeğinizi mutlaka emzirin ve sıkı bir kahvaltı yapın. Peynir, yumurta, mevsim yeşillikleri, tam tane ekmekleri kahvaltınızda mutlaka bulunsun. Artan demir ihtiyacınızı karşılamak için yumurta önemli bir kaynaktır. Kafeinin süt salgısına olumsuz etkisi yüzünden kahvaltınızda ıhlamur, nane, kekik, rezene çayları tercih edilebilirsiniz.

- Sıvı: artan sıvı gereksinimini karşılamak için, her emzirme-sağma öncesi ve sonrasında sıvı tüketin. Günlük sıvı tüketiminiz 3 litrenin altında kalmasın. Su, bazı bitki çayları, süt, kefir, ayran, cacık, çorbalarla sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

- Öğlen yemeklerinde, demir içermesi ve kaliteli protein kaynağı olmaları itibariyle, hayvansal gıdalara yer verin. Et, etli sebze yemekleri, tavuk, balık, kurubaklagil tüketin. Demir emilimini artırmak içinde hayvansal gıdaların yanında C vitaminden yüksek bir besin tüketin, salata veya meyve. Et grubu, dışarıda beslendiğinizde en kolay bulunabilen gruptur.

- Ara öğünler için işyerinde rahatlıkla tutabileceğiniz, saklanması veya taşıması kolay beslenmenizi destekleyecek besinler seçin. Kuru kayısı ve cevizi karıştırıp, saklama poşetleri içinde işyerinizde tutabilirsiniz. Uht sütler oda sıcaklığında saklanabilmesi açısından tercih edilebilir. Uzun sürecek çalışma günlerinde simit- ayran veya temin edilebiliyorsa yağsız-kepekli ekmekle yapılmış küçük sandviçler veya tost olabilir.

- Artmış kalsiyum ihtiyacınızı göz ardı etmeyin. Ana ve ara öğünlerinizde süt ürünlerine yer verin. Günde 3-4 su bardağı süt- yoğurt tüketimi sizin ve bebeğinizi kalsiyum alımını sağlayacaktır.

- İyi yağlarla beslenmek, bebeğinizin sinir sistemin gelişmesine, alerjik reaksiyonların önlenmesinde önemlidir. Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçeği yağı gibi doymamış yağları tercih edin. Kaymak, krema, pasta, mayonez gibi yüksek yağ içeren besinlerden uzak durmaya çalışın.

- Akşam yemekleri için organize olun. Çalışan bir annenin zamanını iyi yönetmesi gerekir. Akşam yemekleri için haftalık menüler oluşturun, alışveriş yaparken menünüze uygun alışveriş yapın. Yemeğinizi kısa zamanda pişirmek için düdüklü tencere tercih edebilirsiniz, hem zamanı kısaltır hem de pişen besinin daha az vitamin-mineral kaybına uğramasına neden olur. Geç saatlerde işten dönüyorsanız, yemeğinizi bir gün önceden hazırlama yoluna da gidebilirsiniz.

- İyot sütle geçen bebeğinize geçer ve emziklilik döneminde iyoda ihtiyaç artar. İyotlu tuz kullanın. İyi yağ, kaliteli protein, iyot dengesi açısından balığa haftada 2 gün sofranızda yer verin.

- Vitamin-mineral ihtiyacınız için, sebze meyve tüketimine özen gösterin. Günde 5-8 porsiyon sebze-meyve günlük diyetinizde yer alsın. Kahvaltıya ilave edilen bir meyve, öğlen yemeğinde işyerinde sunulan menüde tatlı yerine meyve ilk seçeneğiniz olsun.

- Tatlı süt salımınızı artırmaz, sütünüzü kaliteli hale getirmez. Tam tersine şeker emziklilik döneminde gereksiz kalori yükü demektir. Tatlı istediğiniz zaman sütlü tatlı tüketin, sıklığı hafta iki kereden fazla olmasın. Günün hareketli olduğunuz döneminde tercih edin. Akşam yemeğinden sonraki hareketsiz zamanlarınız yerine.

- D vitamini: Süt-yumurta-balıkta bulunan bu vitaminin en iyi kaynağı güneştir. Öğlen tatillerinizde güzel havalardan yararlanın açık alanda yemek yiyin veya yemek sonra açık alanda bulunun.

Beslenmenizi düzenlediniz, bebeğiniz aylık beklenen kilolarını alıyor boyu uzuyorsa sütünüzün içeriğinden ve bebeğinizin beslenip beslenmediğinden endişelenmenize gerek kalmaz. Bebeğiniz günde 8-10 kez idrar yapıyor, kilosu haftada 150-200 gram artıyorsa, ilk dört ay boyunca anne sütü yetiyor demektir. 4. aya kadar ayda ortalama 800-1000 gram alan bir bebek 6. ayın sonuna kadar sadece anne sütüyle beslenmeye devam edebilir. 6. ayın sonunda mutlaka ek besine geçilmelidir. Emzirme süresi 2 yaşına kadar uzayabilir, ancak 6. aydan sonra tek başına anne sütü yeterli gelmez. Anne sütü tıpkı doğum gibi bir mucizedir, ne kadar etkin olacağı ise beslenmenizle birebir alakalıdır.


primanın sitesinden aldım benim gibi sütü azalan çalışan anneler için faydası olur umarım
 
herkese merhaba.
bebişine brokoli çorbası deneyen var mı. ben yapmak istiyorum. nasıl yapabilirim kızlaarrr...

Ben denemiştim brokoli ama çok gaz yaptı cnm. Ayrıca doktorumun söylediği brokoli tek başına verilmezmiş. Patates havuç ile pişirebilirsin demişti. Denedim çok gaz yaptı, arada sadece ufacık bir parça koyuyorum sebze pürelerine
 
merhaba kızlar geçmişi okudum ve inanılmaz duygulandım hepinize ayrı ayrı çok tşk ederim hakkınızı helal edin kuzucuğum çok başarılı bir operasyon geçirdi ve sağlığına kavuştu Allah ıma hamd olsun dualarınız için çok tşk ederim Allah kimseyi evladıyla sınamasın ve hastanelere düşürmesin çok zor bir süreçti ama geçti bitti inşallah
 

canım bebegın kac kılo meak ettım bende bu ek gıda ısını beceremedım daha dogrusu cok guzel baslamıstık oglum hasta oldu sonra ası sonra dıs derken sekteye ugradı once yedıklerını sonra yememeye basladı sımdı ara sıra verıyorum ger kalanında emıo ama yalnısmı yapıyorum acaba gecelerıde uyumuo hıc bısey yapasım gelmıo artık
 

canım selim gazlı bebek mi. bizim gaz paroblemimiz yok ama yapar belki diye korktum şimdi. ben de az az koyarım o zmn. acaba brokoliyi küçük parçalarla buzluğa koysam besin değeri kaybolur mu
 

canım çok çok geçmiş olsun allah bir daha dert vermesin inşallah...
 

canım bugün kontrolde 9700 çıktı doktorumuz kilo karşıtı ilk aylardan beri fazla kilolu gidiyor deyip duruyordu en son anne sütüyle kilo alıyorsa genetik demekki dedi ve üstüme gelmekten vazgeçti ama bugün kontrolde devam sütü sorusunu sorunca yine başladı çok kilolu böyle giderse obez olacak vs vs vs doğum yaptığım hastanenin doktoruda tam aksine çok güzel gelişiyor anne sütüyle alınan kilodan zarar gelmez aynen devam diyor bilemiyorum hangisine güveneceğimi 6 aylık bebeğe diyet mi yaptırayım acıktıkça yediriyorum emziriyorum abarttığını düşünüyorum doktorun sonuçta yrümeye başlayınca verecektir hangi çocuk vermiyor ki


canım haftasonu aklım hep sendeydi nasıl sevindim anlatamam ohh çok şükür sende hakkını helal et prensesi kocaman öp allah bir daha yaşatmasın kimseyide evladıyla sınamasın yavrularımızı tüm kuzuları korusun inşallah
 
Merhabalar, herkese iyi haftalar olsun inşallah

Arkadaşlar ben fazla takmıyordum ama benim oğlan iyice abarttı, tembel teneke, 7 aylık oldu (aslında 6 da sayılabilir, 1 ay erken doğdu) ama ne diş, ne emekleme hiç bişey yok Hatta dönmüyor bile, ne yüz üstünden sırt üstüne ne de tersi, ama huysuzluk hat safhada, dişleri şişkin bile değil ama gece sürekli yenidoğan gibi uyanıyor.
Desteksiz oturamıyor, dönmüyor, nasıl bırakırsam öyle buluyorum, ben itekleyince dönüyo ama kendi çabası hiç yok, aranızda bizim gibi olan var mı?
 

benım bıldıgım kadarı ıle anne sutunden zarar gelmıo canım
 

canım benim helal olsun tabiki amin canım allah hepsini korusun
 
Herkese günaydın,kızımın 6.ay aşısı var ama ateş yapar mı vs durumlarda fikrinizi almak istedim.öncesinde calpol versem mi acaba?

vermene gerek yok canım çıkarsa verirsin
ne yaptınız doktor işini?gittiniz mi dediğim doktora?
 
Kizlar sutumuz yetmeyince bebekler kabizmi oluyor..bizimki cok ek gıda almio.iki güne bir yapio kakasini ve sert az yapio.sutummu yetmio anlamadimki
 
biz iyiyiz siz nasılsınız bakalım
bizde iyiyizz canım maşallahh maşallahh yeni yeni anneler katılmış topiğimize.
.kalabalıklaşmış sankı. işe girecekler vardı merak ettım onları neler yapıyolar
pediastrum bebişin nasıl oldu geçmişi okuyamadım
 

allah a hams olsun iyi canım atlattık inşallah
 
allah a hams olsun iyi canım atlattık inşallah
ayy çok sevındım mınık kelebeğe.bende işe basladım gıremıyorum artık
çok ozluyorum sızlerı
emzırmeye devam edıyorum
işyerındede sağıyorum süt ıznımle haftada 2 gün ızınlıyım
sımdılık hersey yolunda gıdıyo
çalışmak herseye ragmen güzel.....
 
Kizlar sutumuz yetmeyince bebekler kabizmi oluyor..bizimki cok ek gıda almio.iki güne bir yapio kakasini ve sert az yapio.sutummu yetmio anlamadimki

yok ya o bizim doktorun fantazisi banada sütün yetiyor niye devam sütü veriyorsun sütün yetmese kabız olur demişti ee 15 gün öncesine kadar bizde kabızdık benim doktoru değiştirmem şart oldu anlaşılan
 
elhamdülillah.. çok sevindim canım..
atlattınız, geçti gitti.. bi sadaka ver yavrun hürmetine


canım senin bebe oğlan.. kızlara nazaran daha çok kilo alıyorlar..
ve benim bildiğim ''anne sütü asla obez yapmaaaaz''
o akıllı seni korkutmak için mama verme diye öyle demiştir belki..
iki ay içinde emeklemeye başlayıp köşe bucak evi tavaf etmeye başlayınca zaten yakmaya başlayacak
hiiiç takma, takılma sen ona
gerekirse de değiştir doktorunu..



canım belki dediğin gibi 1 ay erken doğmasıyla alakalı olabilir :44:
dönmesi an meselesi ona takılma, inan bugün bile birden dönebilir..
oturmaya gelince; bizimkiler de henüz desteksiz oturamıyor.. patates çuvalı gibi ya sağa ya sola ya önee
gece sık uyanmasının sebebi nedir bilemedim.. hep mi böyleydi, eğer bu ara ise diş sebebiyle huzursuz olabilir.:26:


Kizlar sutumuz yetmeyince bebekler kabizmi oluyor..bizimki cok ek gıda almio.iki güne bir yapio kakasini ve sert az yapio.sutummu yetmio anlamadimki
ayşecik de pekmezli etimek ve yoğurt haricinde pek bi şey yemiyor..
bugün 6. gün kakasını yapmadı, ufacık bi kaka yapmış öğlen, koyu yeşil.
anladımki kan ilacından vermicem bi daha onu


hay maşallah sana..
aman nazar değmesin..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…