Para biriktirme takıntım

Ben de tutumlu biriyim.
Biriktirdiğim parayı bir ihtiyaç için harcıyoruz biz. Tabi tamamını değil ama ihtiyaç ne varsa onu alıyoruz ve tekrar biriktirmeye devam ediyorum. O paranın orda olması güven veriyor ve istediğim şeyi almak için tekrar paramı kullanmak da haz veriyor. Mesela test kitabı bir ihtiyaç. Böyle düşünün. Yine biriktirin ama ihtiyacınızı da alın.
Beni de para biriktirmek acayip mutlu edıyor, ☺️

Merhaba, ben de küçüklüğümden beri harçlık biriktirip harcamayanlardanım :) ekonomik durumumuz iyiydi ama galiba kendimi güvende hissetmeyip biriktirirdim. Kantine falan gidip bir kraker almazdım. Ortaokul öğrencisiyken çeyrek altınlarım vardı, altına yatırım yapıyordum :))) sonra taşınırken çalındı onlar. Nefsine zulmettiğim için hayrını göremedim diye düşünürüm :)
Sonrasında ise farklı bir boyut kazandı. İsraf etmeyeyim, bu parayla yoksul bir aile şu kadar ekmek alır diye düşünmeye başladım. Yani vicdanım rahat etmedi. Şimdi kendimi zorlayıp gereksiz bir şey alınca tuhaf hissediyorum. Yani bunun temeli güvende hissetme ihtiyacı ve artı olarak bende israf günahtır düşüncesi

Cok cok asırı abartı degıl yaptıkların ama para harcamadanda ınsan mutlu olmuyor ben cok mutlu oluyorum ve asla bırıktıremıyorum cebımı delıyor resmen bende bırıkım yapanlara ozenırım. Her ıhtıyacından kısmıyorsan sıkıntı yok esın ne dıyor bu durumuna benım esım olsa taktır eder ove ove bıtıremez kul kole olur heralde senın gıbı olsam

Merhaba, ben de küçüklüğümden beri harçlık biriktirip harcamayanlardanım :) ekonomik durumumuz iyiydi ama galiba kendimi güvende hissetmeyip biriktirirdim. Kantine falan gidip bir kraker almazdım. Ortaokul öğrencisiyken çeyrek altınlarım vardı, altına yatırım yapıyordum :))) sonra taşınırken çalındı onlar. Nefsine zulmettiğim için hayrını göremedim diye düşünürüm :)
Sonrasında ise farklı bir boyut kazandı. İsraf etmeyeyim, bu parayla yoksul bir aile şu kadar ekmek alır diye düşünmeye başladım. Yani vicdanım rahat etmedi. Şimdi kendimi zorlayıp gereksiz bir şey alınca tuhaf hissediyorum. Yani bunun temeli güvende hissetme ihtiyacı ve artı olarak bende israf günahtır düşüncesi
Benim ortaokuldaki halim de aynıydı

Valla tam da beni anlatmısısnız yanı dogru yoldayız bence. Katılıyorum israf gunahtır. Saglıcakla kalın.

Cok cok asırı abartı degıl yaptıkların ama para harcamadanda ınsan mutlu olmuyor ben cok mutlu oluyorum ve asla bırıktıremıyorum cebımı delıyor resmen bende bırıkım yapanlara ozenırım. Her ıhtıyacından kısmıyorsan sıkıntı yok esın ne dıyor bu durumuna benım esım olsa taktır eder ove ove bıtıremez kul kole olur heralde senın gıbı olsam
Esim harcamaya bayılır bana ekonomiyi bırakmaz. İlerde calısayım daha da ıyı biriktirir ınsallah. Sımdı ev hanımı oldugum ıcın cok ta gözlerine gelmiyor sanırım. Benim eski iş yerinden arkadasımda harcamadan tatmin olmuyordu bende ona madem para harcamaya bayılıyorsun altın al dedim o da alısverıs sonucta. Baya guzel ceyrek bırıktırmıstı tavsiye ederim. Kart kullanıyorsanız taksitle alın ztsen her turlü harcanıyor diyorsunuz

İnsan biriktire biriktir bir süre sonra kalp hastalığı olan cimrilik hastalığına yakalanıyor. Sonunda ne o biriktirdiğin den fayda goruyor nede bereket. Ne çok eli sıkı Olcan nede eline geçeni savurcan. Orta yolu bulmak gerek. Ve malinizin çoğalmasını istiyorsanız size bu nimetleri bahseden yaratıcı adına az da olsa harcayın.bizzat yaşadım elime geceni misal umreye harcadım geldiğim gibi umre için harcadigim para elime iki katiyla geldi. Başka bir örnek vermek gerekirse yüce rab için medrese inşaatına para harcadık ortak olduk vs eşimin büyük büyük dedesinden 1900 seneden kalma mirasin bize düstugunu ogrendik 200 bin TL civarı. yani gercekten malın çoğalması o malı mülkü sana verene harcamakla geçiyor tecrübe ile sabit. İsterse 90 yaşına kadar harcamadan biriktirin bir hırsız gelir tüm birikimi götürür!

İyi yapıyorsunama hayat ta kısa çocukluktan beri zorluk ve çalısmak zornuda kalmıs olmak seni bu hale getirmis para beni dürtüyor ya harcıyorum ama pahalı seyler almam mesela

İnsan biriktire biriktir bir süre sonra kalp hastalığı olan cimrilik hastalığına yakalanıyor. Sonunda ne o biriktirdiğin den fayda goruyor nede bereket. Ne çok eli sıkı Olcan nede eline geçeni savurcan. Orta yolu bulmak gerek. Ve malinizin çoğalmasını istiyorsanız size bu nimetleri bahseden yaratıcı adına az da olsa harcayın.bizzat yaşadım elime geceni misal umreye harcadım geldiğim gibi umre için harcadigim para elime iki katiyla geldi. Başka bir örnek vermek gerekirse yüce rab için medrese inşaatına para harcadık ortak olduk vs eşimin büyük büyük dedesinden 1900 seneden kalma mirasin bize düstugunu ogrendik 200 bin TL civarı. yani gercekten malın çoğalması o malı mülkü sana verene harcamakla geçiyor tecrübe ile sabit. İsterse 90 yaşına kadar harcamadan biriktirin bir hırsız gelir tüm birikimi götürür!
cok haklısınız calıstıgım donem her ay maasımla filtremi verırdım. Sımdı durum biraz kritik aslında esime pek guvenmemem ve kimsemın olmaması bir lirayı bile biriktirmeye itiyor beni tavsiyelerinizi dikkat alıcam cok tesekkur ederım

İyi yapıyorsunama hayat ta kısa çocukluktan beri zorluk ve çalısmak zornuda kalmıs olmak seni bu hale getirmis para beni dürtüyor ya harcıyorum ama pahalı seyler almam mesela
cok haklısınız bende ki alıskanlık ve guvende hissetme mantıgı birazda Icınde bulunduğum durum.

Yine biriktirin, ama harcayın da imkanınız varsa. Sizin gibi kadınlar çok gördüm, kıymeti bilineni ise hiç görmedim. Elbet bunun için yapmıyorsunuz ama arada bir kuaföre gidin, bir cafede oturup kahve için, ayda bir kere de olsa bunları yağı.zaten zor zamanlardan gelmişsiniz, yuva kurmuşsunuz. Sizin ki gerçekten abartı ve nefse zulüm olmuş. Hayat kısa bazen biriktirdiğimizi el de yiyebilir, gerek yok bu kadarına. İnş mesleğinize de kavuşursunuz ama ben bu huyunuzu devam ettireceğinizi düşünüyorum, o yüzden şimdiden törpüleyin kendinizi.

Merhaba hanımlar. Ben kucuklugumden beri calıstım ilkokul yıllarında bahce tarla isinde calısır o yıl hangi sınıftaysam onu o parayla okudum lise uni hepsi boyle 13 yasından beri ailemden bir lira almamısımdır eminim. Aslında buna mecbur bırakıldım annem sorunlu biriydi babam uvey tek dertleri beni bir an once evden cıkarmak neyse. Ikı yıldır calısmıyorum hayatımda ilk defa o da hamilelik bebek durumları. Kpss ye hazırlanıyorum. Evlenmeden once azcık param vardı. Evlenirken bana kimse Bısey takmadı zaten kimsesiz evlendim. İkı senedır canta ordum sattım ikinci el sitelerinden kullanmadığım esyaları sattım esimin verdıgın harclıklar kızıma takılan azcık altın hepsını biriktirdim. Bir lira gecse elime kumbaraya atarım. Ama bazen oyle abartıyorum ki mesela soru bankası almam gerek eskilerinın ısaretledıgım yerleri silip tekrar cozuyorum. Eve yemek soyleyım dıyorum kırkyılda bırsonra aman bosver evde yap bıseyler dıyorum. Saclarım kendim keserim boyarım kaşımı kendim alırım en son 3 yıl once dugunumde gittim galıba kuafore abartıyor mıyım bilmiyorum var mı benim gıbı aranızda yoksa ben mi tuhafım. Simdiden tesekkur ederım
Bence bu bı tür anlatılmamış travma.
Geçmişte bir takım sorunlar ailevi olabilir. Ne biliyim kendi içinizde yaşadığınız bir şey. Sizi bu takintiliga sürüklemiş. Çünkü bunun tutumla da bir alakası yok. Bence bir destek alıp sorunu cozmelisiniz. Aslında abartilcak bir sorun değil ama sız bunu dusune düşüne sorun olarak gormussunuz. Bence herşeyi akışına birakip bı yerdede siz para harcayın. Bir gün eşinizden para alıp çıkıp alışveriş yapın çocuğunuzla gezin tozun. Bu sorun hallolur. Fazla kafaya takıp yormayın. 🙂

Bence bu bı tür anlatılmamış travma.
Geçmişte bir takım sorunlar ailevi olabilir. Ne biliyim kendi içinizde yaşadığınız bir şey. Sizi bu takintiliga sürüklemiş. Çünkü bunun tutumla da bir alakası yok. Bence bir destek alıp sorunu cozmelisiniz. Aslında abartilcak bir sorun değil ama sız bunu dusune düşüne sorun olarak gormussunuz. Bence herşeyi akışına birakip bı yerdede siz para harcayın. Bir gün eşinizden para alıp çıkıp alışveriş yapın çocuğunuzla gezin tozun. Bu sorun hallolur. Fazla kafaya takıp yormayın. 🙂
COk tesekkur ederım ☺️

Yanlış hatırlamıyorsam sizin eşinizle de sorununuz vardı(emin değilim ama)
Hatta en buyuk hatam hemen hamile kalmak mı ne demiştiniz(yine aslaaaa emin değilim)
Geçmişte yaşadıklarınızda belli bence ondan dolayı çok da haksız değilsiniz....

burada işi olmayan boşanan kadınlara birikim yap boşan diyoruz mesela
Elbette özellikle çalışmayan bir kadının kenarda köşede parası olmalı...
Ki siz hep yokluk gormussunuz
Kendimden örnek vereyim ben de de para ve kilo takıntısı var

kendime kumbara bile yaptım hddjdjdjd aman bozuk paralar da gitmesin birikir diye
Bankada da param var ama hala içim rahat değil ha bu kadar olmamalı ama ne yapalım....

ekiden öküzden hallice bir kiloya sahiptim şimdi yemek yiyemiyorm takıntı oldu sonumuz blumia falan olmaz umarım

klasik insan olarak zararını gordugumuz her şey için kendimii korumak istiyoruz
Koruma iç güdüsü de diyebiliriz buna

Kuaför ve kendimi ödüllendirme bağını ben de hiç kuramadım. Kendimi hiç iyi hissetmediğim yerlerdir. Saç kestirmek dışında gitmem. Elimden gelse onu da kendim yaparım.
Para biriktirme konusunda sorunun ne olduğunu, sebebini zaten kendin çözmüşsün. Altta yatan psikolojik nedenlerin yanında şeytanın da vesvese verdiğimini düşünüyorum. Şeytan insanı fakirlikle korkuturmuş.
Ben de para biriktirmeyi seven bir insanım. Taaa ilkokulda çeyrek altınım vardı. Ama harcamaya çalışıyorum, kendimi bu konuda yönlendiriyorum. Bu ay tutumluyum mesela, hedefim kredi kartını hiç kullanmadan nakit paramla geçinebilmek. Gelecek ay ise cebimde maaşımdan daha çok para kalacak ve ben aklımdaki alışverişlerin tümünü yapmayı planlıyorum.
Her ay kenara attığım para sabittir ayrıca, fazlasını atmamak adına kendimi frenliyorum. maaşımdan her ay mutlaka bir öğrenciye burs yolluyorum. Böylece para biriktirme hırsımı törpülüyorum.
Sana tavsiyem ufak ufak hedefler koy. Her ay için belli bir miktar kendin için belli bir miktar sadaka için. Şu kadar parayı şu güne kadar harcayacağım diye. Yavaş yavaş alışırsın. İstersen gittikçe arttırırsın.

Esim harcamaya bayılır bana ekonomiyi bırakmaz. İlerde calısayım daha da ıyı biriktirir ınsallah. Sımdı ev hanımı oldugum ıcın cok ta gözlerine gelmiyor sanırım. Benim eski iş yerinden arkadasımda harcamadan tatmin olmuyordu bende ona madem para harcamaya bayılıyorsun altın al dedim o da alısverıs sonucta. Baya guzel ceyrek bırıktırmıstı tavsiye ederim. Kart kullanıyorsanız taksitle alın ztsen her turlü harcanıyor diyorsunuz
Aynen mantıklı ben ev hanımıyım calısmıyorum benım esımde sızın gıbı zaten evde bırıkım yapıyor bende ordan harcıyorum zaten bazende uzuluyorum o okadar ugrasıyor bende bos bos harcıyorum dıye keske bı parca alabılsem o huydan da cocuklarımın gelecegıne bırıkımde esıme yardımcı olabılsem ama denıcem altın almayı en azından bı ıse yarar

Back
X