Para biriktirmek bu kadar mı zor?

Market alışverişinize yoğunlaşın.
Misafir geldiğinde market masrafımız en az 100 lira oluyor.
Onu da alayım bunu da alayım şu markayı alayım derken gereksiz yere o kadar para gidiyor ki.

Süt ürünlerinde, abur cuburda takıntılı olduğum markalar vardır, tek üründe 50 kuruş 1 lira insanın gözüne gelmiyor ama onu aya, yıla vurun bir de.

Kalan paranın 2bin olması çok güzel.
Nereye harcanır ki o para da geriye bir şey kalmaz, bunu tespit etmelisiniz.

Bu para işi zor iş. Ben de a önce bir hesap yaptım. Kart kesilmişti dün. Gelecek ay için karta taksidimiz 1260 tl. Ev ve araba borcu var.
Bu para işi herkesin başına dert. Bi topik açsak. Hergüm nereye kaç lira harcadığımızı yazsak. Belki bu şekilde birbirimizin harcadığı fazla paraları Yada müseifliği tespit edip tavsiye de bulunabiliriz
Birikimci hatunlar diye bir topik var. Biz orada para konularını konuşup birikim yapıyoruz.

Biz de her ay nerdeyse eksiye duseriz ama harcariz biz.
yilda bir kere tatilimiz muhakkak vardir.
mutfaga cok harcariz. Yiyecekten kismayiz.
her ilin neyi meshursa onu getiririz. Salcasi, biberi, yagi, zeytini hep yerinden gelir.
Uste basa da cok olmasa da harcariz, gezeriz, disarda yeriz. Vs vs
ben de derim paramizin bereketi mi yok diye ama en azından nereye harcadigimiz belli.
yalan dünya yarın ne olacagi belli degil.
krediyle ev alacağız ilerde ama birikim falan yapmiyoruz.
Allah ömür verirse hepsi olur.
Harcamaya omrumun yetip yetmeyecegini bilmediğim para icin strese girip kendimi zorlayamam.
kizim var bir de.
yiyip icip geziyoruz:))

Bu da farklı bir bakış açısı. Aslında parayı idareli kullanmak gerek. Mutlaka kenarda 3-5 kuruş parası olmalı insanın
Ama hiç gezmeden tozmadan kenarda çuvalla param olsun da istemem
Herşeyim dengeli olması gerek.
Bir arkadaşım var. Daha şehirdeki avm ye bir kere adım atmamış. Eşi yıllardır aynı çantayı kullanıyor. Fakat arkadaşım çok hırslı. Ev ve araba derdinde. Hep daha faLasını istiyor fakat giydiği kazağın kolları sarkmış artık.
Bu da aşırı nokta bence
Dengeyi kurmak gerek

Bir de evin demirbaş ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorsunuz.mesela geçen ay elektrik süpürgesi bozuldu. Tamir edilse ayrı para ben de yenisini aldım.174 tl ye buldum Electrolux marka.peşin alsam o ayın nakit parasından gidiyor, kredi kartına taksit alsam bu defa taksit taksit kart ödemesi oluyor.şimdi çarşıda geldik.öğle yemeği niyetine birer simit ikişer çay içtik.bir de Carrefour a uğradık.bir kilo yoğurt,bir ekmek,10 tllik tavuk,sigara,kavun,bir içecek, en ucuzundan iki diş fırçası,okul için kalem, iki bisküvi,iki paket makarna hepsi 59 tl. İçinde lüks olan bişey yokki.hatta anahtarlığım kırıldı. Alayım dedim 5 tl dedi satıcı geri bıraktım.

Biz elektrik süpürgesinde verdiğin örnek gibi durumlarda kartı kullanıyoruz. Ama gönül ister ki peşin Vestel'imizde kullanmayalım. Kartımızda çok taksidimiz var ve şu anda onlardan kurtulmaya çalışıyoruz.
Market alışverişinde anormal bir alım yok. Fakat bu şekilde alışveriş gergin oluyorsa Yada gün aşırı işte o zaman bi bakmak lazım
Dün de 80 tl gitmişti. Ben her ay toplu alışveriş yaparım. Gıda temizlik hepsi bir arada 250-300 civarı tutar. Ay içinde de ekmek, yoğurt ve yumurta için markete giderim.
Toplu alışverişlerde listeyle giderim. Ay içinde evde azalmaya başlayan ürünleri listeye yazar ve herşeyin büyük boyunu almaya çalışırım.

Market alisverislerinizi nasil bu kadar hesapli yapabiliyorsunuz, biz haftalik cikip eksikleri aliyoruz, en az 200 lira tutuyor
Deterjanlari, temizlik malzemelerini falan hep indirimlisinden buyuk boyundan seciyorum. Ama gida cok tutuyor bizde ya. Calisirken bi aksam yemegiydi simdi gunde 3 ogun yemek yeniyor, zaten sirf kahvaltiliklar 50 lira tutuyor haftalik, cok mu yiyorum diye kendimden suphe etmeye başladım :)

Bu konuyu cok sevdim. Bakalım neler öğrenicez

Son düzenleme:
Ben ay boyunca bir liste yapıyorum. Mesela bugün temizlik yaparken çamaşır suyunun azaldığını fırın kağıdımın bitmek üzere olduğunu farkedip hemen listeye ekledim. Yarın alışverişe çıkınca bunları da alacağım. Yani evdeki malzeme bitmeden yedekliyorum. Böylelikle ay içinde markete çok uğramıyorum. Ekmek yumurta yoğurt misafir gelecekse yufka falan alıyorum. Meyve ve sebzeyi de mutlaka pazardan alıyorum. Markette hem çok pahalı oluyır hem de taze olmuyor.
Yıllardır böyle nir sistem var bizim evde

Meyve sebze ben de pazardan aliyorum ama hava bozuksa cikamiyorum cocukla pazara. Bizde gida cok tutuyor. Kizim da yiyor diye peyniri sutu falan en iyisinden almaya calisiyorum. Onun disinda hic luks harcamamiz da yok. Ayda bir kere belki dışardan yeriz onda da fast food tarzi pahali olmayan şeyler. Bir ara gunluk alalim dedik ay ortasinda maasi tukettik :) ben bu isi beceremiyorum galiba

Kredi kartı kullanmam. Elimde para kalmayacaksa para harcamam. Mesela tatile gideceğim 1000 lira mı tutuyor, elimde 1000 lira kalmayacaksa tatile gitmem. Birikimimi ona göre yaparım. Giysi mi alacağım, ayın sununda maaşım yatmadan, bir ay öncesinde kalan kadar alırım. Asla elimdekini tamamen harcamam.

Bu arada karı- koca ikiniz de sigara içiyorsanız eğer, sigaraya çok para gider. Kahvaltılık 20 liraya da peynir alınır, 10 liraya lor da alınır. Babam-annem her yiyeceği farklı marketten alır. Dolanırlar fiyat-kalite durumuna göre pirinci bir yerden, yağı başka bir yerden alırlar.

Bereket konusunda da, eşe dosta ihtiyacı olana ufak tefek de olsa hediyeler alınca benim param bereketleniyor. Bir de tabakta bırakılan, ya da atılan yemeklerin evin-paranın bereketini kaçırdığına inanırım ben.

Ben de şu karttan bi kurtulsam. Nerden bulaştık bilmem. Gerçi her ay tamamını ödüyoruz ama yine de bitsin taksitler istiyorum.
Bereket olayına katılıyorum. Mümkün olduğunca bir şey atlamaya çalışıyorum Ama bazen oluyor melesef

Bu aylık alışveriş yapan arkadaşlar hiç mi abur cubur bisküvi,çikolata, meşrubat vs almıyor?Netice de bunlar aylık alınmaz ki.İki bisküvi,bir kola alsak 10 tl.Ya da bir kutu dondurma alsak.Şimdi eşimin ablası ev aldı.Hediye lazım.Okulda iki arkadaşa iade-i ziyaret ilk defa gideceğiz en azından tatlı vs almak lazım.3 arkadaşın da bebeği oldu.Bebeklere 20 tl lik hediye alsak,birer kilo baklava,eşimin ablasına da 100 tl lik bişey alsak gitti 200 tl.É hani 1000 tl ile ay sonu geliyordu
geliyordu.Daha üçüncü gün elimde kaldı 650-700 tl para.

150 de eşimin sigarası,sabahtan akşama kadar Okuldayız.5 tane çay ben içsem,5 de eşim, birer de simit günlük 7 tl de kantin masrafı.Aylık 150 tl de kantin.Elimize kaldı 350-400 tl.Nasıl gelecek ay sonu.Nasıl 2000 tl nin 1000 tl si rahatca biriktirilir? Benim hiç aklım almıyor.

birikim yapmak için sanırım biraz özel zevklerden feragat etmek gerekiyor
ben yapamıyorum açıkçası.. yarının bi garantisi yok mantığındayım.
ama birikimde yapmak istiyorum.. nasıl olacak bilmiyorum..
mesela kenarda 2 bin liram varsa ben onu tatile gitmek için kullanırım.. çünkü onun bana orda durduğu sürece bi faydası yok gibi geliyor..
krediden nefret ediyorum.. bereketsiz para resmen.. ev kredisi çektiğimizden beridir paramız yetmiyor hiç bi şekilde..
vadeli hesap açtırsam en güzeli sanırım ama ondada yine işin içine faiz giriyor..faiz almak istemiyorum..
gerçekten çok zor birikim yapmak..

Günaydın kızlar
Bizim evde hiç Abur cubur yenmez. Zararlı içecek kola dalan içilmez. Ben hiç aramam bisküvi ya da koka. Eğer yemekte et tavuk falan varsa belki o da ara sıra. Oğluma bisküvi ve süt alıyorum. Onu da toplu alıyorum. Bisküvi ne olabilir ki evde. Dün bimden oğlumun istediği şeyleri aldım. 34 tl tuttu. O bir ay boyunca yer onları. Bazen akkına bile gelmez
Hediye konusuna gelince bebeklere ve ablaya hediye tamamda akşam oturmasına gittiğim birine hediye götürmek bana tuhaf geldi. Yani Yada şöyle söyleyeyim belki oralarda adet olabilir ama bizde böyle birşey yok.
3 arkadaşın bebeği olmuş. Bebek görmeye zaten bebekler bir aylık olduktan sonra gitmek daha iyidir. Bu Ay ikisine bir şey alırsın öbür ay ikisine.
Ben de okulda sürekli çay içiyorum ama biz de fiş usulü oluyır. Ay başında veriyoruz.
Yani arkadasım 2000 tl den mutlaka para artmalı. Fakat herşey dört dörtlük olsun dersek harcanır tabi para bu.

Para biriktirmek demek cimri olmak demek biraz...Bende konu sahibi gibi biyere gitcez ay boş gitmeyelim ,gideceğimiz yerde çocuk var bir çikolata olsun alalım,ayakkabının altı delindi ne gerk var tamir ettirmeye yenisini alalım, düğünümüz var diyelimki : evdekilerden giyemeyiz yakın akraba düğünü yeni bişey alalım,evden çıkmak zorundayız öğün saati değil mesela amaan dışardsan alırız bişeyler bu liste uzar.Bizim bir tanıdik var adaam fabrika işçisi üçüncü evini aldı .Gel görki evinde hala elli yıllık bakır tencereler yırtılmış güneşlik dikmiş kullaniyor ,eve bir misafir gelecek diye akılları çikar.Bu kadar tapamam dünya malı na doğrusu ,tutumlu olmak, israftan kaçmak iyidir ama cimrilik hastalık banagöre.Sevgili peygamberimiz cimriler cennetin kokusunu duyamayacak buyurmuş.

Sevgili kedi badem bu konuyu açtığına göre eleştirilere açılsın demektir. Bir kaç gündür burada yazılıyoruz ve bence senin market alışverişlerini gözden geçirmen gerek.
Geztapo evet para biriktirmek için biraz da cimri olmak gerek fakat dengeyi tutmalı. Yırtık perde kullanıyorsam ne yapayım ben üç evi. Yada yılda 3-5 gün tatil yapamayacaksam neden çalışayım.
Biz saat 17 Yada 17:30 da evde oluruz. Mesela yeriz yemeğimizi sonra dıları çıkar alışveriş yaparız. Yarın oğlanın okul alışverişini yapacağız. Bu şekilde yemeği yedikten sonra çıkarız. Ama biz her hafta mutlaka bir akşam dışarıda yemek yeriz. Denge çok önemli.
Biz yaz aylarında açıldık biraz. Dün konuştuk eşimle bazı önlemler aldık. En kısa zamanda düze çıkacağız inşallah

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…