para biriktirmek mümkün mü

baypass

Üye
Kayıtlı Üye
12 Haziran 2024
97
185
13
önümüzdeki aylarda işe girme durumum var. bugünün hesabıyla yaklaşık 60-70 bin lira civarı bir gelirim olacak başlangıçta. aile evinde yaşıyorum, nişanlıyım ve nişanlımın ailesinin bir evi var. evlilikte kira sıkıntısı çekeceğimizi düşünmüyorum, düğün masrafı falan da açıkçası ben yapmak istemiyorum nişanlımın ailesi biraz zorbalıyor bu konuda. onun önünü almak için de siz borca girecekseniz düğün yapılır yoksa benim böyle bir isteğim yok diyorum şimdiden.

şimdi plan yaparken aşırı pollyanna mı kalıyorum diye şüpheye düşüyorum bazen. benim aylık harcamam aşırı düşüktür, kendime epey cimriyim açıkçası kıyafet bile almam bakar bakar vazgeçerim almaktan, boşa giden para gibi görüyorum yani aylık harcamam yaklaşık maksimum on bin lira kadar oluyor(yüksek lisans yaptığım için harcamam bu seviyede ama okulun olmadığı dönemlerde aylık harcamam maksimum bin-2 bin lira oluyor, bu ay aldığım harçlık iki buçuk liraydı birikimimle geçiniyorum... yani harcama yapmadan, hamam böceğinin kafası kopunca günlerce yaşadığı gibi yaşama yeteneğine sahibim gibi biraz)

bu durumda diyorum ki kötü ihtimalle 60 bin lira alsam bunun hadi diyelim kafayı kırdım sefillerden hallice yaşantımdan bıkıp bir çılgınlıkla 30 bin lirasını kendime ayırdım; 30 bin lirasını da her ay altına yatırsam gelir artışını falan da hesaba katarak aynı oranda bir artışla bu yatırımlara devam etsem üç dört yılda faizsiz, bankasız, kredisiz ev alacak bir duruma gelinebilir mi sizce? bu sürece nişanlımın parasını hiç dahil etmeden hesap yapıyorum ki daha gerçekçi olsun, o da hesap yaparken benim alacağım maaşı dahil etmiyor asla

krediye karşıyım, bir ev kendime bir ev de bankacıların zengin çocuklarına almış gibi hissederim ben, krediye bulaşırsam kendime yediremem açıkçası. ailem kirada yaşıyor ama babam bir çalışıyor bir çalışmıyor, emekli maaşı var kendisine pek güvenemiyorum yine de annemin azıcık rahat yaşaması batıyor kendisine bazen. tek öngöremediğim kısım da burası zaten. annemi babama emanet edememe korkusu yaşıyorum biraz. siz ne dersiniz sizce mümkün mü böyle bir durumda krediye bulaşmadan ev almak ve evlilik yapmak?

Son düzenleme:
Bir ev kendinize bir ev bankacıların zengin çocuklarına falan aldığınız yok geri ödemeniz yüzde yüz oranında olursa ancak bu dediğiniz bir miktar mümkün olur üç dört yıla siz ev alacağınız parayı biriktirirsiniz de bugünün ev parasını biriktirirsiniz o gün geldiğinde sanmam o paraya ev bulacağınızı altın sadece paranızın güncel değerini korur belki bir miktar da paranız çoğalır hadi 1-2 m çoğalsın e zaten şu an bile 1+1 kıçı kırık evler 2-3 m çok çok paranızı tl de tutmayarak korumuş olursunuz yani o kar sandığınız yükselişteki kazanç kazanç değil paranızın koruması olur ama şu an ev kredisine girseniz o evin bir aylık taksidi sizi 1 sene ya zorlar ya zorlamaz iki sene sonra para pul olunca su gibi öder geçersiniz
Ekleme : kat… evim de aylık 30 -30 ödeyebilecek durumdaysanız 5. Ayda teslim ev alabiliyorsunuz illa da banka istemem derseniz

bu konuları net anlamadığım için soruyorum; diyelim ki bugün benim bir milyon liram var, bu parayla alabileceğim evler var farazi olarak, ben bu parayı altına yatırdığımda iki sene sonra 2 milyon lira değerine ulaşsa o zaman aynı evler de hemen hemen benzer fiyat artışı yaşamış olacağı için bugün alabildiğim evi iki sene sonra da alabilir durumda olmuyor muyum? ev piyasası altından daha çok değerlenebilir ama maksimum ne kadar üstüne çıkabilir ki?

E tamam aynı şeyi konuşuyoruz bende onu dedim paran değerini koruyor ama farazi konuşalım bu binaya taşındığımda evim 2m değerindeydi şu an 2.5 m ye tanıdığa zor satıyorlar ben taşınalı sadece 2 ay oldu şu an o paraya altın alanın tahmini 2.6 m si oldu yani para kendi değerini kendi alım gücünü iki ay sonraya taşıdı ama şu an bu evi alamıyor alırsa da ucu ucuna tanıdıkla falan o da bulursa belki kalmaz bile ülkede maalesef emlak sektörü artık öngörülebilir bir noktada değil açıkcası bence hiçbir sektör o noktada değil artık ülkede aldım aldım almadım belki yarın bile alamam devri neyi erken alsan bir sonraki güne göre her türlü kârdasın ama sende şöyle bir kritik nokta var senin çok az bir eksiğin var da onu tamamlamaya çalışmak için altın biriktirmiyorsun öyle olsa hak verebilirim sen sıfır noktasından yola çıkıyorsun sen hedefini yakalayana kadar o hedef de senin kadar yol gitmiş olacak sen her türlü bu parayı köşeye atacağına kredi olur elden taksitli girebileceğin başka bir sistem olur fiyat bu fiyatken gir taksidin sabit kalsın 4 sene sonra senin için para bile olmayacak o taksit

Altin paranin degerini koruma araci. Yakin zamanda yasanan yukselis normalde nadir yasanan bir seymis.

yine de benim ailem altin biriktirerek malina mal katti. Siz biriktirin, elbet ev alacak duruma gelirsiniz. Bankadan olmazsan, kagilim evlerinden alirsiniz. Onlarda kurasiz sistem de var.

Pesinat veriyorsunuz, paraniza gore 5 6 sonra size ev parasini veriyorlar.

Ben de yeni ise girdigimde, altin alarak birikime baslamistim. Tum altinlarimizi pesinat yaparak evimizi aldik

Bankacıların zengin çocuklarına ev almıyorsunuz. Banka size borç veriyor. İşleyebileceği yatırım yapabileceği parayı size veriyor. Faiz almazsa zarar eder.
Ailenizden borç alsanız mesela altın veya dolar cinsinden alırsınız. bunu 3-5 yılda geri ödeseniz tl ye vurduğunuzda yine faiz Ödemiş olursunuz. Tl cinsinden alsanız babanız para kaybetmiş olur. Bankadan borç almak da bunun gibi hatta bazen altın borç almaktan çok daha avantajlı olabilir faizler düşükken tl ile bankaya borçlanmak.
Maaşınızın tamamını da biriktirseniz birilerinden borç almadan biraz zor. Aile desteğiniz olması lazım.
Bulunduğunuz şehirde evler ne kadar bilmiyorum tabi ama 300-500 bine ev bulamayacağınız kesin. Kabaca 300binlik ev almak için 100 ay para biriktirmeniz gerekirdi. Bu arada altının doların enflasyona uğramaması ev fiyatlarının da artmaması gerekir altın karşısında.
Son 5 yılda bunu yaşadık çünkü.
Ev alacak parası olan insanlar birkaç ayda alamaz duruma geldi.
Sizin bütçeniz düşük. Böyle çok büyük hedefler koymayın kendinize. Daha küçük hedefler belirleyin. Şu tarihe kadar 50 gram altın yapmak mesela. Böylece demorilize olmazsınız.

Size rakamlarla anlatayım. Şu an oturduğum evi 2022 yılında 800 bine aldım. 500 bin elimde vardı 300 bin mortgage çektim ödemesi 6 bin lira civarı. O zaman ev almayıp elimdeki 500 binle çeyrek altın alsaydım şu an yaklaşık 3 milyon 800 bin lira değeri olacaktı. Hadi 4 milyon diyelim. Bugün evimin değeri 7 milyon. Altına yatırım yapsam bu evi almak bir kenara ucu ucuna 1+1 bir daire belki alabilirdim bugün. Kredi ödemesi de o dönemin şartlarında 2 ay falan zorladı. Uzun vadeli TL borçlanmak faizi ne olursa olsun enflasyonist ortamda en mantıklı olandır.

Sizin hesabınıza gelirsek. Ayda 30 bin yaklaşık 3 çeyrek demek. Benimki gibi bir ev alabilmek için şu anki değerlerle 700 çeyrek almanız gerek. Bu da yine yaklaşık 20 yıl ediyor. Hadi eşiniz de ayda 3 çeyrek koysun diyelim 10 yıl. Kredi çekmeden bu gelir seviyesiyle ev sahibi olmanız bırakın 3-4 yılı en iyi şartlarda, hiç harcamanız olmayan, sağlık sorunu çıkmayan, her şeyin yolunda gittiği senaryoda bile 10 yıl.

Cimri insan sevmiyorum. Yukarıdan sıkıp aşağıdan yalamak bana çok itici geliyor. Tasarruf etmek, yatırım yapmak elbette güzel ancak bunu sefil yaşayıp (sizin tabirinizle) yapmak anormal.
10 yıl sonra geriye dönüp baktığında yememişim, içmemişim, giyinmemişim, gezmemişim ne için, dört duvar beton yığını için diyecek. Ya da demeyecek oh ne güzel biriktirdim paramı da betona gömdüm diyecek. Bilemedim

Kendi deyiminiz olduğu için söylüyorum kafası kopup da yaşamaya devam eden hamam böceği gibi yaşamak gençliğinize yazık değil mi?
Yeni evli olacaksınız, sizin heyecanlarınız kocanızla gezeceğiniz yerler üzerine olmalı bence. İlk seneler tatil yapın, beraber gezmeyi hesaplayın mesela altın biriktirmek yerine. Evlilik üzerine tatlı telaşlarınız harcamadan altın biriktirmek?! Sizce güzel mi?

Dışarı adım atsan bin lira bitiyor zaten, nasıl aylık max 2 bin lira harcıyorsunuz hayret ettim. Elbette birikim yapın ama aynı zamanda da yiyin, için, gezin. Güzel giyinin, kendinize bakın. Bu zamanlarınız bi daha gelmeyecek. Evlilik içinde beklenmedik harcamalar olabilir. Çocuğunuz olur, bütün masraf. Yani kendinizi o kadar kasmayın, boşa strese girersiniz. Ayrıca cimrilik aşırı itici bi şey.

Aynısını düşündüm sadece ulaşım masrafı en kötü 2bin

Eğer anadan babadan satmalık bir mal kalmayacaksa dediğiniz imkansız.

Altın yapın yine ama yapacagınız altın evin peşinatı olur sadece bu sene 3 milyon ev seneye 5 milyon olur.

Siz 5 yılda diyelim 2 milyon biriktirdiniz 5 yıl sonra 2 milyona ev bulamazsınız asla en ucuzu bile 2 milyon olmaz 5 yıl sonra.

Genelde demiyorlar. Bir tanıdığım cimriliği yüzünden pazar alışverişinde kırık pirinç, çatlak yumurta filan alırdı, evde yemek pişirmez komşunun yemeğinin suyundan ister içine bayat ekmek doğrardı. Sanırım 20 yıldır aynı montu giyiyor. Sonuçta tüm parayı kızı yasaklı madde için kullandı.
Bana bu tipler hep patolojik vaka gibi gelir.
Beyaz çamaşırların suyunu alır renkileri yıkardı. Ev leş gibi, koltuklara otururken tiksiniyor insan.

Tlc de aşırı cimriler programında bir tip de bulaşık makinesi tam dolmadığında boş kısma folyolara iyice sararak dondurulmuş hazır yemek koyup pişiriyordu. Cidden bir yerden sonra tasarruf için para biriktirmek bazılarında hastalık haline geliyor.
Benim kayınpeder ve kayınvalide yemez içmez, dişçiye bile gitmiyorlar para gider diye ağızlarında sağlam diş kalmadı habire biriktiriyorlar. Güya ev alacaklardı onu da halledemediler. O tam anlamıyla dişten tırnaktan arttırdıkları para da eridi gitti bankada faizde

Öncelikle umarım eşiniz de sizin gibi hesaplayan, harcarken iki kere düşünen biridir. Birlikte yaşamaya başladığınızda hesapladığınız giderler değişebilir. Sonuçta kredi kartları, mutfak masrafları, yol masrafı, elektrik, su vs. Artık sizin kendi giderleriniz olacak. Eğer istediğiniz gibi düğün masrafı olmadan borçsuz evlenebilirseniz çok iyi 1-0. Balayı da hakkınız sonuçta ama ucuz alternatifler üretebilirsiniz. Arabanız varsa çok iyi 2-0. Geriye ev almak kalıyor. Büyük şehirlerde fiyatlar hızlı artıyor. İstanbul depremini de hesaba katın. Anadoluda talep çok. Devlet de çözüm üretmeye çalışıyor. Belki yeni bir kredi imkanı doğar. Asıl Krediden değil vıttırızırt evim şirketlerinden uzak durun.

Ay aklıma geldi yine kayınvalidem klozetin sifonunu kapalı tutar. Yıkadığı yeşilliklerin suyunu, bulaşıkların suyunu döker. Teraslarında boş şişe tutar yağmur suyu biriktirir onu döker. Ama güzelim terasın bir kısmı pet şişeyle iğrenç görünüyor umrumda değil. Güzel güzel yaşamak varken bu kadar tasarrufa kafayı takmak da cidden kötü

belli bir birikiminiz olması lazım ev almak şu an için lüks nerde yaşadıgınızı bilmiyorum ama sürekli zam geliyor ben yatırımı altında tutup hep arsa olarak degerlendırıyorum yenı evlıyım tabıkı masraflar vs oldu herşeyımı kendım yaptım birikimi altın olarak yapın bana kalırsa dolar euro ne uzalıyor ne kısalıyor türk parası desenız gunden gune değer kaybediyor mantıklı olan bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…