Bir ev kendinize bir ev bankacıların zengin çocuklarına falan aldığınız yok geri ödemeniz yüzde yüz oranında olursa ancak bu dediğiniz bir miktar mümkün olur üç dört yıla siz ev alacağınız parayı biriktirirsiniz de bugünün ev parasını biriktirirsiniz o gün geldiğinde sanmam o paraya ev bulacağınızı altın sadece paranızın güncel değerini korur belki bir miktar da paranız çoğalır hadi 1-2 m çoğalsın e zaten şu an bile 1+1 kıçı kırık evler 2-3 m çok çok paranızı tl de tutmayarak korumuş olursunuz yani o kar sandığınız yükselişteki kazanç kazanç değil paranızın koruması olur ama şu an ev kredisine girseniz o evin bir aylık taksidi sizi 1 sene ya zorlar ya zorlamaz iki sene sonra para pul olunca su gibi öder geçersinizönümüzdeki aylarda işe girme durumum var. bugünün hesabıyla yaklaşık 60-70 bin lira civarı bir gelirim olacak başlangıçta. aile evinde yaşıyorum, nişanlıyım ve nişanlımın ailesinin bir evi var. evlilikte kira sıkıntısı çekeceğimizi düşünmüyorum, düğün masrafı falan da açıkçası ben yapmak istemiyorum nişanlımın ailesi biraz zorbalıyor bu konuda. onun önünü almak için de siz borca girecekseniz düğün yapılır yoksa benim böyle bir isteğim yok diyorum şimdiden.
şimdi plan yaparken aşırı pollyanna mı kalıyorum diye şüpheye düşüyorum bazen. benim aylık harcamam aşırı düşüktür, kendime epey cimriyim açıkçası kıyafet bile almam bakar bakar vazgeçerim almaktan, boşa giden para gibi görüyorum yani aylık harcamam yaklaşık maksimum on bin lira kadar oluyor(yüksek lisans yaptığım için harcamam bu seviyede ama okulun olmadığı dönemlerde aylık harcamam maksimum bin-2 bin lira oluyor, bu ay aldığım harçlık iki buçuk liraydı birikimimle geçiniyorum... yani harcama yapmadan, hamam böceğinin kafası kopunca günlerce yaşadığı gibi yaşama yeteneğine sahibim gibi biraz)
bu durumda diyorum ki kötü ihtimalle 60 bin lira alsam bunun hadi diyelim kafayı kırdım sefillerden hallice yaşantımdan bıkıp bir çılgınlıkla 30 bin lirasını kendime ayırdım; 30 bin lirasını da her ay altına yatırsam gelir artışını falan da hesaba katarak aynı oranda bir artışla bu yatırımlara devam etsem üç dört yılda faizsiz, bankasız, kredisiz ev alacak bir duruma gelinebilir mi sizce? bu sürece nişanlımın parasını hiç dahil etmeden hesap yapıyorum ki daha gerçekçi olsun, o da hesap yaparken benim alacağım maaşı dahil etmiyor asla
krediye karşıyım, bir ev kendime bir ev de bankacıların zengin çocuklarına almış gibi hissederim ben, krediye bulaşırsam kendime yediremem açıkçası. ailem kirada yaşıyor ama babam bir çalışıyor bir çalışmıyor, emekli maaşı var kendisine pek güvenemiyorum yine de annemin azıcık rahat yaşaması batıyor kendisine bazen. tek öngöremediğim kısım da burası zaten. annemi babama emanet edememe korkusu yaşıyorum biraz. siz ne dersiniz sizce mümkün mü böyle bir durumda krediye bulaşmadan ev almak ve evlilik yapmak?
bu konuları net anlamadığım için soruyorum; diyelim ki bugün benim bir milyon liram var, bu parayla alabileceğim evler var farazi olarak, ben bu parayı altına yatırdığımda iki sene sonra 2 milyon lira değerine ulaşsa o zaman aynı evler de hemen hemen benzer fiyat artışı yaşamış olacağı için bugün alabildiğim evi iki sene sonra da alabilir durumda olmuyor muyum? ev piyasası altından daha çok değerlenebilir ama maksimum ne kadar üstüne çıkabilir ki?Bir ev kendinize bir ev bankacıların zengin çocuklarına falan aldığınız yok geri ödemeniz yüzde yüz oranında olursa ancak bu dediğiniz bir miktar mümkün olur üç dört yıla siz ev alacağınız parayı biriktirirsiniz de bugünün ev parasını biriktirirsiniz o gün geldiğinde sanmam o paraya ev bulacağınızı altın sadece paranızın güncel değerini korur belki bir miktar da paranız çoğalır hadi 1-2 m çoğalsın e zaten şu an bile 1+1 kıçı kırık evler 2-3 m çok çok paranızı tl de tutmayarak korumuş olursunuz yani o kar sandığınız yükselişteki kazanç kazanç değil paranızın koruması olur ama şu an ev kredisine girseniz o evin bir aylık taksidi sizi 1 sene ya zorlar ya zorlamaz iki sene sonra para pul olunca su gibi öder geçersiniz
Ekleme : kat… evim de aylık 30 -30 ödeyebilecek durumdaysanız 5. Ayda teslim ev alabiliyorsunuz illa da banka istemem derseniz
E tamam aynı şeyi konuşuyoruz bende onu dedim paran değerini koruyor ama farazi konuşalım bu binaya taşındığımda evim 2m değerindeydi şu an 2.5 m ye tanıdığa zor satıyorlar ben taşınalı sadece 2 ay oldu şu an o paraya altın alanın tahmini 2.6 m si oldu yani para kendi değerini kendi alım gücünü iki ay sonraya taşıdı ama şu an bu evi alamıyor alırsa da ucu ucuna tanıdıkla falan o da bulursa belki kalmaz bile ülkede maalesef emlak sektörü artık öngörülebilir bir noktada değil açıkcası bence hiçbir sektör o noktada değil artık ülkede aldım aldım almadım belki yarın bile alamam devri neyi erken alsan bir sonraki güne göre her türlü kârdasın ama sende şöyle bir kritik nokta var senin çok az bir eksiğin var da onu tamamlamaya çalışmak için altın biriktirmiyorsun öyle olsa hak verebilirim sen sıfır noktasından yola çıkıyorsun sen hedefini yakalayana kadar o hedef de senin kadar yol gitmiş olacak sen her türlü bu parayı köşeye atacağına kredi olur elden taksitli girebileceğin başka bir sistem olur fiyat bu fiyatken gir taksidin sabit kalsın 4 sene sonra senin için para bile olmayacak o taksitbu konuları net anlamadığım için soruyorum; diyelim ki bugün benim bir milyon liram var, bu parayla alabileceğim evler var farazi olarak, ben bu parayı altına yatırdığımda iki sene sonra 2 milyon lira değerine ulaşsa o zaman aynı evler de hemen hemen benzer fiyat artışı yaşamış olacağı için bugün alabildiğim evi iki sene sonra da alabilir durumda olmuyor muyum? ev piyasası altından daha çok değerlenebilir ama maksimum ne kadar üstüne çıkabilir ki?
Size rakamlarla anlatayım. Şu an oturduğum evi 2022 yılında 800 bine aldım. 500 bin elimde vardı 300 bin mortgage çektim ödemesi 6 bin lira civarı. O zaman ev almayıp elimdeki 500 binle çeyrek altın alsaydım şu an yaklaşık 3 milyon 800 bin lira değeri olacaktı. Hadi 4 milyon diyelim. Bugün evimin değeri 7 milyon. Altına yatırım yapsam bu evi almak bir kenara ucu ucuna 1+1 bir daire belki alabilirdim bugün. Kredi ödemesi de o dönemin şartlarında 2 ay falan zorladı. Uzun vadeli TL borçlanmak faizi ne olursa olsun enflasyonist ortamda en mantıklı olandır.bu konuları net anlamadığım için soruyorum; diyelim ki bugün benim bir milyon liram var, bu parayla alabileceğim evler var farazi olarak, ben bu parayı altına yatırdığımda iki sene sonra 2 milyon lira değerine ulaşsa o zaman aynı evler de hemen hemen benzer fiyat artışı yaşamış olacağı için bugün alabildiğim evi iki sene sonra da alabilir durumda olmuyor muyum? ev piyasası altından daha çok değerlenebilir ama maksimum ne kadar üstüne çıkabilir ki?
10 yıl sonra geriye dönüp baktığında yememişim, içmemişim, giyinmemişim, gezmemişim ne için, dört duvar beton yığını için diyecek. Ya da demeyecek oh ne güzel biriktirdim paramı da betona gömdüm diyecek. BilemedimCimri insan sevmiyorum. Yukarıdan sıkıp aşağıdan yalamak bana çok itici geliyor. Tasarruf etmek, yatırım yapmak elbette güzel ancak bunu sefil yaşayıp (sizin tabirinizle) yapmak anormal.
Aynısını düşündüm sadece ulaşım masrafı en kötü 2binDışarı adım atsan bin lira bitiyor zaten, nasıl aylık max 2 bin lira harcıyorsunuz hayret ettim. Elbette birikim yapın ama aynı zamanda da yiyin, için, gezin. Güzel giyinin, kendinize bakın. Bu zamanlarınız bi daha gelmeyecek. Evlilik içinde beklenmedik harcamalar olabilir. Çocuğunuz olur, bütün masraf. Yani kendinizi o kadar kasmayın, boşa strese girersiniz. Ayrıca cimrilik aşırı itici bi şey.
Genelde demiyorlar. Bir tanıdığım cimriliği yüzünden pazar alışverişinde kırık pirinç, çatlak yumurta filan alırdı, evde yemek pişirmez komşunun yemeğinin suyundan ister içine bayat ekmek doğrardı. Sanırım 20 yıldır aynı montu giyiyor. Sonuçta tüm parayı kızı yasaklı madde için kullandı.10 yıl sonra geriye dönüp baktığında yememişim, içmemişim, giyinmemişim, gezmemişim ne için, dört duvar beton yığını için diyecek. Ya da demeyecek oh ne güzel biriktirdim paramı da betona gömdüm diyecek. Bilemedim
Tlc de aşırı cimriler programında bir tip de bulaşık makinesi tam dolmadığında boş kısma folyolara iyice sararak dondurulmuş hazır yemek koyup pişiriyordu. Cidden bir yerden sonra tasarruf için para biriktirmek bazılarında hastalık haline geliyor.Genelde demiyorlar. Bir tanıdığım cimriliği yüzünden pazar alışverişinde kırık pirinç, çatlak yumurta filan alırdı, evde yemek pişirmez komşunun yemeğinin suyundan ister içine bayat ekmek doğrardı. Sanırım 20 yıldır aynı montu giyiyor. Sonuçta tüm parayı kızı yasaklı madde için kullandı.
Bana bu tipler hep patolojik vaka gibi gelir.
Beyaz çamaşırların suyunu alır renkileri yıkardı. Ev leş gibi, koltuklara otururken tiksiniyor insan.
Ay aklıma geldi yine kayınvalidem klozetin sifonunu kapalı tutar. Yıkadığı yeşilliklerin suyunu, bulaşıkların suyunu döker. Teraslarında boş şişe tutar yağmur suyu biriktirir onu döker. Ama güzelim terasın bir kısmı pet şişeyle iğrenç görünüyor umrumda değil. Güzel güzel yaşamak varken bu kadar tasarrufa kafayı takmak da cidden kötüGenelde demiyorlar. Bir tanıdığım cimriliği yüzünden pazar alışverişinde kırık pirinç, çatlak yumurta filan alırdı, evde yemek pişirmez komşunun yemeğinin suyundan ister içine bayat ekmek doğrardı. Sanırım 20 yıldır aynı montu giyiyor. Sonuçta tüm parayı kızı yasaklı madde için kullandı.
Bana bu tipler hep patolojik vaka gibi gelir.
Beyaz çamaşırların suyunu alır renkileri yıkardı. Ev leş gibi, koltuklara otururken tiksiniyor insan.
belli bir birikiminiz olması lazım ev almak şu an için lüks nerde yaşadıgınızı bilmiyorum ama sürekli zam geliyor ben yatırımı altında tutup hep arsa olarak degerlendırıyorum yenı evlıyım tabıkı masraflar vs oldu herşeyımı kendım yaptım birikimi altın olarak yapın bana kalırsa dolar euro ne uzalıyor ne kısalıyor türk parası desenız gunden gune değer kaybediyor mantıklı olan bu.önümüzdeki aylarda işe girme durumum var. bugünün hesabıyla yaklaşık 60-70 bin lira civarı bir gelirim olacak başlangıçta. aile evinde yaşıyorum, nişanlıyım ve nişanlımın ailesinin bir evi var. evlilikte kira sıkıntısı çekeceğimizi düşünmüyorum, düğün masrafı falan da açıkçası ben yapmak istemiyorum nişanlımın ailesi biraz zorbalıyor bu konuda. onun önünü almak için de siz borca girecekseniz düğün yapılır yoksa benim böyle bir isteğim yok diyorum şimdiden.
şimdi plan yaparken aşırı pollyanna mı kalıyorum diye şüpheye düşüyorum bazen. benim aylık harcamam aşırı düşüktür, kendime epey cimriyim açıkçası kıyafet bile almam bakar bakar vazgeçerim almaktan, boşa giden para gibi görüyorum yani aylık harcamam yaklaşık maksimum on bin lira kadar oluyor(yüksek lisans yaptığım için harcamam bu seviyede ama okulun olmadığı dönemlerde aylık harcamam maksimum bin-2 bin lira oluyor, bu ay aldığım harçlık iki buçuk liraydı birikimimle geçiniyorum... yani harcama yapmadan, hamam böceğinin kafası kopunca günlerce yaşadığı gibi yaşama yeteneğine sahibim gibi biraz)
bu durumda diyorum ki kötü ihtimalle 60 bin lira alsam bunun hadi diyelim kafayı kırdım sefillerden hallice yaşantımdan bıkıp bir çılgınlıkla 30 bin lirasını kendime ayırdım; 30 bin lirasını da her ay altına yatırsam gelir artışını falan da hesaba katarak aynı oranda bir artışla bu yatırımlara devam etsem üç dört yılda faizsiz, bankasız, kredisiz ev alacak bir duruma gelinebilir mi sizce? bu sürece nişanlımın parasını hiç dahil etmeden hesap yapıyorum ki daha gerçekçi olsun, o da hesap yaparken benim alacağım maaşı dahil etmiyor asla
krediye karşıyım, bir ev kendime bir ev de bankacıların zengin çocuklarına almış gibi hissederim ben, krediye bulaşırsam kendime yediremem açıkçası. ailem kirada yaşıyor ama babam bir çalışıyor bir çalışmıyor, emekli maaşı var kendisine pek güvenemiyorum yine de annemin azıcık rahat yaşaması batıyor kendisine bazen. tek öngöremediğim kısım da burası zaten. annemi babama emanet edememe korkusu yaşıyorum biraz. siz ne dersiniz sizce mümkün mü böyle bir durumda krediye bulaşmadan ev almak ve evlilik yapmak?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?