- 18 Nisan 2025
- 115
- 323
- 18
- 36
önümüzdeki aylarda işe girme durumum var. bugünün hesabıyla yaklaşık 60-70 bin lira civarı bir gelirim olacak başlangıçta. aile evinde yaşıyorum, nişanlıyım ve nişanlımın ailesinin bir evi var. evlilikte kira sıkıntısı çekeceğimizi düşünmüyorum, düğün masrafı falan da açıkçası ben yapmak istemiyorum nişanlımın ailesi biraz zorbalıyor bu konuda. onun önünü almak için de siz borca girecekseniz düğün yapılır yoksa benim böyle bir isteğim yok diyorum şimdiden.
şimdi plan yaparken aşırı pollyanna mı kalıyorum diye şüpheye düşüyorum bazen. benim aylık harcamam aşırı düşüktür, kendime epey cimriyim açıkçası kıyafet bile almam bakar bakar vazgeçerim almaktan, boşa giden para gibi görüyorum yani aylık harcamam yaklaşık maksimum on bin lira kadar oluyor(yüksek lisans yaptığım için harcamam bu seviyede ama okulun olmadığı dönemlerde aylık harcamam maksimum bin-2 bin lira oluyor, bu ay aldığım harçlık iki buçuk liraydı birikimimle geçiniyorum... yani harcama yapmadan, hamam böceğinin kafası kopunca günlerce yaşadığı gibi yaşama yeteneğine sahibim gibi biraz)
bu durumda diyorum ki kötü ihtimalle 60 bin lira alsam bunun hadi diyelim kafayı kırdım sefillerden hallice yaşantımdan bıkıp bir çılgınlıkla 30 bin lirasını kendime ayırdım; 30 bin lirasını da her ay altına yatırsam gelir artışını falan da hesaba katarak aynı oranda bir artışla bu yatırımlara devam etsem üç dört yılda faizsiz, bankasız, kredisiz ev alacak bir duruma gelinebilir mi sizce? bu sürece nişanlımın parasını hiç dahil etmeden hesap yapıyorum ki daha gerçekçi olsun, o da hesap yaparken benim alacağım maaşı dahil etmiyor asla
krediye karşıyım, bir ev kendime bir ev de bankacıların zengin çocuklarına almış gibi hissederim ben, krediye bulaşırsam kendime yediremem açıkçası. ailem kirada yaşıyor ama babam bir çalışıyor bir çalışmıyor, emekli maaşı var kendisine pek güvenemiyorum yine de annemin azıcık rahat yaşaması batıyor kendisine bazen. tek öngöremediğim kısım da burası zaten. annemi babama emanet edememe korkusu yaşıyorum biraz. siz ne dersiniz sizce mümkün mü böyle bir durumda krediye bulaşmadan ev almak ve evlilik yapmak?
Yok o öyle olmuyor, evet altında dolarda euroda artiyor ama bizim memlekette herseyin fiyati onlardan daha hizli artiyor.bu konuları net anlamadığım için soruyorum; diyelim ki bugün benim bir milyon liram var, bu parayla alabileceğim evler var farazi olarak, ben bu parayı altına yatırdığımda iki sene sonra 2 milyon lira değerine ulaşsa o zaman aynı evler de hemen hemen benzer fiyat artışı yaşamış olacağı için bugün alabildiğim evi iki sene sonra da alabilir durumda olmuyor muyum? ev piyasası altından daha çok değerlenebilir ama maksimum ne kadar üstüne çıkabilir ki?
Ne günü yahu bazen 15 dk surmuyo harcamasi.Cıdden hıc para harcamadan nasıl bugüne geldiniz?
O dedıgınız miktarlar bır günde harcanır.
Market, yakıt masrafını saymıyorum. Dün dışarıda arkadaşla bir kahve içtik, yanına tatlı ve su aldım. 500 lira tuttu. Gitti mi bir haftalık para sjajsCıdden hıc para harcamadan nasıl bugüne geldiniz?
O dedıgınız miktarlar bır günde harcanır.
Kesinlikle katılıyorumCimri insan sevmiyorum. Yukarıdan sıkıp aşağıdan yalamak bana çok itici geliyor. Tasarruf etmek, yatırım yapmak elbette güzel ancak bunu sefil yaşayıp (sizin tabirinizle) yapmak anormal.
Ya insan bi kahve içmeye gitmez miTamamen iyi niyetle, iyi eleştiri olarak yazıyorum. Sizin zihniyette biriyle evli olmak evli kalmak istemezdim. En ufak neşe, enerji, yaşama hevesi yok yazdıklarınızda. Yüksek lisans yapan biri nasıl ayda sadece 2 bin TL masraf yapar? Kimse modacıların kapısından ayrılmayın demiyor ama genç biri nasıl üstüne başına kendine bakmaz? Her gün üniforma giyseniz, her gün yemekhanede yeseniz, okula yürüyerek gitseniz bile 2 bin TL -o da maksimum- neye nasıl yetiyor? Okulda arkadaşlarınızla hiç sosyalleşmiyor musunuz?
Eşiniz yemeğe gitmek istese yok diyeceksiniz, tatil planı yapsa ne gerek var diyeceksiniz, spor salonuna yazılsa hafta sonu etkinliğine katılsa kabul etmeyeceksiniz vs vs. Lütfen kırılmayın, tamamen iyi niyetle ve nedenini öğrenmek amacıyla yazıyorum. Niye böyle bakıyorsunuz hayata?
Ayda 30 bin TL birikimle bir gün ev alabileceğinizi gerçekten düşünüyor musunuz?
Market, yakıt masrafını saymıyorum. Dün dışarıda arkadaşla bir kahve içtik, yanına tatlı ve su aldım. 500 lira tuttu. Gitti mi bir haftalık para sjajs
Benim böyle arkadaşım var hem de doktorGenelde demiyorlar. Bir tanıdığım cimriliği yüzünden pazar alışverişinde kırık pirinç, çatlak yumurta filan alırdı, evde yemek pişirmez komşunun yemeğinin suyundan ister içine bayat ekmek doğrardı. Sanırım 20 yıldır aynı montu giyiyor. Sonuçta tüm parayı kızı yasaklı madde için kullandı.
Bana bu tipler hep patolojik vaka gibi gelir.
Beyaz çamaşırların suyunu alır renkileri yıkardı. Ev leş gibi, koltuklara otururken tiksiniyor insan.
70 yaşında annemin bile kankaları arkadaş grubu var. Ayda 2-3 kez buluşur bir aktivite yaparlar. Yemeğe, günü birlik tura falan giderler. Genelde de uygun cafe beltur falan takılırlar. Yaşlı denen torun torba sahibi kadınların bile sosyal hayatı var. Hiç biri milyoner değil emekli maaşıyla kıt kanaat geçiniyorlar üstelik. Bugün bir okul çocuğunun aylık aktivite sosyalleşme masrafına yetiyor mu 2 bin TL?Ya insan bi kahve içmeye gitmez mi
Bi kokteyl mekanı denemez mi
Yeni bir ülke bir müze bir kale gezmez mi
Bu nasıl bir yaşam biçimi
Çok sıkıcı
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?