• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

para biriktirmek mümkün mü

Ya insan bi kahve içmeye gitmez mi
Bi kokteyl mekanı denemez mi
Yeni bir ülke bir müze bir kale gezmez mi
Bu nasıl bir yaşam biçimi
Çok sıkıcı
Hadi diyelim gezmeyi sevmiyor ve gitmedi. Bi insan kendine neden kıyafet almaz? Hiç mi şöyle hoşuna giden bi bluz gömlek vs görmedi ki. Ne gerek var diye vazgeçiyomuş. Kendisini sevdiğini sanmıyorum. Ben bazen kendimi ödüllendirmek için bile olsa alıyorum bir şeyler

Valla ailenin bu zamana kadar 1 tane evinin olmaması tuhaf çevremde 40 50 yaşında olup evi olmayan yok bu krediler bir zamanlar bedavaydı 2020de 1 sene ertelemeliydi kredi faiz hasasiyeti olanın hiç malı yok olmayanın 2 3 evi var ailemin 2020de aldığı evin kredisi 2600 tl kiracı 26 bin ödüyor. Ya kendi çektiğin kredinin faizini ödüyorsun ya da başkasının faizi herrr türlü o faizi ödüyorsun ailenin evi yok 1+1 bile olsa onları ev sahibi ettir yaşlanınca kafasını soksunlar memlekette tarla vs hiç mi yok? Araba varsa araba satın ev alın öncelik barınmadır. Ben daha yüksek maaş alıyorum geçinemiyorum böyle de ot gibi yaşanmaz ya 2 bin tl ile nasıl geçiniyorsun ilkokul çocuğuna versen aç kalır. evlilik masrafını düşün bi ben de nişanlıyım ama evlenirken kendime değil karşıya güvenerek bu yola çıktım valla. Ailem ilk evini bir işçi maaşıyla krediyle almış. Altınla olacak iş değil

Son düzenleme:
Konu sahibi üzülerek söylüyorum ama atalarımız ne demiş?
"Yemeyenin malını yerler.".. siz bu evlilikte kendine harcamayan taraf olursanız eşiniz kendine harcayacak.
Başlarda sana da bir şeyler alman için ısrar eder, 3-4 seferden sonra onun gözünde de değeriniz düşer o da ısrarı bırakır.
Birkaç seneden sonra siz almak isterseniz aldıklarınız göze batar.
Harcayın paranızı krallar gibi..

Hadi diyelim gezmeyi sevmiyor ve gitmedi. Bi insan kendine neden kıyafet almaz? Hiç mi şöyle hoşuna giden bi bluz gömlek vs görmedi ki. Ne gerek var diye vazgeçiyomuş. Kendisini sevdiğini sanmıyorum. Ben bazen kendimi ödüllendirmek için bile olsa alıyorum bir şeyler
Hani bir de genç kız nişanlı yğksek lisans max 30 yaşındadır

konu çok tuhafıma gitti , bu ara böyle bir tartışmanın içinde bende olduğum için yazayım, 4 ay önce 1700 e ev aldım1+1 altınlarımı 800 e sattım 900 kredi çektim bana herkes diyor ki altınları şimdi satsan üstüne kredi çekmeden ev alabilirdin , kısmen haklılar ama sonuçta kendi evim var ve zamanla kar zarar ne olur bilmem ama rahatlığım ve mutluluğum da önemli , altın yada çok zengin olmak gerçek zenginlik değildir

İyi de bunu öngöremezsiniz ki. İnsanlar çok seviyor böyle konuşmalar yapmayı. Hasetlik gibi geliyor bana artık. İmkan bulmuşsunuz almışsınız. Güle güle oturun.

Size rakamlarla anlatayım. Şu an oturduğum evi 2022 yılında 800 bine aldım. 500 bin elimde vardı 300 bin mortgage çektim ödemesi 6 bin lira civarı. O zaman ev almayıp elimdeki 500 binle çeyrek altın alsaydım şu an yaklaşık 3 milyon 800 bin lira değeri olacaktı. Hadi 4 milyon diyelim. Bugün evimin değeri 7 milyon. Altına yatırım yapsam bu evi almak bir kenara ucu ucuna 1+1 bir daire belki alabilirdim bugün. Kredi ödemesi de o dönemin şartlarında 2 ay falan zorladı. Uzun vadeli TL borçlanmak faizi ne olursa olsun enflasyonist ortamda en mantıklı olandır.

Sizin hesabınıza gelirsek. Ayda 30 bin yaklaşık 3 çeyrek demek. Benimki gibi bir ev alabilmek için şu anki değerlerle 700 çeyrek almanız gerek. Bu da yine yaklaşık 20 yıl ediyor. Hadi eşiniz de ayda 3 çeyrek koysun diyelim 10 yıl. Kredi çekmeden bu gelir seviyesiyle ev sahibi olmanız bırakın 3-4 yılı en iyi şartlarda, hiç harcamanız olmayan, sağlık sorunu çıkmayan, her şeyin yolunda gittiği senaryoda bile 10 yıl.
çok açıklayıcı oldu. tahmin edersiniz ev piyasasını takip etmeye bile gerek duyabilecek bir maddi durumum olmadı bu zamana kadar. altınla bu kadar büyük bir farkı olduğunu bilmiyordum cahilliğime verin lütfen...

Demir tavında dövülür diye laf var, çok da doğru. Yaş aldıkça daha da doğru olduğunu görüyorum. 35 yaşımdayım 15 yıl önceki gibi konserden çıkayım gezeyim, ordan çıkayım buraya gideyim kafam yok. Misler gibi evde oturup kekimi yerim kahvemi içerim, 2 gün tatile giderim 3. gün deviririm g*tümü kafam geliyor. Zamanında gittiğim konser biletine, tatile acımazdım. Şimdi 3 kuruş fazla verip katkı maddesizini, şekersizini (ya da her ne hassasiyetiniz varsa) aldığım gıdaya ya da üstüme aldığım %100 pamuk kazağa da asla acımam.

Hayata bir kere geliyorsunuz, yarının garantisi yok. Bin lira yol paranıza yetmeyecek bir rakamken siz kış uykusuna yatmış da hayati faaliyetlerinizi sıfıra çekmiş gibisiniz. Gençliğinize yazık...

Cimri insan sevmiyorum. Yukarıdan sıkıp aşağıdan yalamak bana çok itici geliyor. Tasarruf etmek, yatırım yapmak elbette güzel ancak bunu sefil yaşayıp (sizin tabirinizle) yapmak anormal.
hanımefendi benim lüks bir hayat yaşama imkanım hiçbir zaman olmadı, haliyle alabileceğim şeyleri almamazlık yapmıyorum almak zorunda olup kendimi sıkıştırarak alabileceğim şeyleri almıyorum. harçlığımı net bir şekilde yazdığım halde böyle bir yorum yapmanız çok amiyane tabirle kabaca geldi bana.

Kendi deyiminiz olduğu için söylüyorum kafası kopup da yaşamaya devam eden hamam böceği gibi yaşamak gençliğinize yazık değil mi?
Yeni evli olacaksınız, sizin heyecanlarınız kocanızla gezeceğiniz yerler üzerine olmalı bence. İlk seneler tatil yapın, beraber gezmeyi hesaplayın mesela altın biriktirmek yerine. Evlilik üzerine tatlı telaşlarınız harcamadan altın biriktirmek?! Sizce güzel mi?
bunları zaten yapacağız, gezmeyi çok seven başka türlü türlü hobileri zevkleri olan insanlarız ikimiz de. ben şu an yaşadığım hayat beni çok küçük meblağlarla hayatta kalma alarmına ittiği için maalesef bu şekilde yaşamayı öğrendim. şu an bu aldığım parayla üstüme başıma bir şey almam ama keyfi, inanılmaz zevkli ama mütevazı geziler yaparım nişanlımla ve ailemle burada sıkıntı yok. şu an bu kadar az meblağlarla yapabildiğim şeyleri görünce gelecekte üç kat fazlasıyla neler neler yaparım dediğim için zaten kafamda kurduğum senaryoda kendime otuz bin ayırıyorum. yoksa yine on bin lirayla aynı şekilde yaşamaya da devam edebilirim 😂😂

evlilik üzerine tatlı telaşlarım farklı bu maddi hesaplar ayrı. bir derdim var sekmesinde akıl almak istediğim kısmını yazdım sadece geleceğe dair planlarım için.

Ya ben nasıl o kadar az harcayabildiğinşze takıldım. Adımını atsan 1000 tl gidiyor zaten.
öğrenci olduğum için ulaşımda indirimli kart kullanıyorum aylık 330 lira, telefon faturam 550 lira, yemeğimi evde yiyip çıkıyorum çok acıkırsam okul yemekhanesinde çok indirimli bir şekilde yemek yiyebiliyorum ayrıca belediyenin öğrenciler için ücretsiz yemek dağıtım noktaları var hiçbir para harcamadan oralardan da yemek yiyebiliyorum. çayını kahvemi termosla yanımda taşırım bazen keyfi olarak kafelerde oturup çay tatlı alıyorum yetiyor zaten.

önümüzdeki aylarda işe girme durumum var. bugünün hesabıyla yaklaşık 60-70 bin lira civarı bir gelirim olacak başlangıçta. aile evinde yaşıyorum, nişanlıyım ve nişanlımın ailesinin bir evi var. evlilikte kira sıkıntısı çekeceğimizi düşünmüyorum, düğün masrafı falan da açıkçası ben yapmak istemiyorum nişanlımın ailesi biraz zorbalıyor bu konuda. onun önünü almak için de siz borca girecekseniz düğün yapılır yoksa benim böyle bir isteğim yok diyorum şimdiden.

şimdi plan yaparken aşırı pollyanna mı kalıyorum diye şüpheye düşüyorum bazen. benim aylık harcamam aşırı düşüktür, kendime epey cimriyim açıkçası kıyafet bile almam bakar bakar vazgeçerim almaktan, boşa giden para gibi görüyorum yani aylık harcamam yaklaşık maksimum on bin lira kadar oluyor(yüksek lisans yaptığım için harcamam bu seviyede ama okulun olmadığı dönemlerde aylık harcamam maksimum bin-2 bin lira oluyor, bu ay aldığım harçlık iki buçuk liraydı birikimimle geçiniyorum... yani harcama yapmadan, hamam böceğinin kafası kopunca günlerce yaşadığı gibi yaşama yeteneğine sahibim gibi biraz😵)

bu durumda diyorum ki kötü ihtimalle 60 bin lira alsam bunun hadi diyelim kafayı kırdım sefillerden hallice yaşantımdan bıkıp bir çılgınlıkla 30 bin lirasını kendime ayırdım; 30 bin lirasını da her ay altına yatırsam gelir artışını falan da hesaba katarak aynı oranda bir artışla bu yatırımlara devam etsem üç dört yılda faizsiz, bankasız, kredisiz ev alacak bir duruma gelinebilir mi sizce? bu sürece nişanlımın parasını hiç dahil etmeden hesap yapıyorum ki daha gerçekçi olsun, o da hesap yaparken benim alacağım maaşı dahil etmiyor asla 😂😂

krediye karşıyım, bir ev kendime bir ev de bankacıların zengin çocuklarına almış gibi hissederim ben, krediye bulaşırsam kendime yediremem açıkçası. ailem kirada yaşıyor ama babam bir çalışıyor bir çalışmıyor, emekli maaşı var kendisine pek güvenemiyorum yine de annemin azıcık rahat yaşaması batıyor kendisine bazen. tek öngöremediğim kısım da burası zaten. annemi babama emanet edememe korkusu yaşıyorum biraz. siz ne dersiniz sizce mümkün mü böyle bir durumda krediye bulaşmadan ev almak ve evlilik yapmak?
Eş adayınız nasıl harcama konusunda
Ayda 1 2 çeyrek yada 20 bin TL lik gram alsanız bir birikiminiz olur
Eşimin yegeni kaynana ile yaşıyor kira ve mutfak masrafı kaynana da 10 tane Ajda bilezik yaptılar düğün takıları ile de 500 bine araba aldılar kenarda da paraları varmış ama gezme tozmadan da pek geri kalmadan ortalama yaşıyorlar
Benim eşimin oğlu 30 bin TL maaş alıyordu askerden önce o para bitiyordu bizde veriyorduk her ay 2000 - 5000 TL en az 23 yaşında askerden geldi hala bizde vermeye devam ediyoruz kendi aldığı da gidiyor bir lira kenarda parası yok
Bayramlarda düğünlerde giyim kıyafet vs bize ait birde 4 5 ayda bir yine biz alırız lufian Boyner Koton mavi Sarar Ayyıldız vs gibi markalar giyer marka olmayan yada ucuz hiç birşeyi giymez
Kolunda ki saat kiramizdan fazla
Sadece avans ve maaş günleri babasını arar ve gelir
Normal diş teli yaptırdık onu kullanmadı sonra şeffaf dış teli yaptırdık
Askere gitmeden iPhone 14 aldık 2 ay kullanmış satmış
Askerde 6 ayda 70 bin TL para yolladık
Yani anlayacağınız eşimin tazminat 6 yılda bitti
Şimdide iPhone 17 istiyor
Ve işyerine altın borcum var dedi 140 bin TL
Bende eşime git patronu ile konuş bu borç nasıl olmuş niye almış maaşı ne kadarmış bir araştır derim
Eşim oğluna iş yerine gidip bir konuşayım deyince
Patron yurt dışında dedi
Şimdi de ben hallettim o borcu diyor
2 senedir görüştüğü bir kız var kızın adını yüzünü hiçbir şeyini bilmiyoruz asla söylemiyor
Ben 6 yılda bir kere bile neden bu kadar para veriyorsun nereye gidiyor demedim
İkinci evlilikte birşey desen üvey anne yaftasi yiyorsun

Ayni yaşta kuzeni var çocuğun 35 tane çeyrek birikimi varmış şimdi araba alacak

Konu sahibinin tutumu da çok uç noktada bizim oglanın ki de

Size rakamlarla anlatayım. Şu an oturduğum evi 2022 yılında 800 bine aldım. 500 bin elimde vardı 300 bin mortgage çektim ödemesi 6 bin lira civarı. O zaman ev almayıp elimdeki 500 binle çeyrek altın alsaydım şu an yaklaşık 3 milyon 800 bin lira değeri olacaktı. Hadi 4 milyon diyelim. Bugün evimin değeri 7 milyon. Altına yatırım yapsam bu evi almak bir kenara ucu ucuna 1+1 bir daire belki alabilirdim bugün. Kredi ödemesi de o dönemin şartlarında 2 ay falan zorladı. Uzun vadeli TL borçlanmak faizi ne olursa olsun enflasyonist ortamda en mantıklı olandır.

Sizin hesabınıza gelirsek. Ayda 30 bin yaklaşık 3 çeyrek demek. Benimki gibi bir ev alabilmek için şu anki değerlerle 700 çeyrek almanız gerek. Bu da yine yaklaşık 20 yıl ediyor. Hadi eşiniz de ayda 3 çeyrek koysun diyelim 10 yıl. Kredi çekmeden bu gelir seviyesiyle ev sahibi olmanız bırakın 3-4 yılı en iyi şartlarda, hiç harcamanız olmayan, sağlık sorunu çıkmayan, her şeyin yolunda gittiği senaryoda bile 10 yıl.
Değeri nasıl bukadar yükseldi 3 yılda, inşaattan mı almıştınız?

Aşırı tutumluluk şeması gösteren biriyle kimse evli kalamaz çünkü sadece o şema değil birçok kontrolcülük, eleştiri, büyüklenmecilik, çok bilmişlik şeması beraber kendini gösteriyor diye biliyorum. Hiçbir aşırılık kar kalmaz. Siz tuttuğunuz o parayı boşanma avukatına harcayabilirsiniz. O yüzden işe girin ve giyim , kıyafet, yeme içme hayata renk katmayı evlenmeden öğreniniz.

Son düzenleme:
Back
X