• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

para biriktirmek mümkün mü

annesi tek başına yaşıyor ve yaşlı bir insan kirada da yaşasak annesini tek başına bırakmayacağım. farazi bir hesap yaparak mümkün olup olmadığını, böyle bir hesapla gerçekten ev alabilen olup olmadığını merak ettim gerçekçi düşününce absürt olabilir. ben de zaten eğer absürtse kendi yaşantımda harcamak isterim birikim yapmak yerine açıkçası
Bazı kurumlar var ya hani önden biraz para veriyorsun ayda biraz bütçne göre ödemeler ile çekilişte ev çıkıyor oturuyorsunuz ve ev sahibi oluyorsunuz ya onlara bakabilirsiniz benim 4 5 kuzenim teyzem halam ve amcam bu şekilde ev sahibi oldular

annesi tek başına yaşıyor ve yaşlı bir insan kirada da yaşasak annesini tek başına bırakmayacağım. farazi bir hesap yaparak mümkün olup olmadığını, böyle bir hesapla gerçekten ev alabilen olup olmadığını merak ettim gerçekçi düşününce absürt olabilir. ben de zaten eğer absürtse kendi yaşantımda harcamak isterim birikim yapmak yerine açıkçası
Evlilikte masraflar çok oluyor. Bir evi geçindirmek çok farklı. Faturalar, zorunlu alınacaklar oluyor. Doğalgaz, elektrik market alışverişi gibi. Yani sandığınız kadar kolay değil ev geçindirip öyle biriktirir ev almak falan.

öğrenciyim, yol ulaşım kütüphane kitap indirim bin türlü imkanım var hepsini kullandığım için geçinebiliyorum. ya bu arada gerçekten çok teşekkür ederim sizin gibi kendisine uygun bulmasa da hadsizce linçlemeyen insanlara. çocukluktan beri fakir olduğum ve hayatımı buna göre idame ettirdiğim için linçleneceğimi asla düşünmezdim aklım şaştı.
Bence linçlendiğiniz nokta çalışmaya başlayınca da “sefilden hallice bir hayat” sürdürme düşüncenizdi. Bu sizin kendinize layık gördüğünüz tabirdi o yüzden tırnak içine aldım.

Evlilikte masraflar çok oluyor. Bir evi geçindirmek çok farklı. Faturalar, zorunlu alınacaklar oluyor. Doğalgaz, elektrik market alışverişi gibi. Yani sandığınız kadar kolay değil ev geçindirip öyle biriktirir ev almak falan.
Yani mecbur bankacı cocuklarini zengin etmeye devam çünkü babamızın hayrina vereceklerdi milyon borcu

Bence linçlendiğiniz nokta çalışmaya başlayınca da “sefilden hallice bir hayat” sürdürme düşüncenizdi. Bu sizin kendinize layık gördüğünüz tabirdi o yüzden tırnak içine aldım.
şimdi yaşadığım hayatı yaşamak istemediğim kendime on bin falan değil baya asgari ücretin üstünde bir para ayırma fikrimi paylaştığım noktada belli olmuştur zannetmiştim. kendime farazi olarak ayırdığım otuz bin lirayı harcama fikriyle ayırıyorum yani. yazdığım metnin tam olarak okumadığını düşünmeye başladım.

Borçsuz altın biriktirerek ev alınmaz bence de artık imkansız
Eşim 45 yaşında ilk evliliğini 21 yaşında yapmış tek çocuk var maaşı dışında başka geliri yok aikesi köyde bir düğün yapmış eşyalari vs eşim almış yıllarca tek maaşla taksit Ödemiş
Şuan 6 yıllık evliyiz kira faturalar taksitler oğlunun giderleri gıda vs ay sonunu zor buluyoruz
Yardımsız birikim vs olmadan çok zor ev sahibi olmak
Bana seninle yaşıt olanlar ev araba sahibi kocaları herşeylerini yaptı diyorlar hep bunu duyuyorum 17 senedir duyduğum bu
Bir gün dayanamadım bizim arkamızda kimse olmadı o ev aldı dediklerinde babalari yardım ettiler dedim
Ne bileyim insanlar çok kötü oluyor bazen evin kira araban yok diye yüzüne bakmıyorlar ortamlarda vs
Oysa bir çok kişiden daha insanca yaşıyoruz bence

3 yil sonrasinin planini simdiden yapma bence kendine küçük küçük hedefler koy. mesela ilk hedefin 100 gram altin almak olsun. 2 gram 3 gram 4 gram derken birikir.
o hedefin gerceklesince kendine yeni bir hedef koyarsin. sonra belki bir firsat cikar alirsin ne olacak. dunya bu belli mi olur?
ben ilk altinimi 2019 baharinda aldim. 2022ye girerken isten ayrildim. bir bucuk sene sonra yeni bir ise girdim, onda da 1 sene olmadan projem bitti ve isten ayrildim. issizken de ailemden bir gram destek istemedim. zaten
ailemin benden maddi beklentisi yok. cok nadir birkac ay babama lazim olduysa vermisimdir, bir kombi falan almisimdir. kalan tüm paramla ya gezdim ya altin doviz aldim. ilk uye olana sifir faizli kredi veriyor bankalar. çalışırken neredeyse hepsinden aldim, kendi maasimi aldigim gibi altin doviz alirdim onlarla geçinirdim, bu kredilerin biriyle digerini oderdim vs vs bir sekilde kendimi döndürürdüm.
sonuc olarak iyi kotu bir birikimim oldu, issizken bile +10 ulke gezebildim. derken bir firsat cikti gercekten olmayacak bir rakama yatirim yaptim.
sonra o yatirima devlet destegi geldi odeyecegim para daha da azaldi. Cidden saka gibi bir rakama ev odemelerimi yapiyorum - 6 taksidim kaldi.
bu evet sansti ama bu sans cevremdeki herkese sunuldu. o an o pesinati hemencecik odeyebilecek durumu olan ben oldugum icin ben nasiplendim.
sen de birikime basla, evine niyet et. belki bir fırsat kapisi da sana acilir belli mi olur
benim arkadasim birikimiyle izmirde cok kotu bir ev almis yillar once. gecenlerde bosanan bir cift kredisiz mredisiz evi nakitle alana satmak istemisler uygun bir rakama. yine izmirde ama deniz goren guzel bir yerde. bu kiz da o kötü evi 1 milyon küsüre satmis, ustune düğün ve bebek altinlarini eklemis, cok cuzi bir kredi cekmis ve evi aldi. icinde kiracisi da var. cektigi krediyi kiracisi oduyor.
yani belli olmaz nereden ne geleceği. oncelikle birikimini yap o guvencen olsun devami allah kerim

Son düzenleme:
Borçsuz altın biriktirerek ev alınmaz bence de artık imkansız
İmkansız demeyin ya, gençlerin umudunu kırmak doğru değil.
Kendini geliştirirse mesleğinde ilerleyip gelirini yükseltirse alabilir tabii ki...
Tasarruf ederek değil gelirini artırarak yapabilir bunu.

İmkansız demeyin ya, gençlerin umudunu kırmak doğru değil.
Kendini geliştirirse mesleğinde ilerleyip gelirini yükseltirse alabilir tabii ki...
Tasarruf ederek değil gelirini artırarak yapabilir bunu.
İki maaş ile fuzul emin evim gibi yerlerden alabilirler kız kardeşim ve kuzenim arabaları bu şekilde aldı 1 senede
Kuzenlerim Halam teyzem amcam bu şekilde ev sahibi oldular
Hem eşi hem kendi çalışır orta halli bir ev için ayda 20 ile 30 bin ödeme yaparlar ve çekilişte çıkmasa da 3 yılda vermek zorundalar evi
İçinde otururken kira öder gibi ev alabilirler
Benim kuzenim 27 yaşında 6 yaşında bebeği var tek maaşla bu sistemde 85 metrekare ev aldılar 1 yıl oldu
Ben eşime tazminat aldığında çok uğraştım o parayı önden verip böyle bir yere girelim diye ama oğlu araba alacağız deyip durdu babasına arabaya yetmedi
Sonra baktı olmayacak okul için lazım diş teli için telefon için vs vs 5 6 yılda o parayı hiç etti corona zamanı ise gidemediği için bir kısmını da biz harcadık kira vs ye

Ya insan bi kahve içmeye gitmez mi
Bi kokteyl mekanı denemez mi
Yeni bir ülke bir müze bir kale gezmez mi
Bu nasıl bir yaşam biçimi
Çok sıkıcı
yaşadığımız ülke ekonomisi y kuşağının yaşadığı üniversite hayatını yaşamamıza olanak tanımıyor maalesef. bu durumda olan tek kişi ben değilim, çevremde yalıtım olan çok fazla genç var, bundan birkaç sene önce gece kulübü kültürü olan arkadaşlarım artık standart bir kafede oturacak maddiyat yaratamıyorlar kendilerine çoğu zaman. uçurum derecesinde ekonomik farklılıklar oluştu. yeni bir ülke görmek mümkün değil zaten, bir araba alınırsa nişanlımla arabada kalma usulüyle Türkiye'yi gezme fikrim var ama (: ücretsiz ya da çok makul fiyatlarla gezebileceğim tüm müzeleri, kültür mekanlarını gezdim. yürümeyi parasızlıktan değil gerçekten samimiyetle çok seviyorum saatlerce şehrimin eski mahallelerini yerleşkelerini gezdim. ben maddi olarak sefilim zevk olarak değil skdkdkdlmd

kimi zaman altın çok hızlı artıyor
kimi zaman evler çok hızlı artıyor

şu anda ev fiyatları da yüksek altın da akın zamanda hızla ve epey bir yükseldi, -tahminim, son 5 senedeki kadar çoşan rakamlar herhalde görmeyiz. yani enflasyon mesela %100 gibiydi şu an %60 gibi, o sebeple artar ama eskisi kadar artmaz sanırım.

yani umarım da öyle olur çünkü, bol krediydi, iç göçtü, suriyeliydi rustu derken sebep bitmedi, 5 senede 5e katladı evler, bu şekilde olursa yine, (maaşlara %20 zamlarla) o evleri kim alacak bilmiyorum. inşallah yeni sebepler çıkmaz ne diyelim.

neyse
çeyrek 10 bin filan sanırım, 30 bin 3 çeyrek ediyor diyelim senede 36 çeyrek yapar

ortalama ev fiyatı için de 4 milyon diyelim -şehrinizde kaç liraya nasıl ev var bilmiyorum benim yaşadığım yer pahalı, TOKİ evleri 6-7 milyon civarında daha iyi evler 8-10 diye gidiyor, 2-3 milyona ancak sobalı eski evler var. o da zaten sayılı. alsan oturulmaz.

sizin ora daha ucuz, 4 milyona ev var diyelim, ortalama kabul ettim ev ve altın fiyatları paralel şekilde artacak kabul edelim (bilemeyiz) 4 milyon / 10 bin 1 çeyrek parası = 400 çeyrek biriktirmeniz lazım

400 çeyrek /senede 36 çeyrek = 11. küsür (neredeyse 12) sene yapıyor

ev ve altın fiyatları paralel gitmezse, ev daha fazla artarsa süre uzar, altın daha fazla artarsa kısalır. ama 3-5 senede biriktirmek tüm parayı...o imkansız yani. peşinat yaparsınız o başka.

eşinizin maaşının kaç lira olduğu/olacağı önemli bence burada

eşiniz de 60 filan alıyorsa + 20-25 kiranız olacaksa eşinizin maşının kalanı sizin geçinmeniz için ucu ucuna yeter. çocuk yapsanız veya hasta olsanız patlarsınız.

hocam hasta mısınız acaba? sadece birikim yapılıp yapılamayacağını bunun mümkün olup olmadığını sormuşum farkında mısınız? benim aileme ne derece bir katkım olduğunu siz nereden bileceksiniz bunlar nasıl hadsiz yorumlar ya? ben yeri geldi burs paramı evin ihtiyaçları için verip tüm ay parasız kaldım okula gidemedim, ne kadar çirkinsiniz.

Siz benim hasta çirkin ya da hadsiz olmamı bi tarafa bırakın da ilk yazdığınız mesajı bir okuyun tekrar. Bakın bakalım nasıl bir profil çizmişsiniz.

Bu arkadaşım poliklinikleri gezip yemekhane sularını toplardı.
Eşantiyon mamaları toplardı.
Her dönem birini kafalayıp yalan dolanla kendisini hastaneye bıraktırırdı (kendisinin de eşinin de sıfır arabası vardı ama tek arabayız derdi)
Hasta bakıyorduk kalem yazmadı bana kalem verdi, giderken aldı, kaleme de asla para vermeyiz hepsini ilaç şirketleri getirir zaten.
Hiç tatile gittiğini görmedim ailesinin yazlığına giderdi en son benzin çok pahalı çok yaktı araba tatilde diye şikayet etmişti.
Köpeği vardı mama almazdı hep ev yemeği yedirirdi.
Uzmanlık yemeklerinde boş kapla gelip artan yemekleri eve götürürdü.
Kendisine sürekli kahve ısmarlatırdı, resmen isterdi.
Arkamızdan da enayi misiniz kahveye para veriyorsunuz ki ben kendim yapıyorum derdi.
En son bebeğine altın takmıştım (cimri olduğunu anlamadan önceydi) düğünüme gelmedi altın getirmemek için. Altınımı getir dedim getirmedi.
benim kendimden başka kimseye ufacık zararım yok, ortamın tadını kaçıran bir insan değilim evcil hayvanım olsa kendimden iyi yaşatırım niye beni böyle insanlarla kıyaslıyprsunuz ağlayacağım az kaldı 😭

Alsinda konu bence cok net. Neden bu kadar abartı cevaplar geldi anlamadım. Muhtemelen ilk maaşınız olacak ve ilk defa daha rahat harcama şansınız olacak. Eşi de en az kendisi kadar alsa (70), siz de 30 harcamaya ayırırım diyorsunuz. Çocuksuz ve kira ödemeyen bir çift için 100bin normal yani.

Birikim yapılıp ev alınmaz zaten onu detaylı anlatmışlar. Banka kredisi sistemi sandığınız kadar saçma olsa bu kadar aklı başında, yatırımdan anlayan insanlar çekmezdi degil mi? Is adamlarına bakın mesela kac tanesi biriktirip iş yapar? Herkes krediyle is çevirir çünkü mantıklı olan budur.

Bunu yazmaya geldim sağol bacım ayda 10 binle nasıl geçiniyorsun diyecektim ki bin 2bin yazısını görünce bir şok yasadım ne bilim ya 60 70 bin kazanıp sefil gibi yasayacağım ayrıca eşim böyle bir kadın ister mi bilemedim şahsen ben istemem
Ben de katiyen istemem. 3 günlük dünyada 1 gün mutlu olacağım onda da para pul düşünemem hiç
Bu arkadaşım poliklinikleri gezip yemekhane sularını toplardı.
Eşantiyon mamaları toplardı.
Her dönem birini kafalayıp yalan dolanla kendisini hastaneye bıraktırırdı (kendisinin de eşinin de sıfır arabası vardı ama tek arabayız derdi)
Hasta bakıyorduk kalem yazmadı bana kalem verdi, giderken aldı, kaleme de asla para vermeyiz hepsini ilaç şirketleri getirir zaten.
Hiç tatile gittiğini görmedim ailesinin yazlığına giderdi en son benzin çok pahalı çok yaktı araba tatilde diye şikayet etmişti.
Köpeği vardı mama almazdı hep ev yemeği yedirirdi.
Uzmanlık yemeklerinde boş kapla gelip artan yemekleri eve götürürdü.
Kendisine sürekli kahve ısmarlatırdı, resmen isterdi.
Arkamızdan da enayi misiniz kahveye para veriyorsunuz ki ben kendim yapıyorum derdi.
En son bebeğine altın takmıştım (cimri olduğunu anlamadan önceydi) düğünüme gelmedi altın getirmemek için. Altınımı getir dedim getirmedi.
Her daim beterin beteri var demek ki. Bu ne be....
İnsanlıktan çıkmış, midesi nasıl alıyor o şeyleri öğk.

Siz benim hasta çirkin ya da hadsiz olmamı bi tarafa bırakın da ilk yazdığınız mesajı bir okuyun tekrar. Bakın bakalım nasıl bir profil çizmişsiniz.
bence siz biraz daha kitap okumalısınız. her şeyi çok net yazmışım tekrar baktım tekrar emin oldum kendimden başka kimseye bir cimriliğim yok diye net bir şekilde belirtmiştim, maddi durumunun babam dolayısıyla kötü olduğunu bariz bir şekilde vermişim, küçüklükten beri zor bir hayat yaşadığım zaten apaçık belli oluyor mesajlarımda. diyelim ki ben gerçekten cimrilikle akıl sağlığımı yitirmiş gibi bir profil çiziyorum, insanların mental sıkıntılarına kinle yaklaşacak kadar hadsizsiniz o zaman. sizin benden daha önemli problemleriniz var, şu kadar sayfa boyunca kimse sizin kadar öfkeyle bir mesaj yazmamış. sizi neyin bu kadar tetiklediğini oturup düşünün size iyi gelecektir.

öğrenci olduğum için ulaşımda indirimli kart kullanıyorum aylık 330 lira, telefon faturam 550 lira, yemeğimi evde yiyip çıkıyorum çok acıkırsam okul yemekhanesinde çok indirimli bir şekilde yemek yiyebiliyorum ayrıca belediyenin öğrenciler için ücretsiz yemek dağıtım noktaları var hiçbir para harcamadan oralardan da yemek yiyebiliyorum. çayını kahvemi termosla yanımda taşırım bazen keyfi olarak kafelerde oturup çay tatlı alıyorum yetiyor zaten.

Bu söylediğin yaşam tarzı kyk ile geçinen lisans öğrencisi falan olsan olurdu. İleride de garibanlık anıları diye yad ederdin.

yaşadığımız ülke ekonomisi y kuşağının yaşadığı üniversite hayatını yaşamamıza olanak tanımıyor maalesef. bu durumda olan tek kişi ben değilim, çevremde yalıtım olan çok fazla genç var, bundan birkaç sene önce gece kulübü kültürü olan arkadaşlarım artık standart bir kafede oturacak maddiyat yaratamıyorlar kendilerine çoğu zaman. uçurum derecesinde ekonomik farklılıklar oluştu. yeni bir ülke görmek mümkün değil zaten, bir araba alınırsa nişanlımla arabada kalma usulüyle Türkiye'yi gezme fikrim var ama (: ücretsiz ya da çok makul fiyatlarla gezebileceğim tüm müzeleri, kültür mekanlarını gezdim. yürümeyi parasızlıktan değil gerçekten samimiyetle çok seviyorum saatlerce şehrimin eski mahallelerini yerleşkelerini gezdim. ben maddi olarak sefilim zevk olarak değil skdkdkdlmd

Aksine, maddi olarak çözülebilir ama zevk anlamında yapacak bir şey yok noktasındasın.

Back
X