Kızlar merhaba,
Benim sorunum çalıştığım halde para yetiştirememek. Ben çalışıyorum, eşim çalışıyor. Evimiz kira değil kendimize ait. Lakin gel görün ki ay sonunu getiremiyoruz. Sürekli eksiye düşüyoruz. Uzun süredir kendime alışveriş yapmadığımı farkettim. Oğlum var 5 yaşında devlet anaokuluna gidiyor. Bize masrafı 5bini geçti. Helali hoş olsun onu gözüm görmüyor fakat her ay birşey çıkıyor.3500 TL kredi ödememiz var, mutfak masrafı ufak tefek harcamalar derken ne kredi kartı borcumuz bitiyor, ne eksi hesap kapamaları. Yetişemiyorum ne yapacağımı bilemiyorum. Fikirlerinize ihtiyacım var
Maalesef hemen hemen hepimiz aynı durumu yaşıyoruz. Ancak bir daha da eksiye düşmemek, bir nebze olsun rahatlamak için uyguladığım şeyleri söyleyebilirim.
En başta kira ve faturalar varsa kredi/kredi kartı mutlak ve miktarı belli ödemeler için para ayırıyoruz. Ne olursa olsun o para ayrı hesapta duruyor. O ay içerisinde kesinlikle almamız gereken bir şey varsa (ertelenmesi mümkün değilse) onun parasını ayırıyoruz ya da hemen alıyoruz (indirimde alma ihtimalimiz varsa parasını ayırmayı tercih ediyorum)
Çok uzun zamandır aylık market alışverişi yapmıyoruz. Evde biten şeyleri buzdolabının kapağına yazıyorum. Makarna, yağ, salça gibi olmazsa olmaz ve o ay içerisinde mutlaka tüketilecek malzemeler için sanal market uygulamalarını kullanıyorum. Hb premium üyeliğim var, trendyol, getir gibi uygulamalar için hem benim hem eşimin telefon numaralarından hesap açtım. Alışveriş öncesi mutlaka hepsine bakıp, hangisinde kupon var, hangisinde fiyat daha uygun gibi karşılaştırmalar yaparak bu temel alışverişi tamamlıyorum. Gerekirse ayrı ayrı yerlerden sipariş veriyorum baya ciddi ders çalışır gibi inceliyorum valla

Temel gıda ürünleri dışında ne zaman lazım olacağı belli olmayan, örneğin maya, çok nadir kullanılan bir baharat falan eksikse sırf evde bulunsun diye asla sepete eklemiyorum. Ancak mesela evde yarım şişeden az çamaşır suyu var ve bir dahaki aya kadar dayanmayacağı belli, acil de değil sonuçta; alışveriş esnasında indirimli ürünle arasındaysa onu kaçırmam alırım.
Bunlar dışında mesela telefon faturalarınızın paketlerini inceleyin. İnsanların çoğu kullanmadıkları paketlere yüzlerce lira ödüyor.
Kredi kartı ve kredileri geciktirmek ya da eksi bakiyede kullanmak her ay sizin için ekstra bir masraf kapısı. Küçük gibi görünen faizler aslında ciddi zarara uğratıyor. Yine vade farkı olan taksitler, faturaların geciktirilmesi vb aynı duruma sebep oluyor.
Sosyal medya kullanıyorsanız indirim hesaplarını takip edin. Saçma sapan infulencerlardan bahsetmiyorum cidden çok ciddi indirimleri paylaşan sayfalar var. Alacağınız ürünleri bu indirimlerden yararlanarak alın. Örnek verecek olursam her sene kasım ayında bir sürü indirim oluyor 11-11, çılgın cuma, fenomen indirimleri gibi. Alacağınız ürünleri bu tarz indirim dönemlerine saklayabilirsiniz. Stok yapmaya karşı olsam bile temel ihtiyaç olan deterjan gibi şeyler de ücretsiz kargolar ve cidden çok düşük fiyatlara satılıyor. Sadece biraz dikkat etmek lazım, sırf indirimde diye ipin ucunu kaçırmamak için