çok teşekkürler sümeyye. Allah razı olsun. burada okuduklarım biraz kafamı karıştırdı. Mesela pgt yöntemi yaptırıpta sağlıklı olduğu düşünülen embriyolar neden tutmuyor acaba tup bebek yöntemi yapılırken onlara bir zararmı geliyor? canlılıklarını mı yitiriyorlar? ya da sunni bir döllenme biçimi olduğu için vücüd bebeğe hazırlanamadığı için mi (hormonlar birtakım salgılar falan mı eksik kalıyor) bebek tutunmuyor? bunlar kafamdaki soru işaretleri.. ama tek bildiğim bişey var tıp biraz ya tutarsa mantığıyla ilerliyor.. kesinlik yok. ben array yöntemini denemeye karar verdim. bir umut belki Allah nasip eder. 2400 dolar nerden baksan 5 bin tl. Bir de tüp bebek masrafları olsa 10 bin tl yi bulur kaba hesap . garantiside yok. Allah yardımcımız olsun ne diyim. selamlar sevgiler.
Düşündüklerinde tamamen haklısın. Tıp ve özellikle de tüp bebek ya tutarsa terimne çok yakın bir şekilde ilerliyor. Çünki yaratmak Allaha mahsus bir şey, ve O istemedikce hiç kimse onu oldura bilmez. Tüp bebek başarısızlıklarının bir çok bilinen nedenleri var. Amma bilinmeyen nedenleride var. Tüp bebeğin amacı sadece döllenmeği gerçekleştirmek ve gelişmiş embrioyu rahime brakmak. Oysa bir bebeğin oluşması için aklımızın eremeyeceği kadar çok etken var, en büğüyü de ona can verilmesi. Belki izlemişsindir, insanın yaratılış mucizesi belgeselini. Sade bir dille sade bir şekilde acizliyimizi gözler önüne seriyor.
Olmamasına geldikte, bilinen bir çok nedenler var. En başlıcası genetik sorun, hormonal düzensizlik, rahmin gerekli kalınlığa ulaşmaması, kadın rahminin embrioyu yabancı bilip mahf etmesi, tüplerde iltihaplanmalar, polipler, rahmin şeklini bozan miomlar, kan pıhtılaşmasının olması, dediğin gibi pgt zamanı zedelenme.... Bunların bazıları zamanında tespit edilmediğinde tüp bebek başarısızlıklarına yol aça biliyor. Ancak mesele şu ki, tespit edilip de tutmayanlar da var. Yani tıp da bir yere kadar gide biliyor. Hiç bir doktor 100 % garanti veremez, verse bile o gerçek doktor olamaz. Yine başa döndüm. Her şeyden önce Allahın ol demesi lazım (musliman hekim ve islam alimi ibn Qeyyim demiştir, kim çocuğunun olmasını istiyorsa Allahtan bağışlanma dilesin ve çok sadaka versin, İbn Abbasa çocuğunun olmamasını diyen şahsa, İbn Abbas Allahtan bağışlanma dile demiş). Tüpde başarısız olupta doğal yolla gebe kalanlar o kadar çok ki...
Fiyatlara gelince, kazancı da, zararı da sana ait olan kumar oynuyor gibi. Kazana da bilirsin, kayb ede de. Şu bir gerçek ki, tıbbi olarak bundan başka yol gözükmüyor. Becerdiğimiz yere kadar götürmeğe mecburuz.
Benim yazdığım rakam toplu alınan rakamdı. Embirio başına alınan yerlede embri sayısına göre rakam değişiyor. Mesela senin 3 embiriona pgt yapılacaksa ücrette doğal olarak düşüyor (mesela yalnış hatırlamıyorsam Memoryal Şişli hastanesinde embrio başına array için 350 dolar alınıyor). Tabii say artıkca ücrette artıyor.
Neyse uzun oldu, Allahtan dilerim tedavin maddi, manevi ve fiziki açıdan kolay ve sonu sağlıklı bebişli olur. Allah yardımcınız olsun.