pitbulllar ve ötenazi

Medyamız da pek tarafsız pek güzel mesajlar veriyor.
Haberlerde yapılacak eylemden bahsedildi ve haberin sonunda "hayvanseverler ayakta fakat saldırılar da ortada!" dedi ve bitirdi.
Yazık diyorum.

Benim burada söylemek istediklerim var. Daha önce de yazdım zira ama toplamak istiyorum.

Evet bir köpek saldırgan olabilir. Bunu illa sahibi de yapmayabilir. Ama ırkla sınırlamak çok yanlış.

Bunu neden söylüyorum? Saldırgan bir köpeğe sahibim!

Oğlum evde doğmuş. 2 aylıkken sahibi tarafından sokağa bırakılmış. Benim sahiplendiğim kadının komşusu bu kişi. Oradan biliyoruz hikayesini. Sahiplendiğim kadın tarafından bir ay sokakta bakılmaya çalışılmış. Zira bu bayanın evindeki köpekleri kabul etmemiş benim oğlumu. Sokakta dayak yemiş, tekmeler atılmış... Sonra barınağa götürmüşler oğlumu. En azından şansı olsun diye. Tam 3 ay bir kafesin içinde birilerinin onu sahiplenmesini beklemiş. Dişlerini döktüğü zaman kemirecek bir oyuncak bile bulamamış. Yavru köpecik enerjisini atamamış, oyun oynayamamış.

Ben oğlumu aldığımda bunları biliyordum. Sorunları aşacağımızı da.

Dün tam 1 ay oldu onu alalı. Bu arada hiç aşı yaptıramadım, zira ağızlık takılıyken bile zarar verebiliyor. 4 kez geri döndüm o klinikten. Ki taksiye binemezsin (saldırgandır, havlasa hırlasa şoför panik yapsa...) otobüs zaten almaz, minibüs durmaz bile. Gidiş dönüşümüz tam 3 saat sürüyor kliniğe. Zira oğlum sürükleme konusunda da oldukça ileri seviyede itaatsiz.

Ben her sabah altıda köpeğimle yürüyüşe çıktım. O saatte insanlar olmaz parklarda malum. Anca sevişgen ergenler olur nadiren. Bir de sokak köpekleri. Gece de çıkaramam zira kuyruğu yok, kuyrukları olmadan yön duyguları iyi gelişmiyormuş ve deliriyor. İlla hava aydınlık olacak. Neden yaptım ben bunu? Sırf çevresini de tanısın ama kimseye zarar veremesin diye. Yirmi günün sonunda yavaş yavaş insanların olduğu saatlerde de çıkardım.

Evde olduğumuz saatlerde insan sesi, tramvay sesi, çocuk ağlaması sesleri dinlettim devamlı. Belki alışır diye. Dün ilk kez onu sevmek isteyen yabancı birine kendini sevdirdi. Önceki gün ilk kez yolda karşıdan karşıya geçerken "bekle" komutumu algıladı. Bugün artık o tasması eskisi gibi çekiştirmez oldu.

Ben bugün ilk kez aşısını yaptırabildim. Ağızlık dahi olmadan. Aşı yaptırdığım kliniğin yanında rehabilitasyon merkezi var, oranın bahçesine bağlı rottweilerın yanına gidebildik. Zira o da saldırgan, hatta o kadar saldırgan ki merkezdeki diğer hayvanlara zarar verdiğinden içeri bile alınmıyor. Daha da garibi ne biliyor musunuz? Ben bugün veterineri adam gibi inceleyince köpeğimin ırkının cocker spaniel değil de setter-golden kırması olduğunu öğrenebildim.

Ben onunla bir aycık da olsa gece gündüz ilgilenince o hayvan bile duruşunu, huyunu değiştiriyorsa neden diğerlerini öldürüyoruz? Öldürmeyelim! Sevelim, ilgilenelim. Bak o zaman pitbull saldırısıymış, dogo ısırmasıymış kalacak mı?

Lütfen Pazar günkü eyleme biraz da olsa oğlumla benim için, daha da önemlisi çabamız için gelin. Hiçbir şey imkansız değil. Öldürmek çözüm değil.

İlk mesajınızdaki saldırgan tavrınız, size karşı cevap geldikçe kendini savunan bir tavırla yer değiştirmeye başladı! Verdiğiniz örneklerin mantıklı olup olmadığını zihninizde sorgulayıp yazarsanız, tartışmaya değer bulurum. Aynı örneği verip duruyorsunuz ama birinde yabani hayvanlardan, insanlarla birlikte yaşamayan hayvanlardan bahsederken, diğerinde yıllardır insanlarla dost şekilde, iç içe yaşayan hayvanlardan bahsediyorsunuz. Bu iki durum birbirinden farklı yani, kısaca bunu söylemeye çalışıyorum. Doğuştan saldırgan olan bir köpek cinsi olduğunu düşünebiliyorken bir de kalkıp bu konuda yorum yapmaya çalışmanızı da hayretle karşıladım yeniden..

aslında benim burda birşeyler yazıp durmamın bir anlamı yok ama birşeyler yazılınca da yazmadan duramıyorum.anlaşılmamak sinirimi bozdu.ayı örneğini geçelim buna ayı köpek başka dediniz.tamam başka örnek vereyim.sokakta gidiyorum diyelim karşıma bir pitbul çıktı.çocuğuma saldırmaya kalktı.hatta çocuğumda olmasın yoldan geçen başka bir insana saldırmaya kalktı.imkanım olsa elimde bir silah olsa o saldırıyı engellemek için evet öldürürüm.herşeyin temel sebeplerine iniyorsunuz ya bunu da böyle değerlendirip aslında onu insanlar saldırgan yaptışu an onun bir suçu yok birşey yapmayım diye olaya seyirci mi kalayım.veya köpeği ellerimle o insandan ayırmaya mı çalışayım.bunu aslında herkes yapar da ben açık açık söyleyince rahatsız ediyor.bunu yaparım diye ben hayvanlara acımıyor olmuyorum.evde gördüğüm böceği bile öldürmek istemem pencereden çıkarmayı tercih ederim.bazıları yazmış evet ben pitbulların doğuştan saldırgan olduğunu sanıyordum.sonradan öğrendim insanlar tarafından saldırganlaştırıldığını.iki durumda da hayvan suçlu olmuyorki.mesela aslanlar saldırgan hayvanlardır.karşılaşsak saldırır.ben şimdi aslanlardan nefret ederim gördüğümüzde öldürmeliyiz mi diycem.aslanlar suçlu mu olcak doğuştan saldırganlar diye.mantığım bu değildi benim.sadece mecbur kaldığımızda bazı hayvanları öldürmek zorunda kalabiliriz dedim.yukarda da bir örnek verdim.bence öldürmek zorunda kalmak için geçerli bir sebep.ama şunu söylemek isterim.canımız tehlikede olmadıktan sonra hiçbir hayvanı öldürmeye hakkımız olamaz.

saldırmaya kalktığını nasl anlayacaksınız? bazı köpekler oynamak istediklerinde hırlayıp üzerine atlarlar. sahibi onu kontrol altına alabilir.
taciz etmeye kaltı,laf attı diye hiçbir psikopatı,sapığı vurmuyoruz. ama köpeği vurucaz. bence mantık nasıl olsa hapis cezası yok bu mantığın vermiş olduğu cesaretle bunu düşünebiliyor birçok insan malesef....
ayrıca yanınızda silah taşımak ruhsat vb. şeyler dolayısıyla biraz sıkıntı yaratabilir. onun yerine alın bir şişe su. korktuğunuzda 'saldırgan'köpeğe atın suyu. anında kaçacaktır. köpekleri ayırmak ve uzaklaştırmak için kullanabilirsiniz bu yöntemi.

gözlerinin içine sevgiyle baktığımızda hiçbir hayvan saldırmaz.
benim 3 köpeğim var. rott'um elinde poşet olan insanların yanına güçlü bir şekilde çeker.aklı fikri yiyecek. golden retrieverim:çok tatlı ve uysal görünüşü var. ama siyah giyimli biri ona elini uzatsın anında ısırır. eşimi ve komşumuzu üzerlerinde koyu renk kıyafetleri varken yaraladı.dünyanın en sakin köpeğidir sözde... ama eğitemedik...takıntılı bir köpek... minyatür pincherim de illaki havlar ve boyu kısa olduğu için insanlar onu ciddiye almıyor.köpeğin karakteri ve sahibinin eğitimde ki ısrarı çok önemlidir.
ve hiçbir köpek insanın insana verdiği zararı veremez kimselere...

Evimde besledigim bir köpegim var... Disarida köpegimi gezdirirken bir köseden pitbull cikti... Hava biraz karanlik oldugu icin pitbullu farketmemistim.. Köpegime dogru kostu o da kacinca bana dogru kostu .. Refleks olarak kolumu havaya kaldirdim ve o da kolumu disleriyle kavradi.. Bir an göz göze geldik... Ona zarar vermiyecegimi anladi ve sahibinin yanina döndü.. Olay aninda sahibide farketmemisti..

Kolumda uzun bir sweaterim oldugu icin zarar gelmedi.... Ben bu durumda sadece köpek sahibini sucladim.. Öyle bir köpege tasma ile gezdirebilirdi.. Köpegi uysallasinca tasmasini cikarabilirdi...Benimde köpegim ilk basta saldirgan bir köpekte minik oldugu icin (kedi ebatlarinda) insanlar gülüyordu en sevdigi yer insanlarin pacasini asilmakti.. zamanla alisti ve bir kisiyle tanistiktan sonra ona sevgisinden baska birsey göstermez.. Kendini sevdirir köpekten nefret eden hatta köpekten tir tir titreyen insanlari bile zamanla alistirdi...Tanidigi birini gördügünde deliye döner sevincini belli eder...Ona zarar veren olursada yanina birakmaz...

Son düzenleme:

Kopek beslemiyorum ama bir kopek mi insan mi deseler kopegi secerdim. Bencil degilim, bu bencillikleri gorunce de insanlardan soguyorum.

Siz kendinizi ifade edemezseniz anlaşılamazsınız, bu gidişle sinir hastası bile olursunuz allah muhafaza dikkat edin kendinize.. Saçma sapan örnekler veriyorsunuz, her verdiğiniz örnek, bir öncekinden daha saçma olmaya başladı. Artık bir yerde durup, olayın en başında saçmaladığınızı kabul edin ve susun! Sizin ve o narin sinirleriniz için bir öneri yalnızca.

bence örneklerim gayet mantıklı ve kendimi de gayet net anlatabildiğimi düşünüyorum ama anlamamaya çalışan birileri olunca karşımda böyle oluyor.neyse daha fazla çaba sarfetmeye gerek yok.kendini hayvansever olarak nitelendiren kişilerin ortak özelliği bu aslında.(bu cümlede hayvansever hayvanları seven kişi anlamına gelmiyor)

Tanımadığım, fikirlerini anlattığı kadarıyla hiç benimsemediğim ve kabul edemeyeceğim, hatta bu fikirlerden dolayı kendisinden tanımadan hoşlanmadığım birileri hakkında hiçbir zaman bir şey yapmam. Bu şey, anlamamaya "çalışmak" olsa da yapmam. Çabanıza hayranım, çırpındınız ama olmadı. İlk mesajınızda şuursuzca sarfettiğiniz sözler yüzünden, arkadan gelen çırpınışlar göz boyayamadı.. Beni kim ne olarak nitelendirirse nitelendirsin, umrumda olmaz haklı olmadıkça. Hayvansever kelimesinin farklı bir anlamı olduğunu da söylemişsiniz, sözün bittiği yersiniz ilahi

bu forumda kimseyle ağız dalaşına girmek adetim değildi ama en sonunda o da oldu.aslında birçok kez genel yazdım ama ağız dalaşına dönüştü en sonunda.evet kendini hayvansever olarak adlandıran kişilere insanın derdini anlatması imkansız çünkü bu insanlarda bence hoşgörü denen birşey yok.daha önce dediğim gibi hayvansever derken hayvanları seven değil,içinde insanlara karşı kin olan ve o çaresizlikle hayvanlara aşırı şekilde bağlanmış kişilerden bahsediyorum.normal bir insan zaten bütün canlıları sever.sadece insanları sevip hayvanları sevmeyen ya da hayvanları sevip insanları sevmiyorum diyen birinin hiç normal olduğunu düşünmüyorum.sizin yazdığınızdan alıntı yaptım diye bu yazdığımla sizi kasdetmiyorum.burda birçok kişi insanlardansa hayvanları tercih ederim yazmış da.bunu çok saçma buluyorum.evet hayvanlara aşırı şekilde bağlanmanın açıklaması bu bence.hayvanları çok severken onları korumaya çalışırken insanlara da saygılı olmak gerekir.gerçekten ya nerde insanlar tarafından yalnız bırakılmış insanlarla geçinemeyen insan varsa evine hayvan dolduruyor.aşırı bağımlı hayvanlara.bu bir psikolojik hastalık bence.allaha şükür çok iyi bir ailede büyüdüm çok iyi dostlarım var eşimle çocuğumla gerçekten mutluyum.bu yüzden zaten hayattaki bütün canlıları seviyorum.insanlara düşman olup hayvanlar gerçek dostlarımız insanlar kötü aslında diyecek bir psikolojide olmadım hiç.

Psikolojik tahlilleri bırakın bu işte eğitim almış insanlar yapsın.
Evimde hayvan dolu,sıkı bir hayvanseverim ama dışlanmış,itilmiş kakılmış,insanlar tarafından zarar görmüş bir insan değilim.
Bu teoriye bakılırsa tam tersi de olması gerekir,hayvanlardan nefret eden,görmek dahi istemeyen,sokakları bile onlara çok gören insanlar hayvanlar tarafından ciddi darbe almış insanlar olmalı.
Halbuki hayvanlar insanların arkasından konuşamaz,dedikodu yapamaz,onları kıramaz,üzemez,aldatamaz,kandıramaz,itemez,dışlayamaz vs vs vs
Vereceği sadece fiziksel zarar olabilir onu da kendisine zarar veren korkutan insanlara yapabilir ki çoğu zaman bunu bile yapmaz.
Bir ısırıkta bütün kemiklerini kırabilecek donanıma sahip olan köpekler kendisine saldıran insana bunu çok nadir yapar.
Genelde kaçmaya saklanmaya o vahşi canlıdan kurtulmaya çalışır.
Bu şekilde bir genellemeyi de anlamış değilim.
Her düşünceye saygım vardır ama bunu ifade ediş biçimleri ile ilgili aynı şeyi söyleyemem.
İnsanlar kötüdür diyen her insan çevresinde kötü insanlar dolu olan,mutsuz aile ortamına sahip olan,hiç dostu olmayan ezilmiş insanlar değildir eminim ki.
Sadece gerçeği görebilen insanlardır.
Ve eminim ki insanlığın kötü olduğunu söyleyen kişiler yakın çevresini değil geneli hedef alarak söylemişlerdir.
İnsanlığın gerçekten yapabileceği şeylerin iğrençliğini,kötülüğünün derecesini anlayamamış insanlar da aslında çok dar bir çevreye (şanslı olup mutlu bir dar çevreye) sahip olup dış dünyayı görmeyen,hayatı sadece ailesi,kocası,mutlu yuvasından ibaret olan,tek derdi kayınvalide,kayınpeder,elti,görümce olan (onlar da iyiyse ne ala) dışarıdaki korkunçluğu bilmeyen insanlardır o halde.
Eğer bir insan hayvana daha çok değer verdiğini söylerse o onun tercihidir,bu onun anormal olduğunun bir kanıtı değildir.
Herkesin değer derecesi farklı olabilir doğru-yanlış yoktur sadece popüler fikirler vardır.
Genel kanı insanlar daha değerlidir ve daha çok sevilmelidir olsa da bunun tam tersini savunan anormal olarak nitelendirilemez.
Normal-anormal,doğru-yanlış,iyi-kötü kavramlarını sadece kendi hayatlatımızı göz önüne alarak belirlemesek ve sadece kendi değer yargılarımızın mutlak doğru mutlak iyi mutlak normal olduğuna körü körüne inanmasak hayat insanlar için de hayvanlar için de daha yaşanılası bir yer olabilir.

Son düzenleme:
Bugun bir resim gordum kanim dondu. Canli canli derisi yuzulen bir fok baligi. Resim aklimdan cikmiyor. Gel de bu haliyle insanlari sev. O kurk bir taraflarindan cikar insallah.

Diğer konulardaki yazılarınıza cevap yazmaya bile kendimi yormayacağım, fakat psikoloji konusunda yazmadan edemeyeceğim. Bölümünde okuduğum bu dalda yeni bir ekol yarattınız. Tebrikler, bütün kuramcıları bırakıp sizden kitap yazmanızı bekliyorum

Son düzenleme:

senin okuduğun bölümde ben de yüksek lisans yapıyorum yaptığım tahlili son derecede mantıklı buluyorum.hayvan beslemek son derece sağlıklı bir davranıştır.hatta ben hayvanlardan korksam da bahçeli bir evim olsa çocuğumun bu duyguyu tadabilmesi için evime bahçede besleyebileceğim hayvanlar alırım.evet beslediğin hayvana da çocuğun gibi bağlanıyorsun bunu yaşamadım değil bilirim bu da normal ama bir insan insanlardan uzaklaşıp sırf hayvanlara aşırı şekilde bağlanıyorsa,artık iletişim kurduğu sadece onlar olduysa bu tuhaf.böyle insanlar da o kadar çokki.bundan bahsetmiştim ben.bütün hayvan besleyenler deli demedim tabiki de.

Tavrınıza bakarsak bölümünüzü pek yansıtamadınız bence, en azından kişisel sınırlar konusunda bile aynı bakış açısına sahip olmadığımıza kanaat getirdim. Tanımadığınız kişilere örneğin bana saygı çerçevesinde "siz" yerine "sen" diye hitap etmenizden bunu çıkarıyorum. Size iyi günler, iyi tahliller; bizler deli hayvanseverleriz, birbirimizi anlıyoruz ve böyle çok mutluyuz

aslında kolay kolay tanımadığım insanlara sen diye hitap etmek adetim değildir.burada tamamen bilinçsizce yazmışım da bilinçli bir şekilde de yazabilirdim.sen ''siz''diye hitap etmişsin de onun dışında cümlenin geneline bakınca çok mu saygı içeren bir cümle acaba.resmen dalga geçmişsin kendince.herneyse iyi akşamlar

Durumu ağız dalaşına çeviren sizsiniz. Mantıklı-mantıksız muhakemesi yapmadan her aklınıza geleni buraya yazdığınız için söyledikleriniz tutarsız.
Ortada bir acizlik,kin falan yok, siz hangi dünyada yaşıyorsunuz da bunları gözlemlediniz?? NORMAL bir insan, "amaan canım haketmişlerdir de ondan öldürülmüşlerdir" tarzında bir yorumu yapamaz! Hiçbir canlı için!!!
Kimi kastediyorsanız onun yazısından alıntı yapın o zaman! Yazdığınız her mesaj bana cevap niteliğinde olduğu için, ben de her mesajınıza cevap yazıyorum.
Onların düşüncesi o demek ki, sizi bağlayan, etkileyen herhangi bir şey var mı onların hayvanları tercih etmesinde?? Gözlemlerinizi tek yönden bakarak yapmışsınız anlaşılan, psikolojik tahlillerinize hiç lafım yok zaten, yine süpersiniz!
Sahipleri tarafından sorumsuzca ve sorunlu şekilde yetiştirildiği için birine zarar vermiş hayvanları tek kalemde yargılayabiliyorsunuz ya, onların size ihtiyacı yok! Siz çok iyi olan aileniz, çok iyi dostlarınız, eşiniz ve çocuğunuzla mutlu yaşantınıza devam edin.

O zaman insanlari ikiye ayiralim. Bu durumda ailesi , esi ve cocugu olan , mutlu olan insanlar hayvansever olmuyor. Asosyal, asalak, mutsuz , pasif, mutsuz insanlar hayvansever oluyor. Oysaki ben hep tam tersini dusunmustum. Hayvansever olmak icin bekar olmaya gerek yok. Icinde gercek insan sevgisi olan herkes hayvan sevgisini de hisseder. Sevginin siniri yok.

Cikarsiz , yalansiz, durust bir sevgi varsa o da hayvan sevgisidir. Bir hayvan cikari oldugu icin sevmez. Bir hayvan tecavuz etmez. Bir hayvan gasp yapmaz. Bir hayvan darp etmez. Bir hayvan oldurmez. Bir hayvan canli canli oteki hayvanin kurkunu cikartmaya calismaz. Bir hayvan guzellesmek icin , kozmetik urunleri icin oteki hayvanlar uzerinde deney yapmaz. Bir hayvan ac oldugu zaman saldirir o da yemek icin, icgudusel olarak. Bir hayvani yetistirildiginde nasil oturmayi ogreniyorsa, aksi sekilde yetistirildiginde dovusmeyi de ogrenir. Ona ogretilen budur cunku. Bize ogretilen de hayvan sevmemek, sokaga atmak , yemek vermemek ama biz dogru ve yanlisi ayirt etmeliyiz.

''amaan canım haketmişlerdir ''mi dedim.ben belki öyle gerekmiştir dedim.ikisinin arasında çook fark var.ben hayvanları niye yargılayım.çok komik ya.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…