Bnde internetten duydum ama cevremde deneyimleyen hic kimse yokİlk defa duydum homeopati
depresyon.yada size tanı konulmamış bir farklılık otizm yada dehb ama yabancılasma hissi
Depresyonda eslik ediyor ama asıl rahatsizligım o yabancılasma, donma modunda takılı kalma durumudepresyon.yada size tanı konulmamış bir farklılık otizm yada dehb gibi.
ama bana sorarsan depresyon
Kendinizin farkında olmanız çok güzel peki küçükken hiç düştünüz mü?Depresyonda eslik ediyor ama asıl rahatsizligım o yabancılasma, donma modunda takılı kalma durumuDEHB olamaz diye düsünüyorum, hic durtusel hareketli degilim sadece odaklanamama var o da donukluktan beynimin icinde takılı kalmaktan sanki.Otizmde de duygusal donukluk vardir da bnm kast ettigim donukluk cok farklı anlatamıyorum bile
Teşekkur ederimChat gpt der ki :
1) Donma Tepkisi (Freeze Response)
Stres tepkilerinin üçüncüsü olan “donma”, yoğun kaygı ve çaresizlik hissinin beynin devreyi güvenli moda alma şeklidir.
Bu modda:
Odak azalır
Zaman ve çevre yabancı gelir
Beyin sisli ve yavaş hissedilir
Otomatik pilotta yaşamak gibi bir deneyim oluşur
Bu tam olarak arkadaşının anlattığı şey.
---
2) Duygusal Uyuşma (Emotional Numbing)
Yoğun stres, yorgunluk, travma veya uzun süreli kaygı; duyguları “kısma” halinde gösterebilir:
“Hiçbir şey hissedemiyorum”
“Duygularım kapalı gibi”
“Yaşamı hissetmiyorum”
Bu, beynin aşırı yüklenmeye karşı kapattığı bir sigorta gibidir.
---
3) Derealizasyon / Depersonalizasyon (Gerçeklikten Kopma Hissi)
Arkadaşının “kendime ve ana yabancılaştım” demesi buraya çok net uyuyor.
Bu durumda kişi:
Kendini dışarıdan izliyormuş gibi hissedebilir
Çevre tuhaf/uzak/gerçek dışı gelebilir
“Gözlerim bulanık”, “odaklanamıyorum” gibi görsel değişiklikler yaşayabilir
Bu çok yaygındır ve sanıldığından çok daha sık görülür.
---
Bu tablo tehlikeli mi?
Hayır.
Ama çok rahatsız edici, yalnız hissettiren, kontrol kaybı hissi veren bir süreçtir.
Fakat iyi haber:
Bu durum tamamen çözülebilir.
Medikal ve psikolojik olarak oldukça iyi bilinen, çalışılmış bir alandır.
---
Bu neye bağlı olabilir?
Arkadaşının yaşadıkları genelde şu durumlarda görünür:
Uzun süreli stres / kaygı
Travmatik olaylar
Gergin ve tükenmiş dönemler
Uyku bozuklukları
Vitamin eksiklikleri (özellikle B12, D, folik asit)
Tiroid dengesizlikleri
Yüksek kortizol
Kaygı bozuklukları
Bazı antidepresanların yan etkisi
Yani biyolojik + psikolojik bir karışım olabilir.
---
Homeopati konusunda net bilgi
Homeopati maalesef bilimsel bir tedavi yöntemi değildir.
Bazı insanlar “iyi geldi” diyebilir ama bu placebo etkisidir.
Arkadaşın uzun süredir ciddi bir sıkıntı yaşıyorken, çözüm olarak doğru yaklaşım daha bilimsel desteklerden geçer.
---
Ne işe yarar? (Gerçek, kanıta dayalı)
1) Biyolojik kontroller
En sık gözden kaçan basamak.
Basit bir kan testi bile çok şey değiştirir:
B12
D vitamini
TSH / T3 / T4
Ferritin
Folik asit
Kortizol
Kan şekeri
Bu değerlerde bozukluk varsa kişi zamanın dışına düşmüş gibi bile hissedebilir.
---
2) Doğru terapi yaklaşımı
Bazı terapistler bu tür dissosiyatif deneyimleri tanımakta zorlanır.
Bu durum için etkili olan terapiler:
EMDR
Somatik Terapi (beden odaklı terapi)
ACT
Bilişsel davranışçı terapi, ama dissosiyasyona özel yaklaşım
Sadece konuşmak çoğu zaman işe yaramaz—bedensel çalışmayı içeren terapi gerekir.
---
3) Grounding (Topraklama) Teknikleri
Bu durumda çok etkili olur.
Mesela:
Buz tutmak veya soğuk suyla yüz yıkamak
Odanın içinde 5 nesneyi saymak
Ayağını yere bastığını fark etmek
3 farklı kokuya dikkat etmek
Derin diyafram nefesi
Beyni “şu an buradayım” moduna getirir.
---
4) Yaşam alışkanlıkları
Özellikle:
Yetersiz uyku
Yüksek kahve tüketimi
Uzun açlık
Sosyal izolasyon
Yoğun ekran kullanımı
Dissosiyasyonu artırır
Terapistimde aynı seyi söyluyordu ksndinizle alakalı farkındalıgınız yüksek diye.Aslında sakar birisiyimdir, sürekli düserim.net hatirlayamadım ama düsmüsümdür diye dusünüyorumKendinizin farkında olmanız çok güzel peki küçükken hiç düştünüz mü?
Chat gpt müthiş bir şey bende hastalık hastalığı var sık kullanıyorum orayıBen kendi terapistim vasitasiyla kullaniyorum chatgptyi danisman olarak bazi konularda. Fikir alirsiniz. Mesajinizi aynen copy paste yapin ve bakin daha neler neler diyor :)
Merhabalar, yaklaşık 3,5 yıldır bu dertten muzdaribim. Nasıl anlatsam bilmiyorum ama sanki beynim donmuş gibi… Ne düşünebiliyor, ne odaklanabiliyor, ne de gerçekten yaşayabiliyorum. Duygu da hissedemiyorum; sanki boşlukta takılı kalmış gibiyim. Otomatik pilotta gibi, işlerimi zor da olsa yapıyorum ama bazı zamanlar gerçekten çok zor oluyor. Yaşadığımı hissedemiyorum çünkü hem kendime hem de içinde bulunduğum ana yabancılaştım.
Beynin üç tepkisi var: savaş, kaç ve don. Ben çoğu zaman “don” modunda takılı kalmış gibiyimBazı zamanlar kaygım öyle artıyor ki sanki gözüme iniyor, görme netliğim düşüyor, gözlerimi açmakta bile zorlanıyorum. Beynim sanki gözlerimi kapatarak don modunda kendini korumaya alıyor gibi geliyor
Bu konuyla ilgili terapiye de gittim ama maalesef bu sorunuma bir çözüm bulamadım. Son zamanlarda homeopati diye bir şey duydum fakat çevremde bu konuda destek alan kimse yok. “Düşenin halinden düşen anlar” hesabı, kimseye de anlatamıyorum; zaten çoğu zaman anlaşılmıyorumBen bile çoğu zaman ne olduğunu, ne yaşadığımı tam olarak anlamlandıramıyorum. Bende bir gariplik varmış ve çözümsüz bir derdim varmış gibi hissediyorum
Burada bu tarz bir problem yaşamış ve çözüm bulmuş olan ya da homeopatik destek almış biri var mı acaba?
Çok büyük bi olay yada kayıp travma yaşadınız mıMerhabalar, yaklaşık 3,5 yıldır bu dertten muzdaribim. Nasıl anlatsam bilmiyorum ama sanki beynim donmuş gibi… Ne düşünebiliyor, ne odaklanabiliyor, ne de gerçekten yaşayabiliyorum. Duygu da hissedemiyorum; sanki boşlukta takılı kalmış gibiyim. Otomatik pilotta gibi, işlerimi zor da olsa yapıyorum ama bazı zamanlar gerçekten çok zor oluyor. Yaşadığımı hissedemiyorum çünkü hem kendime hem de içinde bulunduğum ana yabancılaştım.
Beynin üç tepkisi var: savaş, kaç ve don. Ben çoğu zaman “don” modunda takılı kalmış gibiyimBazı zamanlar kaygım öyle artıyor ki sanki gözüme iniyor, görme netliğim düşüyor, gözlerimi açmakta bile zorlanıyorum. Beynim sanki gözlerimi kapatarak don modunda kendini korumaya alıyor gibi geliyor
Bu konuyla ilgili terapiye de gittim ama maalesef bu sorunuma bir çözüm bulamadım. Son zamanlarda homeopati diye bir şey duydum fakat çevremde bu konuda destek alan kimse yok. “Düşenin halinden düşen anlar” hesabı, kimseye de anlatamıyorum; zaten çoğu zaman anlaşılmıyorumBen bile çoğu zaman ne olduğunu, ne yaşadığımı tam olarak anlamlandıramıyorum. Bende bir gariplik varmış ve çözümsüz bir derdim varmış gibi hissediyorum
Burada bu tarz bir problem yaşamış ve çözüm bulmuş olan ya da homeopatik destek almış biri var mı acaba?
Bunun için kendi Doktor'un kendin ol eve kapanma gez toz arkadaslarınla vakit gecir hobi edin zihnin meşkul olsun mesela örgü yapmayı dene oyuncak ör panduf ör takı malzemesi al takı yap böle hobiler edin eminim faydası olacaktırMerhabalar, yaklaşık 3,5 yıldır bu dertten muzdaribim. Nasıl anlatsam bilmiyorum ama sanki beynim donmuş gibi… Ne düşünebiliyor, ne odaklanabiliyor, ne de gerçekten yaşayabiliyorum. Duygu da hissedemiyorum; sanki boşlukta takılı kalmış gibiyim. Otomatik pilotta gibi, işlerimi zor da olsa yapıyorum ama bazı zamanlar gerçekten çok zor oluyor. Yaşadığımı hissedemiyorum çünkü hem kendime hem de içinde bulunduğum ana yabancılaştım.
Homeopatiyi psikolojik rahatsızlık için değil ama farklı durumlarda daha doğrusu kadın hastalıkları / hamilelikte deneyimledim ben, çok memnun kaldım, şifasına inanıyorumBnde internetten duydum ama cevremde deneyimleyen hic kimse yok
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?