- 4 Nisan 2023
- 229
- 61
- 13
- 32
- Konu Sahibi birgaripyolcu744869
-
Doğru cümleler kurmuşsunuz, teşekkür ederimBelki linc yiyecegim ama yazacağım. Ciddi psikolojik problemleri olup duzenli tedavi olmayan insanlarin evlenmemeleri, evlendiyse bile cocuk sahibi olmamalari gerekiyor.
Genetik olarak gecme konusundan dolayi demiyorum bunu. Eger ebeveynlerden birisi hastaysa ve tedavi olmuyorsa cocuguna verebilecek hic biseyi olmadigi gibi birde cocugu daha kotu etkiliyor.
Velev ki aileler geldginde siz madde madde bunlari yapacak dediniz, oda kabul etti. 1 yil sonra yine ilaclari birakti. Ne yapacaksiniz? Hele bide cocuk olursa? Herseyden suphe eden birisi cocuguna ne verecek, ne ogretecek?
Yetiskinlere hic üzülmüyorum, evliliginizi devam ettirmek sizin tercihiniz ama olan cocuklara oluyoe, bunu unutmayin.
Tabi ki evliliğin normali bu değil ama sizin eşinizde normal değil. Bi de bu basit bi hastalık değil bunu saklamış olması size büyük haksızlık.Çok teşekkür ederim yorumlarınız için,hastalık her an herkesin başına gelebilir buna itirazım yok ama bunu tercih etmek yani ben geçmişimle ilgili en ufak detaya kadar “sonradan ben bilmiyordum demesin”mantığıyla her şeyi anlatırken;gözümün içine bakıla bakıla “iyileştiğimi düşündüm “düşüncesiyle zorla hastaneye yatırılma,elektrikle tedavi görme,raporlarla iş yerinden aylarca uzak bırakılması ve hala idare ediliyor olması…Bunlar bende ciddi bir güven problemi zaten oluşturmuştu.Ben bunu evliliğin 2.ayında öğrendim ve hala her tartışmada bu kandırılmışlık hissine dönmeden edemiyorum…Velev ki dedikleri gibi iyileşmiş olsun,biz 9aylık evliyiz ve benim eşim gün geçtikçe beni daha da zorluyor,ona sorsalar o da diyecek ki tamam karım benim asosyalliğimi ya da rahatsızlığımı öğrendi ve buna rağmen üstüme çok geliyor ama ben de o zaman diyorum ki ben bunları bilmiyordum ve bana sunulan tek çözüm “idare et biz 36yıldır öyle yapıyoruz,maddi manevi ne ihtiyacın varsa bizimle çöz “ , ama e be kardeşim,ben hava almak için,muhabbet etmek için,hayatı paylaşmak için sizi mi arayayım???Bunlarla beraber ,evde sürekli acı çeker tipte,hiç bir şeyin varlığına (örn kv leri iftara almak istiyorum tepki gerek yok biz gideriz yeter,e diyorum ramazan bereket paylaşmak,cevap ben kalabalık ortam sevmiyorum)gerek duymayan bi tip bir süre sonra sinir bozucu oluyor.Ben üç tane erkeğin içinde yetiştim bir sorun varsa en hızlı şekilde hallolur biz şimdi en ufak sorunu bile 3gümdem önce halledemiyoruz ve bazı şeyler için yalvarmak zorunda kalıyorum,yani rahatsızlığı iyileşmiş olsa bile ailesi ve kendine göre ki herkes böyle bir hastalık tam olarak iyileşmez diyor ve ben de tam olarak iyileşmediğine şahidim ama velev ki iyileşmiş olsun,bu diğer durumlar,muhabbetsizlik,iletişimsizlik vs 9aylık bir evliliğin normali midir???
n
Ben de spritüel gruplarda olduğum için biliyorum. Böyle tipler çok var, gerçekten bazı deneyimler yaşıyor bazıları veya yaşadığını sanıyor ancak şizofren değil hiç biri. Astroloji, dağınık saçlar, mevsime uygun olmayan giyim bizim belirtilerimizevet evet aynen Atatürk'e ve peygamberlere karşı ayrı bi zaaf mı desem ama ayrı bi ilgileri var. Üstün görmeden ziyade seçilmiş kişi oldukları sanrısı yoğun oluyor. Sizin görmediklerinizi görüp duyuyorum, seçilmiş kişiyim gibi. Hatta ve hatta arttırıyorum bazılarında hastalığın ilk aşamalarında hiç bilmeyen birisi devamlı peygamberlerden, meleklerden bahsettikleri için ne güzel dinine imanına düşkün bile diyebilir.
Muhtemelen arkadaşınız 30 yaşından küçük. Bu beyinden gelen nörolojik bi hastalık ve genelde 30 yaşına kadar kendini belli ediyor. Ondan sonra da pek geri dönüşü olmuyor malesef. Travmalarla da tetiklendiği çok oluyor (aldatılma, iflas, afet, sosyal dışlanma, yoğun depresyon, hapse girme) vs gibi. İlla ki travma olacak diye bi kural da yok tabi. Ailesi farkındadır emin olun.
Kullanmıyor iyileştim diye kendi kendine bırakmış bana uzun uzun o ilaçların tedavide hiç bir etkisinin olmadığını psikiyatr gibi servislerde çalışanların aslında kendilerini kaldırdıklarını felan anlatıyorTabi ki evliliğin normali bu değil ama sizin eşinizde normal değil. Bi de bu basit bi hastalık değil bunu saklamış olması size büyük haksızlık.
Şu an ilaç kullanıyo mu eşiniz bilmiyorum ama teyzem ilaç almadığında çok kötü oluyo. Bazı sabit fikirleri var. İlaçlar böbreklerine zarar verirmiş ondan içmek istemiyo. Köyde durduğu süre çukur kazıp gömüyodu ilaçlarını. Çok günahım var diyip uyanık olduğu süre boyunca namaz kılıyodu. Yanında insan olmasın kimseyi aramaz.
Evet,kafamdaki sesleri susturamıyorum,kafam çok dolu kafamı boşaltmıyorum gibi şeyler, mesela ben ona bana değer vermiyorsun diyorum onlar senin kafanda olan şeyler gerçekte böyle bir şey yok diyorDiğer konunuzda ‘kafamdaki sesleri susturamıyorum’ tarzı bişey dediğini yazmıştınız yanlış hatırlamıyorsam yani
Bişeyler mi duyuyo içsesi mi bilmiyorum ama sesler duyuyo da olabilir. Doktor kontrolsüz iyileştiğine inanıp ilaçları bırakması zaten çoook büyük bir risk ve iyileşmemiş eşiniz malesef
Şizofreni psikozun bir türü diye biliyorum ben. Psikoz genel başlık sanırım (elmanın meyve çeşidi olması gibi örneğin)Şizofreni ile psikoz çok benzermiş hatta karıştığı da olurmuş. Tam teşhisi doktor koyar ama sizin anlattığınız şizofrene daha çok benziyor. Ama tabi benimki tahmin. Şizofren bi tanıdığım da var ( maşallah bende de yok yok) Rusya-Amerika arasındaki savaşı kendisinin bitirdiğini , Atatürk'ün kurtuluş savaşı sırasında kendisine danıştığını filan ciddi ciddi söylerdi. Onlar da böyle sanrılar çok daha yoğun galiba.
Ay keşke gitse de haberim olmasa…Bir ara öksürükten ölüyordu o zaman bile zar zor gitti de evde üç gün işe yaramaz şekerli su yedim geldim diye konuştu…e nabız bilgileri bende yok,bende aslında tc,banka Kartı ya da kredi kartı,kart şifresi,e devlet vs hiç biri yok.Ama kendilerinin açıp bana göstermelerini isteyeceğimBen olsam e-nabızına girip tanılarına ve gittiği doktorlara ilaçlarına falan bakarım bu adamın sizden bir şeyler sakladığı kesin. Muhtemelen haberiniz olmadan doktora falan gidiyor.
İşte hep tedaviyi reddetme var. Bu da hastalığın daha da ilerlemesine neden oluyo.Kullanmıyor iyileştim diye kendi kendine bırakmış bana uzun uzun o ilaçların tedavide hiç bir etkisinin olmadığını psikiyatr gibi servislerde çalışanların aslında kendilerini kaldırdıklarını felan anlatıyor
Valla nerden tutsam elimde kalıyorİşte hep tedaviyi reddetme var. Bu da hastalığın daha da ilerlemesine neden oluyo.
Telefonunu size veriyorsa e nabızına girebilirsinizKesinlikle şu an zaten olayı idare edemeyen evliliği yürütemeyen taraf yaftasını yiyeli baya oldu…Bu e nabız ve rapor bilgilerini isteyeceğim
Bir şekilde bu bilgileri öğrenmeye çalışacağımTelefonunu size veriyorsa e nabızına girebilirsiniz
Deneyim yasadigini sanma, herseyin arasinda bag kurma, siradan, tesadufi seyleri bir mesaj olarak algilama… bunlar sizofreni belirtileri arastirdigim kadariyla. Sizin grubunuzdakiler hasta mi bilmiyorum ama ataturk ve peygamberlerin , padisahlarin ruhu benimle iletisime gecti, hepsi bana geldi diyen biri normal degil benim gozumde. Hep onemli insanlarin ruhu geliyor onlara nedense, siradan vatandas ahmet mehmetin ruhu degilBen de spritüel gruplarda olduğum için biliyorum. Böyle tipler çok var, gerçekten bazı deneyimler yaşıyor bazıları veya yaşadığını sanıyor ancak şizofren değil hiç biri. Astroloji, dağınık saçlar, mevsime uygun olmayan giyim bizim belirtilerimizruhlarla iletişim falan da gruplarda konuşulan genel yüzeysel sohbet konuları. Arkadaşınızda bir şey yok diyemem ama belki de sadece marjinal ve sizden farklı hayat yollarına girmeye karar almıştır
Şuan ailenizlesiniz peki evde nasıldı ya da evliliğin ilk yıllarında örneğin cinsel yaşamınız aralıkları nasıldı bir de telefonuna izin veriyor muydu sizin bakmanıza?Bir şekilde bu bilgileri öğrenmeye çalışacağım
Niye linç yiyesin ki ?Belki linc yiyecegim ama yazacağım. Ciddi psikolojik problemleri olup duzenli tedavi olmayan insanlarin evlenmemeleri, evlendiyse bile cocuk sahibi olmamalari gerekiyor.
Genetik olarak gecme konusundan dolayi demiyorum bunu. Eger ebeveynlerden birisi hastaysa ve tedavi olmuyorsa cocuguna verebilecek hic biseyi olmadigi gibi birde cocugu daha kotu etkiliyor.
Velev ki aileler geldginde siz madde madde bunlari yapacak dediniz, oda kabul etti. 1 yil sonra yine ilaclari birakti. Ne yapacaksiniz? Hele bide cocuk olursa? Herseyden suphe eden birisi cocuguna ne verecek, ne ogretecek?
Yetiskinlere hic üzülmüyorum, evliliginizi devam ettirmek sizin tercihiniz ama olan cocuklara oluyoe, bunu unutmayin.
Niye linç yiyesin ki ?
Çok haklısın doğru bir noktaya vurgu yaptın.
Zaten olması gereken bu. Ne eş ne ebeveyn olarak sağlıklı davranışlar sergileyemez dediğin kategorideki insanlar.
Psikoz bildiğim kadarıyla tam anlamıyla iyileşme sağlanabilen bir hastalık değil fakat hastalar ilaç tedavileri ile gayet normal bir yaşam sürebiliyorlar. İlaçlarını kullansa ve size en başında dürüst olsaydı mesele yoktu ama hem size söylemeyip hem ilaç kullanmaya yanaşmaması kabul edilebilir değil. Ayrıca psikozu bilemem ama asosyal kişilik bozukluğuyla ilişkilendirilebilecek davranışları var ve şiddet içerikli dizi ve filmleri tüketmesi beni biraz ürküttü. Zaten sizden bu durumunu saklaması da hukuken boşanma sebebi sayılıyor. Tabiki eşler iyi günde kötü günde diye söz veriyorlar ama siz tek başınıza çabalayamazsınız.Eşim evlenmeden önce psikoz teşhisi ile hastaneye yatarak tedavi görmüş, bilgim yoktu ve kısa evlilik sürecinde mantığıma oturtamadığım bir temele dayandıramadığım bir çok şeyler var,eşim “iyileştiğimi düşünerek evlendim ve sana söylemek istemedim “diyor ama evlilik hayatımız bir türlü rayına girmediği için boşanmayı düşünüyorum,hastane tedavi terapi teklifleri sundum hepsine son derece kapalı…Şimdi bir sürece gireceğim ve bilmek istiyorum bu davranışların ne kadarı hastalık temelli ya da hastalık temelli mi???
Eşimdeki durumlar
1)Karar vermekte zorlanıyor,bir konuyu kafasında halletmesi en az 3/4 gününü alıyor
2)Kafasında bir şey varsa bunun aksi hiç bir fikri kabul etmiyor ve size kabul ettirmek için istemli ya da istemsiz tüm yolları deniyor
3)İnsan ilişkileri çok zayıf yaşadığımız ev ev ve anne evinden başka bir yere gitmek istemiyor bu konuda çok çalışıyoruz sosyal ortamlarda fazlasıyla yalnız kalıyorum
4)Beni kendi halime bırak ben böyle iyiyim modunda, en iyi zamanlarımızda bile üç gün ayrı kalsak aramaz , arasa da ilişki hep mesafeli
5)Kendi dünyasında mutlu karanlık bir oda ve netflix başında haftalar geçirebilir, kanlı korkulu ,şiddet içerikli şeyler izlemeyi seviyor ve onların onu gerçek hayattan uzak tuttuğunu ve bunun ona iyi geldiğini söylüyor
6)”Ben hayatı en asgari düzeyde yaşıyorum, kimse bana ilişmesin kimse benden beklentiye girmesin “ cümleleri
7)Tedavi sürecinde hastanede yatmış ilaçları kendisi bırakmış ve kendisi iyi olduğunu söylüyor
8)En ufak sorunla bile mücadelesi günlerini alıyor ve bir şey ondan ısrarla istendiğinde ya da tartışma ilerlediğinde gözünün döndüğüne şahit oldum
9)Koltukta kıvranır gibi yatıyor ve depresyonda olduğunu,acı çektiğini,kafasının içinin dolu olduğunu ve hiç boşaltamadığını söylüyor
Aklıma gelen olursa daha yazarım, google den baktığım halisünasyon,ses duyma vs durumlarına şahit olmadım ama yok da diyemem çünkü benimle hemen hemen hiç bir şey paylaşmıyor sadece çok sakin çok sessiz bir insan ve kabuğuna çekili kendi dünyasında birçok vitamin takviye kullanıyor yani içinde çok şey baskılıyor da olabilir mi bilmiyorum,yorumlarınızı bekliyorum
Tedavi olmayı kabul etse bile sadece ilaç ile düzelecek bir hastalık değil. Psikolog ile terapi almalı . Uzun ve yorucu bir süreç tedavisi ama eşiniz istemedikten sonra size bosanmaktan başka çare kalmıyor. Elinizden geleni yapmışsınız. Dilerim hersey gönlünüzce olsun.Eşim evlenmeden önce psikoz teşhisi ile hastaneye yatarak tedavi görmüş, bilgim yoktu ve kısa evlilik sürecinde mantığıma oturtamadığım bir temele dayandıramadığım bir çok şeyler var,eşim “iyileştiğimi düşünerek evlendim ve sana söylemek istemedim “diyor ama evlilik hayatımız bir türlü rayına girmediği için boşanmayı düşünüyorum,hastane tedavi terapi teklifleri sundum hepsine son derece kapalı…Şimdi bir sürece gireceğim ve bilmek istiyorum bu davranışların ne kadarı hastalık temelli ya da hastalık temelli mi???
Eşimdeki durumlar
1)Karar vermekte zorlanıyor,bir konuyu kafasında halletmesi en az 3/4 gününü alıyor
2)Kafasında bir şey varsa bunun aksi hiç bir fikri kabul etmiyor ve size kabul ettirmek için istemli ya da istemsiz tüm yolları deniyor
3)İnsan ilişkileri çok zayıf yaşadığımız ev ev ve anne evinden başka bir yere gitmek istemiyor bu konuda çok çalışıyoruz sosyal ortamlarda fazlasıyla yalnız kalıyorum
4)Beni kendi halime bırak ben böyle iyiyim modunda, en iyi zamanlarımızda bile üç gün ayrı kalsak aramaz , arasa da ilişki hep mesafeli
5)Kendi dünyasında mutlu karanlık bir oda ve netflix başında haftalar geçirebilir, kanlı korkulu ,şiddet içerikli şeyler izlemeyi seviyor ve onların onu gerçek hayattan uzak tuttuğunu ve bunun ona iyi geldiğini söylüyor
6)”Ben hayatı en asgari düzeyde yaşıyorum, kimse bana ilişmesin kimse benden beklentiye girmesin “ cümleleri
7)Tedavi sürecinde hastanede yatmış ilaçları kendisi bırakmış ve kendisi iyi olduğunu söylüyor
8)En ufak sorunla bile mücadelesi günlerini alıyor ve bir şey ondan ısrarla istendiğinde ya da tartışma ilerlediğinde gözünün döndüğüne şahit oldum
9)Koltukta kıvranır gibi yatıyor ve depresyonda olduğunu,acı çektiğini,kafasının içinin dolu olduğunu ve hiç boşaltamadığını söylüyor
Aklıma gelen olursa daha yazarım, google den baktığım halisünasyon,ses duyma vs durumlarına şahit olmadım ama yok da diyemem çünkü benimle hemen hemen hiç bir şey paylaşmıyor sadece çok sakin çok sessiz bir insan ve kabuğuna çekili kendi dünyasında birçok vitamin takviye kullanıyor yani içinde çok şey baskılıyor da olabilir mi bilmiyorum,yorumlarınızı bekliyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?