Semt değiştirmeye korkarken ülke değiştirmek

elbette her sey toz bemce degil hic bir yerde,

ama siz benim demek istedigimi anlamadiniz.

Sizin aile buyukleriniz nasil gittiler Fransaya, her seyi geride biraktilar da gittiler degil mi, diplomalari yoktu, dilleri yoktu, ceplerinde bes kuruslari yoktu. Neden ve nasil gittiler? Daha iyi bir gelecek umudu icin gittiler.

Siz eger Avrupayi begenmiyor ve Turkiyeyi daha iyi buluyorsaniz, azicik cile cekersiniz ama daha iyi bir gelecek umudu icin toplar bavulunuzu gelirsiniz. Fransadan turkiyeye tasinan bir tanidigim Fransizcasi ile diplomasi olmadan is buldu. Bilgi birikim asla zay olmaz. Illa bir yerde degerlendirilir, dogru bir plan ile.

Ama siz de buna inanmiyorsunuz ki, bunu hedeflemiyorsunuz. Yoksa hedefiniz bu olsa, evet tamam hadi bavulumu toplayim gideyim seklinde degil ama biraz caba ile olmayacak sey degil.

Biz yurtdisina tasinacagimiz zaman neredeyse bir yil sadece is arama seklinde gecmisti, kolay olmadi yani.

Ama insan 180 euro için nasıl çocuk yapar? O çocuklara doğru düzgün sahip çıkıyorlar mi bari?

Bence cocugunuzun yaşı küçük ise gitmek daha kolay olur. Örnek olarak mülteci çocuklar da dil bilmeden kreşe gidiyor orda dil öğreniyorlar az çok. Bir cok yabancının da çocuğu dil bilmiyor kreşe gidince (bence doğru birsey degil ama neyse). Çocuklar bir dilden fazla öğrenmeyi daha kolay başarır. Benim oğlum hem almanca hemde Türkçe öğreniyor. Bence bunu dert etmeye gerek yok..

Ama insan 180 euro için nasıl çocuk yapar? O çocuklara doğru düzgün sahip çıkıyorlar mi bari?
Hiç kimse 180 euros için çocuk yapmaz. Birşeyler uyduruyorlar işte. Çocuğun aylık bezi 15 euro en az, bir kutu maması 17 euros kiyafetleri, eşyaları, banyosu, falan filan derken 180 euroyu fazlasıyla geçiyorsun. Mantıksız yani

Bende ona şaşırıyorum. Ben cocuk parası alıyorum, ama bizden aylık kestikleri vergileri geçtim, aylık masrafları o 180 euroyu geciyordur rahat. Belki onu gerçekten yapanlar vardır, ama o mantikla çalışan insanların hareket edeceklerini sanmiyorum. Ve o cocuk parasını o cocuklara harcadiklarina asla inanmam. Çocuklara yazık.

Tesekkur ederim :)
Bende sikayet edeni cok gordum ama geri doneni hic gormedim. Sanki bulunduklari ulke onlari alikoyuyor. Madem sartlar ayni veya cok iyi gelin iste. Asgari ucretle ise girip bir cok insan gibi yasayin.

Avrupa'nin tum nimetlerinden faydalanip yasadiklari ulkeyi kotulemeleri cok nankorce. Ve dediginiz gibi gelen/gelmek isteyenler sanki ellerinden ekmeklerini alacaklar, bir hincla kotuluyorlar, sakin sakin gelmeyin diye. Ben yasadigim yerden bu kadar sikayetciysem, mutsuzsam ve baska bir ulkeye gitme sansim varsa neden orada kalayim ki?

Irkcilik mevzusu surekli dile getiriliyor. Bende yurtdisindayim, hic irkcilikla karsilasmadim, ne arkadaslarimdan ne de ailemden birininde karsilastigini duymadim. Yerli biri bir gocmene zarar verdiginde hemen irkcilik sebebi damgasi yapistiriliyor. Cok karikaturize ediliyor yani, soyle olaylar oluyormus gibi, "Sen Turk musun, al sana slaaak" konunun ne oncesine ne sonrasina vakif degiliz ama suclu yerli oldu mu sebep her zaman irkcilik oluyor..

Irkcilik yok mu var ama senin hayatina ne kadar etki ediyor? Dogup buyudugun, vatandasi oldugun ulkeyi feryat figan kotuletecek kadar ne yasatiyor bu yerli insanlar? Hic mi sana faydalari dokunmadi. Benim yaptigim kiyaslama akla ilk gelen bir kac maddelik kiyaslama, hayli cogaltabilirimde. Irkciliga gelene kadar sunulan guzelliklerden bahsetmek ve gormek lazim. Ama iste, adil olmak bir meziyet :)

yani çok boş bir tartışma :) Harlem'in gettosunda yaşayan, lisans diploması bile olmayan Amerikalı için Amerika berbat bir yer, keşke ataları göçmeseydi halbuse kökenlerinin olduğu yer öyle miydi herkesler huzur içinde el ele şarkılar söylüyorlardı.. Gel gelelim lisans üstüne master'ı olan, farklı diller bilen, değişime açık olan eğitimli, kültürlü kesim için Amerika fırsatlar ülkesi.. .yan yana çalıştığım tırt dediğim kadın google da işe başladı en basiti :) eh konu sahibi de eğitimli biri olduğuna göre gideceği ülke tam ona göre olacaktır.. bu ülkede torpilsiz adım atmamaktansa farklı bir ülkede sıfırdan başlamak çok daha iyi konu sahibi, git..

Fransizca tercumanlik yapabilirsiniz en en kotu, tr icin iyide para kazanirsiniz. Ab vatandasi, cok iyi derecede fransizca bilen ve ab ulkesinde alinmis 2 diplomasi olan birine is bulunur bence sansinizi deneyin. Internetten ilanlara bakip,irtibata gecebilirsiniz.

Bu biraz da şuna benzedi.İstanbul' yaşayan çoğu insan oraya gitmek isteyen birini görünce birbir kötü şey sıralıyor ama niyeyse kendi de ordan ayrılmıyor.Madem bu kadar kötü bir şehir şikayet ediyorsun değiştir şehrini.Neden gitmek isteyenin moralini bozup isteğini kaçırıyorsun?Gitsin kendi yaşayıp karar versin iyi mi kötü mü?

Bence fırsatınız varken deneyin.İlk zamanlar zorluk yaşayabilirsiniz normaldir.Bazı şeyleri fazla düşünmeden pat diye yapmak lazım.Yoksa insanda hep pişmanlık kalıyor geride.Yolunuz da bahtınız da açık olsun

neden böyle teklifler hep istemeyen insanlara gelir ki valla suan esimden isimden böyle bi teklif gelsin bırak düsünmeyi yanıma kilot bile almadan giderim nasılda primarkta burdakilerden daha guzel ve uygun alırım
Canım at sen yine çantaya bir iki,primarka gidene kadaar

Merhaba;
Bence gitmelisiniz.Düşünmeye gerek bile yok.Hele yavrularınız için bulunmaz bir fırsat.Benim henüz çocuğum yok ama eşimin işi dolayısıyla ABD'ye çok sık gidiyoruz. Orda ki imkanları gördükçe güzel vatanıma,geldiği duruma çok üzülüyorum.Neden biz daha iyi olmak yerine geriliyoruz diye düşünüyorum Biz de eşimle Green card başvurusu yaptık Mayıs'ta açıklanacak ve heyecanla bekliyoruz,umarım vatandaş olabiliriz.Yurt dışında yaşamayı ya da orada çalışmayı istemek bir özentilik değil,sadece iyi şartlarda hayatımızı devam ettirme isteği.Eğer bir gün evladımız olursa onu iyi şartlarda büyütüp,güzel gelecek bırakmak için almak istiyoruz o vatandaşlığı.Sizin elinize böyle bir fırsat geçmiş tepmeyin lütfen.

Benim ailem yaşlı anneannem ve teyzem. Zaten okul yılları boyunca uzak kaldık. Eşim de çok düşkün değil kendi ailesine, ilişkilerimiz iyi sayılır ama özlemden ölmeyiz gibi.
Bence gidin,pişman olmayacağınızı düşünüyorum.
Ülkemiz nasılsa burada,dönüş her daim mümkün...

Hmm
Bir yana akrabalari koysunlar
Diger yana da Kuzey Avrupayi
Akrabalari toptan satarim yani

Sizdeki tedirginligi de anlayamadim,zaten disarda okumussunuz,goren de mahallesinden disari cikmamis ev kizi zanneder

Tedirginliğim yalnız başıma bebekli yaşam. Burada bakıcı + aile bana çok destek oluyorlar.

#sardenya Merhaba,
Ben Belcikada yasiyorum, iki cocugum var, sormak istediklerini bana sorabilirsin, elimden geldigince yardimci olurum.

O kadar sevindim ki. Şu an işte olduğum için detaylı yazamıyorum, işten sonra özelden sorularım olabilir size eğer siz de müsait olursanız.

Tedirginliğim yalnız başıma bebekli yaşam. Burada bakıcı + aile bana çok destek oluyorlar.
Sifir destekle yasayan bir suru insan var. Misal ben Kuzey Avrupada degilim ama Turkiyede kimsenin destegi olmadan yasiyorum. Adina yasamak denirse tabii. Toplumsal olarak yalniziz. Kimse ile ayni fikirde degiliz,kimse ile ortak cikarlarimiz yok. Bence siz de yaparsiniz ki esiniz var zaten. İnsan en buyuk destegi esinden bulur her zaman. Yolunuz acik olsun

Suçlusu almanya mı dedim? Ayrıca fransada oturuyorum. Diplomalarımdan bahsettim. Tr de hiç bir karşılığı yok. O kadar sene ben boş boşuna mı okudum.

Tr de karşılığı olsa ne olacak sanıyorsun???

Burada diplomalar çarşaf çarşaf milletin elinde.Masterı doktorası bi anlatsınlar ne haldeler.

Tr de artık diploma kıymeti yok.

Ya tarafsın ya bertaraf.

Gerisi teferruat

Hiç tecrübem yok olsa çok isterdim çocuğum için bilhassa. Bizim burda destek olan aile üyesi yok belki ondan rahatca isterim diyebiliyorum bilmiyorum ama ben giderdim.

Bencede. Ben mesela Türkiyede yaşamıyorum ve artık öyle bir düşüncem dahi kalmadı. Avrupaya gelmek isteyenlere herşeyi anlatıyorum olduğu gibi. Sonuc olarak isteyen deneyebilir. Meslegi olmayanlara gelmek zor. Mesela doktorlara daha kolay vize verilir aranmis bir bölüm ise

Gelen geliyor komik degilim.
Is arkadaşım Almanya'da büyümüş ana dili gibi türkçe biliyor sadece konuşmada bazen şive kayıyor haliyle o kadar olur.
Almanya'da olan diploma burada da geçerli en kötü denklik için başvurursunuz bir de anne baba türk nasıl türkçe bilmiyorsunuz bilemedim.
Ve kız orada evini gösterdi Ausburgda iki katlı bahçeli evleri var.Anne ana okulunda hizmetli baba bir firmada işçi.
Yani burada ayni şartlarda meslek yapan birinin çocuğu olsan gecekonduda zor yaşarsın.
Yani ben kafadan atmıyorum şartlarınız bizden çok ama çok iyi.
Ingilizcem ileri sürekli ingiltere,amerika..vb market fiyatlarına bakıyorum bizimle arada uçurum var.
Türkçe öğrenmek olay değil gelin o zaman turkiyeye pratikle öğrenirsiniz.

Ya Allah aşkına yazdığınıza siz inanıyormusunuz? Kim 180 euro için çocuk yapar ... kimse. Yada dengesiz birisi. 180 euro nedir çocuğun bir paket sütü 17 euro zaten.

Evet gördüm ki yazdım.
Inanmadığım fikri öne sürmem.
Bir bebek bezi 3 euro bizde 40 tl mulipa devam maması 15 euro burada 180 lira yani her ailenin tüm motivasyonu para değildir ama ben tanıyorum zaten çocuk çok seviyorum süsü verip çocuk paralarıyla geçinen aileler var siz karşılaşmamışsınız.
Burada da duydum Almanya'da kiramı ödeyemiyorum deyince devlet yarısını karşılıyor.Yardim ediyor siz sanırım tüm gurbetçileri 1 veya max 2 çocuklu sanıyorsunuz bu çok ilginç.
Bu arada çocuk parası çocuk sayısı yükseldikçe artar.bu ingilterede de böyle ondan çoğu hintli en az 5 6 çocuk yapar.
Burada konu acın isterseniz bakalim kaç tane gurbetçi 1 veya 2 çocuklu?
Not: Beyin göçü ile giden kalifiye aileleri kast etmiyorum.Onlar çoğunlukla max.2 çocuklu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…