Sevgilim çalışmamı istiyor ama ben istemiyorum

İlk defa bu açıdan okudum, genelde tam tersi olurdu.
İnsan sadece para- refah düzeyi için çalışmaz kiii.
İş hayatı aynı zamanda sosyalleşme alanımızdır, kendimizi gerçekleştirme alanımızdır, kafa dağıtma alanımızdır... Daha bir çok şey sayılabilir. Kaldı ki herşey şu anda olduğu gibi süt liman olacak garantisi de yok hayatta. Kısaca çalışmak candır, iyidir, hoştur...

Ben dönem dönem ortada sebep yokken bile insanların dinlenmesini desteklerim, ama cinsiyet ayırmadan.
Ki eşimin dinlenme dönemi oldu.
2-3 aylık bebeği olan kadın istemediği halde çalışmaya zorlanıyorsa bu zaten net hayvanlıktır.

Ama erkek eve bakmak zorunda, bana bakmak zorunda kafasında olmayalım artık.
Erkek eline bakmak, harçlık istemek falan değil mesele, yetmiyor, paramız bir şey yetmiyor, erkekler de insani şartlarda çalışmak ve kazandığı parayla keyif yapmak ister, bunun için eşinin çalışmasını isteyebilir.

Ben en yakın çevremden biliyorum. Pandeminin en kötü doneminde çocuklarını maskesiz krese gönderiyordu. Çalışmayan biri cocuguna o dönemde evinde bakabilirdi . Cocuklarla gercekten ilgilense ne ala ama ellerine telefon verince cocuk yetistirilmis olunmuyor.

Burada birisi atanamamıştı, eşi de polismiş. İş yerinden biriyle aldatmış eşi, kadına da yıllardır sana bakıyorum demiş. Ne kötü! Yorumları okuyorum herkes eşlerin statüsüne ne kadar önem veriyor. Subay ve savcı eşi iki arkadaşım var çalışmıyorlar. Eşleri onlara ek kart çıkartmış. Hiç de bu konudan dert yandıklarını görmedim. Bir de kocaları çalışmayan 2 arkadaşım var. Üst düzey kariyer memuru kadınlar. Yani olabiliyor. Evde oturayım demiyorlardır ama iş bulamamışlardır.

Belki cok tepki alacagim ama yine de soylemek istedim evet cok basarili hem is kadini hem ev hanimi olan insanlar mutlaka var ama lise donemimi goz onune aliyorum erkek ogretmenlerimin bilgisi kadin ogretmenlerimden iyiydi ve bize daha cok verim sagliyorlardi mesela kadin matematik ogretmenimiz vardi arkadasim kendinin cozdugu soruyu hocaya sordu ve hoca cozemedi hangi uniden mezunsunuz diye sordu arkadasim kadin istanbulda cok iyi bi uni mezunuymus ama körelmis bi de erkek matematikci vardi okulda adam cok iyiydi isinde digerleri de hep oyleydi cunku kadina cocuk ev isi yuku veriliyor bu kez isinde verimli olamayabiliyorlar yine soyluyorum herkes oyle degildir tabiki ama benim okul deneyimimde o sekildeydi malesef

Haklısın ev geçindiremeyecek olan evlenmesin. Ama bunu sadece erkeğe yıkmak yanlış. İş bulamadığı için bunalıma giren bir çok erkek var. Erkek çocuğunuz olduğunu düşünün bu şekilde baskı altında kalması ne kadar acı. Evlilik erkeğe lütuf değil ortak alınan karar. Gerçekten üzülüyorum “erkek adam çalışır erkek adam güçlü, erkek adama bir şey olmaz, erkek adam ağlamaz”. Toplumda kadın şiddet var. bu da erkeğe yapılan psikolojik şiddet.
Bazı yükleri ortak yüklenmeliyiz. Hepimiz insanız, biri diğerinden güçlü değil.

Adam evleniyorsa karısına da bakacak çocuğuna da eşine de para verecek, bu sorumluluğu almayan erkek evlenmesin yani.
Napsın mesela erkek, asgari ücret veya memur maaşı alıyorsa ömrünün sonuna kadar yalnız mı yaşasın, yoksa çift işte çalışıp gururla evine ekmek mi getirsin?
Hangisi daha insancılsa onu yapsınlar çünkü.

Adam evleniyorsa evine bakacak elbette, çünkü herkes harika işlerde çalışıp harika paralar kazanıyor, çünkü gıda falan acayip ucuz bizim memlekette, başka ucuz mevzulara girmiyorum bile.

Ben kesinlikle bir kadının kendi ayakları üzerinde durması taraftarıyım. En azından kendisine yetecek kadar parayı kendi kazanmalı kadın. Erkekten her zaman istemek bana zor geliyor. Ayrıca her almak istediğine karışacak, ne gerek var diyecek. Ne kadar anlayışlı olursa olsun bu böyle. Zaten adam baştan çalışmanı istiyorsa sonradan çok sıkıntı çıkarır başına, iyi düşün.

yok artık.
böyle düşünen patronlar kadınlarla iş görüşmesi yaparken "hamile kalcan mı bak kalcaksan almam seni işe" diyor işte.
kadınların zekasını küçümsemektir bu. beden gücü ile çalışan bir kadın için evet zorlayıcı olabilir ama öğretmenlikte de bu kıyas olmaz yahu. pes.
ona bakarsanız benim lisedeki "erkek" matematik öğretmenim "hepiniz timberland giyip doğalgazlı evde oturuyorsunuz, ben soba yakıp çocuğuma pazardan bot alıyorum, aklım ordayken nasıl ders anlatayım" demişti.
sıkıntı cinsiyette ve ev işi yükünde değil de öğretmene hakettiğini vermeyen devlette olmasın sakın ?

Tabik onun da etkisi var dedigim gibi herkesi demiyorum ama benim okudugum okulda malesef oyle olanlar vardi kadin bizimle dertlesti evlensek dert evlenmesek ayri dert toplumun uzerimizdeki baskisi cok fazla demisti o zamanlar cok uzulmustum bu kadinin sucu degil icinde bulundugumuz sistemin sonucu.

münferit birşeyleri çok genellemişsiniz. bence yanlış anlaşılmaya çok açık bir yazı olmuş. burada bir öğretmen arkadaş okusa bunu kavga çıkar bundan.

En azından evlenene ve sonra çocuk sahibi olana kadar çalışabilirsiniz. Yarın ne olacağını kimse bilemez. Şuan ihtiyacın olamayabilir. Ama hayatını daha da güzelleştirmek için çalışabilirsiniz.

Hayatımda duyduğum en saçma genellemeler içerisinde ilk 3 te olur.

Yazan:Kadın matematik öğretmeni

münferit birşeyleri çok genellemişsiniz. bence yanlış anlaşılmaya çok açık bir yazı olmuş. burada bir öğretmen arkadaş okusa bunu kavga çıkar bundan.
Mesela ben :) sadece öğretmen değil matematik öğretmeniyim hem de. Uygun fiyata mesajı yazan arkadaşa özel ders verebilirim. Hem matematik hem de insanlık :)

Biz kadınlar kendi içimizde ne çok çelişki yaşıyoruz değil mi?
Bu zaman zaman hepimizin yaptığı bir şey belki de, kendim için diyeyim kendimle çeliştiğim durumlar oluyor ama farklı görüşleri dinleyince, geniş açıdan bakınca pozitif ayrımcılık yaptığımın farkına varıyorum.

Mesela erkek ev işlerinde, çocuk bakımında eşine destek olsun istiyoruz, çocuk bakımının ne kadar yorucu ve yıpratıcı olduğundan dem vuruyoruz hele de 2-3 çocukluysanız ama öte yandan bize destek olmasını istediğimiz erkeğin çalışıp eve bakmak zorunda olduğunu da söylüyoruz.

Modern yaşam mı düşünce yapılarının değişmesi mi bilmiyorum ama bir yandan fazla fedakar, her şeyi çok fazla üstlenmiş kadınlar, bir yandan her şeyim olsun ama çalışmayayım, bana bakılsın, beni el üstünde tutsunlar diyen kadınlar haline dönüştük, ortamız yok.

Bir erkek çalışmadığında( tembellikten vb sebeplerden çalışmayanlar müstesna ) biz kadınlar bunu boşanma nedeni sayabiliyoruz, ekonomik sıkıntılar yüzünden eşimizle kavga da edebiliyoruz ama erkeğin karısı çalışmadığında bunu dert etmesini bile kınıyoruz, ki değil boşanma sebebi sayacak taşlarız hemen.

Oysa kadının iş gücüne katılımı asırlardır var, kadınlar da üretip çalışmış, ticaret yapmışlar, tarlalarda bağ bahçelerde çalışmışlar, ilerleyen dönemlerde insanların ihtiyaçları artınca kurulan fabrikalarda çalışmaya başlamışlar, ben eskileri en azından kendi çocukluk dönemimi hatırlıyorum neredeyse her evde bir dikiş makinesi vardı, kadınlar kayınvalide kayınpeder tüm eş ailesinin günlük işlerini yapıp çoluk çocuğuna baktıktan sonra dikiş makinesine oturur fabrikalara fason iş yapardı, ki evdeki hiçbir eşya otomatik değildi çamaşır bulaşık, bebek bezleri elde yıkanırdı, dondurulmuş gıdalar, dışarıdan yemek siparişi yoktu, ev kadını olarak da iş yükleri ağırdı ama eşlerine destek olmak için çalışırlardı da.
Fabrikada sabah 8 akşam 5 mesaisiyle çalışıp koşturarak eve giden kadınlar vardı.

Yani bilmiyorum elbette çalışmak bir tercihtir ama eğer bir yuva kuruyorsanız kadın erkek ayrımı yapmadan elinizi taşın altına koymanız gerekiyor, bu çalışmakla olacaksa çalışmalısınız, ki günümüzde 1 kişi çalışsın 4-5 kişiye baksın diyemiyorsunuz çünkü dediğiniz gibi yetmiyor.

Kaldı ki eğer bir dikili ağacınız olsun, yaşlılığınızda elinize gelsin istiyorsanız karı-koca el ele vermeniz şart, dışarıda çalışmazsınız da evden üretip katkı sağlarsınız, imkanınız varsa kendi işinizi kurarsınız, gönlünüz imkanınız neye elveriyorsa lakin evleniyorsanız evliliğin gerektirdiği her türlü sorumluluğu üstlenmek zorundasınız.

Son düzenleme:
Mesela ben :) sadece öğretmen değil matematik öğretmeniyim hem de. Uygun fiyata mesajı yazan arkadaşa özel ders verebilirim. Hem matematik hem de insanlık :)

bu tam bir toplumsal bilinçaltı bence. bir dönemde kadınlara her ay bir regl izni verilecek diye o zaman kadın çalışan işe alınmaz denmişti.
bu da benzer yaklaşım. ev işini düşünüyor yükü çok ders anlatamıyor. bütün erkek öğretmenler çok mu başarılı ? yada yalnız yaşayan/eşi olmayan ve tek başına çocuk büyüten erkekler var onlar napıyor ?

Hayatımda duyduğum en saçma genellemeler içerisinde ilk 3 te olur.

Yazan:Kadın matematik öğretmeni
Benim anlatmaya calistigim sey aslinda baska bisey kusura bakmayin ben herkesi kastetmemdim erkeklerin bazi kadinlara kurdugu baskinin sonucu oldugunu dusunuyorum biz bu ogretmenimle konusmustuk kadina o kadar yuk yuklenmiski bu hale gelmis o zamanlar oyle demisti simdi bazi erkekler eslerine bankamatik gozuyle bakabiliyorlar kadina hem ev isi cocuk yuku ve is yeri hepsi birlikte tek basina agir gelebiliyor is paylasimi yapilmiyor o zamanlar evlenmeye asla hevesli olmayin ama evlenmesek de toplumun baskisi var bu ulkede kadin olmak cok zor demisti.

Siz bence olayı tam anlamadınız.Diyor ki toplum kadınlara ev içinde çok fazla yük verdiği için kadınların akademik anlamda ilerlemek için erkekler kadar vakti kalmıyor.Eşitsizlik var ortada diyor,kadınlar daha aptal canlılar falan demek istememiş.
Çalışan kadınların büyük kısmı eve gelip bir de ev işiyle uğraşıyor,erkekler ne yapıyor ? Hayır bana kalırsa olay sadece ev işi de değil,her insanın eve gelince bir stop demeye ihtiyacı var.Bu ertesi güne hazırlık için şart.Bizim toplumda kadınlar işten sonra yemek,çamaşır,bulaşık,çocukla ilgilenme derken yatana kadar aralıksız çalışan bir robot gibi.Biz de 7/24 bu böyle olmasın her şey eşit yapılsın,her iki cinsin de kendine ve akademik kariyerine ayıracak vakti olsun diyoruz.Ama konuda da gördüğünüz gibi ''erkek geçindirsin evi'' kafasındaki kadınlar bitmeden ''ev işi kadın işidir'' diyen erkekler de bitmez.Çünkü birbirini besliyor bu iki zihniyet.Bunu nedense anlatamıyoruz,herkes işine geldiği gibi anlıyor eşitliği.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…