Yok siz en başta bir maaş dediniz. Bir de 2 kişi çalışıp o kadar kazanıyorsa mecburlar ama bu konuda hayat standartlarını yükseltme şansları var.size istinaden yazmadım kisevgilisi polismiş ya tek polis maaşı iki asgari ücretten fazla onlar geçiniyorsa tek polis maaşı ile de geçinilir demek istedim. aynı şeyi düşünüyoruz aslında . ben sizi yalış alıntıladım
Adam tek polis maaşıyla geçinmek, sürünmek istemiyor demek ki.size istinaden yazmadım kisevgilisi polismiş ya tek polis maaşı iki asgari ücretten fazla onlar geçiniyorsa tek polis maaşı ile de geçinilir demek istedim. aynı şeyi düşünüyoruz aslında . ben sizi yalış alıntıladım
yaşıyorlar mı dedim ? iyi oku iyi anla . onlarda insan polis efendi de sıkıversin kemeri herkes dört dörtlük yaşamıyor. ne yapacak zorlamı çalıştıracakAdam tek polis maaşıyla geçinmek, sürünmek istemiyor demek ki.
Açlık sınırı 2800 lira yoksulluk sınırı 9000 lira olan bir ülkede üç kuruş asgari ücretle geçinme güzellemesi yapmasanız mı artık? Geçiniyorlar evet ama yaşamıyorlar. Yaşamak denmez ona.
Yoo bence polis efendi evlenmesin, gönlüne göre aklı başında, tembel olmayan, çalışan bir kız bulsun. Konu sahibi kendine çalıştırmayacak bir koca bulsun. Artık lüks içinde mi yaşar, kıt kanaat mi geçinir kendi bilir. İkisinin bir arada mutlu olmayacağı aşikar.yaşıyorlar mı dedim ? iyi oku iyi anla . onlarda insan polis efendi de sıkıversin kemeri herkes dört dörtlük yaşamıyor. ne yapacak zorlamı çalıştıracak
kendileri bilir artık kimse kimseyi hiçbirşey için zorlayamaz .Yoo bence polis efendi evlenmesin, gönlüne göre aklı başında, tembel olmayan, çalışan bir kız bulsun. Konu sahibi kendine çalıştırmayacak bir koca bulsun. Artık lüks içinde mi yaşar, kıt kanaat mi geçinir kendi bilir. İkisinin bir arada mutlu olmayacağı aşikar.
Bence de. Mesela kimse kimseyi kıt kanaat geçineceği bir hayata zorlayamaz. Elini taşın altına koyamayacaksa o yola da girmeyecek.kendileri bilir artık kimse kimseyi hiçbirşey için zorlayamaz .
Ben lüksten bahsetmiyorum ki, Ege'de küçük bir kasabadayım burada bile ortalama ev kiraları 1500 lira, İstanbul'da yaşanıyorsa bazı semtler haricinde 1500 liraya kiralık ev bulmak mümkün değil, bugün bir evin ortalama elektrik faturası 200 lira civarı, bizim gibi doğalgazın olmadığı bir bölgede ya soba kuracaksınız veya klimayla ısınacaksınız, her odaya klima demek elektrik faturanızın en az 1000 lira olması demek, su telefon giderleri, mutfak masrafı deseniz kıymanın bile kilosu 55-60 lira, ki kıyma lüks değil ihtiyaçtır.niye geçinlmesin . asgari ücretle tek maasla 2 çocuklu insanlar nasıl geçiniyor. zar zor da olsa geçiniyorlar . herşeyin lüxsü olmak zorunda mı
herkes ister dört dörtlü hayat ama malesef ekonomi ortada asgari ücretle geçinmek çok çok zor. heleki çocukda varsa .polis maaşı iki asgari ücret maaşından daha fazla bu insanlar zor şartlarda geçiniyorsa polis bey de bi zahmet kemeri sıkacak yada kendine çalışan bakacak . asgari ücret le çalışan insan değil mi onlar da biz de bi şekilde bu çarkı çeviriyoruz. ben polis beyimize kızdım başka başka hayatlar var verdiğiniz örnekte olduğu gibi onlar da zorluk çekiyor . kadın çalışmak istemiyorsa ayağını yorganına göre uzatacakBen lüksten bahsetmiyorum ki, Ege'de küçük bir kasabadayım burada bile ortalama ev kiraları 1500 lira, İstanbul'da yaşanıyorsa bazı semtler haricinde 1500 liraya kiralık ev bulmak mümkün değil, bugün bir evin ortalama elektrik faturası 200 lira civarı, bizim gibi doğalgazın olmadığı bir bölgede ya soba kuracaksınız veya klimayla ısınacaksınız, her odaya klima demek elektrik faturanızın en az 1000 lira olması demek, su telefon giderleri, mutfak masrafı deseniz kıymanın bile kilosu 55-60 lira, ki kıyma lüks değil ihtiyaçtır.
Meyveler dün baktım şeftalinin kilosu marketlerde 13-14 lira, bebeğe yalnızca elma yedirilmez sağlıklı ve dengeli beslenmek için çeşitli meyveler sebzeler ve et yedirmek gerekir.
Bebek bezi ve maması da almış başını gitmiş, yalnızca bebeklikle kalmıyor çocuklar büyüyorlar, büyüdükçe de masrafları büyüyor, misal bebeklerin her 3 ayda bir kıyafetleri küçülür, kıyafet almanız gerekir ki gidip x marka kıyafet alın demiyorum bugün pazardan bile alsanız dar bütçeli insanlar için büyük bir yük demek.
Zar zor da olsa geçiniyor diyorsunuz, evet ben de bundan bahsediyorum zar zor geçiniliyor, pazarda bile peynir 40-50 lira bu yüzden asgari ücretliler lor peyniri alıyor, ki sizin lüks sayacağınız kahvaltılıkları söylemiyorum, peynir, zeytin, yumurta, reçeli evde yaptınız diyelim meyveler uçmuş, hazırları glikozlu mısır şurubu içerikli, siz erişkin olarak nefsinize hakim olursunuz her şeyi almayayım, her şeyi yemeyeyim, giymeyeyim dersiniz ama kış gelip de çoçuğunuzun ayağında botu, üstünde montu olmazsa kahrolursunuz, hele ilk çocuğunuzda her şeye heves ediyorsunuz, markadan bahsetmiyorum pazardan alışveriş yapmak bile ateş pahası.
Bebeğiniz varmış Allah sağlıkla büyütmeyi nasip etsin, henüz küçük olduğundan hiçbir şey istemiyor ama büyüyüp oyuncak, bisiklet vb istediğinde almak isteyeceksiniz çünkü kimse çocuğunun boynu bükük kalmasını istemez.
Size pahada hafif ama çocuklar arasında büyük bir şeye ulaşmakmış gibi görünün bir örnek vereyim, kızım 4-5 yaş civarlarında o zamanlar kibrit kutusu kadar büyüklükte kulaklıklı radyolar vardı, kızım istedi aldım fiyatını da diyeyim 2000'li yıllarda 5 liraydı ve pazarlarda dahi satılıyordu, komşumun 2 çocuğu vardı kızımda görmüşler istemişler, komşum Mune kızlar tutturdu istiyor alınca ikisine de almam lazım kavga ederler, aynı anda ikisine de alamıyorum, aybaşında eşim maaş alınca kenara atacağım önümüzdeki ay ikisine de alırım dedi, sen 1 çocuklusun ben bir şey alırken x2 almak zorundayım demişti, bakın en küçük örnek ki bu komşum kayınvalide yanında oturuyordu çünkü eşi asgari ücretliydi, çünkü İstanbul'da yaşıyorduk ve ayrı eve çıkmak, eşya almak öyle kolay değildi.
Geçenlerde İstanbul'da yaşayan bir öğretmenin sular idaresi çalışması sırasında evini su basmış haberi vardı, adamcağız kiradaymış evini sürekli su bastığı için eşyaları bozulmuş, 2 çocuğu varmış, biri bebek diğeri 3-4 yaşında büyük çocuğu korkup ağladığından evi boşaltacağız başka ev bakacağız diyordu, eve bir baktım ki pencereleri kaldırımla bir yani bodrum katı, evet geçiniliyor ama dediğiniz gibi zar zor ama insan istiyor ki zorluk çekmesinler, hele de çocuklar anne babaların gönüllerince büyütülebilsinler.
Polise niye kızıyorsunuz hani kimse kimseye zorla bir şey yaptıramazdi? Polis de daha yüksek yasam standardı istiyorsa bu devirde normal olarak niye suçlu olsun. Neden onu kınıyoruz yaniherkes ister dört dörtlü hayat ama malesef ekonomi ortada asgari ücretle geçinmek çok çok zor. heleki çocukda varsa .polis maaşı iki asgari ücret maaşından daha fazla bu insanlar zor şartlarda geçiniyorsa polis bey de bi zahmet kemeri sıkacak yada kendine çalışan bakacak . asgari ücret le çalışan insan değil mi onlar da biz de bi şekilde bu çarkı çeviriyoruz. ben polis beyimize kızdım başka başka hayatlar var verdiğiniz örnekte olduğu gibi onlar da zorluk çekiyor . kadın çalışmak istemiyorsa ayağını yorganına göre uzatacak
polis beyin asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlardan haberi var mı acaba . polis maaşını az bulup mızlıyorsa asgari ücretli ölsünPolise niye kızıyorsunuz hani kimse kimseye zorla bir şey yaptıramazdi? Polis de daha yüksek yasam standardı istiyorsa bu devirde normal olarak niye suçlu olsun. Neden onu kınıyoruz yani
Konuyla asgari ücretlinin alakası yok. Daha iyi yaşayabilecek durumu varsa herkes onu ister. Nerde kaldı kimse kimseyi hicbir seye zorlayamaz düşünceniz?polis beyin asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlardan haberi var mı acaba . polis maaşını az bulup mızlıyorsa asgari ücretli ölsün
Ama işte bu konuda adam zaten çalışan bir kadınla evlenmek istiyormuş, konu sahibesi çalışmak istemiyor tek maaşla çoluk çocuk geçinebilecek sanıyor, çocuk küçükken belki yeter ama siz de büyütüyorsunuz Allah sağlıklı ömürler güzel bir baht versin evladınıza, büyüdükçe masrafları da istekleri de artacak, lise üniversite çağında masrafların ne kadar katlandığını göreceksiniz, ben ortalama fiyatlar üzerinden yazıyorum, misal vereyim bugün pazardan kendinize bir tişört alsanız 40-50 lira, bir eşofman altı bakın takım demiyorum alt, 60-70 lira.herkes ister dört dörtlü hayat ama malesef ekonomi ortada asgari ücretle geçinmek çok çok zor. heleki çocukda varsa .polis maaşı iki asgari ücret maaşından daha fazla bu insanlar zor şartlarda geçiniyorsa polis bey de bi zahmet kemeri sıkacak yada kendine çalışan bakacak . asgari ücret le çalışan insan değil mi onlar da biz de bi şekilde bu çarkı çeviriyoruz. ben polis beyimize kızdım başka başka hayatlar var verdiğiniz örnekte olduğu gibi onlar da zorluk çekiyor . kadın çalışmak istemiyorsa ayağını yorganına göre uzatacak
50 lirayla 50 lira alamıyorsun bir gün sonra nerdeyse bu devirdeAma işte bu konuda adam zaten çalışan bir kadınla evlenmek istiyormuş, konu sahibesi çalışmak istemiyor tek maaşla çoluk çocuk geçinebilecek sanıyor, çocuk küçükken belki yeter ama siz de büyütüyorsunuz Allah sağlıklı ömürler güzel bir baht versin evladınıza, büyüdükçe masrafları da istekleri de artacak, lise üniversite çağında masrafların ne kadar katlandığını göreceksiniz, ben ortalama fiyatlar üzerinden yazıyorum, misal vereyim bugün pazardan kendinize bir tişört alsanız 40-50 lira, bir eşofman altı bakın takım demiyorum alt, 60-70 lira.
Çocuğunuza az ile yetinmeyi öğretseniz markalı şeyler almasanız dahi, söz konusu evlatsa almamazlık edemiyorsunuz içiniz gidiyor, meyve istese taneyle bile olsa alıyorsunuz, pazarda görüyorum insanlar patates alırken bile pazarlık yapıyor çünkü ellerindeki yetmiyor, ki ev sahibi olan kadar kiracı olan da var, kira gideri zaten insanın en çok belini büken masraflardan biri, ev sahibi çık dese taşınma masrafı bütçeye göre ev bulmak da ayrı dert.
Velhasıl tek maaşla çocuklarınız da varsa zor, bir adamcağızı haber yapmışlardı 2 çocuğu varmış evlerinin yolu üstündeki marketi görüp şeker çikolata istiyorlar diye, çocuklarını parka götürdüğünde arka sokaklardan eve dönüyorlarmış, altı üstü şeker diyenimiz de olur o şekeri almakta zorlananamız da.
O yüzden hele de bu zamanda evdeki herkes çalışmak zorunda, keşke herkes rahat geçinebilse ama olmuyor maalesef
hala aynı düşüncedeyim . ben çalışıyorum . kendi isteğimle birgün bırakmak istersem gene kendi isteğimle olur . kocam istedi diye çalışmıyorum o istedi diyede bırakmamKonuyla asgari ücretlinin alakası yok. Daha iyi yaşayabilecek durumu varsa herkes onu ister. Nerde kaldı kimse kimseyi hicbir seye zorlayamaz düşünceniz?
O zaman kimse kimseyi hicbir şeye zorlayamaz demeyeceksiniz kendi içinizde celisiyorsunuz farkında iseniz. Biz de kocamız istiyor diye çalışmıyoruz kendimiz ve çocuğumuz için çalışıyoruz öncelikle. Ama başta illa çalış diye zorlasaydı ben de illa istemiyorsam ayrılırdım niye adama kemer sık bir zahmet diyip onu zorlayayım madem?hala aynı düşüncedeyim . ben çalışıyorum . kendi isteğimle birgün bırakmak istersem gene kendi isteğimle olur . kocam istedi diye çalışmıyorum o istedi diyede bırakmam
diyorum diyeceğim ...fikrimi söylerken izin alacak değilim .O zaman kimse kimseyi hicbir şeye zorlayamaz demeyeceksiniz kendi içinizde celisiyorsunuz farkında iseniz. Biz de kocamız istiyor diye çalışmıyoruz kendimiz ve çocuğumuz için çalışıyoruz öncelikle. Ama başta illa çalış diye zorlasaydı ben de illa istemiyorsam ayrılırdım niye adama kemer sık bir zahmet diyip onu zorlayayım madem?
Tamam kendi içinizde böyle çelisin durun ne diyeyim. Isterseniz çelişkiler yumağı yapın.diyorum diyeceğim ...fikrimi söylerken izin alacak değilim .
50 liranın adı var artık, o paraya sokağa çıkamıyorsun çünkü doğru dürüst bir şey alamıyorsun.50 lirayla 50 lira alamıyorsun bir gün sonra nerdeyse bu devirde
Evet gerçekten öyle bir ay gördüğümüz fiyatı bir dahaki ay göremeyecek duruma geldik. Maaşımızı her ay aynı görüyoruz ama o değişmiyor pek. Memleketten bir şeyler gelmedikçe ya da aile yardım etmedikçe her ay borçsuz geçilebileceğini sanmıyorum onun için insanların lüks olmayan şeylerle bile. UUmarım bir sürü insan böyle diye normal görmeyi bırakanlar olur50 liranın adı var artık, o paraya sokağa çıkamıyorsun çünkü doğru dürüst bir şey alamıyorsun.
Ben kendimden örnek vereyim Ege'ye yerleşeli 10 yıl bitti, ki inanın burası İstanbul'a kıyasla çok ucuz, ilk geldiğimizde 50 liraya 2 pazar arabasını dolduran sebze meyve ve kahvaltılık alışverişimi yapabiliyordum, şu an 250 liraya 1 pazar arabası alışveriş yapabiliyorum.
Kardeşim İstanbul'da, geçenlerde canı ayıptır söylemesi çilek çekmiş ablaaa kilosu 30 lira dedi, 2 gün sonra burada ben sordum 20 liraydı ki yine pahalı, bu meyve tropikal bir meyve değil, lüks bir meyve değil çilek yahu çilek, ben pek de sevmem yemezsem aramam reçelini belki yerim dediğim bir meyve.
Kabak çekirdeği, ki bizim halkımızın en büyük keyfidir çekirdek çitlemek kilosu 70-75 lira olmuş, hadi o eğlencelik yemeyiversinler, sıvıyağ hakiki zeytinyağından da bahsetmiyorum marketlerdeki ayçiçek yağları 5 litreliklerin fiyatını gördüm gözlerim yuvalarından çıktı, ben kullanmıyorum ama evine ayçiçek yağı alanlar nasıl alacak?
İndirim takip ediyorlar, indirim günleri rafta 2 litrelik ayçiçek yağı kalmıyor, ki belli markalar da değil, nispeten ucuz yan markalar alıyorlar.
Oysa insanların en sağlıklı, en kaliteli şeyleri yemesi lüks değildir ihtiyaçtır zira sağlığımızı yediklerimiz belirliyor.
Ne kadar dengeli ve kaliteli beslenirsek sağlıklı kalma olasılığımız o kadar yükselir, hastaneye vereceğimiz parayı gıdaya vermemiz gerekiyor, ki hasta olunca yaşadığımız üzüntüsü de cabası.
Eşyadan falan da bahsetmiyorum, yerde oturursun, yer yatağında yatarsın, tv almayıverirsin ama gıda benim için en önemli ihtiyaçtır, mümkün olduğunca doğalını, kalitelisini almak için uğraşırım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?