Sifona bastım mı vesvesesi

captain price

erkek değilim ben
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2015
26.564
91.297
598
Arkadaşlar merhaba;

ofiste ve evde klozet kullanıyorum. daha önceleri böyle bir problemim yoktu ama son birkaç aydır ne zaman tuvaletten çıksam 'acaba sifona bastım mı?' deyip geri dönüp bakıyorum.

mesela kalkıyorum, sifona basıyorum, elimi yıkıyorum. o an acaba basmış mıydım deyip geri bakıyorum. tuvaletten çıkıyorum. yine aynı vesvese basıyor beni. geri dönüp bi daha bakıyorum. bu sefer bakmıycam diye telkin ediyorum kendimi ama yine bakıyorum. daha önce sifona basmayı unutup da birine yakalanmışlığım yok, zaten dediğim gibi önceden böyle bi durum yoktu. bikaç aydır var.

çok ufak da olsa bir de düzleştiriciyi fişten çektim mi, kapattım mı endişesi oluyor. bazen dış kapıdan dönüp bakıyorum ve evet çekmişim, kapatmışım. ama bu sifon gibi her seferinde olan bi kuşku değil. ya da belki odada hazırlanmam yarım saat sürdüğü için illaki gözüme çarptığından emin oluyorum kapattığıma.

başka herhangi bi konuda böyle vesvesem yok. çok pimpirikli biri de değilimdir.

kendi kendime teşhis koymayı sevmem ama lambayı 40 kere açıp kapatmazsa annesinin öleceğine vs inanan hastalar olduğunu okumuştum internette. aklıma o geldi sadece. çok basit bişey gibi duruyor ama ilerler diye korkuyorum.

sizce bu ne olabilir, ben bundan nasıl kurtulabilirim?

Sifon durumu bende de olmuştu . Sifona basarken sonradan aklıma takılacağını fark etmeye başladım. O anda bu farkındalığı yaşayınca bastığınız da aklınızda kalıyor ve sonradan düşünülmüyor.

Beynim kendi kendine bir hatırlatma mekanizması oluşturmus durumda, sonradan vesvese yapmiyim diye :)

ya böyle başlıyor evet sonra ocağı açık unuttum mu, alarmı kurdum mu, camı açık bıraktım mı, kaloriferi kapadım mı hata daha ileri giderek çocuklara harçlık verdim mi, kedinin maamsını koydum mu diye ilerliyor.. işte hafif hafif obsesifliğe girmişsin gözün aydın

Sifona basarken yüksek sesle sifona bastım de belki bilinç altın ikna olur bu şekilde.
Aslında vesveseyi yenmenin yolu onu umursamamak. Yani o his gelince basmadiysam ne olacak dünyanın sonu değil gibi düşüncelerle kendini ikna etmeye çalışmalısın.

Bende ev kapısını kilitleme formu vardı onun. Otobüsten dolmuştan inip eve geri dönüp kontrol etmişliğim oldu.

Sonra fark ettim ki sabah kafamda başka şeyler varken kapıyı kilitleyip çıkıyorum, kilitlediğime dikkat etmiyorum. O yüzden de sonradan aklıma geliyor. Bunu fark edince bir süre kapıyı kilitlerken sadece ona odaklandım, "kapıyı kilitliyorum, kilitledim" diye. Bir süre sonra geçti gitti, artık fark etmiyorum bile kilitlediğimi.

Sifona basarken özel olarak dikkat edip basarsanız bir süre sonra otomatiğe alırsınız muhtemelen.

Yaptigin seyleri o an yuksek sesle tekrar et bebegim. Bu sekilde asabiliyorsun. Ben mesela evden cikarken yaparim bunu,ocagi kontrol ettim,cay makinesinin fisini cektim derim. Yuksek sesle tekrar ettiginiz sey aklinizda yer ediyor tekrar donup bakmiyorsunuz

Ocağı kapattım mı ve ütünün fişini çektim mi takıntısı ve kaygısı var. Yalnızken geri dönüyorumda eşimleysem tepki verecek diye birşey söyleyemiyorum. İçten içe kendimi yiyorum, aha yangın çıktı ev yanıyor.

Arada gerçekten unutmuş olduğum zmanlar da oldu. Ütüyü fişte, çaydanlığı ocakta dibinden çıtır çıtır sesler gelirken.

Böyle böyle ilerleyebilir.Bu aralar dalgınsanız,aşırı düşünceler varsa sürekli zihninizde,o anda kalamayıp bunları yaşayabilirsiniz.An farkındalığı önemli.Bir de sizi okurken şunu düşündüm:Acaba yaptım mı,kapattım mı diye vesvese yapıp,kontrol ettiğinde o şeyi kapatmadığını gören var mı?Yani ben ne zaman baksam her şey yolunda.Belki bu bile bu düşüncelere itibar etmemek için geçerli bir sebep.

Evin kapısını kilitledimmi acaba diye kac kere duraktan ewe döndüğümü bilirim.Sifon olayi hala bende var.Belirli donemlerde ortaya cikio bende.Sonra kayboluo.Genelde cok yogun ve dalginsam icime bole bir vesvese dusuo.

Baslangic olabilir, ilerlememesini saglayin. Benim de bir ara kapiyi kilitledim mi takintim vardi. Bunun icin bir onerim okumustum. Yaptiktan sonra suphe duyacagimiz seyleri yaparken sacma bi kelime soyleyin ama kelimeyi devamli degistirin diyordu. Mesela sifonu cekerken her defasinda farkli sacma bi kelime soyleyin boylece cekip cekmediginizi unutmazsiniz. Ama tabi bu sacma kelimeler de takintinti halini almamasi lazim

Aynı kuruntu bende de var malesef çıkmadan muhakkak kontrol ediyorum ama çıktıktan sonra bu şüpheye düşersem dönüp kontrol etmiyorum. Bunu alışkanlık haline getirmemeye çalış gerekirse pis bıraktıysam bıraktım de ve zinciri kır ki obsesyona dönüşmesin

Haha bi ara bendede vardi maşayi cektimmi diye triplere girip eşimi geri eve getiriyodum sonradan maşanin cekilmis fisinin resmini cektim ona bakip tamam cekmisim diodum boyle boyle gecti takintim.

Bugün ütünün fişini çektiğimi bildiiğim halde çizmelerimi çıkarıp tekrar eve girdim ve kontrol ettim,çekmişim.
Her ne kadar terzi kendi söküğünü -görüldüğü üzere- dikemiyorsa da size şunu tavsiye ederim;
Böyle durumlarda, belli bir işi yaparken,yüksek sesle, önceden belirlediğiniz bir söz dizimi veya kısa bir tekerleme söyleyin.
Her iş için ayrı bir söz dizimi belirleyin.
Sifon için 'kızılcıklar oldu mu?selelere doldu mu?' mesela.
İşiniz bitince çektim mi çekmedim mi diye düşürken tekerlemeyi söylediğinizi hatırlarsanız sorun yok.
Bu yöntem bende işe yarıyor,tabii uygulamayı bugün olduğu gibi unutmazsam.

kendimi gördüm
kuzum vesveseyi önemsemeyeceksin en kestirme yolu ilk zaman zor gelir bir bakma iki bakma zamanla önemsemiyorsun düşündükçe artar şimdi sifonla başlar yarın hayatın heryerinde sürekli endişeli takıntılı biri olursun sakın izin verme çok zor bir durum

Daha bugün tuvaletten geldim, cektigime eminim ama 'ya cekmemişsem' diye 'rujumu unuttum sanirim' bahanesiyle gittim baktım, döndüm:)
Vesvese işte... Çare varsa bir dal da ben alirim^^

Ayni sorun bende de var ama tutuyorum kendimi geri donup bakmamak icin. Bir ara evde duzlestiricimi acik mi biraktip kapali mi korkusu vardi fisten cekip kutusuna koyup kaldirmaya basladim bu sekilde o takintimi yendim. Ocagin da fisini cekiyorum mutlaka boylece oda aklimda kalmiyor. Tuvalet icinde cikmadan once baktigim icin geri donup bakmiyorum

ofiste yada evde birinin çekmediğini gördüyseniz yada birinin cekmediğinden bahsedilen bir muhabbete denk geldiyseniz de bilinç altına bende unuturum korkusu düşmüş olabilir ... sifonu çekerken sifonu çekiyorum diyip çekin zamanla kaybolup gider o evhamlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…