Evet o konuda cok haklilar, fazladan ilac vermektense adetleri duzenli olanlara naturel transfer yapiyorlar Memorialde, ama mesela baska merkezlerde bu kadar yogun naturel transfer uygulamasi yok. Naturelde bile yine progesteron takviyesi oluyor transferden hemen once ve gebeligin 10. haftasina kadar, o bile beni sarsmaya yetti meselaeluard doktor natürel daha rahat gereksiz ilaç kullanmayacaksınız dediği için natürel olmasını istiyorum ben de herhangi doğal bir yöntem uyguladınız mı büyümesi için kendiliğinden mi büyüdü?
eluard büyümeyince acaba kuru incir falan mı yesem diye sormuştum doktora yok yok onlar kist yapabiliyo sonra kistlerle uğraşmayalım bide demişti doktor. Bakalım bu ay da natürel denemeyi düşünüyorum yine olmazsa ilaçlı denerim öbür ay. Bu arada şu mesajlara özel nasıl cevap veriyorsunuz ya ben yeni üye oldum beceremedim isminizi etiketledim o yüzden bana da öğretin
Oo süper senin kac tane gitti? Kaç gün oldu gideli?Bende varım
Önceki mesajı nereye yazdim bulamadim ama ben hala beklemedeyim,aramaya sormaya cesaretim yokÜroloji bölümünden Prof. Mehmet Murad Başar ‘ın normal muayenesi 790₺ . Fakat Tüp Bebek konsültasyon hastasıysanız yani üroloji polikliniği de görmeli deniyorsa muayene fiyatı 300₺ .
Yücel Bey “ciddi erkek faktörlü ,3 milyon sperm sayısı altında ki hastaları Murat Hocanın da görmesini istiyoruz.TESE veya farklı bir hormon tedavisi gerekebilir” diye.
Tüp Bebek zaten ücretsiz muayene ..
Bulunduğunuz şehirde yaptırdığınız tüm tahlillerin fotokopisini alıyorlar ve dosyanız oluşturuluyor. Benim AMH testim vardı fakat Yücel Hoca tekrar istedi, sebebi ise “güvenilemiyor” dedi..
Spermiyogram : 262,50 ₺
Muzon Tahlili : 137,50 ₺
(Hareketli Spermlerin Morfolojisini İnceleme)
Sperm FISH : 1.541,00 ₺
AMH: 125,00 ₺
Bizim 1 tanecik minnak 5.gun embriyomuz vardı,onu gönderdik...25 inde gitti ,bakalim hanımefendi ne zaman gelecekOo süper senin kac tane gitti? Kaç gün oldu gideli?
Benim profilde ki durumumdaydı o mesajlaşmamızÖnceki mesajı nereye yazdim bulamadim ama ben hala beklemedeyim,aramaya sormaya cesaretim yokbakalım ne zaman memorial ararsa surecim netleşecek..bu arada eşimde translokasyon olmasına rağmen bizi hiç genetik e yonlendirmediler,anlamadım neden öyle oldu
Allah allah, ngs tum kromozomlari taradigina gore translokasyonu tespit etmesi gerekmez mi? Sasirdim vallaBenim profilde ki durumumdaydı o mesajlaşmamız
Genetik doktoruyla sanırım müsaitlik durumundan dolayı mı görüştürdüler bilemiyorum ama o biraz can sıkıcı oldu .
Yeni öğrendiğim ve pek de mantığımın almadığı bi görüşme oldu aslında ..
Şöyle ki ;
Doktor dedi ki
" PGT yapılıp embriyonuz temiz gelse bile eşinizle aynı şekilde translokasyon taşıyabilir ,PGT daha farklı durumu tarama yapar."
Dedik ki ;
" O zaman PGT neye yarar ? Zaten doğal yolla gebelik oluşmuyor , ee oluşsa da gebelik düşükle veya sıkıntılı doğum olabiliyor , nerde kaldı bunun garantisi ?"
Bu sefer de ;
"Malesef bunun garantisi yok , üstelik çoğu Kadın Doğumcu PGT önermiyor , biz Genetikçiler olarak bunu önermek zorundayız ,PGT yaptığımız an her embriyo risk taşır , bozulma da oluşabilir... Başarı şansı yüksek , eğer aynı şekilde PGT yapılıp ta translokasyonlu transfer olmuşsa ve tutunmuşsa tutunmama ihtimali düşük oluyor , bi nevi tuttumu tutuyor diyebiliriz"
Bu cümleleri duyunca açıkcası kafam çok takıldı ..
Düşünsene , transferin oldu , hamilesin , doğum yapıyosun ,oğlun veya kızın oluyor ..
Yarın öbür gün evlenme durumu olduğun da aynı yollar ...
Bile bile üstelik çocuğuna nasıl söyler insan ,sen böylesin diye ..
Yani sözün özü ,
Aynen aynen Murat Hocayla görüştük ..Allah allah, ngs tum kromozomlari taradigina gore translokasyonu tespit etmesi gerekmez mi? Sasirdim valla
Tamam bi de olasi olumsuzluklarin hastaya onceden bildirilmesi gerekiyor ki karar verirken muhakeme yapabilsin ama sanki biraz olumsuza fazla yonelmis bu gorusmede. Genetik Murat beyle mi gorustunuz?
Anladim canim.. tabiki bu sizdeki translokasyon sorunu herhangi bir saglik problemine sebep olmadigi icin pgt olmasa da olur denmis, anlayabiliyorum ama ya bir surpriz olur da trizomi 13,18,21den biri denk gelirse? Sen de sanirim bunu gozonune alarak pgt istemeye devam ediyorsun bu konusmanin uzerine, bence yaptirmakta fayda varAynen aynen Murat Hocayla görüştük ..
Çok şaşırtıcı gerçekten ,eşimde çok şaşırdı ...
Tekrar tekrar sorduk ama yanıt aynıydı ..
Eşim ve erkek kardeşi genetik problemli ,45 kromozomlular ...
Kaynıma bulunduğumuz şehirde ki doktor da şöyle bir cümle kurmuş ..
"45 kromozomlu olmak , engelli çocuk olmak demek değildir,-ki siz sağlıklısınız .. Zaten PGT yapmak her embriyo için uygun olmayacağı gibi riskide bi o kadar çok. Biyopsi yapım anında bozulma şansı da bir o kadar yüksek. Oluşan en iyi 5. gün embriyosunu transfer etmenizi tavsiye ederim" demiş . Haliyle eltim ve kaynımın da aklına yatmış ..
Ben kendi adıma PGT yaptırıcam evet .. Fakat bu söylemler hakkaten can sıkıcı oluyor
Ben hiç anlamadım Murat hoca nim dedikleriniBenim profilde ki durumumdaydı o mesajlaşmamız
Genetik doktoruyla sanırım müsaitlik durumundan dolayı mı görüştürdüler bilemiyorum ama o biraz can sıkıcı oldu .
Yeni öğrendiğim ve pek de mantığımın almadığı bi görüşme oldu aslında ..
Şöyle ki ;
Doktor dedi ki
" PGT yapılıp embriyonuz temiz gelse bile eşinizle aynı şekilde translokasyon taşıyabilir ,PGT daha farklı durumu tarama yapar."
Dedik ki ;
" O zaman PGT neye yarar ? Zaten doğal yolla gebelik oluşmuyor , ee oluşsa da gebelik düşükle veya sıkıntılı doğum olabiliyor , nerde kaldı bunun garantisi ?"
Bu sefer de ;
"Malesef bunun garantisi yok , üstelik çoğu Kadın Doğumcu PGT önermiyor , biz Genetikçiler olarak bunu önermek zorundayız ,PGT yaptığımız an her embriyo risk taşır , bozulma da oluşabilir... Başarı şansı yüksek , eğer aynı şekilde PGT yapılıp ta translokasyonlu transfer olmuşsa ve tutunmuşsa tutunmama ihtimali düşük oluyor , bi nevi tuttumu tutuyor diyebiliriz"
Bu cümleleri duyunca açıkcası kafam çok takıldı ..
Düşünsene , transferin oldu , hamilesin , doğum yapıyosun ,oğlun veya kızın oluyor ..
Yarın öbür gün evlenme durumu olduğun da aynı yollar ...
Bile bile üstelik çocuğuna nasıl söyler insan ,sen böylesin diye ..
Yani sözün özü ,
Ben gidene kadar bu durumu yani PGT 'den temiz gelse bile ,eşim gibi 13. ve 14. kromozom taşıyıcılığı olabileceğini bilmiyordum . Sana anlatabildiğim kadar görüşmemizi izah etmeye çalışayım . Çünkü inan anlayana kadar epey soru sorduk .Hoca terlemiştirBen hiç anlamadım Murat hoca nim dediklerini..Bende geçen bir tanıdık.icin hastaneye gelmiştim, orada muayneyi yapan Dr a sordum ,ismini hatırlamıyorum bayan bir hoca idi(gönül hoca ipek hoca ve beril hoca degil)..o pgt ile translokasyon tespit ediliyor ,hatta trizomi tespit edilmiyor demisti..eğer tespit edilmese neden yapalim ki..birde pgt sonrası sağlıklı embriyo geldiyse ,sağlıklı cocuk oluyor..ama olan çocuk taşıyıcı olabilir diye düşünüyorum..
Birde ,robertsonian translokasyonu hamile kalmama sebebi değil , hamile kaldıktan sonra düşük sebebi diye biliyorum, ama sen hamile kalmama sebebi olarak yazmışsın, bunu Murat hoca mı söyledi? Ya keşke bende genetik e gitseydim en başında
Benim bildiğim kadarı ile (makalelerini okumuştum bir kaç doktorun) pgt ile embriyonun bozulma ihtimali var düşükte olsa , çözülürken bozulma ihtimali var ve pgt her zaman doğru çıkmayabilir bunun garantisini veremiyorlar zaten. İçimizin rahat etmesini istediğimden ben bu riskleri bildiğim halde yaptırma taraftarıydım eşim bana bıraktı kararı gel görki Zaten embriyolarım pgt yapılacak kalitede değildi. Demem o ki bu süreç ve sonuçları zor zaten %100 lük garantisi olmasada pgt yaptırmak istiyorsan içinde kalmasın benceBen gidene kadar bu durumu yani PGT 'den temiz gelse bile ,eşim gibi 13. ve 14. kromozom taşıyıcılığı olabileceğini bilmiyordum . Sana anlatabildiğim kadar görüşmemizi izah etmeye çalışayım . Çünkü inan anlayana kadar epey soru sorduk .Hoca terlemiştir
PGT 2 ana grubu tarıyor .
- Anomoli Grup
- Normal ve Dengeli Taşıyıcılı Grup
Murat Hoca der ki ;
" Ben eşinize şuan test yapsam 46 kromozom çıkar , çünkü zaten var . Sadece yapışıklık oluşmuş ve 45 kromozoma düşmüş. Eğer kayıp olsaydı yani 45 kromozom var ama yapışıklık yok , o zaman test sonucu 45 çıkacaktı. Fakat 46 zaten mevcut ve translokasyon (yer değişimi) dengeli durumda.
PGT işlemi sadece Anomoli olan kromozomları tarama yapar . Trizonomi gelmesi durumunda transfer edilmez. 13. ve 14. kromozom problemi ne yazık ki çok kişi de görülüyor fakat bizim için iyi huylu bi translokasyon. PGT yapılan bir embriyonun %50 şansı var . Olumlu olan %50 'lik şans şöyle ;
-Normal insanlar gibi 46 kromozomlu da gelebilir, eşiniz gibi 45 kromozomlu da gelebilir . Bu durumda transfer yapılır . Kayıp olmaz. Sorun teşkil etmez
-Olumsuz olan ise tamamen anomoli kromozom bulunmuştur ve o embriyo açığa alınır transfer edilmez. "
Eşim de dedik ki ;
" Çok şükür bu durumda olmamıza rağmen sağlık problemimiz yok , haliyle PGT 'nin bize amacı ne olacak ? Neden yaptırmalıyım ?Çünkü madem ben dengeli translokasyonlu doğdum , PGT yaptırsam da yaptırmasam da çocuk da böyle bir risk varsa ne gerek var yaptırmaya ,sonuçta biyopsi de risk içeriyor ?
Buna istinaden Hoca da ;
"Eğer bu problemi de yaşamak istemiyorsanız anne-babadan kan testi alınması ve daha ileri tetkikler yapılması gerekiyor .Bu süreç ortalama 3 ay ve ek bir maddiyat gerekiyor. Normal şartlarda doğal gebelikte oluşabilir , hamile kalmaya tamamen genetik faktör sebep diyemeyiz. Fakat sperm parametrelerini bozduğu için gebelik oluşsa da tutunma sağlanması çok zor . Bu durum da haliyle hamile kalamama durumu oluşturur.PGT zaman kazandırır çünkü olası durumda hamilelik oluşsa bile kayıp olması beklenen durum .Embriyoya yapılan her işlem mutlaka risk taşır sadece iyi bir merkezde yapılmasını öneriyoruz ki risk azalsın . Bizim merkezde bu risk %2'lerde ... İstatistiklere göre biz PGT yaptığımız her embriyodan %35 'nin temiz gelmesini bekleriz. Örnek olarak 5 embriyo PGT yapılmışsa 2 tanesini temiz bekleriz. Keza yine söylemeliyim ki bu biraz da şans ,nasip işi PGT yapılıpta farklı sebepten kayıpta oluşabilir .
Biz her türlü yaptırcaz ya valla ,bu PGT kafa yoramam daha dedi eşim
Haydaa iyice kafalar karisikBen hiç anlamadım Murat hoca nim dediklerini..Bende geçen bir tanıdık.icin hastaneye gelmiştim, orada muayneyi yapan Dr a sordum ,ismini hatırlamıyorum bayan bir hoca idi(gönül hoca ipek hoca ve beril hoca degil)..o pgt ile translokasyon tespit ediliyor ,hatta trizomi tespit edilmiyor demisti..eğer tespit edilmese neden yapalim ki..birde pgt sonrası sağlıklı embriyo geldiyse ,sağlıklı cocuk oluyor..ama olan çocuk taşıyıcı olabilir diye düşünüyorum..
Birde ,robertsonian translokasyonu hamile kalmama sebebi değil , hamile kaldıktan sonra düşük sebebi diye biliyorum, ama sen hamile kalmama sebebi olarak yazmışsın, bunu Murat hoca mı söyledi? Ya keşke bende genetik e gitseydim en başında
evet konustukk pazartesi kese icin ultrason istedi hadi bakalim hayirlisi.Bende uyuyamayabilirim :) Gönül hocadan haber var mı?
gittinmi kan verdinmii??heyecanla bekliyorumrBende uyuyamayabilirim :) Gönül hocadan haber var mı?
Akşama vericem :)gittinmi kan verdinmii??heyecanla bekliyorumr
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?