- 8 Ağustos 2018
- 14.422
- 28.677
- 548
- Konu Sahibi Meltemmisin
-
Herkes az falan demiş ama değil.
Esnafa mal veriyorsanız fiyat budur.
Esnaflığın mantığı ortalama x3 x4'e satmaktır ki kar edebilesin. Aradaki giderler dağ gibi çünkü. Misal sen ona verirken KDV ödemeyeceksin ama o çılgınca vergi verecek.
Evet emek çok değerli ama en pahalı şey değil, sonuçta müşteriye ulaştıracak olan o, peşin ödeme yapıp riski alan o.
Bir kilo un 6 7 tl denmiş ama maliyet o şekilde yapılmamalı. Orta seviye örnek vereceğim.
migros un 5 kg 17.90 (ki bunu iş yapacaksanız 5 değil 25 kiloluk çuval vs almalısınız, kilo fiyatı 3 tl bandına düşer) ki 1 kg mantı için ne kadar un kullanmak gerek bilmiyorum, sonuçta su ve yumurta payı da var.
Kıyma ortalama 50 tl (bunu ne kadar toptan alabilirsiniz bilmiyorum ama 1 kg mantı için kıyme gideriniz de en fazla 200 gr falan olur muhtemelen)
Ha su, elektrik vs bile gider olarak kaydedilmeli. Mantığı şu, görünen kalemi şişirmek yerine ek kalem eklenmeli, en son da %10-15 genel gider eklemelisiniz.
Ona göre hesabınızı kitabınızı yeniden yapıp karar verin, mantığın kilosu hiçbir yerde toptan 50 lira olamaz, mantığa aykırı.
Bende 6 sene önce 5 yıl yemek işi yaptim. Birgün yasli bir kadin geldi üniversitede okuyan torununa harclik göndermek icin bazlama ekmek yapip satiyormuş. Ondan almata başladık bazlamayi. Sonra 2 3 komşu vardi cok güzel baklava manti yapiyorlardi. Siz yapin ben satayim dedim. Hergün bahçede toplanip yapiyorlardi . Bende kazandim onlarda kazandi. 15tl dende tepsi baklava aliniyordu ama ben 40tl den aliyor ona göre fiyat veriyordum. Bende kazandim onlarda kazandi. Hatta ben is değisikligi yaptim onlar işi büyüttüler.
Evet bende esnafim evet esnaf kazansın .ama nerde kaldi emekçi kadının hakkı üstelikte arkadaşı.
Evet un 6 7 tl değil ben toptandan 3tl den alıyorum.
Kıyma 50tl hic görmedim minumun 60tl onada güven olurmu bilemem. bu tarz isler yaparken ekstra dikkat edip iyi malzeme almak lazim. Sonuçta insan sağliğı önemli. Hadi 50tl olsa 200gr 10tl ediyor zaten.
Yumurtanin kolisi 21 tl yağin tenekesi 65tl soğan baharat hiç hesaplamiyorum bile. Eee nerde kaldi bunun emeği.
Evde mantı yapıp satmak istiyordum ne zamandır ,lokantacı arkadaşım var yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez ben fiyatları ve kaça satacağımı bilmediğim için kendisine danıştım oda bana kilosu 15 ten alırım dedi piyasası böyleymiş ,yani bütün malzemeleri benden sizcede çok ucuz değilmi eşim bana seni kandırıyor arkadaşın dedi .Kızdı bir de bana
Ben yemek işinde değilim o sebeple vergisini falan çok bilmiyorum açıkçası. Düz baktım o sebeple. Ben veriyorsam illa ki yiyecek sektörü de veriyordur ve onların da vergi yükü çoktur diyorum mantıken.
Kıyma fiyatına da migros sanal markete girip baktım da yazdım, orta kalitedir diye düşünüyorum, örnek sadece.
Konu sahibi kalem kalem düşünmeli.
Ben daha önceki sayfalarda da gördüm de asla anlamadım, yağı ne yapacak mantıda bu kadın? Hani düşünüyorum düşünüyorum su bile gider de yağ hangi noktada var bulamıyorum.
Şu an inanılmaz sinirlendim, mantının ev yapımını kilosu su an en az 40-50 lira. 1 kg portakal 10 lira neredeyse eşiniz haklı görüşmeyin bence.Evde mantı yapıp satmak istiyordum ne zamandır ,lokantacı arkadaşım var yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez ben fiyatları ve kaça satacağımı bilmediğim için kendisine danıştım oda bana kilosu 15 ten alırım dedi piyasası böyleymiş ,yani bütün malzemeleri benden sizcede çok ucuz değilmi eşim bana seni kandırıyor arkadaşın dedi .Kızdı bir de bana
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?