• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sizce bu evlat ayrımına girer mi?

Bizde de faklı değil.annemle 3000km yol yaptık gezdik gezdirdim.o kadar şikayet etti kocamdan bu yıl yine gelcem sizle dedi.
Babam on dakikalık yola götürse kardeşlerim arabayı benzin istasyonuna çeker hemen.
Anlamakta güçlük çekiyorum bizden hep koparma derdindeler.bisey desen dediğiniz gibi hayırsız evlat moduna geçiyorlar hemen
Anlatiginiz her kelime cok tanidik bana.ne diyim herkes kendi gönlünün ekmeğini yer boşver

Sizin sorunuzun cevabı bende. Dedemde mal mülk ganiydi, eski köklü esnaflardan biriydi. Dede adaletliydi herkese eşit davranırdı, adam rahmetli oldu, anneanne sattı sattı iki oğluna yedirdi. Şimdi 94 yaşında, 6 ay annem 6 ay teyzem bakar. Hala gözüm toprağa bakıyor demez, damatların sırtından geçinir, elde kalanları da oğullarına nasıl yedirecek onu düşünür.
Benim rahmetli dedem de anadoluda toprak zengini ,hepsini kağıt üzerinde satış gösterip sonradan oğlanlar almış gibi gösterdi yani o kadar toprak 2 dayım arasında paylaşıldı, annem de dahil diğer 4 kız hak aramadılar bile..onlarda kıza birşey verilmezmiş..dayımlar da oğlanlarının üzerine yaptı..dayılardan biri öldü, başsağlığı dilemek bile içimden gelmedi..Diğerlerinin hakkıyla öteki tarafa gitti..ama onlara göre doğru olan o..mal mülk erkekte kalmalı..

Benim rahmetli dedem de anadoluda toprak zengini ,hepsini kağıt üzerinde satış gösterip sonradan oğlanlar almış gibi gösterdi yani o kadar toprak 2 dayım arasında paylaşıldı, annem de dahil diğer 4 kız hak aramadılar bile..onlarda kıza birşey verilmezmiş..dayımlar da oğlanlarının üzerine yaptı..dayılardan biri öldü, başsağlığı dilemek bile içimden gelmedi..Diğerlerinin hakkıyla öteki tarafa gitti..ama onlara göre doğru olan o..mal mülk erkekte kalmalı..
O neslin mantığını hiç çözemedim zaten de bir sonraki nesil de(anne babalarımız) bir garip, haksızlığı kabulleniyorlar, sessiz kalıyorlar. Beni mal mülkten çok, yaşlanmayacakmış gibi yaşayıp da, elden ayaktan düşünce evlat yerine koymadıkları çocukların kapısına gitmeleri. Yaşlılar normal buluyor, çocukları normal buluyor, bir bizde sıkıntı var galiba içimiz almıyor. Benim ailem ayrım yapsa yüzlerine vururdum sanırım.

O neslin mantığını hiç çözemedim zaten de bir sonraki nesil de(anne babalarımız) bir garip, haksızlığı kabulleniyorlar, sessiz kalıyorlar. Beni mal mülkten çok, yaşlanmayacakmış gibi yaşayıp da, elden ayaktan düşünce evlat yerine koymadıkları çocukların kapısına gitmeleri. Yaşlılar normal buluyor, çocukları normal buluyor, bir bizde sıkıntı var galiba içimiz almıyor. Benim ailem ayrım yapsa yüzlerine vururdum sanırım.
Annem istese çoktan mahkemeye vermiştik, ama istemedi,abilerimle,ölmüş babamla nasıl mahkemelik olurum kafası..konu sahibi burda açık gözlü olmalı..bir anne baba evladına yardım edebilir ama bu ev satma noktasında olmamalı,çünkü yaşayan kişi malını ıstediğine verir,mahkemede hak arayamaz,ölürlerse de yıllarca sonuçlanmıyor bu davalar..birşeyler satilmadan önce önlemlerin alınması gerek..erkek evlat kayirmacası birçok ailede var maalesef

Aileler haklı gerekçelerle farklı mal mülk dağılımı yapsalar çok üzmez bence. Mesela ben meslek edinememiş diye, daha çok ihtiyacı var diye yahut kendileriyle daha çok ilgileniyor diye kardeşlerime daha çok yardım edilse hiç üzülmem. Hatta buna teşvik ederim.

Ama tüm evlatlar aynı koşullarda iken bazısına daha fazla yardımcısı olunması, hele bunun cinsiyet temelinde gerekçelendirilmesi kırıcı bence. Yani maddi sebeplerden dolayı da değil, insanın en temel ihtiyacından yani anne babasının sevgisini hissetme ihtiyacından dolayı üzücü.

Annem istese çoktan mahkemeye vermiştik, ama istemedi,abilerimle,ölmüş babamla nasıl mahkemelik olurum kafası..konu sahibi burda açık gözlü olmalı..bir anne baba evladına yardım edebilir ama bu ev satma noktasında olmamalı,çünkü yaşayan kişi malını ıstediğine verir,mahkemede hak arayamaz,ölürlerse de yıllarca sonuçlanmıyor bu davalar..birşeyler satilmadan önce önlemlerin alınması gerek..erkek evlat kayirmacası birçok ailede var maalesef
Aynı mantık bizimkilerde de var. Böyle gelmiş böyle gidecekler, yapacak bir şey yok sanırım.

Ben konu sahibi olarak egonuzu tatmin ettiğinizi düşünmüyorum. Onlar da aynı mantık kendi oğullarına yapıyorlar işte. Tek fark siz istemeyen, daha metevazi davranan gelinsiniz. Bizimki kardeşime kim bilir neler dediyse isteyen hatta evi sattıran gelin. Babam bana bir kere bile Ayşemm dememişken, kız kardeşime Fatmammmm o kızı hep Haticemmm diye çağırır. Sebebini bilmem. Belki de sebebi oğlunun karısı olmasıdır, kim bilir.
Ne olursa olsun arkadaşım. Gelin de doğru düzgün gelin olsun kabul etmesin? Deveden ne kıl koparırsa kar çünkü o gelin. Oğulları acımamış elin kızı hiç acımaz bence. Emek verilmeden gelen parayı yemesi güzel gelmiştir.

Biz görüştüğümüz dönemde eşime zorla para vermişti kp. O para bu eve giremez,götür iade et diye yolladım geri. Almam ve aldırmam çünkü. Ne münasebet eşşek kadar insanlarız,evlenmişiz kendi kendimize,kpden gelecek paraya mı ihtiyacım var benim?

Demedim
Yıllarca tek kelime etmedim, içime de dokunmadı
30 yaşımı geçtikten sonra kendisi açıklama gereği duydu ; sen ve ablan çalışıyorsunuz bunlar bir halt olamadılar, sen evini aldın arabanı aldın bunlar evlenip gitti, kocaları kapının önüne koysa sürünürler benden sonra o yüzden verdim dedi. Bana açıklama yapmana gerek yok, senin malın senin emeğin, ben seninle çalışıp almadım dedim. Ölümüne yakın kiradaki son evini de satıp iki küçüğe pay etti aynı gerekçeyle ama dönem ablam iflas etmişti ve çok ihtiyacı vardı ona vermesini çok isterdim ama yine de verdiği karara saygı duydum. İnsanın bu dünyada sahip olacağı varsa, kısmetiyse oluyor buna çok inanırım, kimsenin malında hak görmüyorum kendime, Rabbim bana verdi, evimi de aldım, arabamı da aldım, yatırırımımı da yaptım. Dünyaya kazık çakmayacağım kimseye muhtaç olmamayı Rabbim nasip etti bin şükür o kadarı yeterli.
Böyle düşünmenize şaşırdım. Eşim 4 erkek kardeş. Sadece eşimin evi ve arabası var. Diğer kardeşlerinin yok. Bu sebeple kp de diğer kardeşlere ev alıp üçüne pay etme gibi bir konu yapmıştı. Hatta direk siz evinizi barkınızı aldınız, bunlar bi halt yapamadı diye de açıklama yapmıştı. Bana çok saçma gelmişti çünkü eşim aklını kullandı, birlikte çok çalıştık, hala evimiz için kredi ödüyoruz. Zorluklarla bu konuma geldik diye bir babanın çocuklarına vereceği paydan mahrum kalmak çok saçma. “Herkese ev pay edeceğini bilseydik biz de ev almaz, kredi ödemez o zorluklara girmezdik” der insan bu durumda. Sizin de biraz öyle olmuş. Neyse ki onlar bu fikirden vazgeçtiler ama sizin durum üzücü olmuş. Diğerleri de çalışsaydı kime verecekti acaba anneniz? her türlü de eşit olmalıydı diye düşünüyorum.

Gelin ailesine mahcup olmamak için mecburen yardım yapılmış olarak gördüm ben

Gerekli emrivakiler ile size de destek olabilirler

ama rahatsız edici bir durum

Aile evi barki satip ogluna geline yedirmis, siz 2 kizkardes de havayi almissiniz. Cevap veriyorum: net evet. Su duurmda acarim telefonu catir catir hakkimi ararim, madem beni yok saydiniz hastalaninca da yaslaninca da ogluna gelinine gidiceksin anne&baba net derim. Kendimi essek yerine koyduramam kendi annem babam olsa bile.

Son düzenleme:
Ben size hak yiyorsunuz demiyorum, esinize diyorum. Sizde bu haksizligi savunuyorsunuz. Çocuklarınıza sozlerinize degil, davranislarinizla da ornek olun lütfen. Kadinlar gercekten hayatin her alanında ikinci planda. Bu algiyi yine biz kadinlar yıkabiliriz.
Yazdığınız her yoruma katılıyorum. Bende aynı fikirdeyim. Hep kadınlar bu tip ailelerde bastırılır. O mal mülk hep erkeğe hibe edilir, göze soka soka erkeğe ve onun ailesine verilir. O kadınlar maalesef erkeklere mal mülk haksızca hibe edilirken mecburiyetten ses bile çıkaramazlar. Halbuki onlar da bu muameleyi istemezler, zoraki sessiz kalırlar. Umarım o kadınların bu haksızlığa bir ses çıkarıp haklarını isteyecekleri zamanlar gelir.
Bende sizin gibi yapardım. Sizi bu konuda çok takdir ettim. Eşimin bir kardeşi var diyelim. Ve diyelim eşimin ailesinin bir malı var. Ailesi, eşimin kardeşini çiğneyip o malı sadece bize hibe etse ben o malı kullanmam. Anca ikiye bölünerse herkes esit pay alırsa tamam derim. Diğer türlü kabul etmem. Kabul ettirmem, benim eş olarak rızam yok derim. O malda kardeşinin de hakkı var diye düşünürüm. Rahat olamam. Acaba içinden kardeşi ah eder mi diye düşünürüm. Vebal almış hissederim, eşimin ailesi istediği kadar ısrar etsin fark etmez. Kardeşi sesini çıkarmasın fark etmez. Ben rahat olamazdım. Çünkü kardeşinin mecburiyetten sessiz kalıyor olması vebal almayı meşrulaştırmaz.
Çünkü tepkisizlik de bir tepkidir.
Pasif onay vermektir. Eğer haksızlık var ise haksızlığa pasif onayla çanak tutmaktır.

Son düzenleme:
Aileler haklı gerekçelerle farklı mal mülk dağılımı yapsalar çok üzmez bence. Mesela ben meslek edinememiş diye, daha çok ihtiyacı var diye yahut kendileriyle daha çok ilgileniyor diye kardeşlerime daha çok yardım edilse hiç üzülmem. Hatta buna teşvik ederim.

Ama tüm evlatlar aynı koşullarda iken bazısına daha fazla yardımcısı olunması, hele bunun cinsiyet temelinde gerekçelendirilmesi kırıcı bence. Yani maddi sebeplerden dolayı da değil, insanın en temel ihtiyacından yani anne babasının sevgisini hissetme ihtiyacından dolayı üzücü.
Meslek edinememiş dediniz ya Peki bu kardeş üniyi kazanıp gönderildiği halde okumadıysa. Önüne defalarca iş Fırsatı sunulduğu halde çalışmak istemediyse. Günlük işlerde çalışıyorsa böylesi daha kolay gelip erken saatte kalkıp okadar saat çalışamayacağı için, ki bunu kendisi itiraf etti, çalışmayı reddediyorsa da aynı şeyi düşünür müsünüz

Meslek edinememiş dediniz ya Peki bu kardeş üniyi kazanıp gönderildiği halde okumadıysa. Önüne defalarca iş Fırsatı sunulduğu halde çalışmak istemediyse. Günlük işlerde çalışıyorsa böylesi daha kolay gelip erken saatte kalkıp okadar saat çalışamayacağı için, ki bunu kendisi itiraf etti, çalışmayı reddediyorsa da aynı şeyi düşünür müsünüz
Hayır tabi ki.

Ama herkesin kapasitesi, yeteneği farklı oluyor. Ya da kiminin şansı yaver gitmiyor, aksilikler yaşıyor ve eşit seviyede meslek sahibi olamıyor. En basitinden ben on sene önce işe başlarken mezun sayısı daha azdı, olasılıklar daha fazlaydı. Benden seneler sonra mezun olan kardeşimin kamuda iş bulma olasılığı çok daha düşük. Dolayısıyla bir şekilde iş bulup çalışsa bile geliri daha az olabilir.

Diğer yandan ben ailemden farklı bir şehirde yaşıyorum. Kardeşim belki ailemin her işine koşuyor, hayatından fedakarlık yapıyor. Bense istesem de yapamıyorum.

Bu gibi durumları kastetmiştim.

bence bu ayrimdir 🤷🏻‍♀️

esim boyle konularda ayrim oldugunu dusunmuyor neticede benim kazancimi vermiyir kendi kazancini istedigi yere harciyor diye bakiyor duruma..yani babaniz veya kardesiniz bu sekilde dusunuyor olabilir

ama bence adil olunmaliydi

Gelin ailesine mahcup olmamak için mecburen yardım yapılmış olarak gördüm ben

Gerekli emrivakiler ile size de destek olabilirler

ama rahatsız edici bir durum
Gelinin ailesinin tek kızı var. Bugüne kadar her şey ona yapılmış durumu iyi. Benim tahminim de benzer yönde. Gelinin annesi (babası ile boşanmış) yapıyor diye erkek kardeşim bizimkileri aradı. Bak kadın yapıyor, siz de yardım edin dedi. Bizimkiler de evi satmaya karar verdi. Tam bu noktada bizimle de konuşmalarını tercih ederdim ama onlar havadan aldıkları bir kararmış gibi davrandı. Neyse ki tüm ev parasını vermediler, ona da şükür.

Aile evi barki satip ogluna geline yedirmis, siz 2 kizkardes de havayi almissiniz. Cevap veriyorum: net evet. Su duurmda acarim telefonu catir catir hakkimi ararim, madem beni yok saydiniz hastalaninca da yaslaninca da ogluna gelinine gidiceksin anne&baba net derim. Kendimi essek yerine koyduramam kendi annem babam olsa bile.
İşte bu noktada hakkımı arardım derken ne hakkı, gerçekten hakkım mı, nasıl bir hak iddia edebiliriz bilemiyorum. Bana yakın kavramlar gelmiyor bunlar ki hiç öyle ailemin parasının peşinde koşan biri de değilim. Sadece insan değer görmediğini hissedince rahatsız oluyor. Sırf erkek diye ayrım yapıldığını hissedince tokat yemiş gibi oluyor.

walla boyle geleneksel ailelerde eger size dokunmayacaksa ben olsam birakin versinler derdim. calismayan, ailesini gecindiremeyen erkek cocuk kardeslerine de bela oluyor sonra

ben 3 çocuğu olan bir anne-baba olsam ve oğlumun ihtiyacı için evimi satsam şahsen onlara verdiğim pay kadar diğer iki kızıma da verirdim ihtiyaçları olsun olmasın. maksat hak geçmemesi. ya da yardım edip kalan parayla ev aldıysam o evi iki kızımın üstüne yapar, kardeşiniz burdan hakkını zaten aldı derdim eşit miktarlardaysa. bana da yaptıkları evlat ayrımı gibi geldi. evet o evi çalışıp didinip kendi emekleriyle aldılar ama oğulları için sattılarsa diğer çocuklar bundan mahrum kalmamalı, etik olarak.

Back
X