Kızlar ben kirada oturuyorum ayda 1000 lira veriyorum eşimde bnde mühendisiz aylık 8000 elimize geçiyor ama gelgelelim ev almaya ikna edemiyorum hep bir tartışma 1000 lira kira çok saçma değilmi çöpe atar gibi(
8000 ayllık gelirim olsa irili ufaklı 8 dairem olurdu. eşiniz şimdi gezmeyi düşünüyoda yaşlılığını düşünmüyomu. yada ailesinden kalıcak bişeyler varda onamı güveniyo acaba. ayda 4000 ödeme yapsanız. zaten 1000 kira veriyosunuz şimdikine göre 3000 ödeme yapmış gibi olursunuz. 100000 naktnizde var. çok uzun sürmez ödemeniz. çalışan insanlarsınız senenin kaçgünü tatil yapıcaksınızki yılda 20000 tatil için rahatlıkla ayırabilirsiniz kenara.
okadar para geçmiyo elime bak 2 dk da ne hesap yaptım :)
zora gelemiyormuş bankalara faizle tonla fazladan para ödeyemezmiş
Bence adam haklı :) Memur kafasıyla hareket etmiyor takdir ettim. Boşu boşuna 100 milyar faiz ödeyeceksiniz o da en iyi ihtimalle ha. Para biriktirin faize yatırın, o şekilde ev alın. Böyle 60-70 milyar nakit ödeyip üstüne kredi almak büyük saçmalık olacak dediğim gibi en az 100 milyar faiz ödeyeceksiniz. Ha tabii güzel ve 0 bir binadan alınma evden bahsediyorum ortalama 250 milyarlık bir ev size 350'ye gelecek.
O öyle olmuyo işte. Arabanız varsa her sene onun masrafı artı her ay onun benzin parası, sosyal bir çevreniz varsa hadi bu akşam şuraya gidiyoruz yemeğe, sinemaya falan falan. Ufak tefek lüxsleriniz oluyor keşke olmasa ama misal bir kahveye starbucksta 8 lira veriyorsunuz. Yani bu şartlarda yine de 4000 lirayla geçinilir mi geçinilir ama tatil için 20000 kenara hayatta konulamaz. Bunun için her ay kenara 1000+ koymak lazım ki o da olmaz. Bu insanlar markette salça fiyatları karşılştırmıyordur misal. Ya da hangi market daha hesaplı diye araştırmıyordur. Bekarlığım boyunca hep böyle olurdu. Ama artık yol üstünde hangi market varsa alınıyor. Yani eminim size de ne yapıyorsunuz poarayı diyen olmuştur hayatınızın bir noktasında ve siz de insanın gelirine göre gideri oluyor cevabını vermişsinizdir. Ve cidden öyle oluyor.
Gene de eldeki birikimle bir ev alınması bana da çok mantıklı geliyor. Kaç yıllık evlisiniz bilmiyorum ama daha yeni gibi duruyor bence idealinizdeki ev durumunu 3-4 yıl erteleyebilirsiniz. İlerde de aldığınız 100000lik evi satar peşinat yaparsınız.
Ha tabi bu arada ilerde çocuk olunca onun için seçilen okulun yanına oturmak gibi o çocuğa daha uygun bir muhit bulmak gibi başka dertlerde olabiliyor. Ev araba kadar olmasa da, ay şu mutfağın tezgahını beğenmiyorum bir yaptırsak mı, kapılardan hava giriyor hadi pimapenci çağıralım, kapalı balkon mu yaptırsak diye diye masraflar katlanabiliyor.
Ve son olarak Ankara için konuşabilirim ki ev fiyatları almış yürümüş durumda, kira getirisi ev fiyatı oranı anlamsız boyutlarda. Bu balonun söneceği ile ilgili duyumlar var. Piyasayı iyice araştırıp karar vermek en iyisi. Benim şu anda ev almaya niyetli 3-4 arkadaşım bekletiyor kararını.
Nacizane düşüncem eğer şu an içinde yaşamak için standartlanınıza uygun bir ev alırsanız bir çok şeyden feragat etmeniz gerekebilir. Evliliğiniz yeniyse ve de eşiniz zaten hiç zorluk çekmediyse hayatında bu biraz gerebilir. Hayatı zorlukla geçmiş olan beni bile gererdi. Çünkü hiç mi gün yüzü görmicem diye ajite ederdim durumu. Şu kadar para kazanıyorum gene de hayallerim hayallerde kalıyor derdim. 60 yaşına kadar yaşayacağımın garantisi mi var cennetten müjdeci mi geldi derdim. Parasal mevzular evlilikleri en çok zedeleyen konulardan biri. önce evliliğinizi oturtun derim tabi yeni evliyseniz. Ama bu arada 100000lik ev almak mantıklı olur.
8 binliradan bahsediyoruz hanımefendi hadi harca harca 4 binini harca ya gün yüzü görmücem diye insanlar ev sahibi olmasınlar mı ne şartlar da ev sahibi olmaya çalışıyor insanlar dişinden tırnağından arttırıp ama ev sahibi olunca onun rahatı başka bir kere kiradaki eve hiçbirşey yaptıramazsın gönlünce çünkü senin değildir ne mutfağını ne parkesini yenileyebilirsin ev sahibiyle bir anlaşmazlığa düştüğünüz zaman yine ev aramak zorundasın eşyalarda oradan oraya derken yıpranır durur. Her akşam mı insan yemeğe çıkmak ister her gün mü meşhur cafelerde kahve içmek ister ne oluyor o meşhur kahve dükkanlarında kahve içince. Yani ayda bir kere iki kere kahve içmeye gidersin ayda 3 kere yemekte yersin ayda 1-2 kere sinemaya gitsen bu 2 haftada bir sinemeya gitmek olur. Tabii ki harcamak istedikten sonra para dayanmaz ilk gördüğüm marketten alışveriş yapayım kıyafetin indirimli zamanına bakmıyım derseniz lüks yaşamak gezmek tozmak isterseniz değil 8 bin 18 bin olsa dayanmaz bu hayattabir dikili taşım olacak diyorsanız feragat etmek lazım ama zaten 1.000 tl kira veriliyor 1.000 daha konsa çok rahat ev alnır geri kalan parayla o dedikleriniz rahat yapılır. Pimapenmiş filanmış bunlar kiradayken olmaz. Yiyip içip gezmek güzel ileride çocuklarınız için ne bırakacaksınız birikmiş bir para ev ya da kendiniz için yani. Bu hayatta hiçbirşeyin garantisi yok evde birinin hastalanıp Allah korusun çalışmayacak duruma gelmeyeceği ne malum bence keyifte yapılmalı ama dozunda biraz hayatı garantiye almak lazım..
Kaç bin liradan bahsettiğimizin farkındayım. Ve sinir yapmaya hiç gerek yok. Ben sadece kenara yılda 20.000 tatil için ayrılır denilen kısma ayrılmaz demek için yazdım. Bakın trilyonları olan insanların bile o parayla yaşam standardı farklı. Kimse kimseyle kıyaslamamlı bence. Ben zaten ev almasınlar demiyorum eşinin tarafından bakıyorum sadece olaya. Günün sonunda ne yapmak istiyorlarsa onu yapacaklar zaten. Ben ev alsınlar diyen herkese de hak verdim.
Ayrıca üzgünüm ama 2000 liralık kredi ile istedikleri evi alamayacaklarını zaten ilk sayfalarda açıklamıştık. 300.000 civarı bir evde oturuyorlar muhtemelen. ve 120 ay o evlerin kredis 3-4 bin.
Şu konuda tatlı talı yorum yapmak varken neden sinir yapıyoruz anlamıyorum. Benim bütün yorumlarıma bakın bu konuda hep karşı tarafa hak veren ama eşinin düşüncesini anlamaya çalışan bir yaklaşımım var. İçilen kahvenin de kimseye hesabını vermek durumunda değilim. Ya da kaç kere yemek yediğimin. Aylık geliri 8-10 bin olan insanlar var aylık geliri 20-30 bin olan insanlar var ve her insanın yaşam biçimi aynı olmak zorunda değil. Kimse kimseyle kıyas yapmasın lütfen.
Bütün samimiyetimle bir şey eklemek istiyorum. Ben bu konuya yorum yapmazdım. Çünkü bu sitedeki parmakla sayılabilecek insanın eşiyle empati yapabileceğini biliyordum. Daha konuyu okur okumaz konunun içinde asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlardan, 2000 lirayla bile ev alan insanlardan bahsedileceğini tahmin etmiştim ki öyle de oldu. Beni yorum yapmaya iten konunu başındaki "nasıl mühendis eşiniz öyle" "o matematikle nasıl mühendis olmuş" gibi gereksiz yorumlardı. Ben sadece bunun matematikle ya da mühendislikle alakası olmadığını her insanın doğru veya yanlış hayata bakış açısının farklı olduğunu göstermeye çalıştım.
hımm :26:
ben eşinize katılıyorum ,faize bulaşmayın hiç bereket göremezsiniz.. Birikim yapın... 2014 yılında dolar alın,2015 ten sonra altın almaya başlayın :) para uzmanını dinleyince bu sonucu çıkartıyorumrahat olun kuzum..birikim yapmayı istiyorsa Eşinin sözünü dinle bence
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?