sizce yemeği lezzetli yapan şey nedir??

et yemeklerini baharatsız düşünemiyorum.
Kimyon, kekik, kırmızı toz biber, karabiber, pulbiber,
Kaliteli salça. Birde ben fırın yemeklerine bayılıyorum, fırında pişen yemekler tencereye yemeklerine göre daha lezzetli oluyor. Hemen hemen tüm yemekleri fırında pişiririm birde çok pratik geliyor bana. Yemeği fırına atıyorum saatini ayarlayıp işime bakıyorum o mis gibi.
Sebze yemekleri ise mutlaka zeytinyağlı, tabi içinde et yoksa. Birde çotanak fındık yağı kullanıyorum çok hafif, baymıyor kokmuyor tavsiye ederim.

yemekte yağın ve salçanın aşırı kullanılması yemeği lezzetli yapmaz..ağızda vıcıklık yapar..dozunda kullanılmalı..
eğer et yemeği yapıyorsanız az yağ kullanın çünkü et kırmızıda olsa özü yağlıdır..
asla kaynayan yemeğe yetmedi diye soğuk su ilave etmeyin..kaynamış olmalı..
soğan gerçekten yemeği tatlılaştırır lezzet katar..hatta yemeklere dilimlenip sarımsak atılırsa ayrı bir lezzet katar..
baharatda vazgeçilmez tatlardandır..ve onlarıda yemeklerde yemeğin tadı önde olacak şekilde az kullanmalıdır..
son olarak kısık ateşte pişen yemeğin hem tadı hem görüntüsü güzel olur..örneğin patatesleri dağılmaz..

Pilav, makarna ve erişteye biraz karabiber ve güzel yaz domatesini çok yakıştırıyorum.

Toprak kapta pişen et yemekleri, türlü, kurufasulye, nohutun tadı bence daha güzel oluyor.

Genel olarak, yağ ne az, ne çok olmalı. Yemeğin suyunu da iyi ayarlamak önemli, fazla olursa pek iyi olmuyor. Hatta iyi ahçı yemeğin altını hafif tuttururmuş diye bir laf vardır, unutkan ev kadınlarının uydurması mı bilemem ama, bence de yemek suyunu iyice çekince daha leziz oluyor.

Bence... en önce soğanı güzel bir kawurmalı sonra domates rende daha sonra salça iyi kawrulmalı.....

sebze yemeği yapılacaksa yıkanmış olduğu sudan çıkarıp hafif nemli bu soğan salçanın üzerine koyup kısık ateşte , ağzı kapalı en az 15-20 dakika kawurmalı....

sebzeler suyunu çekip, rengide döndümü çok az sebzelerin yarısına gelecek şekilde mutlaka ama mutlaka sıcak su koyulmalı... piştikçe azar azar sıcak su ilawe edilmeli....

su asla sebzenin üstünü geçmemeli, mutlaka kısık ateşte we sebzenin nişastası suya geçecek şekilde suyu koyulaşana kadar pişirilmeli...

pişerken tuz+ karabiber çok az pul biber lezzeti ikiye katlar....:)))

Son düzenleme:
Bence... en önce soğanı güzel bir kawurmalı sonra domates rende daha sonra salça iyi kawrulmalı.....

sebze yemeği yapılacaksa yıkanmış olduğu sudan çıkarıp hafif nemli bu soğan salçanın üzerine koyup kısık ateşte , ağzı kapalı en az 15-20 dakika kawurmalı....

sebzeler suyunu çekip, rengide döndümü çok az sebzelerin yarısına gelecek şekilde mutlaka ama mutlaka sıcak su koyulmalı... piştikçe azar azar sıcak su ilawe edilmeli....

su asla sebzenin üstünü geçmemeli, mutlaka kısık ateşte we sebzenin nişastası suya geçecek şekilde suyu koyulaşana kadar pişirilmeli...

pişerken tuz+ karabiber çok az pul biber lezzeti ikiye katlar....:)))

Ben birde ekleme yapayim, cok asiri fazla pisirilmis yemekler güzel olmuyor, cok hafif al dente olacak, yani hafif diri olacak o zaman tadindan doyulmaz.
Yani az ateste pisecek ve tam pismeden altini kapatip o isiyla bir dinlenecek yemek. mmmhhhhh...

Elin lezzetine bende inanırım, kimi dünya malzemeyle uğraşır didinir ama yemekte lezzet olmaz. Yemeği sevgiyle yapmak çok önemli bence, yemeği yaparken ben mesela hep yiyeceğim anı düşünürüm daha yaparken iştahlanırım, ağzımın suyu akar desem yeridir. Belki sırrım budur bilmiyorum yemeklerim çok güzel olur, pişirirken ne tadına ne tuzuna bakarım, ne ölçü kullanırım. Annemden geçen bişey belkide.
Ne fazla vıcık vıcık yağ güzel yapar yemeği, nede kıpkırmızı bir salça görüntüsü bence ikiside değil. Ben çok az yağlı, salçasız zeytinyağlılar yaparım örneğin çokda güzel olurlar. Yemeğin tadını baskılayan baharat da değildir bence, ağzıma direk acı tat gelsin istemem veya yemekten çok baharat kokusu hoşuma gitmez benim. Birde sonuçta herkesin damak tadı farklıdır, benim yemeklerim benim damak tadıma göre sonuçta bize göre çok güzel ama başka bir yörenin damak tadına göre de güzel olmayabilir.
Nitekim benim stilim tencere yemeklerinde eti soğanı salçayı kavurduktan sonra sebzeyide çok güzel kavururum, rengi değişene kadar. Ve suyunu çok az koyarım pişmesine yetecek kadar. Önce hızlı ateşte 5-10 dak fokurdatırım sonra altını kısarım. Birazda dinlenmesine müsade edersek bi kaç saat çok çok daha güzel olur yemeğimiz.

soğan içeren yemeklerin soğan oranını yüksek tutunca,yemeğe salça kadarda domates doğranınca , bir de kısık ateşte pişen yemeğe doyum olmaz.

El lezzeti ve sevgi katılmalı diyen arkadaşlara katılıyorum.Ayrıca yemeğe incecik doğranmış bol soğanı kısık ateşte en az beş dakika (sos için soğan kavuruyorsam 10 dakika) kavururum. Bu arada sakın soğanı rondodan rendeden geçirmeyin. Yemeğe katılan salça mutlaka iyi kavrulmalı. Salçalı ve domatesli yemeklere mutlaka birazcık şeker eklenmeli. Zeytinyağlı asla piştiği gün yenmemeli, kapağı kapalı saklanarak ertesi güne sabretmeli. Baharat çok önemli tabii ama baharatlı olacak diye her yemeğe de her baharat katılmaz bence. Örneğin bir arkadaşım her yemeğe bir baharat karışımı koyuyor (köfte baharatımsı) tüm yemekleri birbirine benziyor. Her şeyin bir yakışanı vardır bence. Kuzu kekiksiz olmaz örneğin ama içine neden curry koyulur da canım et mahvedilir?

Bence yemeğe katılan baharatta çok iş var diye düşünüyorum. Sonra da yağ ve salça tabi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…