- Konu Sahibi yoygun0891
-
hanımlar selamlar konu ile ilgili yakın zamanda yazan olmamış ama benimde kayınvalidem maalesef paronaid şizofren - halusilasyon görüyor ( 1 kere denk geldim ) hezeyanlı ve oğluna bagımlı. ve benim eşimin de destek alması en azından bir görünmesi lazım fakat yanaşmıyor. ne beni ne büyükleri nede başka birilerini dinliyor. kendi annesi ile ilgili sorunlar içinde beni suclayıp ben ugraşamam sende beceremiyon git. diyor. psikologa gittim. yarın öbürgün seni bu kadın oglumu elimden aldın veya halusilasyonlarından biri git öldür derse ne yaparsın. senin bu olaylarda hiç bir sucun yanlışın yok dedi. içime su serpti. kadınla ne yapsanız olmuyor. durmuyor. akrabaları hayır teyzem halam bu kadar yapamaz o yaşlı diyorlar. yok yok yok... 2-3 hafta olacak evimden uzagım. doktorum o eve gitme tehlike altındasın dedi. eşini,n doktr. görünmesi lazım dedi. kaynana için tedavi dedi. bunu da sen yapamazsın dedi. uzman degilsin ve ak yapayım derken göz cıkartarsın dedi. özel bilgi istermiş. ve sen cok yıpranırsın - sende o paranoya içine girebilirsin. butun bunlar seni yıpratacak şeyler dedi de dedi.
bende bunları zaten gördügümü ve ne yapmam gerektigine karar vermek istiyorum dedim.
eşime diyorum ki annen parkinson olsaydı veya kanser doktora götürüp tedavi ettirmeyecek miydin? bu da öyle bir hastalık.. yok kabul etmiyor. eşime diyorum kendi huzurun ve yaşam kaliten için anneni bu kadar cok seviyorsan onun bu sürekli sinir harbi içerinsinde olması onu da zorluyor ona da yazık bu yuzden o kadını rahatlatman gerekiyor bunu yap gör yok... herşeye yok. ben yapayım tamam ama hastaneye yatırmamız gerekiyor derlerse.. bunu şimdi düşünme o vakit geldiginde düşünürüz bunları diyom... hemen anında cark ediyor. sinirleniyor...
ya eşimde paronoid şizofren hafiften yaşıyor yada işine gelmiyor veya annesine bagımlı vicdan yapıyor. offff bilmiyorum..
tımarhanaye yatırmam ya gerekiyorsa yatsın kendi iyiligi için. yok olmaz. evde kalsın ama sende yardım et ilaç verelim ugraşamam.
eeee ebenin ... moduna gectim tıkantım bittim ben.
ama hastaneden doktor ambulas ile geliyorsa polis molis hallederim artık... bu yolda tekkk başıma nasıl yapacagım bunları bilmiyorum.. doktorum sen yapamazsın diyor ama içim el vermiyor. ben insanları seven biriyim yardım etmek isteyen biriyim tamam kadın kötü agzıma ediyor saldırıyor küfürler ediyor herşeyi herşeyi yapıyor bende artık tepki veriyorum evet ama sonra neden yaptın daha sıksakdın dişini diyorum ama psikom el vermiyor hergun aglıyorum. offfff daraldım...
valla allah sabır versin canım sana da konu sahibine de..benim de annem şizofreniydi,bu şekilde değil ama bazı belirtileri vardı.mesela kendi kendine kahkahalarla gülerdi,ama nası gülmek anlatamam hem de bunu çok sık yapardı.hiç konuşmazdı,öpmek isterdik öptürmezdi.hep camdan dışarı bakardı.hiç evle ilgilenmmezdi,yemek yapmazdı,çooook durgundu.biz çok küçüktü ne olduğunu anlamadık babam da sorumsuzdu zaten hiç bişeyin farkında değildi.en sonunda annem bi gece kriz geçirdi konu komşu akrabalar zar zor hastaneye yatırdılar,bikaç kişi anca zaptetmişti.böyle iştehe sonra 3 ay hastanede yattı daha sonra taburcu olduğunda bakışları çok baygındı,elleri titriyodu,çok halsizdi.şimdi 9 sene oldu artık kurtuldu sayılır işe girdi çalışıyo yalnıca 1 ilacı var o da gece uyurken zorlanmasn diye akşamları alıyo.size önerebileceğim bişey yok ama sizi çok iyi anlayan biri olarak duacınızım...
canım çok geçmiş olsun.Benım kızkardeşmde var bu rahatsızlıktan ama çaresi yok malesef.Yurtdışındada bızım ulkemizdede çaresi yok.Kim çaresini bulursa inanın gidip ayaklarını bıle öperim o kişinin.O derece bızleri yıpratttı bu hastalık.Alllah kimsenin başına vermesin öyle zorki.Sadece ilaç tedavisiyle rahatsızlığı donduruyorsunuz geçme olmuyor.Yani eskiye dönüş yok maalesef.Yalnız bır an önce tedavıye başlamak lazım çünkü hasta gün geçtıkçe kendıne ve çevresine zarar verir.İstenmeyen sonuçlar ortya çıkar.En kısa zamanda doktor kontrolune girip ilaca başlamanız lazım canım.Sabırlar dılıyorum.Kafana takılan noktaları bana özelden yazabılırsın.Yaşayan bilir çok zor durum.
geçme olmuyor deme bir daha lütfen. hasta iyileşmeye duyarlı ise
hastalığın seyri misal 100 birim ise hasta da bu 80 de seyrediyorsa
sıfır olmazsa bile, otuz,yirmi.. ne kadar aza indirgenebilirse..
hastanın katkısı
ailenin tutumu
ilaç düzenliliği
bireysel psikoterapi
grup terapi
sosyal olmaları
dernek, gündüz evi aktivitelerine katılma
rehabilitasyon desteği yönlendirmesi alma, ..
komplike bir tedavi ile çok yol alınacağına inanıyorum.
geçmiş olsun anneciğine. hastalığının geçtiğini okuyunca sormak istedim, 9 sene kimbilir ne sıkıntı ile geçmiştir ama nasıl azaldı belirtiler, nasıl işe gidebilecek seviyeye geldi?
sağol canım allah razı olsun.evet 9 sene çok zor geçti ara ara kriz geçirdi bayıldı acile götürüp iğne yaptırıyoduk,evde yatıp 1 ayda anca kendine geliyodu.şimdi 3-4 senedir kriz geçirmiyo yaklaşık 6-7 senedir de çalışıyo.işe girerken hiç iyi değildi,kaç defa yarıda bırakıp geldi,ama biz hep motive ettik,babam patronlarıyla konuştu sağolsun idare ettiler mesaiye falan bırakmadılar annemi.iş ona çok iyi geldi bu arada her hafta kontrole giderken artık ayda 1 gitmeye başlamıştı.yavaş yavaş ilaçları kesildi.kendini hep işe verdi.her sene biraz daha iyileşti,şimdi çok hoşsohbet,çalışmayı seven,evine bakabilen bi kadın.üstelik bn evlendim,ablam evlendi,2 kkardeşimde şehirdışında okuyolar.biz yokuz artık yanında tabiki her hafta ziyarete gidiyoruz sürekli telefonlaşıyoruz ama birden yalnız kaldı 6 kişilik aile biranda 2 kişilik oldu.(ablamla bn 3 ay arayla evlendik 2010 yazın,ve aynı yaz kardeşlerim üniversite kazandı) demek istediğim annem bununla başa çıkabilecek kıvama geldi:) olmıcak bişey değil,rabbim inşallah sizlerin de yardımcısı olur,allah cümle hastalarımıza acil şifalar versin inşallah...
anlattıkların umut verici. heyecanladım.
annen kendi çabası ile çok ilerleme kaydetmiş. sizler de sandalyenin ayağını tamamlamışsınız.
ilaçlarını azaltması kontroller ile birlikte mi başladı.. istanbul ilinde mi doktora gittiniz?
valla allah sabır versin canım sana da konu sahibine de..benim de annem şizofreniydi,bu şekilde değil ama bazı belirtileri vardı.mesela kendi kendine kahkahalarla gülerdi,ama nası gülmek anlatamam hem de bunu çok sık yapardı.hiç konuşmazdı,öpmek isterdik öptürmezdi.hep camdan dışarı bakardı.hiç evle ilgilenmmezdi,yemek yapmazdı,çooook durgundu.biz çok küçüktü ne olduğunu anlamadık babam da sorumsuzdu zaten hiç bişeyin farkında değildi.en sonunda annem bi gece kriz geçirdi konu komşu akrabalar zar zor hastaneye yatırdılar,bikaç kişi anca zaptetmişti.böyle iştehe sonra 3 ay hastanede yattı daha sonra taburcu olduğunda bakışları çok baygındı,elleri titriyodu,çok halsizdi.şimdi 9 sene oldu artık kurtuldu sayılır işe girdi çalışıyo yalnıca 1 ilacı var o da gece uyurken zorlanmasn diye akşamları alıyo.size önerebileceğim bişey yok ama sizi çok iyi anlayan biri olarak duacınızım...
dışardan değil içeriden konuşuyorum eda.
hastalık hakkında olumsuzluğa kapılma demek 'yanlış bilgi veriyorsun' demek değil. şizofreni derneğinin kurucusu,
20 sene hastalık ile mücadele etmiş, yenmiş ve dernek kurmuş.
gözyaşı getiricek bir mutluluk bu. annenle birlikte sizler de kimbilir ne kadar ferahlamışsınızdır.yok canım ilaçlar son 1,5 yılda yavaş yavaş kesildi,annem çok istiyodu ilaçlardan kurtulmayı her gittiğinde sorardı doktora ne zaman kesilcek ilaçlarım diye,doktorlar da hevesini görünce önce miligramlarını düşürdüler sonra yarısını kır öle iç dediler sonra tamamen kesildi.dediğim gibi şimdi sadece uyku problemi olmasın diye 1 tane hapı var.bir de evet istanbulda yaşıyoruz.bakırköy sinir ve ruh hastalıkları hastanesinde tedavi oldu..
kendi çaban ile çok yıpranıyorsundur. bıkkınlığını anlayabiliyorum.valla benim yazdıklarımı okudunuz mu bilmem ama eşimin bu duruma el atmaması ve tek başıma bişey yapamadıgım için ben henuz kaynanamı ve eşimi bir gram ilerletemeyen biriyim.
hastanın duruma katkısı yazmışsın ben bunu nasıl yaparım ? fikrin var mı? eşimi nasıl ikne ederim ? 50 bin örnek verdim adama yok yok. o da beni babamın evine gönderdi. ya boşanıcam yada yuvamı kurtarmak için onları ikna edecegim ama nasıl sorusunu hala aşamadım ?
benim kaynanada gülüyor öle dedigin gibi. anlarım seni. cıglık atar gibi kahkaları... bizim evimiz 3 katlı en üst kata tv acıkken bile duyuluyor gülmesi. gerci 2-3 yaptı bunu.bizi veya beni kıskandıgı gun bende mutluyum bakını göstermek içindi ama acayip bir durum ya...eşimde sorumsuz mu işine mi gelmiyor artık bilmiyorum yok anacım herif nuh diyor peygamber demiyor... bizimkide yemek yapmaz.. eger cok acıkırsa belki kendine kadar bişey yapar yada canı isterse bellkiii yapardı. genelde de eşimin yemek yapmasını tercih eder. mesela benim yaptıgım recel veya tatlıları yemez ona büyü yaparmışım. üstüne eşimede yeme derdi. ona da bana yapışsın baglansın büyüsü yapacagımı sanıyor ooff offff
gözyaşı getiricek bir mutluluk bu. annenle birlikte sizler de kimbilir ne kadar ferahlamışsınızdır.
hevesini görünce ilaçlarını azaltmışlar ya, içteki heves ile hastalık belirtisinin azalması doğru orantılı olabilir,mi,
farkında olup, çabalayan hasta diğerlerine nazaran bir iki adım önde midir..
annenin süreci teşvik edici bir öykü egem.. azimliymiş annecin maşallah.. Allah bir daha yaşatmasın, göstermesin..
Bahsettiğin, mazhar osman hastanesi ile aynı mı egem?QUOTE]
evet hem ne ferahlama,allahım inşallah sizlere de yaşatır o günleri.tabiki bu psikolojik bi hastalık ve insanın kendisinin doktoru olması gerekiyo,elbette 1-2 adım daha öndedir.bu arada evet bahsettiğim hastane prof.dr mazhar osman hastanesi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?