Şubatta hamile kalanlar buraya..

kubracım oku ıcın rahatlayacak emınımmmm.

13-15. AYLARRRRRRRRRRR
Bu dönem çocuğunuzun pek çok şey öğrenip, pek çok gelişim yaşayacağı bir dönemdir. Her ne kadar çocuğunuzdaki gelişmeler ilk bir sene içerisinde gözlemlediğiniz gelişmeler kadar hızlı ve dikkat çekici olmasa da bu üç aylık dönemin sonuna doğru fiziksel, algısal ve sosyal gelişimindeki önemli değişiklikleri farkedeceksiniz.

Fiziksel Gelişim:

Bebeklerin yüzde doksanı bu üç aylık dönemin sonlarına doğru yürümeye başlamış olurlar. Ancak her çocuğun gelişim tablosu farklı olduğu için kimi çocuklar 9 aylıkken yürümeye başlayabileceği gibi kimilerinde bu süre 18 aya kadar çıkar. Çocuğunuz bir kez yürümeye başlayıp özgürlüğün tadına varınca onu tekrar kucağınıza almak ya da bıraktığınız yerde aynı pozisyonda yatıyorken bulmak zorlaşacaktır.

Yürümeyi öğrenirken çocuğunuzun sık sık düşmesi kaçınılmazdır. Düştüğü zamanlarda eğer ciddi bir durum sözkonusu değilse panik yapmamaya ve hemen duruma müdahale etmemeye özen gösterin, aksi takdirde çocuk korkabilir, kendine olan güvenini yitirebilir. Sabırlı olun ve çocuğunuzun yürüme denemeleri yapabilmesi için güvenli mekanlar sağlamaya çalışın.

Çocuğunuzun gittikçe hareketlendiği bu dönemde ev içinde ve çevresinde onun güvenliğini sağlamak için hangi önlemleri almanız gerektiğini biliyor musunuz? Tıklayınız...

Ayakkabı konusunda acele etmeye gerek yoktur. Yumuşak bir halı üzerinde, çim alanda ya da kum üzerinde yaptığı yürüme denemelerinde çıplak ayakla olması kas gelişimi ve dengesini sağlaması açısından daha faydalı olabilir. Çıplak ayakla yürümesinin tehlikeli olacağı mekanlar için ise ayak sağlığına uygun ayakkabılar seçmeye özen gösterin. Daha uzun bir süre kullanabileceği düşüncesiyle ayağına büyük gelen ayakkabılar almayın, bu dengesini sağlamasını zorlaştıracaktır.

Bu dönemde çocuğunuzun el becerileri de gelişmeye başlar. El becerilerini kullanabilecekleri oyunları severek oynarlar (Objeleri şekillerine uygun boşluklara yerleştirme, blokları üstüste dizip sonra yıkma gibi).

Ayrıca yürürken aynı zamanda bir nesne taşıyabilir; saplı nesneleri itebilir; ayakkabı ve çoraplarını ayaklarından çıkarabilirler.

Algısal ve Sosyal Gelişim:

Bu dönemde çocuğunuz sizin tüm ilginizi ona yöneltmenizi ister. Oyuncaklarını, yiyeceklerini ve özellikle de sizin ilginizi; yani sevdiği şeyleri başkalarıyla paylaşmaktan hoşlanmaz. Yaşıtı olan çocuklarla birarada olduğu ortamlarda da diğer çocuklarla iletişim kurmaya ya da onlarla birlikte oyun oynamaya pek hevesli olmadığını görebilirsiniz.

Sizler, anne ve baba olarak hala bebeğinizin hayatındaki en önemli insanlarsınız, bu sebeple sizin ilginize çok ihtiyacı vardır, sizinle olan yakın ve doyurucu iletişimi kendisine olan güvenini de artırır. Sizin ilginizi çekebilmek için de elinden geleni yapar; size gülümser, dokunur, iter ya da dürter, bağırır, sızlanır veya ağlar. Bu çabalarına karşı verdiğiniz tepkiler onun bundan sonraki davranışlarında belirleyici rol oynayabilir. Örneğin istediği ilgiyi ağlamak veya bağırmak yerine gülümsediği ya da olumlu bir davranışla belirttiği takdirde elde ettiğini birkaç denemeden sonra öğrenip, ağlama ve bağırma huylarından vazgeçebilir. Eğer onun çeşitli davranışlarına verdiğiniz tepkilerde istikrarlı olursanız kısa sürede o da hangi davranışlarının iyi hangilerinin kötü olduğunu öğrenebilir.

Sizin ilginize ve varlığınıza hala bu denli ihtiyaç duymasına rağmen yavaş yavaş bağımsızlığını ve kendine güvenini de geliştirdiğini farkedeceksiniz.

Çocuklar etraflarında gördükleri tüm yeni objeleri dokunarak tanımaya çalışırlar; dokunmak bu dönem çocukları için önemli bir öğrenme aracıdır. Bu yüzden herhangi bir tehlike sözkonusu olmadığı müddetçe, etraftaki nesneleri dokunarak tanımaya çalışmasını engellemeyin.

Artık çocuğunuz sadece komik şeylere gülmekle kalmaz, sizi güldüren davranışlarının da farkına varıp bu davranışları tekrarlamaya başlayabilir. Yani artık sadece eğlendirilmeyi beklemez, sizi eğlendirmeye çalışır.

Çocuğunuz artık daha anlaşılır kelime ve hareketlerle kendini ifade etmeye başlayacaktır. Onu iletişim kurmaya teşvik edin; onunla konuşurken uzun ve karmaşık cümleler yerine kısa, net, anlaşılması kolay cümleleri tercih edin. Bu dönemin sonuna doğru çocuğunuz sorulduğunda gözlerinin, burnunun ya da ağzının yerini işaret edebilir.

Çocuğunuz bu dönemde sıklıkla duygu değişimleri yaşar (kızgınlık, mutluluk, korku gibi). Bu duygularına onun yanındayken isim verip tekrarlarsanız, bir müddet sonra çocuğunuz kendi hislerini ifade etmede bu kelimeleri kullanmaya başlayacaktır. Örneğin bir kutuyu açamadığında ya da topu istediği yere yuvarlayamadığında kızıyorsa hemen "Bu seni kızdırıyor" diyerek o an içinde bulunduğu duygusal durumu isimlendirin.

Bu dönemde çocuğunuz tanımadığı insanlara karşı ürkek ve endişeli davranışlar sergileyebilir, bu son derece normaldir. Onu bu konuda zorlamayın; yabancılara alışması ve kendini yeni insanların arasında daha rahat hissetmesi için ona zaman tanıyın. Tanımadığı insanlar ona yaklaşıp sevmek istediğinde, bu insanları bebeği ürkütmeyecek şekilde davranmaları konusunda uyarın. İlk kez girdiği, tanımadığı ortamlarda bebeğinizi yalnız bırakmayın, en azından ilk başlarda onu kucağınızda tutup kendini güvende hissetmesini sağlayın. Değişik sosyal ortamlara onunla birlikte katılın ve sizi bu ortamlarda gözlemlemesine olanak tanıyın. Örneğin markette, parklarda ya da hayvanat bahçesinde sizin diğer insanlarla rahatlıkla iletişim kurduğunuzu görmek onu da rahatlatacaktır.

Artık çocuğunuzu giydirirken onun da size yardımcı olmaya çalıştığını farkedeceksiniz (örneğin kolunu uzatabilir).

14 Aylık bebeğinizin davranış gelişimi ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız

Oyun:

Oyun bu dönemde çocuğunuz için çok iyi bir öğrenme aracıdır. Oyunlar vasıtasıyla renkleri, şekilleri, yeni kelimeleri öğrenebilir; iletişim becerilerini geliştirirler. En çok hoşlanacakları oyunlar:
. Görünüp kaybolma (saklambaç): Sizi saklandığınız yerden bulmaya çalışmak veya sizden saklanmak çok hoşuna gidecektir. Sizi kolaylıkla bulabileceği bir şekilde saklanın, böylece kazandığı başarıdan dolayı mutlu olacak ve kendine güveni artacaktır. Sizden saklanmaya çalıştığında da onu bulmakta zorlanıyormuş gibi davranın ve bir süre için aramayı sürdürün. Saklandığı köşede sizin onu arayışınızı büyük bir neşeyle izleyecektir.
. Top Yuvarlama: Çocuğunuzla karşılıklı oturup yerdeki bir topu birbirinize yuvarlamanız onun için eğlendirici bir oyun olabilir.
. Çocuğunuz eline geçirdiği nesneleri ya da oyuncakları yere fırlatmaktan ve sizin bunları ona geri vermenizden çok hoşlanır. Ayrıca boş kutuların içine objeleri doldurmak, sonra bunları boşaltmak da sevdiği oyunlardandır.
. Gözlerinizi, burnunuzu vs yüzünüzdeki organları tek tek işaret edip isimlerini söyleyerek bebeğinize yüzünü tanıtmaya çalışın; bunu bir oyun haline dönüştürün. Kısa bir süre sonra "Burnunu göster" dediğinizde eliyle burnunu işaret ettiğini göreceksiniz.
. Kitapları sever, onunla birlikte resimli kitaplara bakabilir, ona bu tür kitaplardan hikayeler okuyabilirsiniz.

Çocuğunuzun ne kadar çok oyuncağı olursa olsun, evdeki dolapları, özellikle de mutfak dolaplarını karıştırmak onların en büyük eğlencesidir. Önlem olarak dolaplara kilit taktırabilirsiniz. Ancak çocuğun merakını canlı tutmak, keşfetme yeteneğini engellememek için dolapların birine kilit taktırmayıp içine çocuğa zarar vermeyecek tahta ya da plastik birkaç mutfak araç gereci koyabilirsiniz. Bunlar ona diğer tüm oyuncaklarından daha ilgi çekici gelebilir.

Çocuğunuz bu dönemde yaşıtlarıyla ortak oyun oynama ve onlarla iletişim kurmaya pek meyilli değildir. Diğer çocuklar onun için bir oyun arkadaşı olmaktan çok, bir oyuncak ya da bir obje durumundadır. Yine de onun diğer çocuklarla sosyalleşme aşamasına geçişini hızlandırmak için onu yaşıtlarıyla birlikte olabileceği oyun alanlarına götürmeyi deneyebilirsiniz.

Aşılar:

Bebeğinizin su çiçeği aşısını yaptırmadıysanız 15. ayda yaptırabilirsiniz.

Su çiçeği hastalığı da virüslerin sebep olduğu son derece bulaşıcı bir hastalıktır ve bebek hasta olduğunda ev halkına bulaştırma ihtimali % 90'dır. Kızamıktakine benzer çok kaşıntılı döküntüler olur ve bunlar mikrop kapıp vücutta ömür boyu kalıcı izler bırakabilirler. Su çiçeği ağır seyrederse, nadir de olsa zatürre veya beyinde enfeksiyona sebep olabilir. İyileştikten yıllar sonra vücutta saklanan virüs Zona'ya neden olabilir. Bu hastalığa da kızamık, kızamıkçık, kabakulak hastalıkları gibi virüsler sebep olduğu için kesin tedavisi yoktur ve ancak aşı olunarak korunulabilir.
Su çiçeği aşısı her ne kadar yeni bir aşı zannedilse de aslında neredeyse 30 yıldır güvenle kullanılmaktadır.

slm kızlar, aynı stresleri bizde yaşıyoruz emreyle, asla giyinmek istemiyor, ama soyunmaya bayılıyor. yemek yedirmek bir işkence artık gönlü olcakta ağzını açacakta, yiyecek haaaa tadını beğenmezse veya lifli gelirse derhal ağzından çıkartıyo ve bidahada yemiyo offffff..
insanlara karşıda pek yabancılamıyo ama bazen damarı tutuyo asla yüzü gülmüyo.

geceleri benimle yatarsa en az 15 kez kalkıyoruz ama dün gece annemle yattı sadece 3 kez kalktı nasıl mutlu oldum anlatamam.
dün eşimle kv yüzünden birbirimize girdik gerizekalı kadın ya çocuğa grip olmasın diye 1 ayda 1 şişe peditus şurubu bitirmiş görünce aklım çıktı, eşime söyledim annem sağlıkçı vermemiştir kesin dökülmüştür dedi ama nerdeeeeeee vermiş işte çocuğa.... şimdi emre grip gibi veremiyorum ilaç çocuğa karaciğerine zarar veririz diye offffffffffffffffffff.

annem geldi şükür herşey kontrolüm altında ne zaman uyudu, ne yedi içti, gün içinde ne oldu bitti hepsini bilicem ve müdahele edebilecem şükürrrrrrrrrrr...

emre kendi etrafında dönmeye bayılıyo ama 3 turdan sonra başı dönüyo küüütttt yere dün akşam geriye doğru bi düştü tutamadım içini çeke çeke ağladı kuzucum canı çok yandı belli yani... artık sabahları işe gideceğimizi biliyo asla kucağımdan inmiyo evden çıkmak için kırk takla atıyorum valla. bu sabahda babasını yakaladı bırakmadı eşim geç kaldı işe. bide mamam sandalyesine gıcık benim oğlum asla oturmak istemiyo yaaaaa.

bizden durumlar böle kızlar.. öptük sizleri.

slm kızlarrr
haftasonu yine gezdik kar kış demeden geziyoruz valla :)
eşimin kuzenlerine gittik balık partisi vardı bu soğukta mangal yaktılar :) oğlum 5 taneye yakın hamsi yedi karnı tok olmasına rağmenn maşallah kuzumaa :)
7 aylık kız bebek vardı allahım herşeyi yediriyo annesi ya yaş pasta fln çay bile içirdi yapma etme dememe rağmen hiç bişi olmaz diye diye yedirdi valla kızda tombik bişi ben oktaya hiç yedirmezdim çay içirmeye kalktılar oktaya ne yapıyosunuz dedim ya ben iyi beslensin diye göbeğim çatlıyo siz çay veriyosunuz dedim cahillik başa bela iştee...
kız oktayla oynamak istiyo oktay da kendinden büyük çocukların yanına gitmek istiyo kızın yürüteçini itiyo sıpamm ama çoook yordu beni ya sürekli peşindeydim tv ye gidiyo itiyo düşürcek diye ödüm koptu bizim duvara asılı ya rahatız ev oktaya göre dizayn edili o yüzden rahatız ama başka bi yere gidince mahvoluyorumm sürekli peşinde ne yemek yiyebildim ne çay içebildim var ya eşim desen kuzenlerini gördü bizi unuttu gerçi hep bahçedelerdi çok yoruldum ama oğlum çoook eğlendi eşim de öyleee bi ben çook yoruldum :S
valla elif abla maşallah oktay 1 kere kalktı c.tesi gecesi oda sabah 8 de mama verdim geri yattı artık bi kere uyancak sanırım 13 aylıktan sonra gece mamasını diş sağlığı için kesin diyo uzmanlar ama nasıl kesicez ki karnı aç yani uyanıyo ağlıyo mecbur veriyosun...
bu arada oktay memeyi bırakıcak derken tekrar düşmeye başladı kucağıma alınca yakamı açıp meme meme diyip duruyo bende veriyorum.
aynen büyüdükçe daha başka oluyo sıkıntıları...fahriye senin niye canın sıkkınn...

selam kızlar...
umarım iyisinizdir...
canancım maşallah iyi geziyorsunuz... biz kös kös evdeydik haftasonu.. ve cumadan kavga edince bizimkiyle. haftasonu doğru düzgün konuşmadan geçti..ama oğluşumla güzel vakit geçirdik..
bu aralr çok yoruluyorum sanırsam. pestilim çıkıyor ve akşamları uyumadan olmuyor. bi ara kaçıyorum uyumaya gidiyorum. dün bizim sıpa evde beni arayıp durmuş. sonra babasıda getirdi artık yanıma. çok üzüldü diyo.
fahriyecim, paylaşımın için saol canım. evde yalnız kalmak sıkıyor insanı. bu arada bakıcınla iyisiniz sanırsam. şanslısın. bi benim yüzüm gülmedi.
hani sabiha paktuna keskin mümkünse çocuğa bakan yüz değişmesin diyor ya. çocuk alıştı diye değiştiremiyorum. ama bu kadınla da gitmiyor. şimdiden böyle 2 sene napıcaz. yen birisini de nasıl bulucam. offf.keşke kendi bırakıp gitse ya.akraba ya.öyle herşeyi de söyleyemiyorum. dün evde tırnak buldum yerde. ben kesmedim. eşim kesmez oturma odasında. başka kim kesecek. bi de kimin tırnak makasıyla kesti acaba. akşam sorucam bakalım. çocuk yerde bulduğu herşeyi ağzına alıyo zaten. bi de düşünsenize. ama temizliğine de dikkat etmediğini düşünüyorum. inkar edecek gerçi. ben huyunu az çok anladım. ama eğer bugün de inkar ederse. akşam diycem ki 15 inden sonra gelme. yok hergün böyle yaparsa napayım ben.artık birini bulucam. içim hiç rahat değil çünkü.
kızlar sonra tekrar yazarım.

gezmek iyi ya beste abla haftaiçi çalış haftasonu evle uğraş insan deliriyo gerçi evde de durmak istiyorum çoook işim var da işte...
oktayın burnu akmaya başladı annem de öyle hasta hava desen buz gibiii gece uyutmadı bizi oktay çok ağladı bi yeri ağrıyodu demek ki anlamadım bende bugün baktım sabah burnu akıyo inşallah ilerlemeezz
bende annemden çook memnun diilim ama idare ediyorum ne kadar olmazsa yaşkemale ermiş kreşi çok istiyorum ama daha küçük böyle idare edicez artıkk ne yapalımm ...

merhaba,
bizde hafta sonu evdeydik.soğuk diye çıkarmadık.hergün zaten anneme taşıyıp duruyoruz diye.aslında dr.hergün mutlaka çıkarın dedi.evde oldukça iş yapıyorsun.çamaşır hiç bitmiyor zaten.urasınkiler maşallah bizimkiler kadar oluyor:)) amway in deterjanı ile yıkıyorum organik diye.işe yarıyordur umarım.
elifcim kv de ne ben bile kızdım valla.hergün ilaç mı verilir yahu!!
beste seninde bakıcıya kızdım.tırnak mı!! kazara olmuş diyelim artık napcan iyi taraflarını görmeye çalış..en azından arda seviyor bu önemli..
elif bak şimdi aklıma bizde hergün zaditen veriyoruz dr.tavsiyesi ile.boğaz alerjisine karşı demişti.bi şişe bitecek yakında..
fahriye canım sıkkın demişsin bi daha yazmamışsın merak ettim.inşallah önemli birşey yoktur.

elifcim hava kotuydu derın hıccc bısey yemıyordu annem de gıtmıstı ondan demıstım.iştahımız hıc yok ne kasık ne bıberon..halıyle gece cook kalkıyor durum boyle oluncaaa.merak ettıgınız ıcın sagolun...

sımdı de babamız uyutuyor gece derse gıtcek onda 5 dak.da uyuyyor bende uyumuyor cadı.

oohhhhh canan süpersiniz valla, bizde haftasonu evde pinekleyip misafir ağırladık yaaa.

canan geçmiş olsun oktay kuzusuna emrede dün gece hastalandı benden geçti kuzuma bende 2 gündür felaket gribim bide idrar yolu enfeksyonu olmuşum ölüyorum ağrıdan ya.... dün gece hiç uyumadık memedeydik sanırım burnu tıkalı genzi dolu ondan rahatsız olduda uyumadı civcivim.

elifcim dr tavsiyesi ile ilaç kullanılabilir ama sağlam çocuğa hasta olmasın diye peditus verilirimi? peditus en fazla 5 gün kullanılabilecek bi ilaç.offffffff. bak şimdi çocuk hasta ama ilaç veremiyorum karacğerine zarar verecek diye..

kızlar eşim konusunda şüphelerim gittikçe artıyo dün iş için3 arkadaş birlikte dışarı çıkmışlar, akşamda beni aldılarbizimki arkada kızla oturuyo diğer arkadaşı önde oturuyo, giderkende kıza bi ilgi alaka, sinir oldum resmen hiç bişi demedim ama böyle giderse boşanırım ben çekmem hiç.

valla kızlar kim bakarsa baksın kendimiz gibi olmuyor işte gördünüz kvnin emreye yaptıklarını, şimdi annem bakıyo oda babamla meseleler yüzünden gergin biraz arada bi sinirlenip kızıyo emreye. bunlar emrenin en yakınları bide yabancının baktığını düşünn artık sorun olması çoookkk normal yani...

ben hacı şakire devam ediyorumm bizim buralar da o var bide dalan var o da çok nadir yerlerde...
diyorum ya evde çooook iş var ben gezmeler de ama bu hafta c.tesi de izin alıcam kv kardeşine gitti karşıya o bakıyo ya c.tesileri annem de durmaz hayatta bi gün fazla bakayım demez mecbur izin alıcam o zaman bütün işlerimi yaparım inşallahh...
annem de oktay ağlayınca calpol veriyodu ağrısı var heralde diye söyledi bana bende anlattım fazladan ilaç ciğerlerine zararlı diye şimdi bana sormadan vermiyo... peditus yerine hergün ıhlamur içirseydi ya kv ya da sana sorsaydı yani sonuçta dr.sun bunlar var ya hepp kafalarına göre hareket ediyolar
beste abla biraz daha hoşgörülü olmaya çalış derim bakıcıya karşı çocuğun ilk 6 yılı önemliymiş ilk 2 yılları böyle geçsin ne yapalım kreş onlar için daha iyi olucak sanırım ablamın oğlu 3,5 yaşında kendi baktığı halde konuşma zorluğu çekiyodu psikologa götürdü sosyalleşmesi gerekiyo demiş birlikte vakit geçirin resim çizin kitap okuyun demiş ailece babası annesi olarak demiş haftasonu zatn 24 saat beraberiz babasıyla demiş öyle beraberlik diil bişeyler yapın demiş kucağınıza alıp çizgi film izleyin ikinizi de bilsin yanında hepiniz aynı sayfaya resim çizin masal okuyun demiş ve sosyalleşmesi için kreşe vermeniz mantıklı demiş oda hemen yazdırdı yarım gün oyun saatleri fln varmış 150 tl ye çok iyi dedim ya bizim burda olsa bende verirdim herşeyin en iyisi olsun diye çabalıyoruz ama kısmetimiz de ne varsa onu yaşıyoruz...
elif abla senin kıskanman hoşuna gidiyodur ondan yapmıştır bence hemen kestirip atma..

sağol elif abla biraz daha iyi oktay sadece burnu akıyo sabah akşam tok karnına peditus içiriyorum bi gün ıhlamur bi gün nane limon içiriyorum inşallah biran önce geçer
derinin nesi var üşüttü mü yoksa diş mi çıkarıyo oktay diş çıkarırken hiç bişi yemiyodu da ondandır belki ...

selam kızlar...
umarım iyisinizdir...
işlerim çok yoğundu yazamadım açıkçası...
canancım kaına karşı hoşgörülü davranayım diyorum ama kadın değişik bi yapıda. çok bilmişliği zaten akıllara ziyan. ona kalsa herşeyi benim istediğim gibi ben söylemeden yapıyor. bi de güvenemiyorum artık. yalanına denk geldiğim için.hiç bişeyi kabul etmiyor. ama bi kötü gitmiş bi iyi gelmiş mi diye. değiştirmek de istemiyorum. inşallah kendinden bi mani çıkar da bırakır diyorum. ya da önemli bi hatasında yol veririrm.

bende isterim çocuğumun başka çocuklarla vakit geçirmesini ama. napayım tüm gün evde kalmak zorunda. anca ben götürürsem gidecek. kadına al biraz dışarıda dolaştır desem, inşaatları izlemekten başkasının yaptığını ettiğini didiklemekten çocuğu ihmal ederse diye düşünüyorum. ve sürekli böyle düşünücem.
aslında bu sabah da " bu bi süreç bundan 1 sene sonra kadın da olmayacak" diyorum. sonra çocuk çok bağlı değil. aslında çok bağlanmasını ben de istemiyorum. hani bakan kişiye anne diyorlarmış ya. ben çok alınırdım. bizimki de belki der ona anne. yada kendisinie anne dedirtirse.
neyse çok pimpirikliyim sanırsam.

kızlar ben de ilacı çok seven biri değilim. kendim de çok içmem. ardaya da çok zorda kalmadıkça içirmiyorum. ıhlamur, nane limon falan içiriyorum.
neyse kızlar...
çıkıyorum şimdi.
sağlıkla kalın.

slm şekerler; sabah sabah emreyi dra götürdüm 2 gecedir uyku haram bize... dün ilk kez burnu aktı kuzumun doğduğunda beri... şok geçirdik resmen ve hiç durmadı akması sabaha kadar. gözü, ağzı, burnu her tarafı akıyo kuzunun yaaaa.. dr bi dolu ilaç verdi ama kullanmayı düşünmüyorum şimdilik bikaç gün bekliyecem durumu kötüye giderse başlayacam.

bende ççok hastayım öksürük burun akıntısı resmen ölecem gripten. canancım kıskandığımı belirtmiyorum ona ama acaipde geriliyorum davranışlarından bakalım rabbim sonumuzu hayır etsin inş....

beste inan herkesin farklı dertleri var, görüyosun işte babannesi bile neler yaptı emreye ya. inş gönlünce bir bakıcı bulursunda rahata erersin tatlım...seni çok iii anlıyorum kv bakarken bende stresli oluyorum hep. bide bakıcı olsa naparım bilmem. allah yardımcın olsun inş.

fahriye biraz rahatlarsın canım tatil geliyo ne güzel 2 hafta derinle evdesin işte ooohhhhhh... keşke bizimde olsa bi tatil bu aralar acaip ihtiyacım var valla....

bakalım ınsallah rahatlarız.cook yoruldum zaten.bıde kızımın pek ıstahı yok ya ugrasıyoruz yanııı.dort gozle beklıyorum tatılıııı.

iyi haftalar kızlarrrr
hastalara geçmiş olsunnnn benim oğluşum da hasta burnu tıkalı spreyi sıktırmıyo sıpaa o yüzden de öksürüyo yatarken 2 yastıkla yatırıyorum daha rahat yatıyo...
bu haftasonu burnumuzu dışarı çıkarmadık ben bi market alışverişi yaptm onda da arkadaşımı çağırdm oktaya baktı markette de aldığım kaşıklığı unutmuşum :S oktay artık üst çekmeceyi de çekip çatal bıcakları alıyo o yüzden tezgahın üstüne koyucam bugün gidicem markete yine inş.verirler :S
benim oğlum da anneme o kadar bağlı diil ama kv çok bağlı yazın o bakıcak korkuyorm ona daha çok bağlanır diyee
c.tesi günü babası baktı oğluma 12 ye kadar çok sevindim hiç sıkıntı olmadı dedi karnını doyurmuş süt içirmiş uyutmuş ayağında sallayıpp ayyy o kadar çook sevindim ki anlatamamm artık iyice büyüdü oğlum babasıyla takılabiliyo :):) onun yürüdüğünü büyüdünü gördükçe şükrediyorum rabbime Allahım onun yokluğunu göstermesin bize kimseye evlet acısı vermesin geçen pepenin annemm canımmm annem şarkısını duydum bi duygulandım ki ağladım resmen ya benim oğlum da bu şarkıyı söyleyebilecek mi diyee :)
oktayın dişleri çıkıyo sanırım 3 tane baktırmıyo sıpam gördüğüm kadarıyla calpol içirdim çok ağlayınca rahatladı ağrıyo heralde :S

merhaba
**nihayet uras yürüdü arkadaşlar!! koptu gidiyor resmen.çok tatlı ve zor bu işler.bulduğu herleyi kanepenin arkasına atıyor.ille kanepeye çıkıp oraya atacak.sonrada uzun uzun bakıyor:))
hasta olan bebelere geçmiş olsun.kışın başlangıcında biz 2 defa hasta olduk.özellikle burun tıkanıklığı çok fena oluyor.ödüm kopuyor olacak veya biz hasta olup ona geçireceğiz diye bir arkadaşım bebeğini büyütürken burun tıkanıklığı için bildiğimiz serum alıyormuş eczaneden ve daha önce aldığı fısfıs şişesine doldurup bebeğe sıkıyormuş.daha hesaplı oluyor diye.sizin aklınıza yattı mı sorayım dedim.
**birde bu ay su çiçeği aşısı yaptıracağız. aşı bir çeşit mi acaba.yani dr.a götürmeden eczaneden alıp sağlık ocağında yaptırabilir miyiz? bilginiz var mı??

selam kızlar...
hasta bebişlere geçmiş olsun...
urasa hayırlı olsun elifcim...inşallah kazasız belasız yürür. ilk başlarda zor oluyor sürekli peşindesin. ama sonra gel oğlum git olğlum yapıyoruz. artık.
su çiçeği aşısını sağlık ocağından alın gelin biz yapalım demişlerdi. ama zaten bizim kontrolümüz 9 şubatta.o zaman aşısını da yaptırırız. piyasa da çok çeşitli aşılar var mı bilmiyorum. bilen varsa paylaşırsa biz de bilgilenmiş oluruz.
ankarada kar var..dün oğluşumla kartopu oynadık. kara yuvarladım vallahi. burnu ve yüzü kızardı biraz ama olacak o kadar. çok şaşkın bakıyodu kara. görmelisiniz.
canancım dileklerine katılmamak elde değil canım. allah acılarını göstermesin. çok tatlılar...görümcem eşinden ayrıldığında acaba çocuğa karşı da bi soğukluk hissediyormu diye düşünmüştüm. yani eski kocasının çocuğu olduğu için kendi de çocuğa karşı bi iticilik oluşturuyor mu diye düşünmüştüm. bilmem anlatabildim mi. bugün de şunu düşündüm. ardayı o kadar çok seviyorum ki. boşansamda iyi ki doğurmuşum derim sanırsam. Allah acısını göstermesin..hepimizinkinin.

sağlıkla kalın kızlar...

kızlar 2 cesıt ası var.Varilrix Aşı - Su Çiçeği Aşısı diye bitane varmıs bı de bundan daha pahalı var 1 tane bizim doktor bunu yaptırın demıd arkadasa...bızde oynuyoruz kzımla.karı ssadece syrettık ama ben komsularımla oynadım kar topu kzımı babası ızın vermedı beende ısrar etmedımmm.

slm kızlar öncelikle uras paşaya hayırlıolsun diyelim rabbim kazasız belasız yürümeler koşmalar nasip etsin inşallah.

emre hasta benden geçti burun tıkalı fıs fıs ventolin nebul devam ediyoruz ama kıyamet kopuyor tabi...bu aralar koala gibi kucağımda ve memede yaşıyor bıdığım benden başka kimseye gitmiyor hatta wc ye bile birlikte gidiyoruz dayanılacak gibi değil offfff.beni görmediğinde başlıyor ağlamaya ve herşeyi ağlayarak yaptırmaya devam ediyor bende hastayım sabrım taşıyo zaman zaman yaaa..

ben eşimle boşansam bile oğlum canımdır bunu hiçbişi değiştiremez severim tabi bence sende seversin bestecim meraklanma... bu arada kızlar annemle babam evleri ayrıdılar annem bana taşındı tabi kardeşimde evde stres katsayısı çoookkk yüksek.. havayı dağıtan tek şey emreeeeeeee iiiki var canımın içi.

elifciğim izotonik serum alabilirsiniz yaklaşık 3 tl civarında bildiğiniz okyanus suyu diye satılan fıs fıslar ile aynı şey. bende aynı yöntemi uyguluyorum emreye bazen fısfıs şişesi yoksa evde enjektöre çekiyorum ve iğnesini çıkarıp emrenin burnuna öle sıkıyorum buda işe yarıyo tabiki tavsiye ederim... çünkü bi şişe fıs fıs enaz 20 - 25 tl...

bildiğim daha doğrusu hatırladığım kadarıyla 2 firmanın su çiçeği aşısı var ben emreye varilrix yaptırdım daha doğrusu bizim drmuz onu yaptı. biz 13 aylıkken olduk aşımızı.. kızlar aklınızda olsun su çiçeği canlı virüs aşısı yani bebişler aşı sonrası hastalanabilir, veya döküntüleri olabilir yaklaşık 3 hafta takipleyin.

cmt akşamı emre şurup şişesiyle oynarken alnını yere vurdu taaak diye bir ses çıktı inanamadım valla. şükür şişmedi ve kızarmadı ama saatlerce ağladı bıdık pazarda alnını babasının dizine vurdu ve yine aynı ağlama senaryosu tekrarlandı... pazar hava güzeldi avmye gittik bütün rafları çekip devirdi bizimki kucağımıza alıcaz diye yerlerde yattı yuvarlandı kıyamet koptu yaşlı bi amca yanıma gelip allah yardımcın olsun kızım pek yaman senin oğlan dedi ya... gülsemmi ağlasammı bilemedim. kızlar artık emzirmekten çok bunaldım gece en az 15 kez kalktığımız oluyor, kaslarım ve yağ tabakam tamamen eridi resmen 48 kg oldum.. şimdide kemiklerim sızlıyo sanırım aşırı emzirmekten osteoporoz olacam.. nasıl kesicez bilemiyorumyaaaaaaa.

slm kızlarr

urasa hayırlı olsunnnnnnn ilk zamanlar çook zor sürekli peşinde koşturmacaa kilolar gider belkimm :)
su çiçeği bizim de 5 şubatta sağlık ocağından verdiler tarihi ama sizin alın flan demedi...
kesinlikle evlat sevgisi biter mi yaa bitmez heralde bilmemmm :S
bizim burda da hava çoook soguk ama kar yok dün yağdıı bugün yok hiçç ama oğlumu çıkaramam heralde kara hemen hastalanıyo çünkü ufacık bi soğukta...
ayyy elif abla allah yardımcın olsunn valla ne yalan söyleyeyim bazen ben kendi annemi bile çekemiyorum gideceğini bildiğim halde zor geliyo :S
oktay da koltukların kollarında geziniyo şimdilik yavaş yavaş tepemize de çıkacak heralde :)
evde hiiiç durmuyo haklı çocuk sıkılıyo bütün gün evde ne yapsınn oktay da öyle sürekli kucak istiyo kollarım ağrıyo artık yaz gelse de rahatlasa yavrucaklar :S
elif abla sana da yazıkk artık ne yapıp edip kesmen lazım bence oktay da acıkınca yakamı bi açıyo gögüsümü görünce de seviniyo bıraktırmasan sabah kadar emicek süt var mı bilmiyorum da emiyo işte...

selam kızlar...
ankara soğuk...benim içim soğuk.. nolcak benim bu halim ya...
vallahi elifcim süt kesmek çok zor iş sanırsam. ben kendimi düşünemiyorum. çünkü ben emzirmeyi öyle çok seviyorum ki. bizde akşamları yapışık şeklindeyiz. Allahtan ısırma olayını bıraktı da. emzirmek işkence halinden çıktı. ama çok şükür bizimki gece2-3 sefer kalkıyor. o zaman da az bişey emip bırakıyor. aslında ben de de pek süt yok. ama emiyor. şimdi zaten vicdan yapıyorum işe geliyorum çocuğu bırakıp diye. emzirmeyi de kesersem daha zor olacak. kendimi hep yetersiz hissedicem. bu nasıl bişey ya. insana kafayı yedirtiyor.

bizim oğlanda evde yakalamacaılık oynamaya bayılıyor. dün kafasını kapıya vurdu. allahtan morarmadı. geçende annemlerde aynayı düşürdü kırdı. ama benim hatamdan dolayı. aynanın orda olduğunu fark etmedim oğlanın peşinden gitmedim. oda bi anda düşürmüş. allahtan üstüne düşmedi. artık bu kazalar olacak. ama ona zarar gelmeden atlatmak önemli. zooooor işler ya...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…