Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Kaynaklar sınırsız olsaydi biz kendimize sınır koyamazdikOfff keşke kaynaklar sınırsız olsaydı yaaaBazılarına bir nevi sınırsız gerçi ama mesela stormi nin kendine ait bir lunaparkı vardı
![]()
Önerileriniz için çok teşekkür ediyorum. Her bir öneri benim için önemli gerçekten. Adımları atmaya başladım bakalım bir iki ay sonra olumlu sonuçlarını alabilirim umarım.Öncelikle bu alışveriş yapma hevesi, icinizde hangi boşluğu dolduruyor bunu sorun kendinize.
Ben de bir ara can sıkıntısından hep internet alışverişine sarardim ama ben genelde kitaba yatiriyordum parayı :) kıyafet konusunda da sepete on tane şey attiysam sepete geçip hangisini giyerim diye düşünüp eliyorum hatta bazen ara verip dönüyorum siteye, tabii o zaman aman boşver gerek yok diyip vazgeçtiğim de oluyor. Bir de cilt bakim.urunlerine sardigim bir donem oldu ki şu karantinada hiç birsey almadim herseyim var nasilsa diyerek.
Evde kalma süreci bana eldekileri kullanma ve gereksiz yere almama konusunda beni torpuledi diyebilirim. Daha bu sabah banyodaki bakim.urunlerine baktim hep deneme boy ama bana bir yil.yeter dedim :) bu ayki kredi karti borcu 400.kusur geldi ki sırf mutfak alışverişi.
Yani demem o ki, alirken kendinize düşünmek için birkac dk sure verin, "bunu almam elzem mi, ihtiyacım var mı, bu kiyafeti sık giyer miyim, verdigim paraya değer mi" diye ufak bir ihtiyaç muhasebesi yapın.
Bir önerim de, gardirobunuzda ne var ne yok ortaya dökün. Bedeni uymayanları, sevmediklerinizi, sık giymediklerinizi ayırın ve bunları bagislayin ya da dolap gibi uygulamalarda satın. Önce kendinize yer açın, hatta ikinci el uygulamasinda kiyafet satarsaniz oradan gelen parayla yeni seyler alın. Bu olaya biraz geri dönüşüm gibi bakın.
Bir de şu an ekonomi kötüye gitmekte. Herseye zam geliyor, Türk lirasinin degeri düşüyor. Ekonomik kriz gelmesi cok olasi, o yüzden elinizdeki paraya sahip çıkın. Bu tür krizlerde cebinde parası olanlar hafif atlatıyor, işiniz özelde mi bilmiyorum ama ya işsiz kalirsam diye düşünün. Ne biliyim Afrikadaki açlığı, hatta ülkemizde bile evine bir ekmek goturemeyenleri düşünün.
Amacim ajitasyon değil elbette, sadece farkli bir bakis açısı sunmak.
Iktisat dersinin ilk konusudur "insan ihtiyaçları sınırsız, kaynaklar sınırlıdır" dolayisiyla bu kısıtlı kaynaklardan maksimum düzeyde faydalanmak gerekir.
Elinizdekinin kiymetini bilmeye odaklanin.
Ben geri dönüşüm / yeniden degerlendirme konularına daha fazla yogunlastim bu sıralar o yüzden ihtiyaç dışı alisveris yapmamaya çalışıyorum.
Baska bir önerim de, bir hedef belirleyin mesela bir tatil. O tatil için birikim hesabi açın ve gerekli parayı toplamaya çalışın.
Yaklaşık 5-6 yıl altın hesabında birikim yapmaya çalıştım. Ancak altından asla doğru düzgün kar edemedim. Altın yükseldi ben aldım, düştü panik yapıp sattım. Bir sene boyunca 7-8 bin küsür zararla beklettim altını hesabımda. Kaç defa yükseldi düştü o süre zarfında ama ben hiçbir şekilde üzerine kar edemedim. En son araba alırken gram 245-280 lerdeyken 1-2 bin karla sattım. Ondan beridir de altın filan yapmadım uzun süre. Şu an da o kadar yüksek ki alsam düşecek gibi hissediyorum, öyle oluyor çünküAcil ihtiyacta zaten limitiniz dolu olur muhtemelen.
Valla altn bagımlılık yapan bisey:)
Aldıkca alası geliyor insanın:)
Bu bagımlılıgı altına yatırın.
Ben altın aldığımda gram düşer, sattığımda da fırlarkredi kartının borcunu ödeyin kırıp atın en iyisi
ya da onları alacağınız parayla dövize altına yatırım yapın olmuyor mu?
kredi kartım olmadığı için bilmiyorum![]()
Kisa vadeli dusunuyorsunuz gibi.Yaklaşık 5-6 yıl altın hesabında birikim yapmaya çalıştım. Ancak altından asla doğru düzgün kar edemedim. Altın yükseldi ben aldım, düştü panik yapıp sattım. Bir sene boyunca 7-8 bin küsür zararla beklettim altını hesabımda. Kaç defa yükseldi düştü o süre zarfında ama ben hiçbir şekilde üzerine kar edemedim. En son araba alırken gram 245-280 lerdeyken 1-2 bin karla sattım. Ondan beridir de altın filan yapmadım uzun süre. Şu an da o kadar yüksek ki alsam düşecek gibi hissediyorum, öyle oluyor çünküAldığım zaman da altın yorumlarının yapıldığı sitelere bakıp duruyorum ya da sürekli düşmüş mü yükselmiş mi diye kontrol ediyorum. Mantıklı bir yatırım ama daha da yükselir mi bilemediğim için bir daha cesaret edemedim almaya.
İnanın ben hiç doğru düzgün kâr edemedim. Altın hesabım vardı. Eğer altına yatırım yapılacaksa aldıktan sonra unutulacak o altın. Yoksa dediğiniz gibi kısa sürelerde hiçbir şekilde kâr edilmesi mümkün değil. Hiç fiziki altın almadım. Bilin bakalım kim altın aldığında sürekli düştü mü, çıktı mı diye kontrol edip zararına bozuyorAltından nasıl kaybettiniz büyük meraktayım. Dünyada altından kaybeden tek insan olabilir misiniz?
Altın alıp kenara koyacaksınız ve onu orda unutacaksınız. 2 ay sonra altın bozdurmaya kalkarsanız tabi zarar edersiniz. Çünkü 2 ay içinde altın alıp bozmak bir yatırım değildir.
Siz yatırım yapmayı da bilmiyorsunuz. Bir bilenden öğrenin.
Bankaya altın hesabi açın. Altınları o hesap üzerinden alin.
Gidip kuyumcudan gram altın alıp sıkışınca bozdurursaniz... Altın da sizi bozuk para gibi harcar.
2 buçuk sene önce 15 bin liraya 100 gram altın almıştım
An itibariyle 38 bin liram var.
Altın kadar çılgın bir kazanc kapısında akıllı yatırım yapan hiçbir yatırımcı kaybetmez.
Altına yüksek diye laf atmayın.
Evet yüksek. Ama daha da yükselecek. E o durumda da siz hiçbir zaman altın alamazsınız
Öncelikle bu alışveriş yapma hevesi, icinizde hangi boşluğu dolduruyor bunu sorun kendinize.
Ben de bir ara can sıkıntısından hep internet alışverişine sarardim ama ben genelde kitaba yatiriyordum parayı :) kıyafet konusunda da sepete on tane şey attiysam sepete geçip hangisini giyerim diye düşünüp eliyorum hatta bazen ara verip dönüyorum siteye, tabii o zaman aman boşver gerek yok diyip vazgeçtiğim de oluyor. Bir de cilt bakim.urunlerine sardigim bir donem oldu ki şu karantinada hiç birsey almadim herseyim var nasilsa diyerek.
Evde kalma süreci bana eldekileri kullanma ve gereksiz yere almama konusunda beni torpuledi diyebilirim. Daha bu sabah banyodaki bakim.urunlerine baktim hep deneme boy ama bana bir yil.yeter dedim :) bu ayki kredi karti borcu 400.kusur geldi ki sırf mutfak alışverişi.
Yani demem o ki, alirken kendinize düşünmek için birkac dk sure verin, "bunu almam elzem mi, ihtiyacım var mı, bu kiyafeti sık giyer miyim, verdigim paraya değer mi" diye ufak bir ihtiyaç muhasebesi yapın.
Bir önerim de, gardirobunuzda ne var ne yok ortaya dökün. Bedeni uymayanları, sevmediklerinizi, sık giymediklerinizi ayırın ve bunları bagislayin ya da dolap gibi uygulamalarda satın. Önce kendinize yer açın, hatta ikinci el uygulamasinda kiyafet satarsaniz oradan gelen parayla yeni seyler alın. Bu olaya biraz geri dönüşüm gibi bakın.
Bir de şu an ekonomi kötüye gitmekte. Herseye zam geliyor, Türk lirasinin degeri düşüyor. Ekonomik kriz gelmesi cok olasi, o yüzden elinizdeki paraya sahip çıkın. Bu tür krizlerde cebinde parası olanlar hafif atlatıyor, işiniz özelde mi bilmiyorum ama ya işsiz kalirsam diye düşünün. Ne biliyim Afrikadaki açlığı, hatta ülkemizde bile evine bir ekmek goturemeyenleri düşünün.
Amacim ajitasyon değil elbette, sadece farkli bir bakis açısı sunmak.
Iktisat dersinin ilk konusudur "insan ihtiyaçları sınırsız, kaynaklar sınırlıdır" dolayisiyla bu kısıtlı kaynaklardan maksimum düzeyde faydalanmak gerekir.
Elinizdekinin kiymetini bilmeye odaklanin.
Ben geri dönüşüm / yeniden degerlendirme konularına daha fazla yogunlastim bu sıralar o yüzden ihtiyaç dışı alisveris yapmamaya çalışıyorum.
Baska bir önerim de, bir hedef belirleyin mesela bir tatil. O tatil için birikim hesabi açın ve gerekli parayı toplamaya çalışın.
Yolunda gitmeyen bir şey yok açıkçası. Çok şükür büyük problemler yaşamadım ancak birkaç kez yeni bir şeyler aldıkça mutlu olduğumu fark edince sürekli hale geldi bu bende. Şunu da alayım, şunu da deneyeyim derken aylık 2 binden aşağı kredi kartı borcu gelmez oldu. Artık durmam gerektiğini düşündüm ki bunun bilincine varmam bir yıl kadar sürdü.Senin elinde
Ama fazla alışveriş yapma isteği stresten kaynaklı diye de duydum.
Hayatınızda yolunda gitmeyen bir şey mi var
Çalışmaya başladığımdan beri ilk birkaç ay dışında sürekli olarak aylık belirli bir miktar ayırmaya gayret ettim.7 yıl kadar sonra biraz da borçlanarak araba aldım. Borcumu bitirdim. Ancak eskiden birikim amaçlı ayırdığım miktardan daha fazlasını ayırabilecekken ya aynı miktarda koydum ya da çok az fazlasını ayırabildim. Artık durmam gerektiğini fark ettim adımları yeni yeni atmaya başladım. Başarabilecek miyim bilmiyorum ancak bir iki ay içerisinde göreceğim olumlu mu yansıyıp yansımayacağını. Nakit olarak harcamaya yönelmezsem bu süreçte, olumlu sonuçlar alabilirim umarımişte bunun farkına varmanız bile bi adım aslında. Aylık geliriniz neyse onun tasarruf olan kısmını o para elinize geçtiğinde direkt olarak ayırın dokunmamak şartıyla. Geri kalan parayı zaten biliyorsunuz onunla ay sonuna kadar geçinmek hatta arttırabilmek için kendinizle yarışa girmekte iyi bir yöntem tabi çokta cimrileşmeden ☺☺
Umarım ben de başarabilirimValla ben almanın sonu gelmediğini ve ihtiyaç dışı aldığımı farkedince bıraktım o çılgınlığı. Ama sağlam bir araba parası harcadıktan sonrainsanın yeni alma isteği asla kesilmiyor. Ta ki kendisi kesmedikçe.
Önerileriniz için çok teşekkür ediyorum her birinize. Adım atmaya başladım, devam edeceğim bu alışkanlığımı azaltarak bitirene kadar. Umarım başarılı olurum.Duygusal bosluk ve bir sekilde tamamlanma ihtiyacindan olabilir surekli alisveris isteginiz. Yerinizde olsam dolabimda sadelesmeye giderdim. Bir de her ay duzenli yatirim yapmak icin bir adim atardim. Ornegin altin ya da doviz hesabi gibi. Dunya kotuye gidiyor, bosa savuracak para yok artik.
Bir ara sürekli kozmetik ürünleri alıyordum. Artık sadece bir kez kullandığım, hatta daha ambalajından çıkarmadığım ürünler olduğunu görünce frenledim gibi kozmetik alışveriş isteğini. Fondötenler, pudralar, rujlar ya birkaç kez kullanılmış ya da birkaçının paketi bile açılmamış halde duruyorlar. Tozlanıyorlar siliyorum kullanmıyorum bile. Giyim ürünlerine sardım bu aralar ancak bunun sonunun gelmeyeceğini fark edince adım atmam gerektiğini düşündüm. Bir noktadan sonra bu kadarının fazla olduğunu düşündüm artık. Umarım adımlarımın sonucu olumlu olur. Önerileriniz için çok teşekkür ediyorum hepinize.Ben de eşim de çok alışveriş yapmayız. Para biriktiriyoruz. Yaz için 2 3 parça bsy aldım bir spor ayakkabım eskidi aynı o renkte alacağım.
Dolabımdaki fazlalıkları veriyorum bir de.
İnstagram hesabıma girmiyorum kaldırdım telden. Çünkü sürekli bsy tanıtılıyor kıyafet ayakkabı çanta vs.
Kozmetikle de aram yok. Krem vs bitince gider alırım. Bitmeden almam pek.
Siz de bir sınır koyun kendinize
Çalışmaya başladığımdan beri ilk birkaç ay dışında sürekli olarak aylık belirli bir miktar ayırmaya gayret ettim.7 yıl kadar sonra biraz da borçlanarak araba aldım. Borcumu bitirdim. Ancak eskiden birikim amaçlı ayırdığım miktardan daha fazlasını ayırabilecekken ya aynı miktarda koydum ya da çok az fazlasını ayırabildim. Artık durmam gerektiğini fark ettim adımları yeni yeni atmaya başladım. Başarabilecek miyim bilmiyorum ancak bir iki ay içerisinde göreceğim olumlu mu yansıyıp yansımayacağını. Nakit olarak harcamaya yönelmezsem bu süreçte, olumlu sonuçlar alabilirim umarım
Uzun vadeli tuttuğum dönemde 7-8 bin zararla bekledim, aralarda birkaç kez yükseldi hafif hafif ama bozmadım. Baktım zarardan çıkamıyorum, yaklaşık bir yıl sonra aldığım ortalamanın bir-iki lira üzerine sattım düşünün o kadar beceriksizim. En son araba aldım da kurtuldumKisa vadeli dusunuyorsunuz gibi.
Aldim aa bir iki ay sonra bana kat kat geri dönsün olayi değil bu.
Ben genelde anneme nakit para gonderiyorum o altin aliyor. Ben olsam alsam da bozdurur harcarim ama o asla dokunmaz. Annebank kullaniyorum yani heheheBoyle guvendiginiz biri varsa yapabilirsiniz.
Şu an henüz bir arsa vs. alabilecek miktarda bir birikimim yok ne yazık ki alışveriş alışkanlığımdan ötürü. Kredi veya borç da almak istemiyorum. Belki bu alışkanlıktan kurtulduktan sonra birikim yapıp değerlendirebilirim. Ancak önce başarmam lazım. Attığım adımlar işe yarar umarımBasligi okuyunca diger sekmede sepette biraktigim termos geldi aklima bi alip geleyimBir ara bende oyle oldum ama arkadaslarin dedigim gibi bir yatirim yapmak lazim .Bir de korona beni epey geriletmis bu konuda
Bi arsa falan da alip odeyebilirsinz.