Sürekli alışveriş yapma isteği

İnstagramınızı kapatın linkleri görmeyecek indirim haberlerini okumayacaksınız 😅
İnstagram üzerinden gördüklerime çok bakmıyorum. Direkt mağazanın uygulamalarından bakıyorum o yüzden uygulamaları silmem daha doğru olacak benim için :)

Boyle birini biliyorum. Her hafta duzenli olarak arkadasimin calistigi yere ugrayip birseyler aliyor ve kendini engelleyemiyormus. Tum elbiseleri her hafta giyip cikariyir. Dolabinda daha etiketi uzerinde hic giyilmemis kiyafetler varmis. Bence bir uzmandan destek almalisiniz.
En başından beri böyle değildim. Son bir yıldır artarak devam ediyor bu problem. Ancak bu aralar rahatsız olmaya başladım. Adımları atacağım. Kredi kartı ödemelerim azaldığında, birikim için aylık ayırdığım miktarda artış olduğunda artık normale döndüm diyebileceğim. Başaramazsam tabii ki destek alırım :)

Ben de öyleydim kendime aylık limit koydum şimdi o limiti geçmeyecek şekilde alışveriş yapıyorum. Birde alırken buna gerçekten ihtiyacım var mı diye düşünün.
O an irade kayboluyor bende 😂

Takipteyim.

Ben genelde duygusal boşluğa düştüğüm zamanlarda çok alışveriş yapıyorum. Psikolojik bir alt yapısı olabilir.
Bilmiyorum gerçekten nasıl bu kadar abartım ama yeni bir şeyler aldıkça mutlu olurdum her zaman. Sürekli hale gelmesi sıkıntı artık. Aylık kredi kartı ödemelerim 2 binin altına düşmedi uzun zamandır. Tam tasarruf etmem gereken zamanlarda ben israf ettim bol bol farkındayım. Yavaş yavaş bu rutini bozmak için çabalamaya karar verdim. Umarım başarabilirim.

En başından beri böyle değildim. Son bir yıldır artarak devam ediyor bu problem. Ancak bu aralar rahatsız olmaya başladım. Adımları atacağım. Kredi kartı ödemelerim azaldığında, birikim için aylık ayırdığım miktarda artış olduğunda artık normale döndüm diyebileceğim. Başaramazsam tabii ki destek alırım :)
Sunun icin soyledim obsesif kompulsif bozukluk da dogistan degildir, sonradan baslar. Ya da alerji de oyle. Ne guzel ki erken darketmisdiniz. O yuzden hazir yolun basindayken bir uzmandan yardim.alirsaniz belki daha cabuk sorunu cozersiniz. Umarim uzmemusimdir, amacim sadece yardim etmekti. Sevgiyle kalin.

Bunu herkes bi dönem yaşıyor galiba bir de karttan gidince cepten gitmiyor hissiyatı oluşuyor nedense :)) ama sonu yok bir yerde frenlemek gerekiyor :)

Benim çözümüm beğendiğim ihtiyacım olduğunu düşündüğüm şeyleri sepete ekliyorum, sonra işimin başına dönüyorum ama sekme orda açık kapatmıyorum sakinleşiyorum ne kadar süre geçtiği önemli değil (bazen tekse eğer beden bitebiliyor tabi :) ) sakinleştiğimi farkettiğim anda dönüp tekrar açıyorum teker teker sepetten çıkarıp çıkış yapıyorum. Beni aşırı aşırı durdurdu, ben ki bir zamanlar kredi kartının numarasını ezbere bilen insandım şimdi anca başını hatırlıyorum bu yöntem sayesinde :))
Zaten numarasını ezbere bildiğim o sanal kartı iptal ettim. 😊 Bu benim için büyük bir adım gibi. Yani kendimi engellemek adına hiçbir şey yapmadım şimdiye kadar. Abarttığımın farkına varmam epey zaman aldı belki ama kendimi durdurabilmek Ve israfın önüne geçebilmek adına deneyeceğim. Olumlu sonuçlarını umarım çok uzun süre olmadan alırım ☺️ Asıl tasarrufu yapacağım zamanlarda israf edip durdum resmen.

Sunun icin soyledim obsesif kompulsif bozukluk da dogistan degildir, sonradan baslar. Ya da alerji de oyle. Ne guzel ki erken darketmisdiniz. O yuzden hazir yolun basindayken bir uzmandan yardim.alirsaniz belki daha cabuk sorunu cozersiniz. Umarim uzmemusimdir, amacim sadece yardim etmekti. Sevgiyle kalin.
Estağfurullah. Keşke herkes sizin gibi nezaket çerçevesinde paylaşsa düşüncelerini ☺ Bende anksiyete (kaygı) bozukluğu vardı zaten, belki devam ediyordur bilmiyorum ancak ilaç tedavisi bittikten sonra eskisi gibi panik ve kaygılı değilim artık. Belki o dönemlerden kalmıştır bu alışkanlık kendimi mutlu edebilmek adına, yeni bir şeyler aldıkça kendimi mutlu hissediyordum hep çünkü. Ancak dozu çok kaçtı o yüzden bunu düzeltmek amacıyla adım atmaya karar verdim. Olur da düzeltemezsem, attığım adımların bir artısını göremezsem tabii ki destek alırım. Hem önerileriniz için hem de düşüncelerinizi nazik bir şekilde paylaştığınız için teşekkür ediyorum. 😇

Yaaa ne guzel param olsa da ben de alsam
Aylardir ayni gomlege bakiyorum ama yok yani cok pahali geliyor bana. Ustune de kargo parasi koymus 13 lira mi 17 lira mi ne,vicdansizlar

Ben normalde pinti bi insanımdır gereksiz bir çöp bile almam kolay kolay, ama geçen bi elbise aldım, sonra hızımı alamadım 3 tane daha aldım başka yerden sonra bakmak gezinmek alışkanlık oldu kapıldım o girdaba yine almışım şimdi bakam nolecek, çöksün şu sitelerde kurtulak
Ah keşke 😂 Bir başlayınca durduramıyor insan kendini. Umarım alışveriş istediğini frenleyebilenlerden oluruz 😂

Yaaa ne guzel param olsa da ben de alsam
Aylardir ayni gomlege bakiyorum ama yok yani cok pahali geliyor bana. Ustune de kargo parasi koymus 13 lira mi 17 lira mi ne,vicdansizlar
Kargo bedava olsun diye ürün ekleye ekleye bu hale gelmek de var😂 Siz yine iradelisiniz bence :)

Bende yapıyorum o hatayı ihtiyacım olmasa bile ihtiyaçmış gibi geliyor ama boşanmadan sonra oldu bende bişeyler almaya sardım.. sürekli alma isteği doğuyor maalesef ama bu ara durdurmaya çalışıyorum umarım başarılı olurum.. Allah yardımcınız olsun sizinde
Çok teşekkür ediyorum iyi dileğiniz için. Gerçekten kesinlikle duygusal bir tatmine sebep olduğu için bu hale geldiğimi düşünüyorum. Hep mutlu hissederdim yeni şeyler aldığımda. Büyük ihtimalle iyi hissetmek için yaptığım alışverişlerden sonra bende alışkanlık haline geldi bu alışveriş isteği. Umarım bu israfı bitirme konusunda başarılı oluruz. Umarım bize alışveriş yapıp mutlu olma umudu veren duygusal boşluklarımız, hüzünlerimiz olmaz. İyilerle, güzelliklerle karşılaşmanız dileğiyle 🙂

Öncelikle bu alışveriş yapma hevesi, icinizde hangi boşluğu dolduruyor bunu sorun kendinize.
Ben de bir ara can sıkıntısından hep internet alışverişine sarardim ama ben genelde kitaba yatiriyordum parayı :) kıyafet konusunda da sepete on tane şey attiysam sepete geçip hangisini giyerim diye düşünüp eliyorum hatta bazen ara verip dönüyorum siteye, tabii o zaman aman boşver gerek yok diyip vazgeçtiğim de oluyor. Bir de cilt bakim.urunlerine sardigim bir donem oldu ki şu karantinada hiç birsey almadim herseyim var nasilsa diyerek.
Evde kalma süreci bana eldekileri kullanma ve gereksiz yere almama konusunda beni torpuledi diyebilirim. Daha bu sabah banyodaki bakim.urunlerine baktim hep deneme boy ama bana bir yil.yeter dedim :) bu ayki kredi karti borcu 400.kusur geldi ki sırf mutfak alışverişi.
Yani demem o ki, alirken kendinize düşünmek için birkac dk sure verin, "bunu almam elzem mi, ihtiyacım var mı, bu kiyafeti sık giyer miyim, verdigim paraya değer mi" diye ufak bir ihtiyaç muhasebesi yapın.
Bir önerim de, gardirobunuzda ne var ne yok ortaya dökün. Bedeni uymayanları, sevmediklerinizi, sık giymediklerinizi ayırın ve bunları bagislayin ya da dolap gibi uygulamalarda satın. Önce kendinize yer açın, hatta ikinci el uygulamasinda kiyafet satarsaniz oradan gelen parayla yeni seyler alın. Bu olaya biraz geri dönüşüm gibi bakın.

Bir de şu an ekonomi kötüye gitmekte. Herseye zam geliyor, Türk lirasinin degeri düşüyor. Ekonomik kriz gelmesi cok olasi, o yüzden elinizdeki paraya sahip çıkın. Bu tür krizlerde cebinde parası olanlar hafif atlatıyor, işiniz özelde mi bilmiyorum ama ya işsiz kalirsam diye düşünün. Ne biliyim Afrikadaki açlığı, hatta ülkemizde bile evine bir ekmek goturemeyenleri düşünün.
Amacim ajitasyon değil elbette, sadece farkli bir bakis açısı sunmak.
Iktisat dersinin ilk konusudur "insan ihtiyaçları sınırsız, kaynaklar sınırlıdır" dolayisiyla bu kısıtlı kaynaklardan maksimum düzeyde faydalanmak gerekir.
Elinizdekinin kiymetini bilmeye odaklanin.
Ben geri dönüşüm / yeniden degerlendirme konularına daha fazla yogunlastim bu sıralar o yüzden ihtiyaç dışı alisveris yapmamaya çalışıyorum.

Baska bir önerim de, bir hedef belirleyin mesela bir tatil. O tatil için birikim hesabi açın ve gerekli parayı toplamaya çalışın.

Son zamanlarda engel olamıyorum kendime. İnternet üzerinden sürekli gerekli gereksiz alışveriş yapıyorum. Tamam bundan sonra artık bir ihtiyacım kalmadı diyorum daha almayacağım diyorum bakıyorum hoşuma giden bir bluz, gömlek görüyorum kendimi kredi kartı numarasını girerken buluyorum. Abarttım artık durmalıyım dediğim zaman birkaç gün içinde yine aynı döngüye giriyorum. Aldığım birkaç kıyafet hiç istediğim gibi olmadı hatta. Karantina döneminde fazlasıyla kilo aldığım için. Bilmiyorum psikolojik bir durum sanırım, mutlu oluyorum yeni bir şeyler aldığımda. Nasıl atlatırım bilmiyorum. Şunu da deneyeyim bunu da deneyeyim diye diye dolduruyorum dolabı, yalnız belki sürekli kullandığım bir iki tanesidir. Dönem dönem oluyor gibi. Bu aralar durduramıyorum kendimi. Kredi kartı limitimi azaltmayı düşünüyorum. Ama ola ki acil bir ihtiyaç olursa diye ona da cesaret edemiyorum. Bu durumu yaşayan var mı aranızda dönem dönem ? Nasıl çözüm buldunuz?
Acil ihtiyacta zaten limitiniz dolu olur muhtemelen.
Valla altn bagımlılık yapan bisey:)
Aldıkca alası geliyor insanın:)
Bu bagımlılıgı altına yatırın.

kredi kartının borcunu ödeyin kırıp atın en iyisi
ya da onları alacağınız parayla dövize altına yatırım yapın olmuyor mu?
kredi kartım olmadığı için bilmiyorum o_O

Daha önceden altın yapıyordum ancak şu an aşırı yüksek. Zarar etme olasılığım çok yüksek. Sürekli altın düştü mü yükseldi mi diye bakıp duruyorum o zaman da 😁 Bir de hiçbir zaman kar edemedim altından. Faizsiz olmasını istediğim için düşüşlerde çok zarar ediyorum.
Altından nasıl kaybettiniz büyük meraktayım. Dünyada altından kaybeden tek insan olabilir misiniz?

Altın alıp kenara koyacaksınız ve onu orda unutacaksınız. 2 ay sonra altın bozdurmaya kalkarsanız tabi zarar edersiniz. Çünkü 2 ay içinde altın alıp bozmak bir yatırım değildir.

Siz yatırım yapmayı da bilmiyorsunuz. Bir bilenden öğrenin.

Bankaya altın hesabi açın. Altınları o hesap üzerinden alin.

Gidip kuyumcudan gram altın alıp sıkışınca bozdurursaniz... Altın da sizi bozuk para gibi harcar.

2 buçuk sene önce 15 bin liraya 100 gram altın almıştım
An itibariyle 38 bin liram var.

Altın kadar çılgın bir kazanc kapısında akıllı yatırım yapan hiçbir yatırımcı kaybetmez.

Altına yüksek diye laf atmayın.

Evet yüksek. Ama daha da yükselecek. E o durumda da siz hiçbir zaman altın alamazsınız

Iktisat dersinin ilk konusudur "insan ihtiyaçları sınırsız, kaynaklar sınırlıdır"

Offf keşke kaynaklar sınırsız olsaydı yaaa 😂😂 Bazılarına bir nevi sınırsız gerçi ama mesela stormi nin kendine ait bir lunaparkı vardı 🤦🏻‍♀️😂

Senin elinde
Ama fazla alışveriş yapma isteği stresten kaynaklı diye de duydum.
Hayatınızda yolunda gitmeyen bir şey mi var

Çok teşekkür ediyorum iyi dileğiniz için. Gerçekten kesinlikle duygusal bir tatmine sebep olduğu için bu hale geldiğimi düşünüyorum. Hep mutlu hissederdim yeni şeyler aldığımda. Büyük ihtimalle iyi hissetmek için yaptığım alışverişlerden sonra bende alışkanlık haline geldi bu alışveriş isteği. Umarım bu israfı bitirme konusunda başarılı oluruz. Umarım bize alışveriş yapıp mutlu olma umudu veren duygusal boşluklarımız, hüzünlerimiz olmaz. İyilerle, güzelliklerle karşılaşmanız dileğiyle 🙂
Umarım yoksa bu gidişle damlaya damlaya biriken göller kuruycak .. çok teşeklür ederim hepimizin hayatında iyilikler ve güzellikler olması alışverişin son bulması dileğiyle😊

Zaten numarasını ezbere bildiğim o sanal kartı iptal ettim. 😊 Bu benim için büyük bir adım gibi. Yani kendimi engellemek adına hiçbir şey yapmadım şimdiye kadar. Abarttığımın farkına varmam epey zaman aldı belki ama kendimi durdurabilmek Ve israfın önüne geçebilmek adına deneyeceğim. Olumlu sonuçlarını umarım çok uzun süre olmadan alırım ☺ Asıl tasarrufu yapacağım zamanlarda israf edip durdum resmen.

işte bunun farkına varmanız bile bi adım aslında. Aylık geliriniz neyse onun tasarruf olan kısmını o para elinize geçtiğinde direkt olarak ayırın dokunmamak şartıyla. Geri kalan parayı zaten biliyorsunuz onunla ay sonuna kadar geçinmek hatta arttırabilmek için kendinizle yarışa girmekte iyi bir yöntem tabi çokta cimrileşmeden ☺️☺️

Back
X