Öncelikle bu alışveriş yapma hevesi, icinizde hangi boşluğu dolduruyor bunu sorun kendinize.
Ben de bir ara can sıkıntısından hep internet alışverişine sarardim ama ben genelde kitaba yatiriyordum parayı :) kıyafet konusunda da sepete on tane şey attiysam sepete geçip hangisini giyerim diye düşünüp eliyorum hatta bazen ara verip dönüyorum siteye, tabii o zaman aman boşver gerek yok diyip vazgeçtiğim de oluyor. Bir de cilt bakim.urunlerine sardigim bir donem oldu ki şu karantinada hiç birsey almadim herseyim var nasilsa diyerek.
Evde kalma süreci bana eldekileri kullanma ve gereksiz yere almama konusunda beni torpuledi diyebilirim. Daha bu sabah banyodaki bakim.urunlerine baktim hep deneme boy ama bana bir yil.yeter dedim :) bu ayki kredi karti borcu 400.kusur geldi ki sırf mutfak alışverişi.
Yani demem o ki, alirken kendinize düşünmek için birkac dk sure verin, "bunu almam elzem mi, ihtiyacım var mı, bu kiyafeti sık giyer miyim, verdigim paraya değer mi" diye ufak bir ihtiyaç muhasebesi yapın.
Bir önerim de, gardirobunuzda ne var ne yok ortaya dökün. Bedeni uymayanları, sevmediklerinizi, sık giymediklerinizi ayırın ve bunları bagislayin ya da dolap gibi uygulamalarda satın. Önce kendinize yer açın, hatta ikinci el uygulamasinda kiyafet satarsaniz oradan gelen parayla yeni seyler alın. Bu olaya biraz geri dönüşüm gibi bakın.
Bir de şu an ekonomi kötüye gitmekte. Herseye zam geliyor, Türk lirasinin degeri düşüyor. Ekonomik kriz gelmesi cok olasi, o yüzden elinizdeki paraya sahip çıkın. Bu tür krizlerde cebinde parası olanlar hafif atlatıyor, işiniz özelde mi bilmiyorum ama ya işsiz kalirsam diye düşünün. Ne biliyim Afrikadaki açlığı, hatta ülkemizde bile evine bir ekmek goturemeyenleri düşünün.
Amacim ajitasyon değil elbette, sadece farkli bir bakis açısı sunmak.
Iktisat dersinin ilk konusudur "insan ihtiyaçları sınırsız, kaynaklar sınırlıdır" dolayisiyla bu kısıtlı kaynaklardan maksimum düzeyde faydalanmak gerekir.
Elinizdekinin kiymetini bilmeye odaklanin.
Ben geri dönüşüm / yeniden degerlendirme konularına daha fazla yogunlastim bu sıralar o yüzden ihtiyaç dışı alisveris yapmamaya çalışıyorum.
Baska bir önerim de, bir hedef belirleyin mesela bir tatil. O tatil için birikim hesabi açın ve gerekli parayı toplamaya çalışın.