• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Takılan altın az bulundu

Ben hediye olarak takılmasına karşı değilim neticede akraba konu komşudan geleni de yooo istemem istemem takmayın bana altın demiyor kimse.
Hediye olarak takıldıysa elbette nezaket gereği karşı çıkılmaz ama hediyenin sözlük anlamı karşılıksız verilendir, bizim kültürde birine altın takmak karşılığı gelecek bir yatırım, düğün sahipleri de altın takanlar da kim hangi altını taktı, kime hangi altın takıldı liste yapıyor, günü gelince de karşılığı ödeniyor.

Yorumlari okumadim ama sunu yazmak istiyorum: Nisanda ne zamandan beri taki takiliyor? Yani bunu hic evlenmemis biri olarak söylüyorum. :) Yeni moda sanirim. Nisanda genelde yüzükler takilir bir de icinden gelirse damat yada ailesi belki bir tane kücük bir kolye gibi bir sey takabilir. Ama sadece isterse. Yoksa ona da gerek yok genelde. Sadece nisan elbisesini damat aliyor gibi bir sey de hatirliyorum sanki ama emin degilim. Ben mi yanlis hatirliyorum?
Cok rüküs geldi bana agizla altin istemek. O zaman dügün icin neler isterler? Cok garip. Evlilikler neden ticaret gibi algilaniyor. Es olma yolunda ilk adim degil mi bunlarin hepsi? Ayip bence. Ama bu benim fikrim. :)

Şunu anlamıyorum, ben altını finansal bir yatırım olarak görüyorum. Tamam düğünde takılır, yeni evli çift borcunu harcını kapatır bu mantıklı ama nişanda 30,40,50 gr altın istemek nedir? Nişan atılabilir, bozulabilir sonuçta. Aşırı saçma, nişanda bu yüzden yüzük ve sembolik bir şey takılacaksa takılır.

2 erkek evlat annesi olarak zamanı geldiğinde üzerime düşeni yapmaya hazırım

Bugünün şartlarında 2 oğlan için toplamda 400 ya da 500 gr altın bütçesi ayırabilirim
su an cok sasirdim:)
adin varyemez, ekonomi topiklerinden cikmiyorsun, kendinden kısıp kısıp kenara altin atiyorsun gelecekteki gelinine sunmak icin mi?
boyle bir motivasyonun oldugunu bilmiyordum. bosver ilerideki gelinin yiyeceğine simdiki oglun yesin hiç kisma keyfinle yasa çocuklarınla😅 nasilsa ne kadar versen de adin kaynana

Hediye olarak takıldıysa elbette nezaket gereği karşı çıkılmaz ama hediyenin sözlük anlamı karşılıksız verilendir, bizim kültürde birine altın takmak karşılığı gelecek bir yatırım, düğün sahipleri de altın takanlar da kim hangi altını taktı, kime hangi altın takıldı liste yapıyor, günü gelince de karşılığı ödeniyor.
İşte aileden gelen hediye olarak baktım ben olaya yoksa bu mantıkla gelin hanım da vakti gelince kayınpedere ya da kayınvalideye altın takacak değil karşılık olarak.

Ne bileyim Mune hanım karışık işler burda da nezaket gereği 40 gram takılmış işte daha yok şu kadar daha olsaydı bilmem ne açgözlülük işte.

su an cok sasirdim:)
adin varyemez, ekonomi topiklerinden cikmiyorsun, kendinden kısıp kısıp kenara altin atiyorsun gelecekteki gelinine sunmak icin mi?
boyle bir motivasyonun oldugunu bilmiyordum. bosver ilerideki gelinin yiyeceğine simdiki oglun yesin hiç kisma keyfinle yasa çocuklarınla😅 nasilsa ne kadar versen de adin kaynana

Benim ne geline ne oğlana ne de bir kimseye yaranma gibi bir derdim olmaz
Kendimden kıstığım birşey yok bu zamana kadar birikim yaptığım kadar en fazla 2 daire parasını da kendime harcamış geçmişim
Lâkin yarın öbür gün ne olacağı hiç belli olmaz yaş da geçiyor gençlikte herşey daha kolay para kazanmak da ama ben ileri yaşlarımda şu standartlarımın altında bir hayat sürmemek
Evlat dahi olsa kimseye muhtaç olmamak adına birikim yapıyorum

Yaptığım birikimlerde kimin nasibi varsa sahibini bulur bu oğlan olur gelin hanım olur torun olur
Herkes karakterine uygun şekilde davranış sergiler

Ben boşadığım kişinin ailesini kaynana kayınpeder gözüyle bakmadım
Çevremde şu gün bile yaklaşık 25 öncesinde senin gibi hem çalışıp hem de eşinin ailesiyle birlikte yaşayan ve hürmet eden biri daha var mıdır derler
neleri vardı çevremde çalışmayıp ama çalışandan daha fazla hürmet gören umrumda mı değil zira herkes ölümlü dünyada rolünü sergileyip geçiyor
Oğlanlar evlenseler gelen gelin hanımlar art niyetlilerse o da onların sorunu derim
Ben oğlanlarım için yaparım ama bir çiğ hareket görürsem de hiç olmazsa diyecek lafım olur
Mesafemi koyarım
Görüp görecekleri de o 200 250 şer gram altın olur 🤣🤣🤣🤣🤣

Nişan için biz baştan 40 gram altın takmaya karar verdik, bütçemiz de buna göre ayarlandı. Kız tarafı nişandan önce '30 gram daha olsa iyi olurdu' diye ima etti . Biz de 40'la devam ettik, takmadık ekstra olanı. Nişan bitti, 'az olmuş, keşke daha fazla olsaydı' diye suratımıza söylendi. Sizce böyle bir durumda ne yapılmalı? Duymazdan gelip geçmek mi doğru, yoksa bir şey demek mi lazım? Benzer durum yaşayan var mı?
Siz nerelisiniz bizde nişanda 2 bilezik takan takar takmayan yakmaz bilmiyorum 1 bucuk yıllık evliyim ya bana tuhaf geliyor belkide herşeyi kendimiz yaptıgımız için

işte bu zihniyetler yüzünden İsveç, Norveç değiliz ya zaten.... Onu diyorum.😏

Aynen gelinlere altın takma adetini getiren atalar yüzünden Isvec, Norvecin refah ve veitim sevyesine varamadik. Neyseki sizin gibi aydın ablalarımız var, bizde Türkiyenin sosyolojik durumunu sizlerin kaliteli bakıṣ açısiyla öğreniyoruz. Altin ne ? he element tablosundaki Au demek istedin heralde . Aile niye altin alsin bizim Norvecte böyle yok. Biz gelinlere bir bucket çicek hediye ederiz.

Ah bu Avrupalilar

Evlenirken esimin ailesi aileme sordugunda babam bana miktar belirtmek ayıp geliyor gücünüz neye yetiyorsa o olsun dedi.Ben de o görgüyle büyüdüğüm icin miktar belirtmek aklımdan gecmedi.Şu kadar altin takin demek çok ayıp geliyor ya kendini satarmis gibi tövbe tövbe

İşte aileden gelen hediye olarak baktım ben olaya yoksa bu mantıkla gelin hanım da vakti gelince kayınpedere ya da kayınvalideye altın takacak değil karşılık olarak.

Ne bileyim Mune hanım karışık işler burda da nezaket gereği 40 gram takılmış işte daha yok şu kadar daha olsaydı bilmem ne açgözlülük işte.
Maalesef öyle, ki geleneklerin hepsi yapılsın deyip erkek ailesinden iğneden ipliğe her adeti isteyince mevzu altınla bitmiyor, bunun gelinliği, düğünü, düğün çekimleri, mobilyası, evi, bohçası, şu’su bu’su milyon liralık borca giriliyor, gırtlağa kadar borç nasıl ödenecek stresi yüzünden evliliklerde huzur kalmıyor, evleneli 2-3 sene olmuş hala düğün borcu ödeyen çiftler var.
Her şey 4/4’lük olsun istiyorlar belki hakları, içlerinde uhde kalsın istemiyorlar ama sıkıntısını yine kendileri çekiyor.
Bir evlilikte huzur eşyadan da altından da daha değerli, günümüz ekonomik şartlarını da hesaba katarsak 70 gram altın herhalde yarım milyon falan ediyor belki daha da fazla bilmiyorum, bu daha nişan takısı, düğünde takılacaklar, düğün masrafları 🙄

Maalesef öyle, ki geleneklerin hepsi yapılsın deyip erkek ailesinden iğneden ipliğe her adeti isteyince mevzu altınla bitmiyor, bunun gelinliği, düğünü, düğün çekimleri, mobilyası, evi, bohçası, şu’su bu’su milyon liralık borca giriliyor, gırtlağa kadar borç nasıl ödenecek stresi yüzünden evliliklerde huzur kalmıyor, evleneli 2-3 sene olmuş hala düğün borcu ödeyen çiftler var.
Her şey 4/4’lük olsun istiyorlar belki hakları, içlerinde uhde kalsın istemiyorlar ama sıkıntısını yine kendileri çekiyor.
Bir evlilikte huzur eşyadan da altından da daha değerli, günümüz ekonomik şartlarını da hesaba katarsak 70 gram altın herhalde yarım milyon falan ediyor belki daha da fazla bilmiyorum, bu daha nişan takısı, düğünde takılacaklar, düğün masrafları 🙄
Geleneklerin çoğu da o devre ve şartlarına göre çıkmış şeyler zaten.

Bu devirde civar köyden at üstünde kayınbaba evine mi gelin gidiyorsun yani tutturmuşlar bi gelenek gelenek diye.

Geleneklere göre kadının garantisi olan o altınlar da ,ya kocaya araba olarak dönüyor, ya ev alınırken bozuluyor ya da dediğiniz gibi herşey dört dörtlük olsun diye girilen borçlara gidiyor.

Geleneklere göre kadının garantisi olan o altınlar da ,ya kocaya araba olarak dönüyor, ya ev alınırken bozuluyor ya da dediğiniz gibi herşey dört dörtlük olsun diye girilen borçlara gidiyor.
Sitede kaç konuya denk geldik değil mi? Gençleri anlıyorum, en azından anlamaya çalışıyorum özeniyorlar, arkadaş çevrelerinde görüp benim neyim eksik diyorlar veya ailesi gelenek diye tutturuyor vs vs ama seneler geçip yaş kemale erdiğinde anlıyorsunuz ki şu hayatta parayla alınan hiçbir şeyin kıymeti yok, sağlığınız huzurunuz yoksa eliniz boynunuz dolu olsa, ev tıklım tıklım eşya dolsa ne fayda🤷‍♀️

Birçok konu okudum, adam kumar oynuyor, aldatıyor, şiddet uyguluyor veya ailesine ezdiriyor, ne kıymeti kaldı altının? Zaten boşanmaya niyetlenirseniz de elinizden alıyorlar, 2 elbise 3-5 tişörtünüzü alabilirseniz ne mutlu 😬

Bizde nişanda altın takılmaz, sadece yüzük ve olursa sembolik bir bilezik falan olur. Nerenin adeti bu? Böyle pazarlıklar hiç hoş değil ve hayır gelmiyor genellikle böyle evliliklerden.
Bizde de bir bilezik bir yüzük takılır. Erkek tarafı ekstra bir şey getirmek isterse o da onların bileceği iştir.

Nişan için biz baştan 40 gram altın takmaya karar verdik, bütçemiz de buna göre ayarlandı. Kız tarafı nişandan önce '30 gram daha olsa iyi olurdu' diye ima etti . Biz de 40'la devam ettik, takmadık ekstra olanı. Nişan bitti, 'az olmuş, keşke daha fazla olsaydı' diye suratımıza söylendi. Sizce böyle bir durumda ne yapılmalı? Duymazdan gelip geçmek mi doğru, yoksa bir şey demek mi lazım? Benzer durum yaşayan var mı?
Çok hadsizce yaklaşım bu konularda kesinlikle sessiz kalınmaması gerekiyor özellikle daha başlangıç sürecindesiniz bu işin kınası düğünü var. Bu tarz insanları doyurmak çok zor çok yakın arkadaşımdan biliyorum çünkü düğün sürecinde tartışmalara ve damadı ailesine karşı doldurma söz konularına kadar gidebiliyor Allah korusun

Back
X