• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Tecrübeli anneler bize yazın lütfen...

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

mirisa

❤❤❤
Kayıtlı Üye
25 Haziran 2009
334
8
296
36
İstanbul
slm anneler;
Bakıyorumda benim gibi 3 5 aylık bebeği olan anneler büyük annelere sürekli devam sütü nedir mama nasıl veriliyor ,meyve pürelerini nasıl yapıyorsunuz mesela şeftali püre oluyor cam rendede fakat iplikli gibi kalıyor süzüncede sadece suyu çıkıyor posa alamıyor enazından 4 aylık bebişler, peki püre nasıl oluyor (bu bir örnek)..7,8,9 aylık bebeği olan yani önden giden anneler yazıyor ama biz bilmediğimiz için hiçbişey anlamıyoruz ben belki şuan veremem ama 1 ay sonra vermek zorundayım çünkü bebeğim sadece mama ile besleniyor lütfen bu pratik tecrübelerinizi kolayca yapılıp verilecebilecek tariflerinizi,sindirimi kolay yiyeceklerinizi bizimle paylaşın..Bu durumda herhangi beslenme topiğinde bişey yakaladığımızda biz tecrübesiz anneler bas bas şu nasıl oluyor bu nasıl oluyor diye bağırmayalım(: ayrıca kendinize özel hazırladığınız hafif sıvı veye püre yiyecekleriniz varsa kulağımıza küpe olsun.Haydi büyük anneler biz küçük annelerin ellerinden tutun:D

:enbuyukkk::enbuyukkk::enbuyukkk::enbuyukkk::enbuyukkk::enbuyukkk::enbuyukkk:

allahım büyümüş de ek gıdalara mı geçmiş o yakışıklııııı........mihri konuyu açtığın iyi olmuş cnm,biz de 3ü bitirmek üzereyiz.1 ay sonra o dediklerin bize de çok yardımcı olacak.sağolasın!!!

bence bebeklerinizi sırf pütürsüz şeylere alıştırmayın.şeftaliyi bırakın rendelediğiniz gibi yesin.az az verin .illa pütürsüz hale getirmeyin.yoksa ilerde pütürlü şeyleri yutmakta zorlanır.merak etmeyin öylede yiyebilir.sebze çorbaları yapabilirsiniz.mesala biraz pirinç, havuç,patatesi haşlayıp blendırdan geçirip koyu çorba şeklinde verebilirsiniz.tuz yok.sonra içine başka sebzeler atabilirsiniz.yoğurtla rendelenmiş meyveyi karıştırabilirsiniz.

merhaba mama ile beslenen bebeklerde ek gıdalara 4. ayda baslanır bebek anne sutu alıyorsa bu sure bıraz daha ılerı alınabılınır dıye bılıyorum
benım kızım mama ıle beslendıgı ıcın bız 4. ayda basladık doktorumuz bıze yogurt ıle baslamamızı onermıstı yogurdu ise evde pastorıze sutten veya devam mamasından gunluk olarak kendım yapıyorum yogurt bıraz tatsız oldugu ıcın yemesınde problem olursa ıcıne bıraz recel karıstırabılırsınız ılk gunler az az ve zamanla cogaltarak verebılırsınız
bırkac gun yogurda alıstırma suresınden sonra mevsım meyvelerını cam rendede rendeleyıp sonrasında delıklerı bıraz daha buyuk bır suzgeçten gecırerek (bu sekılde posasınıda yemıs oluyor sadece iplık kabuk gıbı seyler suzgecten gecmıyor) veya blenderdan da gecırebılırsınız yedırebılırsınız
ayrıca kabak, havuç, bezelye, taze fasulye, bamya, patates gibi mevsım sebzelerınden pure yapabılırsınız ılk basta sebzelerı karıstırmadan tek tek verın alerjı rıskıne karsı tek tek verdıkten sonra sorun yoksa tat olarak uyumlu olanları karıstırabılırsınız ben sebze puresını şu şekılde yapıyorum mesela yarım havuç 8-10 adet bezelye yarım patates 4 bardak suda yarım saat kadar haslıyorum ındırmeye yakın bır tatlı kasıgı irmik veya pirinç (evde hangısı varsa) atıyorum bıraz daha kaynayınca ocaktan alıp süzgeçten geçiriyorum sonra içine biraz zeytın yagı katıp yedırıyorum
4. 5. aylarda meyve sebze purelerı ve yogurt yeterlı dıye bılıyorum
6. aydan ıtıbaren kahvaltılara basladık bız ılk basta yumurta verdım ayrıca yumurtanın beyazı 1,5 yasına kadar yasak demıstı doktorumuz
ilk gun yumurtanın sarısından 1 cay kasıgı mamasına karıstırdım 2. gun yıne 1 cay kasıgı 3.ve4. gun yarım yumurta sarısı 5.ve6. gun yarımdan bıraz daha fazla ve 7. gun tam yumurta sarısını mamasına karıstırarak verdım bır kac gun sadece yumurta sarısını mamaya karıstırarak verdıkten sonra tam kahvaltıya gectık
su ankı kahvaltımız ıse 1 yumurta sarısı 1 tatlı kasıgı pekmez 2 dılım bebek ekmegı veya 5-6 tane bebe bıskuvısı bır parca tereyagı 8-10 tane kuru uzum bunları 75 ml. cıvarı ıhlamur ıle sulandırıp suzgecten veya blenderdan gecırıp verıyorum
ayrıca bır gun arayla 2 adet havucu rendeleyıp suyunu sıkıyorum buyuk boy 2 adet havuc yaklasık 75ml. cıvarı oluyor onu verıyorum
havuc suyu vermedıgım gunlerde ise 2 tane kuru kayısı, 1 tane hurma(hurmada demır fazla mıktarda bulunmaktadır ozellıkle bebegınızde kansızlık varsa) 8-10 adet kuru uzum bıraz kaynatıyorum sulu bır sekılde ocaktan ındırıp 2 tane cevız dovup ıcıne katıyorum ve blenderdan gecırıp verıyorum
birde bal, yumurtanın beyazı, patlıcan, bakla, şeker, tuz hatırlayabıldıklerım bunlar ortalama 1-1,5 yasına kadar verılmıyor
ayrıca tum bu gıdaların yanında bunları yıyecek iştahlı birde bebek lazım,, benım gıbı yapıp yapıp çöpe dökmemeniz dileğiyle,, umarım yardımcı olabılmısımdır

ayrıca 6. aydan ıtıbaren baharat, salça ve tuz kullanmadan tarhana corbası, sebze corbası, tel şehrıye corbası ve yogurt corbasıda verebılırsınız

merhaba mama ile beslenen bebeklerde ek gıdalara 4. ayda baslanır bebek anne sutu alıyorsa bu sure bıraz daha ılerı alınabılınır dıye bılıyorum
benım kızım mama ıle beslendıgı ıcın bız 4. ayda basladık doktorumuz bıze yogurt ıle baslamamızı onermıstı yogurdu ise evde pastorıze sutten veya devam mamasından gunluk olarak kendım yapıyorum yogurt bıraz tatsız oldugu ıcın yemesınde problem olursa ıcıne bıraz recel karıstırabılırsınız ılk gunler az az ve zamanla cogaltarak verebılırsınız
bırkac gun yogurda alıstırma suresınden sonra mevsım meyvelerını cam rendede rendeleyıp sonrasında delıklerı bıraz daha buyuk bır suzgeçten gecırerek (bu sekılde posasınıda yemıs oluyor sadece iplık kabuk gıbı seyler suzgecten gecmıyor) veya blenderdan da gecırebılırsınız yedırebılırsınız
ayrıca kabak, havuç, bezelye, taze fasulye, bamya, patates gibi mevsım sebzelerınden pure yapabılırsınız ılk basta sebzelerı karıstırmadan tek tek verın alerjı rıskıne karsı tek tek verdıkten sonra sorun yoksa tat olarak uyumlu olanları karıstırabılırsınız ben sebze puresını şu şekılde yapıyorum mesela yarım havuç 8-10 adet bezelye yarım patates 4 bardak suda yarım saat kadar haslıyorum ındırmeye yakın bır tatlı kasıgı irmik veya pirinç (evde hangısı varsa) atıyorum bıraz daha kaynayınca ocaktan alıp süzgeçten geçiriyorum sonra içine biraz zeytın yagı katıp yedırıyorum
4. 5. aylarda meyve sebze purelerı ve yogurt yeterlı dıye bılıyorum
6. aydan ıtıbaren kahvaltılara basladık bız ılk basta yumurta verdım ayrıca yumurtanın beyazı 1,5 yasına kadar yasak demıstı doktorumuz
ilk gun yumurtanın sarısından 1 cay kasıgı mamasına karıstırdım 2. gun yıne 1 cay kasıgı 3.ve4. gun yarım yumurta sarısı 5.ve6. gun yarımdan bıraz daha fazla ve 7. gun tam yumurta sarısını mamasına karıstırarak verdım bır kac gun sadece yumurta sarısını mamaya karıstırarak verdıkten sonra tam kahvaltıya gectık
su ankı kahvaltımız ıse 1 yumurta sarısı 1 tatlı kasıgı pekmez 2 dılım bebek ekmegı veya 5-6 tane bebe bıskuvısı bır parca tereyagı 8-10 tane kuru uzum bunları 75 ml. cıvarı ıhlamur ıle sulandırıp suzgecten veya blenderdan gecırıp verıyorum
ayrıca bır gun arayla 2 adet havucu rendeleyıp suyunu sıkıyorum buyuk boy 2 adet havuc yaklasık 75ml. cıvarı oluyor onu verıyorum
havuc suyu vermedıgım gunlerde ise 2 tane kuru kayısı, 1 tane hurma(hurmada demır fazla mıktarda bulunmaktadır ozellıkle bebegınızde kansızlık varsa) 8-10 adet kuru uzum bıraz kaynatıyorum sulu bır sekılde ocaktan ındırıp 2 tane cevız dovup ıcıne katıyorum ve blenderdan gecırıp verıyorum
birde bal, yumurtanın beyazı, patlıcan, bakla, şeker, tuz hatırlayabıldıklerım bunlar ortalama 1-1,5 yasına kadar verılmıyor
ayrıca tum bu gıdaların yanında bunları yıyecek iştahlı birde bebek lazım,, benım gıbı yapıp yapıp çöpe dökmemeniz dileğiyle,, umarım yardımcı olabılmısımdır

CANIM benim allah razı olsun öncelikle yazdıklarını hepsini kaydettim çok saol fakat şu mamadan yoğurdu nasıl yapıyorsun su ile yapacağız ya su kaynatılacakmı ?ayrıntılı yazarsan çok sevinirim allah bebeğine uzun ömür ve sağlık versin saolasın

allahım büyümüş de ek gıdalara mı geçmiş o yakışıklııııı........mihri konuyu açtığın iyi olmuş cnm,biz de 3ü bitirmek üzereyiz.1 ay sonra o dediklerin bize de çok yardımcı olacak.sağolasın!!!

bitanemmmmm sende bendensinn yaa :D hepimizi düşünerek açtım zaten bak çok işimize yarıyacak göreceksinn öpüyorum seni ve gazman oğluşunu :D bu arada hala aynımı azalma oldumu nasılsın?

mama ile yoğurt yapmak için normal mama hazırlıyorsun. mama için zaten kaynamış soğumuş su kullanmalısın. hazırladığın mama elini yakmayacak ama bebeğinin içtiğiğnden biraz daha sıcak olacak kıvamda olmalı içne bir çay kaşığı yoğurdu mama ile ılştırarak ekliyorsun üstünü ört. 5 saat sonra yoğurt hazır.

aynı tarifi günlük pastorize süt ilede yapabilrisin mama yerine sütlede yoğurt yapabilirsin

mama ile yoğurt yapmak için normal mama hazırlıyorsun. mama için zaten kaynamış soğumuş su kullanmalısın. hazırladığın mama elini yakmayacak ama bebeğinin içtiğiğnden biraz daha sıcak olacak kıvamda olmalı içne bir çay kaşığı yoğurdu mama ile ılştırarak ekliyorsun üstünü ört. 5 saat sonra yoğurt hazır.

aynı tarifi günlük pastorize süt ilede yapabilrisin mama yerine sütlede yoğurt yapabilirsin
evet aynen böyle yanlız mama ile yapılan süt ıle yapılandan bayaa bı cıvık oluyor bılgınızebırde aksamdan yapın sabaha kadar dısarıda üzeri sarılı dursun sabahta yogurdu yaptıgınız kabın kapagını hıc acmadan 1-2 saat dolaba koyun

mrb benden bir öneri daha
kasaptan bol bol kemik alın ve bol suda 1 saat kadar kaynatın soguduktan sonra marketlerde buz poşeti var onlardan alıp içine doldurun ve buzluğa atın ellerinizle yaptığınız mis gibi et suyu hazır aynısını tavuk ilede yapabilirsiniz,, 6. aydan itibaren çorbalara sebze pürelerine 1 veya 2 tane atabilirsiniz ayrıca eti veya tavuğu kaynatırken bebeğinizin yemediği sebzeler varsa içine birazda o sebzeden katarak vitaminini almasını sağlayabilirsiniz

ya çok teşşekkür ederim bende burayı okumadan konu açtım bende mama kullanıyorum çok teşekkür ederim gerçekten ama kaç cclik mamaya 1 çay kaşığı yoğurt koyocam

ya çok teşşekkür ederim bende burayı okumadan konu açtım bende mama kullanıyorum çok teşekkür ederim gerçekten ama kaç cclik mamaya 1 çay kaşığı yoğurt koyocam
merhaba ek gıdalara baslangıcta tattırma amaclı vereceksın o yuzden bence bebegın beslenme saatlerıyle ve mıktarlarıyla fazla oynama zaten daha 3,5 aylık 4 ayını bekle bence hem ek gıdalara gecmenız gerektıgınde doktorunuz soyler,
ayrıca ılk baslarda degısık tatları fazla yemek ıstemeyebilir sakın zorlama derım tıksınır ve kasıkla verecegın gıdalarda sılıkon kasık kullanırsan bebegının canı yanmaz hem hemde sanada rahat olur
90 cc mamaya tepeleme 1 çay kaşığı koyup bir dene istersen ben bu ölçüyle yapıyorum güzel tutuyo ama yinede çok cıvık olursa bir dahakine 1,5 çay kaşığı koyarsın yanlız devam mamasından yapılan inek süne göre daha cıvık oluyor bilgine

Son düzenleme:
bamya.nohut,kuru faulye,patlican,domates,portakal,bal,kuru yemisler,inel sutu,cilek ve diyer orman meyveler 1 yasa kadar dr onermedigi gidalardir.
ilk meyveler elma,armut,ananas,ayva,uzum,erik,haslamis kayisi ve seftali.
ilk sebzeler havuc,taze fasulye,taze bezelye,brokoli,ipanak,kabak her cesidi.
ilk tahillar patates,pirin,misir
6 aya kadar verilmemesi gerken tahillar ve urunleri yulaf,bugday,bulgur,bugday irmigi,tel ve arpa sehriyesi,makarna yani gluten iceren gidalar verilmemesi gerekiyor.

ben ek gıdalara hazır meyve püreleri ile başladım,daha sonra kendim rendeledim,yoğurda allerjisi vardı neyazıkki daha sonra havuç, tavuk suyu, patates,mercimek gibi vs karştırp çorbalar verdim yumurta sarısı ile kahvaltı ya başladım nohut kadar daha sonra beyazını tercih etti oğlum yediğimiz şeylerden devam etim kabak,ıspanak,tavuk,hafif sebze yemekleri yaptım böyle devem etti bence çocuk zaten anneye yol gösteriyo istemediğini asla yemiyo ben zorlamadım hiçbirzaman çok lapa karman çorman şeyler vermedim yemedi de zaten mama muhallebi hiç istemedi emiyodu tabi şimdi aklıma gelmiyo ama hala hergün ne yedircem kaygısı var valla kızlar yardımcı olcam birşey olursa mesj atabilirsiniz.

bebeğimin beslenmesini anlatayım 4 aydan 7. aya kadar

1- ilk meyve suları ile başlanır (elma, armut, şeftali vs.) birkaç gün sonra bu meyveleri cam rendede rendeleyip püre şeklinde verilebilir

2- yoğurtu başlangıç olarak sade olarak başlanır, ama inek sütünden, ama devam mamasından ama devam sütünden mayalanır (gerçi ikisi aynı şeyler) daha sonra inek sütünden yapılanın içerisine herhangi bir meyve püresi katıp verilebilir

3-yine yoğurdun içerisine bir çay kaşığı pekmez biraz ekmek içi katıp verilebilir.

4-başlangıç olarak akşamları yatmadan önce bebelac, hero baby veya milupanın sütlü pirinçli muhallebisini yedirilebilir, yine akşamları arı mamanın elmalı veya sebzeli muhallebisi verilebilir (bebeklerin ilk sindirebildikleri besin pirinçmiş ve bunları akşam yatma saatlerine doğru verilirse gece uyurken daha iyi tutuyormuş bebeği)

5-sabah kahvaltısında yine herhangi bir markanın sabah kahvaltısı mamalarından içerisine bir çay kaşığı pekmez katılarak verilebilir

6- yine sabah kahvaltısında biraz ıhlamurun içersine 1-2 adet cici bebe bisküvi veya ekmek içi, bir çay kaşığı pekmez, yarım yumurta sarısı, biraz beyaz peynir karıştırılarak verilir (yumurta ve beyaz peynir dönüşümlü olarak verilmeli ayrıca yumurtanın beyazı 1 yaşından sonra verilmeli))

7- yine bu kahvaltı malzemelerini herhangi bir hazır kahvaltı mamasının içerisine katıp verilebilir.

8-100 ml su, bir tatlı kaşığı pirinç unu pişirip, pişirdikten sonra içerisine 2 ölçü (toz şeklinde) devam maması ve 3-4 tatlı kaşığı kadar herhangi bir meyve püresi katıp karıştırılıır(bunu ben ikindi veya akşam saatlerinde yedirdim)

9- biraz yeşil kabak rendelenir az pirinçle beraber pişirilir blendırda püre kıvamına getirilir içerisine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı veya mısırözüyağı ilave edilir.sonra içerisine 1-2 ölçü toz şeklinde devam maması veya az ekmek içi katıp yedirilebilir.

10-yarım rendelenmiş havuç, yarım patates, pirinç pişirilir, içerisine bir çay kaşığı kadar zeytinyağı işlave edilir içerisine az ekmek içi katıp yedirilebilir.(bu çorbaya daha sonra başka sebzeler ilave edilebilir)

11- siyah üzümü haşladım, suyunu sıktım onu elma püresi ile karıştırıp yedirdim

12- yine bir orta boy cezve kadar kara üzüm suyuna bir tatlı kaşığı pirinç unu, katıp karıştırılır sonra ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar pişirip soğuyunca bebeğe yedirilir.(çok az şeker ilave edilebilir)

13-aradabir hazır kavanoz mamalarından verilebilir

13- tabi bu yazdıklarımı bir günlük öğün değil. hem emzirip hem devam maması verip bunları veriyorum.

14- şimdi bebeğim 7 aylık şimdi ise sabahları bir çay kaşığı kadar tereyağı ile mısır ununu biraz kavurup içerisne 1 kibrit kutusu kadar tuzsuz lor veya peynir katıp pişiriyorum az ekmek içi koyup bebeğe yediriyorum.

15- yani şimdi yeme içmesi daha düzene girdi hemen hemen herşeyi yedirebiliyorum

Son düzenleyen: Moderatör:
bebeğin bunları yiyorsa sen çok şanslısın canım maşallah oğlum şimdi 20 aylık ozaman nasılsa aynı istemediğini asla yemez ve bizler gibi kahvaltı yapar peynir yemez bişeylerin içinde yediriyorum ancak.

benim bebeğimin lakabı oburix maşallah herşeyi yiyor şuanda verdiğim hiçbirşeyi geri itmiyor.tabi baştan alıştırmak çok önemli...doktora getirdiğimde 10 aylık bebeğin gelişimi var dedi , öyle kilolu bir bebekte değil normal, görenler hayret ediyor çok nazar değiyor oğluşuma

Back
X