Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

ferb

Guru
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2014
2.523
4.219
333
Evet benim en derinde içsel problemim tam da bu. Çocukluğumdan beri...Çocukluğumdan bu zamana bu konuya dair travmalarım var elbette. Ama bunları ayrıntılandırıp kişiselleştirmek istemiyorum. Ama galiba nerdeyse her kadında var bu travmalar.
Erkek çocuğuna daha iltimas göstererek büyütmek.
Kız çocuğunu büyütürken ev sorumluluğuna boğup, erkek çocuğunu sorumluluktan uzak büyütmek.
Geline binbir eziyeti reva görüp, damattan çekinmek.
Kadın erkek arasında adaletsiz sorumluluk dağılımı.
Daha bu liste uzarda gider.
Sonuçta ne oluyor. Kadının değeri oluyor mu, hayır. Evlenirken bile alınan verilen bir meta oluyor. Kız aldık, kız verdik nedir söyler misiniz? E tabi kaynanalar iş, hizmet bekler. Çünkü alınmış birşey ya gelin. Artık onun.
Keşke bu düzen başka bir düzene evrilse. Bireyselleşelim demiyorum. Aile olmak çok güzel, akrabalıkta. Ama herkes karşıdakini bir birey olduğunu unutmasa. Önce kim olursa olsun karşıdakine saygı duysa. Sonra zaten büyükler büyüklüğünü, küçükler küçüklüğünü yapar.
Benim karşı olduğum bir durum daha var. Gelin adaylarının damat ailesinden evlenme sürecinde ki maddi beklentileri. Elbette ki büyükler karınca kararınca evliliğe katkı yaparlar. O ayrı. Ama asıl sorumluluk senin ve eşinin. Siz kuracaksınız o yuvayı. Gücüne göre ev kur, düğün yap. Hep herşeyin en iyisi olmak zorunda mı? O aile senin evini kurduktan, düğününü yaptıktan sonra seni kendisine ait görüyor işte. Bunu görmek çok mu zor. Bir de gelin alınan birşey ya.
Daha çok şey yazasım varda bitmez yazacaklarım. Belki sizlerde birkaç birşey yazarsınız.
Ne dersiniz sizce bu adaletsiz düzen değişir mi?

Doguya gittikce fazlalasan bi durum. Turkiyede yine iyi arap ulkeleri daha beter.
Buarada bu duzene inat.. oglum isterse hamur yogursun kizim isterse araba lastigi degistirsin! Mutlu oldugu seyleri yapsinlar ama hepside kendini idare edebilecek kadar ev isinden yemekten anlasin!

Bence çok zor düzelmesi en azından biz görmeyiz belki bizden sonraki nesiller bizim yetiştirmemizle değişebilir ama yine de çok sayıda kişi bu dediğiniz şeyleri yapmaktan vazgeçmeyecektir çünkü bir insan ailesinde ne görürse onu uygular

bende bunu düşünüyorum hep
Nezaman son bulacak bu ataerkil duzen

Yani şuanı düzeltmek için pek bişey yapabileceğimizi düşünmüyorum yırtınsak bile çok büyük farklılık olacak bi durum değil. Toplumsal bişey olduğu için zamanla yavaş yavaş değişiyor. Eskiden gelinler sofraya oturamazmış kayınpederlerinin yanında konuşamazmış falan şimdi erkekler azçok da olsa ufak tefek de olsa ev işlerine yardımcı oluyor bence yada eskiye göre daha iyi şimdide biz çocuklarımızı yetiştiriyoruz herkes bilinçli yetiştirirse olması gerektiği gibi şuanki çocuklarımız büyüyünce toplum olarak daha iyi olabiliriz ama hemen şuan yapılabilecek büyük şeyler yok maalesef

Bu düzeni değiştirecek olan kadınlar. Karsı cıkacaklar yeri gelecek bosanmayı göze alacaklar ki erkekler akıllarını basına alsın. Ama nerdeee coğu kadın erkekten daha köle olmaya razı

Genel olarak sehırdekıler bu degısıme ayak uyduruyor
Koydekıler ıstısna harıc geleneklerı ısrarla sürdürüyor.
Çünkü çoğu köyde geleneksel yasam mevcut
Tarımsal faaliyetler yada köy ıslerı birçoğunu kadın yapıyor.
Isler cinsiyete gore ayrılmış
Ben ınek sagan erkek görmedim
Yada evını süpüren erkek yok
Hep kadın erkek dıye ayrılmış

Küçükken iftarlara giderdik erkekler yemek masasında konforla otururlardı kadınlar yer sofrasında sıkış sıkış...Ev sahibi hanım hizmet etmekten yemek yiyemez orucunu açamazdı tam yemekler yenmiş sıra kendisine gelmişken erkekler çay isterdi hadi çay getir derlerdi kalkar çay götürürdü ev sahibi erkek ise otururdu.İlk defa o zamanlar baş kaldırmaya başlamıştım şu saçmalıklara

Erkekten daha değersiz olarak yetiştirilmedim ben kendi adima ama toplumun bir kisminda boyle bir gercek var evet.

Eşimin ailesinde ataerkil duzen var ama ben bu duzene hiç bir zaman uymadim zaten evlenirken eşimin ailesi kuruş harcamadi bizim için.

Düzeni bir kişi çikip degistirmeyecek, duzenin devam ediyor olmasinin sebebi kadinlarin kabul ediyor olmasi.

Çocuklarımızı feminizmi doğru anlatarak ve mantıklarını kullanmayı öğreterek yetiştirdikçe bir gün değişecek. Kadınlar okudukça kendilerine saygı duyan erkekler isteyecek, erkekler de anne ve partner ayrımını öğrenip kendilerine bağımlı olmayan kadınlarla beraber olmak isteyecek. İstesek de istemesek de değişecek çünkü yeni nesil artık daha özgür, daha mutlu ve daha huzurlu yaşamak istiyor ve daha cesur bir nesil olduğumuza inanıyorum. Boşverip değişmez dememeliyiz ve elimizden geldiğince sesimizi çıkarmalıyız.

Bence 2-3 jenerasyon sonra değişecek kadınlar bilinçleniyor. Gene ataerkil kafa devam eder ama azalir.Ben bu ortamin icinde büyüdüm ve bu kadar baskiya nasıl evden kacmadim,ilk bulduğumla kaçıp evlenmedim, sigara,alkol,uyusturucu kullanmadım gerçekten hayret ediyorum. Ve aile baskısına rağmen okumayı tercih edenleri takdir ediyorum. Mesela bizim evde de erkekler yari ciplak dolasabilir ama ben dustan havluyla cikamam,sütyenlerim görünmeyecek yerlere serilir,evde dahi olsa kapri/şort diyemem. Tatil yerlerinde bile pantolon giymek zorundayim. Güneşlenemem ailemden ayri cöp atmaya dahi gidemem. Erkek kardeşlerim istediği gibi eğitim alabilir okul uzatabilir ama ben istediğim yerde çalışamam çünkü cok yorulurmusum, yüksek lisans yapamam zaten üniversite okumusum yüksek lisans yapıp ne olacakmisim. Ehliyetim olsa dahi araba kullanamam kadınım arabanın başına bir şey gelebilirmiş,bisiklet süremezmisim burası küçük yermiş ben cocukmuymusum. Çünkü aileler cocuklarinin her zaman"iyiliğini ister"
İnsallah bu kafalar biter de türkiye daha yaşanılabilir bir yer olur.

20. ayına giren oğlum var oldu olası tencere kaşık ketıl çaydanlık, ütü ev araç gerçeklerine merakı var, genelde yemek yaparken yanımda da durduğundan her şeyi kaydetmiş belleğine. Kendi kendine oyun oynayacaği zaman gider mutfak dolabından doğrama tahtasını çıkarır soğan doğruyor gibi yapar, tencereye hayali oyuncak kapılarından tuz katar parmaklarıyla, ocağın altını açayım hemen kaşık cekmecesinden tahta kaşık alır bana verir, bulaşık makinasini boşaltırken bardakları tabakları çıkarıp bana uzatır filan. Bunu göre herkes "aaaa o bir erkek nasıl bunları yapar, sen top neyim vermiyor musun bu cocuga bu ne böyle, oyuncak araba al tamir setleri al..." Bla bla bla... Bunları diyen de bir anne, belki eşi ev işi yapmıyor diye günde kırk defa söyleniyor, ama kendi oğluna da bunu öğretmek istemiyor. Oğlumun topu da var arabası da var bazen onlarla oynuyor bazen mutfağa girip çıkmak istemiyor, cinsiyete göre muamele yapmıyorum hiçbir zaman. Hatta öğrensin öğrensin ki tamamen anne kadın işi zannetmesin bunları. Şimdi aaa diye ayıpladığımız oğullar azıcık büyüyünce annesine de hiç yardım etmiyor oluyor. Ee öğreten mi oldu o çocuğa mesela dimi. Ben de karşıyım bu cinsiyet ayrımcılığına, yeni nesil bari bizler eskiler gibi olmasın

Ben de bu süreçlerin aynısını yaşadım çocukken. Çok güzel betimlemişsin :)

Duzen degismez,ortadogu adetleri bunlar. Biz de ortadoguluyuz maalesef. Gerci aileden aileye degisiyor,bizde de tam tersi erkekleri insan yerine koymazlar annem kendi gelini yok ama ailenin gelinlerini cok sever damatlara gicik olur oglum olacagini soyledigimde “ayyy yazik oldu mecbur bir daha denersin belki ikincisi kiz olur” demisti ahahaha

Ben toplumsal cinsiyete karşı kendi hayatımda kendi mücadelemi verdim. Zaman zaman vermeye de devam ediyorum. Bir oğlan çocuğuna sahibim. Allah ömür verdikçe onu yerleşmiş düzene zıt, temiz zihinli, kadın erkek eşitliğini özümsemiş bir insan olarak yetiştirme gayretindeyim. Böyle yetişebilmesi için anne ve babasından bunu görmesi gerektiğinin farkındayım, çünkü bu anlatılarak öğretilecek bir şey değil.
Eşim ve ben kendi hayatımızda fikren ve sorumluluklar bazında bunu oturtmuş durumdayız. Fakat çevremde benim gibi düşünen insan sayısı yok denecek kadar az. Bu konuda yapılabilecek ne var gerçekten bilmiyorum. Bakın daha geçen gün arkadaşımla olan diyaloğum aynen şöyleydi, kendisi yeni doğum yapmıştı ve benim bebekle beraber yemek yapıp yapamadığımı sordu. Yapamadığımı, bebeğim ilgi istediği için yorulduğumu bu yüzden eşim gelince beraber hallettiğimizi söyledim. “Ee eşin bir şey demiyor mu” dedi cevaben.
Bir anda aklımdan çok şey söylemek geçti ama söyleyemedim. Bak sen yorgunsun ve yemek yapamıyorsun diye eşinin sana bir şey söyleme hakkının olabilmesini kafanda normalleştirmiş olman bile acınası diyemedim. Gülümsedim.

Erkeklerin işine gelen ve bir çok kadının da canak tutan bir sistem. Sahsen uymuyorum. Bizim evde eşitlik mevcut. Eşim ve ben işleri paylaşırız genelde. Iki erkek evladım var onlara en çok babaları örnek olacak ama bende ona göre yetiştirmeye düşünüyorum. Kimse kimseden üstün değil. Sahsen en çok aile büyüklere ve cevreye bu konuda karşı koymak zorundaydim. "Kızlar okumaz. Kızlar söyle böyle giyinir, böyle davranır" gibi dayatmalara maruz kaldık çoğu kadın gibi.
Biz kadınlara da çok iş düşüyor bu konuda. Aman kimse kirilmasin, aman ayıp olmamasın diye her b* devam ettirmemek lazım

Aslında annenizin dedigi de doğru değil ama ilk defa bunu diyen birini duyduğum icin hoşuma gitti demesem yalan olur bir kız arkadasimin babasi da erkek cocuklarini hic sevmedi 3 kiz cocuklari vardı bir tanesini de evlat edinmislerdi.

Tabii dogru degil babamin 2si ilk esinden 3 kizi vardi,bir de erkek cocuk evlat edinmisti,bakti ki oglu olmuyor 3 kizi olan zengin olur heyyooo diye dolanirdi ortalikta. Bizde kizlari pek severler, esimin ailesinde de mal mulk her sey kizlara verilir, oglanlara dirsek gosterilir ahahaha cok komik bence. Mesela kp gorumceme araba almisti,esim gel beraber ortak is yapalim sen para koy ben emegimi koyayim dediginde vermem demisti kp gorumcem isteseydi kesin verirdi. Onlarda da erkekler insan yerine konmuyor resmen evlenirken de durum degismedi kizini dort dortluk evlendirdi kp kv ama ogullarini da sokaga koydular ben izleyip de guluyorum mesela benim de hosuma gidiyor bu durum cunku o kadar fazla erkek pohpohlayan bir sistem var ki insan tam tersini gorunce mutlu olmadan edemiyor haklisiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…