Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

bizim ailemizde çalışan, evi geçindiren, ailenin direği annem oldu. ben onu örnek alarak büyüdüm. iş içib seyahatlere giderdi, babam benle ilgilenmekten aciz olduğu için ben de annemin yanında giderdim. ben böyle yetiştikten sonra kralı gelse kendimi bir erkeğe bağlayamam, onun ya da ailesinin maddiyatına güvenerek yaşayamam, 'aşkitom bak ama bir kere evleniyoruz' şımarıklığı yapamam. istiyorsam kendim alırım, kendi aileme kendim sahip çıkarım. kadınlara yüklenen hiçbir cinsiyet rolünü kabul etmiyorum. erkek neyse kadın odur, kadın neyse de erkek odur. ben 16 yaşında tek başıma amerikaya gitmişim 1 sene bilmediğim bir aileyle kalmışım, 2 kere erasmus yapmışım kendime 0'dan hayatlar kurup sürdürebilmişim, üniversitede başka ilde kendi başıma yaşamış etmişim, yıllarca uğraşıp istediğim işe nihayet girebilmişim. hiçbir düğün salonu, beyaz eşya markası veya kaynana-gelincilik bunları gözardı etmemi sağlayamaz.

Şuan hamileyim.
Allah nasip eder de Bi erkek evladım olursa kız gibi yetiştirmek istiyorum.
Yemek yapsın temizlik yapsın.
Kendi işini kendi görsün.
Çamaşır bulaşık yıkamayı bilsin.
Çünkü peygamber efendimiz böyle yapardı.
Benim örnek olarak aldığım rol model o.
Toplumumuz bu konuda çok eksik malesef
İslamiyeti benimsediğimiz için kültür ve din olarak bazı noktaları alıp bazılarını görmezden gelmişiz Türk milleti olarak.
Bu çok yanlış geliyor bana.
Eşimle bir şeyler öğretene kadar göbeğim çatladı.

Olur da kız evladım olursa tıpkı babamın bana öğrettiği gibi sıvı boya işlerini tamirat tadilat işlerini ayakta tek başına durmayı kendi parasını kazanmayı öğreteceğim.
Çünkü hz. Hatice annemiz böyle yapardı.
Tek başına çok zeki ve ticaret kadınıydı.
Brnim perspektifim bu arkadaşım.

Bu toplum anca gerçek manada İslamı benimserse cinsiyet eşitsizliğinin kalkacağına inanıyorum ben.

Acaba beni de evlat edinir misiniz 24 yasindayim kendi isimi kendim görürüm

Bence degerli bi insan olarak yetistrdiyse ailen guclu oluyorsun! Kendini daha iyi ifade edebiliyorsun ve saglam basiyorsun. Bizdede tam tersi kizlara agirlik verilirdi sanki. Dusunuyorum ayrim yapilmadi ama kizlar daha cok ev isinden anlamasi gerekirdi. Erkek kardeslerimde yapardi supurge salata iki yumurta.. fasulye bile ayiklarken gorunce demisti biri: erkek adam bunu yapar mi bunu diyen kadin iste.. sirf kadin oldugu icin susmasi gerektigi edepli olmasi gerektigini dusunmedim, cinsiyet degil sahsiyet meselesi.yoksa terbiyesiz edepsiz erkekte cekilmiyor yani.

yoksa pisman miyim ev isi ogrendigime?Hayir kaldiki evlendikten sonra yemek yapmayi ogrendim genel olarak, simdi bana misin demem herseyi yaparim..yaptigin banaysa ogrendigin kendine cok dogru bir laf.

yas gectikcede cocuklarin karakterine gore hareket ediyor benim ailem. Kotu davranan evlatsada sevilmez. Sirf erkek diye abimi benden cok sevseler ayrim yapsalar, ben sormasam Allah sorar bunu zaten.

ha ben kizima biraz pozitif ayrim yapiyo olabilirim kendine guveni cok yerinde olsun isterim, olsunki ezdirmesin kendini kimseye, resti ceksin yeri gelince..boyle bir toplumda tamda bu gerekli, cunku guclu kadinlara ihtiyacimiz var!

Gercekten islam tüm insanlar icindirden nasıl islam kadınlar içindire evlendik hayret ediyorum. Cumhuriyette de kadınlar altın çağını yaşarken nasıl bu hallere gelebildik. Ki M.Kemal bile kendi aşığı geleneksel olan kadın yerine diğer kadınlara örnek olması açısından modern bir kadınla evlenmişti. O günlerden bugünlere nasıl gelebildik.

Ahahaha cok teşekkür ederim. O nasıl bir aileymiş ya çok güldüm sürekli erkeklerin pohpohlanmasi alıştığımız için yanlış doğru gibi geliyor
Valla cok garip ama gercek. Kadinlar cogunlukta sanirim ondan oyle oluyor diyecegim ama esimin ailesinde de erkekler cogunlukta. Demek ki cogunlugun borusu oter diye bir durum degil. Isin degisigi anne tarafim Urfa-Antep dolaylarindan. Aile buyukleri hala orada yasiyorlar hatta hepsi bir arada buyuk bir evde yasiyorlar,kadinlara karsi inanilmaz bir ilgi ve hizmet var. Yoreyle degil de aile gormusluguyle alakali durumlar sanirim.

Oglum 5.siniftayken sosyal bilgiler odevini yapiyordu , bana geldi anne bu soru yanlis dedi , bi baksana bos gececegim soruyu dedi

Aldim odevi elime , soru tam net hatirlayamasam da su sekilde

Asagidaki aile bireylerinden hangisinin gorevi yanlis yazilmistir
A - baba ise gider calisir para kazanir
B - anne evde temizlik ve yemek yapar
C- cocuk okula gider ders calisir
D- kardes evde yaramazlik yapar

Oglumun kafasi karismisti ona gore anne disarida calisir , baba yemek yapar , anneyle baba temizlik yapar
Sorunun iki cevabi var o yuzden yanlis dedi , tabi ben aninda ogrermeni arayip gorustum vs buraları atliyorum

Ancak bu ataerkil duzenin devami egitim sisteminden kaynaklaniyor bunu cok net soyleyebilirim
Ben 42 yasindayim , bizim zamanimizda boyle odevler , boyle konular yoktu
Anaerkil bir ailede buyudum , annem ben dogdugumdan beri calissti , parasini kazanan terfi ustune terfi alan kariyerinde yukselen bir hatundu
Bizim evde isler ortakti , ailem hicbir zaman bana evlilik vs gibi konular acmadi tam tersi biri milana da evlendiginde dediğinde babam sustururdu benim kizim ojuyacak meslek sahibi olacak hayatini yasayacak , dunyayi gezecek sonra isterse evlenir isterse evlenmez derdi

Uzulerek goruyorum ki turkiye gecmise gore daha ataerkil ve kadın daha fazla ikinci planda

Bu soru sınavda çıktı biliyor musunuz ? Hatta cok tepki almıştı

Bu soru sınavda çıktı biliyor musunuz ? Hatta cok tepki almıştı
Gercekten mi? Haberim yok , ben öğretmenle gorustugumde bana hak vermisti bir daha olmayacak demisti
Durum ne kadar vahim iste egitim sistemimiz kadini ikinci sinif olarak gostermek uzere kurulu , kucucuk beyinler bu sekilde yikaniyor

İşte malesef dediğim gibi Türk milleti olarak biraz işimize geleni yaşamayı seviyoruz.
Kolay ve güzelse yaparız.
Zor ve güzelse yok yok bizim kültürümüze göre değil deriz.

Misal :İslamiyet der ki kadınların sizin için yaptığı yemek temizlik bulaşık.... Size ikramıdır.
Yani yapmak zorunda değildir.

Türk güncellemesi: eee örkök çalışıo eve bakiyiii. Karı da yemek yapacak.

Bilmem anlatabildim mi ama
İslami çok yanlış anlıyoruz.
Ya da daha doğru cümle
İslami işimize geldiği gibi anlıyoruz.

Kesinlikle buna katılıyorum. Yani gerçekten islami usullere göre yaşayan birinin cok iyi bir insan olması gerekiyor. Bizim imamlarımız dahi Kuran'ı tercüme etmiyor. Cuma namazlarında dahi arapçasini okuyor herkes amin diyor. Dini yorum yapmak istemiyorum ama sizin dediğiniz gibi işlerine geldikleri gibi. Hatta benim duyfuğuma göre namazlarda önceden basimizin üstünde yeriniz var diye kadınlar namazı üst katta kılarlarmış erkekler altta kılarmış. Sonra sag sol ayrı kılınmış derken şu an kadınların camiye gitmesi ayıp karşılanıyor

Hamileyim,12.hafta kontrolümde doktor beneğimi erkeğe benzetmişti ama net değil diye kimseye tahmin söylemedik.Eşimin babaannesi cinsiyeti belli mi diye sordu %50 erkekmiş babaanne dedim ellerini semaya açıp şükretti.%50 kız olma oranını unutmuştu sadece güldüm cahilliğine.Allah nasip ederse kızım olacak ve çok mutluyum evladın kızı erkeği olmaz ne farkeder sanki..

Nerde yasiyon kuzum sen ayip karsilandigini ilk sende duydum simdi

Her geçen gün tek başarısı evlenmek ve doğurmak olan kadınlar çoğalıyor ve övülüyor. Sosyal medyada da özellikle aileleri tarafından baskıyla yetiştirilen kızlar arasında garip bir popülerlik elde ediyorlar. Çok korkunç. Verdiğiniz Hz. Hatice örneği çok doğru ama sadece İslamiyetle alakası da yok Türk kültüründe kadın eşitlik sahibidir. Arapların yaşayış tarzını kendi kültürü zannedenler yüzünden aslında ne Hz. Hatice'nin ticari başarılarını ne de Sabiha Gökçen'in cesaretini görür olduk.

Aaa bu kadar avrupai bir forumda bu konu hiç olmamış diye düşünüyorum herkes eşiyle ev işlerini paylaşıyor burada, kendini ağırdan sat deyimini kınıyorlar, evlenirken beklenti içinde bulunmak çok ayıp, eşiyle mutlu olmayan derhal boşanmalı falan filan... şimdi okuyacağım yorumları

Gercekten mi? Haberim yok , ben öğretmenle gorustugumde bana hak vermisti bir daha olmayacak demisti
Durum ne kadar vahim iste egitim sistemimiz kadini ikinci sinif olarak gostermek uzere kurulu , kucucuk beyinler bu sekilde yikaniyor
Sizin öğretmen gene hak vermiş. Benim lisedeki kadın müdür yardımcım "erkeğin elinin kiridir" demişti. Hatta kocamın açık saçık birine gözleriyle bakması incelemesi aldatma değildir benim bile dikkatimi çekiyor demişti. Erkek olan müdür yardimcisi ise "siz erkeklerin neler düşündüğünü bilseniz yanlarından dahi gečmezdiniz" demişti. Mesela biz yanyana oturunca erkek bizden tahrik oluyormuş. Elini sırtımıza koyunca sütyenimizi hissetmek icin yapıyorlarmış. Daha neler neler insanın fikri neyse zikri de o olur bence. Demek ki kendisi bu zihniyetteydi.

Evet yaa,camiiye daha girdigin anda herkes donup bakiyor falan asiri rahatsiz oluyorum ben. Ne geldin der gibi bakiyorlar. Keske herkes kendi isine baksa,onune baksa,ibadetini yapip cikip gitse.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…