- 7 Mayıs 2017
- 126
- 267
- 53
- 33
Bende anadoluluyum, arkadasiniz olmayan birine "sen" diye hitap etmekte sizin uslubunuz sanirim. Kendi uslubumla sizi rahatsiz ettiysem kusuruma bakmayin geri kafalilikta oluyor boyle seyler. Iyi gunlerOnce su uslubumuzu degistirsek ?
Guzel kafaymis demek ne demek ?!
Ben senin arkadasin degilim konusmana dikkat et istersen.
Hangi yorenin orf adeti babaya hamile oldugunu soyleyememek ? Belli yorelerde babanin yaninda kari koca bile ayip diye yan yana oturamazken ne hikmetse baba kizinin beline "bakire" diye kirmizi kusak baglamasi, kizin ben bakireyim diye kirmizi kusakla oynamasi ayip olmuyor. Dugunden sonraki sabah bazi aileler canak kirar, ates edermis. Niye ediyorlar ? Benim oglum karisiyla beraber oldu, kiz bakire cikti diye mi ? Peki bu kadini asagilayici bir davranis degil mi ? Damadin sirtina vurmak ayip degil ama babaya hamile oldugunu soylemek mi ayip ? Valla bazen aklim almiyor..
Utanmayla, saygiyi karistiriyorlar bazen. Babalara duyulan saygi buyuktur ve bu orf adet degildir. Bu yuzden de bazen babalarla cok konusamayiz ama bu asla orf adet degildir kusura bakmayin.
Benim ilk uc ay kanamam oldu. Babama soylemeyim o zaman, bu saygisizlik orf adigetlerimiz izin vermez diye evde kan kaybindan oleyim. Bu mu dogru olan ?
Neden mi gelismiyoruz ? Kadinin asagilayici, erkegi yuceltici bu hareketler yuzunden bazi toplumlarda erkek cocuk dogar dogmaz hep bir yucelikle buyuyor. Kadin cefakar, kendini anlatamayan, icine kapanik yetistiriliyor. Sonra da ver elini kadina siddet. Kocandir vurdugu yerde gul biter cumleleri, erkektir saygili ol cumleleri. Sonra o erkek baba oluyor aynisini cocuklarina yapiyor. Kiz icine kapanik, erkek disa donuk yetisiyor bla bla. Tekrar diyorum erkege-babaya-abiye duyulan saygi ile orf adet vs karistirmayin. Saygi bambaska bir olay.
Ben ic anadoluluyum ama orf adetlerimizde babaya hamile oldugun soylenmez diye birsey yok. Bu durumu savunanlar nereli merak ettim :)
Polemige girmeyecegimBende anadoluluyum, arkadasiniz olmayan birine "sen" diye hitap etmekte sizin uslubunuz sanirim. Kendi uslubumla sizi rahatsiz ettiysem kusuruma bakmayin geri kafalilikta oluyor boyle seyler. Iyi gunler
Hamile olduğumu ilk öğrendiğimde annemleri aramıştım, babam çıkmıştı telefona "hadi iyisiniz, anneme de söyle torun geliyor. artık sever durursunuz" demiştim.
Doğumum başladığında ve acil hastaneye gitmemiz gerektiğinde annemi aramıştım, gene babam çıkmıştı telefona "xxx(kızımın adı) geliyor, hastaneye gidiyoruz, bilginiz olsun" demiştim. Annem köpeği gezdiriyormuş meğer, zaten yan bloğumuzda oturuyorlardı. Kapı çaldı bi baktım babam "ama daha erken, ama nasıl olacak, ama ne oldu ki?" gibi saçma soru bombardımanına başlayınca "baba annem geliyor mu?" demiştim.
Ben erkek kardeşime haber verene kadar babam tüm sülaleye haber vermişti zaten. Hastaneye bizden önce teyzemler, eniştemler, kuzenler herkes varmıştı.
Biz bir acayibiz sanırım.
Hamile olduğumu babama utanmadan söylediğim için saygısız olduğumu da öğrendim bugün çok şükür.
İmzamı attım, süper yazmışsınız.Once su uslubumuzu degistirsek ?
Guzel kafaymis demek ne demek ?!
Ben senin arkadasin degilim konusmana dikkat et istersen.
Hangi yorenin orf adeti babaya hamile oldugunu soyleyememek ? Belli yorelerde babanin yaninda kari koca bile ayip diye yan yana oturamazken ne hikmetse baba kizinin beline "bakire" diye kirmizi kusak baglamasi, kizin ben bakireyim diye kirmizi kusakla oynamasi ayip olmuyor. Dugunden sonraki sabah bazi aileler canak kirar, ates edermis. Niye ediyorlar ? Benim oglum karisiyla beraber oldu, kiz bakire cikti diye mi ? Peki bu kadini asagilayici bir davranis degil mi ? Damadin sirtina vurmak ayip degil ama babaya hamile oldugunu soylemek mi ayip ? Valla bazen aklim almiyor..
Utanmayla, saygiyi karistiriyorlar bazen. Babalara duyulan saygi buyuktur ve bu orf adet degildir. Bu yuzden de bazen babalarla cok konusamayiz ama bu asla orf adet degildir kusura bakmayin.
Benim ilk uc ay kanamam oldu. Babama soylemeyim o zaman, bu saygisizlik orf adetlerimiz izin vermez diye evde kan kaybindan oleyim. Bu mu dogru olan ?
Neden mi gelismiyoruz ? Kadinin asagilayici, erkegi yuceltici bu hareketler yuzunden bazi toplumlarda erkek cocuk dogar dogmaz hep bir yucelikle buyuyor. Kadin cefakar, kendini anlatamayan, icine kapanik yetistiriliyor. Sonra da ver elini kadina siddet. Kocandir vurdugu yerde gul biter cumleleri, erkektir saygili ol cumleleri. Sonra o erkek baba oluyor aynisini cocuklarina yapiyor. Kiz icine kapanik, erkek disa donuk yetisiyor bla bla. Tekrar diyorum erkege-babaya-abiye duyulan saygi ile orf adet vs karistirmayin. Saygi bambaska bir olay.
Ben ic anadoluluyum ama orf adetlerimizde babaya hamile oldugun soylenmez diye birsey yok. Bu durumu savunanlar nereli merak ettim :)
Ne var ki bunda! Ben de hamile olsam babama haber verirdim :))) cekincek bi durum yok bunda ayip degil millet cahil iste cahil baska bir sey degil babamla cok iyi anlasiyoruz annemle de , babamla daha cok anlatiyorum eski sevgililerimi nasil biriler falan hatta biriyle görüsürken baba bu x nasil biri taniyor musun veya bi arastirir misin nasil biri ailesi nasil biri ciddi olacaksam diye sevmeden önce arastiriyoruz ki daha fazla sevmeyip birakmak kolay oluyor :) anneme de anlatirim sonucta, babamdan hic cekinmem kimseye de cekinmem toplum ayipliyorsa siz umursamicaksiniz bunun neresi ayip ben anlamiyorum bastira bastira söyleyeyceksin babanla uzak durma cekinme demekki babanla cok iyi anlasabiliyosun derdini bi babana anlat annen otoriter ise veya baskin biri ise :) hamililiginiz icin tebrik ederim insallah saglikla gelsin :)Hamile oldugumu kayinvalideme soyledik..konusurken
*Babamlarada soyledim cok sevindim adam aglicakti dedim..
-sen mi soyledin babana dedi.
*evet dedim aaaa dedi..
-biz de boyle seyler ayip degildir
dedim.nasil gülüyo anlatamam.tabi baya bozuldum.bugunde annemle deertlesiyorum annemde demesin mi ben babana bir kac gun sonra soylicektim(annem babamdan daha dar gorusludur) iyice sinirlerim tepeme cıktı.hakli onlarda ayip adetlerinde falan dedi.iyi de ben evlencegimi bile babami karsima aldim zor olsada konusarak anlattim.bunu duyarken adamin ayiplicagni hic dusunemiyorum.ki biz babamla sarmas dolas buyuduk.hala sarilir öperim annem daha ciddi durur vs....
Esimde annesini aramisti ablasi diyor ki annem utanmistir sen mi soyledin o da onlara sinirlendi..
Bunlarin ayip olmadigini ne zaman toplum olarak idrak edebilecegiz..
Baba hamileyim demezsinde baba torun geliyo sana dersin..bunun nesi ayip aklim almiyo.dusuncelerinizi merak ediyorum simdi gercekten dusunuyorum ayıp mi ettim :)))
Bence söylenmeli. Zaten bizim toplum kurallarimiz sapiklar icin sanki. Hamileliği bebek yeni bir insan olarak degilde seks yaptın hamile kaldın şeklinde algıladığımız icin. hamilelik sevişmenin simgesi çünkü. Benim çocuğum yok sevişmiyorum çünkü. Boşver tadını çıkar. Sevinen sevinsin ayıplayan sevişmesin. Hayırlısıyla kucağına al insallah.Hamile oldugumu kayinvalideme soyledik..konusurken
*evet dedim aaaa dedi..
dedim.nasil gülüyo anlatamam.tabi baya bozuldum.bugunde annemle deertlesiyorum annemde demesin mi ben babana bir kac gun sonra soylicektim(annem babamdan daha dar gorusludur) iyice sinirlerim tepeme cıktı.hakli onlarda ayip adetlerinde falan dedi.iyi de ben evlencegimi bile babami karsima aldim zor olsada konusarak anlattim.bunu duyarken adamin ayiplicagni hic dusunemiyorum.ki biz babamla sarmas dolas buyuduk.hala sarilir öperim annem daha ciddi durur vs....
Esimde annesini aramisti ablasi diyor ki annem utanmistir sen mi soyledin o da onlara sinirlendi..
Baba hamileyim demezsinde baba torun geliyo sana dersin..bunun nesi ayip aklim almiyo.dusuncelerinizi merak ediyorum simdi gercekten dusunuyorum ayıp mi ettim :)))
Ne sanslisin yaa babam bizde hastaneye bile gelmez sorsan en batıda yasiyor çok batılı myim der bence bi evde anne çok önemli anne babayi kızın evlenmesine toruna çeyize alistirir 32 yaşındayım çeyiz dahil babamın yanında konusamamisizdir kızar hemen ne çeyizi diye yada evlilik çocuk bak 10 senelik evliyim asla3torun muhabbeti yapılmaz burda imreniyorum kiz reg ağrısı çeker babası doktora götürür yada reg ağrısını anlar sıcak su hesabı bizde karnım agriyo demek bile ayıp yazik yaniBenim babamda cok ataerkildir ama aramizda hic oyle seyler yoktur. Annem nasilsa babamda oyledir benim icin. Hamile oldugumu babama esimle soyledik babam nasil duygulandi. Simdi karnim biraz buyuyunce baba torunun tekme atiyor elini karnima koy derim. O da karnima utanarak koyar :) sonra bende onu sakinlestirmek icin utanmana gerek yok o senin torunun bu da canin,kaninin karni derim guler :) Hatta gecen kulagini daya bak ses veriyor dedim kulagini dayatip dinlettim :) Karnim agrir soylerim babama, belim agrir soylerim dizine yatarim aglarim. Arkadaslar babalarimiz bizim zamaninda altimizdan aldi, popomuzu sildi. Eger hamileligi de soylemek ayipsa hic evlenmeyelim o zaman evlendikten sonra yanina gelmekte ayip :) benim kayinpederim acaip kati ve sessiz biri. Onu bile aradim hamile oldugumu soyledim hatta bazen arar beni muz ye pekmez ic faydaliymis tv de soyluyorlar der. yikalim artik su tabulari sonra neden gelismiyoruz diyoruz. Azcik asalim kendimizi
Allah Allah neden ayip olsun ki.Mesru yoldan bebek sahibi olmak evlilik yoluyla olur.Yani hamile kalmaniz beklenen bir durumdur.Anasi belli,babasi belli.Ha suna karsiyim misal bebek yapin diyorlar ya...Yani cinselligin bu kadar tabu oldugu bir toplumda evlenince herkesin icinde bebek yapin vs tarzi soylemler hos olmuyor.Yani yapmak kelimesi yerine daha usturuplu bir dil kullanilmali.Bunun disinda siz ya da anneniz bir sekilde babanizi haberdar edecektiniz.Hamile oldugumu kayinvalideme soyledik..konusurken
*evet dedim aaaa dedi..
Ben normalde de kiloluydum, hamileyken sokakta uzun uzun bakip inceliyorlardi nasil sinir oluyordum. İyi kimseye kafa goz dalmadan dogum gerceklesebildiHiç unutmam birgün kayınvalide ve kayinpederle beraber otururken eşim karnımda ki bebeğimize 'ogluuum' diye seslendi. K.validem vay efendim çok ayıp babandan da mi utanmıyorsun minvalinde bir sürü laf etti eşime. Ki kayınpederin rahattır karnımı gördükçe maşallah büyümüş bebek nasıl sen nasılsın diye sorar. Ama eşim çok bozulmuştu ordan çıkınca bile bana bu ayıp mi annem neden öyle dedi ki diye sormuştu garibanım. Görümcem eşimin yanında pat diye memesini açıp çocuğunu emzirirken sorun yoktu ama kayinvalidem bana surekli bol giyin belli etme karnini seklinde konuşması çok tatlı tabi. Maalesef böyle toplum dayatmaları, bende dışarda dar giysem bile kayinvalideme giderken özen gösteriyorum uğraşmak istemiyorum zira. Ama sokakta rahatsız olan bakmasın kardeşim, can taşıyorum içimde dünyanın en güzel duygusunu yaşıyorum daha ötesi olabilir mi? Allah bana bu güzel meyveyi nasip etmiş nesini saklayayım?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?