Toplumun ayıpları

Babasi kizi evden gelin cikarken kirmizi kuşagin ne anlami oldugunu bile bile kizini hediye pakedi gibi sararken utanmayanlar hamileligini paylasinca mi utanip ayipliyolarmiş. Pes.
bi topic acilmisti hatta burda ikinci evliligini yapanlar bile bunun sadece adet oldugunu soylemisti. 2. evliginini yapiyorsan genelde bakire degilsindir zaten..onlarda takiyor, herkeste biliyor bakire olmadigini yani...bekaret deniyor ama...alakasi yok. millet mor takiyor pembe takiyor bazen : )) ben heleki gunumuzde bunun bekareti filan temsil ettigini asla dusunmuyorum. aileler daha rahat..

Geçenlerde 2. Evliliğini yapan ve bir çocuğu olan bir arkadaş da takmıştı o kuşaktan :)

Geçenlerde 2. Evliliğini yapan ve bir çocuğu olan bir arkadaş da takmıştı o kuşaktan :)
Aynen.. ben artik eskisi gibi oyle adete cok bagli olduguklarini sanmiyorum cogu insanimizin. Cogu degistirilmis ya da yapilmiyo. O arkadasinda bakire olmadigini cumle alem biliyodur zaten

Off sacmaliklar silsilesi ama napcan iste.
Bazi insanlar boyle

Ee o zaman hamileylen karnini da saklaman lazim anadan babadan.
Pof
Eskiden büyüklerden saklarlarmış hamileliği, kadın doğum yapana kadar özellikle aile büyüğü erkekler bilmezmiş, karınlarını gizlemek için sıkıca sararlarmış, şimdi garip geliyor ama o zaman böyleymiş, kayınvalide, kayınpeder, anne baba yanında eşler birbirine karıcım kocacım diyemezmiş, çocuklarını bile sevemezlermiş maalesef.

Babasi kizi evden gelin cikarken kirmizi kuşagin ne anlami oldugunu bile bile kizini hediye pakedi gibi sararken utanmayanlar hamileligini paylasinca mi utanip ayipliyolarmiş. Pes.

Bekaret kemeri diye bilinen o kırmızı kuşağın asıl adı gayret kuşağı, aslında geleneğe göre bekaretle alakası dahi yok, öyle bir misyonu da yok ama toplum bekarete çok önem verdiğinden gayret kuşağı olmuş size bekaret kemeri, gayret kuşağı evlenen kız çalışkan olsun, iş güç yapan dirayetli gayretli bir kadın olsun diye bağlanırmış, hatta aslında o kuşağın ucunda kese olması gerekiyor geleneğe göre, baba kuşağı bağlarken keseye biraz para veya altın koyar fakat bele takılan bu kuşak renginden dolayı ne hikmetse bekaretle bağdaştırılmış çok sonraları, oysa kırmızı olmasının nedeni bizim geleneklerimizde gelinliğin kırmızı olmasından kaynaklı, biz beyaz gelinlik giymezdik ki, hepimizin ninelerinin çeyiz sandığında duran gelinliği kırmızı bindallıdır, bizde gelin tepeden tırnağa kırmızı giyinirdi.

Bakmayın şimdilerde hele de dönem dizileri popüler olunca bindallı kına kıyafeti oldu, aslında bindallı gelinlik.

Ben de de böyle kv var ayıpmış tabi ben lafım mı esirgermyim esirgemem hemen yapıştırdım

Oğlun nasıl olduokizin nasıl oldu sonuçta doğal bir süreç dedim

Boşverin valla böyle şeyleri takmayın kafanıza. Neden ayıp oluyormuş, doğanın kanunu bu nesi ayıp. Hala bunları konuşuyor olmamız ayıp bence. Başlık güzel ‘toplumun ayıbı’.

Maleseff ki herkes ayni düşunce yapisina sahip değil ülkemizde.
Ama galiba bende cekinirdim

Son düzenleme:
Ya Dünya'nın en güzel haberi neden ayıp olsun ki? Ben elimden gelse cümle aleme ilan ederim :) kaldı ki bütün aileye sürpsiz bir şekilde söyledim.

Hamile olduğumu ilk öğrendiğimde annemleri aramıştım, babam çıkmıştı telefona "hadi iyisiniz, anneme de söyle torun geliyor. artık sever durursunuz" demiştim.

Doğumum başladığında ve acil hastaneye gitmemiz gerektiğinde annemi aramıştım, gene babam çıkmıştı telefona "xxx(kızımın adı) geliyor, hastaneye gidiyoruz, bilginiz olsun" demiştim. Annem köpeği gezdiriyormuş meğer, zaten yan bloğumuzda oturuyorlardı. Kapı çaldı bi baktım babam "ama daha erken, ama nasıl olacak, ama ne oldu ki?" gibi saçma soru bombardımanına başlayınca "baba annem geliyor mu?" demiştim.

Ben erkek kardeşime haber verene kadar babam tüm sülaleye haber vermişti zaten. Hastaneye bizden önce teyzemler, eniştemler, kuzenler herkes varmıştı.

Biz bir acayibiz sanırım.

Orf adetlerimizi yikamadigimiz icin mi gelismiyoruz?guzel kafaymis...

Once su uslubumuzu degistirsek ?
Guzel kafaymis demek ne demek ?!
Ben senin arkadasin degilim konusmana dikkat et istersen.

Hangi yorenin orf adeti babaya hamile oldugunu soyleyememek ? Belli yorelerde babanin yaninda kari koca bile ayip diye yan yana oturamazken ne hikmetse baba kizinin beline "bakire" diye kirmizi kusak baglamasi, kizin ben bakireyim diye kirmizi kusakla oynamasi ayip olmuyor. Dugunden sonraki sabah bazi aileler canak kirar, ates edermis. Niye ediyorlar ? Benim oglum karisiyla beraber oldu, kiz bakire cikti diye mi ? Peki bu kadini asagilayici bir davranis degil mi ? Damadin sirtina vurmak ayip degil ama babaya hamile oldugunu soylemek mi ayip ? Valla bazen aklim almiyor..
Utanmayla, saygiyi karistiriyorlar bazen. Babalara duyulan saygi buyuktur ve bu orf adet degildir. Bu yuzden de bazen babalarla cok konusamayiz ama bu asla orf adet degildir kusura bakmayin.
Benim ilk uc ay kanamam oldu. Babama soylemeyim o zaman, bu saygisizlik orf adetlerimiz izin vermez diye evde kan kaybindan oleyim. Bu mu dogru olan ?

Neden mi gelismiyoruz ? Kadinin asagilayici, erkegi yuceltici bu hareketler yuzunden bazi toplumlarda erkek cocuk dogar dogmaz hep bir yucelikle buyuyor. Kadin cefakar, kendini anlatamayan, icine kapanik yetistiriliyor. Sonra da ver elini kadina siddet. Kocandir vurdugu yerde gul biter cumleleri, erkektir saygili ol cumleleri. Sonra o erkek baba oluyor aynisini cocuklarina yapiyor. Kiz icine kapanik, erkek disa donuk yetisiyor bla bla. Tekrar diyorum erkege-babaya-abiye duyulan saygi ile orf adet vs karistirmayin. Saygi bambaska bir olay.

Ben ic anadoluluyum ama orf adetlerimizde babaya hamile oldugun soylenmez diye birsey yok. Bu durumu savunanlar nereli merak ettim :)

Son düzenleme:
Aynısını bizimkinin babaannesi kuzenlerine yaptı. Kız ne güzel gelmiş söylemiş. Bebeğimiz olacak falan. Babaanne basmış yaygarayı. Bizim zamanımızda söylenmezdi. Sadece anneyle eş bilirdi. Yavrum senin dönemin taş devri artık kabullen dünya globalleşti(!) maalesef bazı büyükler böyle dar görüşlü. Dünyanın kanununda var bu. Nesi ayıp? Kendileri naaıl gelmiş dünyaya? Öpücükle mi olmuşlar sanki? Boşverin. Valla annem önce davranmasaydı bende babama kendim söylerdim. Dünyanın en güzel dedesi sensiiin diye :)

Orf adetlerimizi yikamadigimiz icin mi gelismiyoruz?guzel kafaymis...
Örf adetlerimiz bunlar degil ne yazik ki ..tarihciyim :) inanin turk kulturunde kadin ön plandadir.nasil araplastigimizi bir arastirin..kaldi ki dunya gelisiyor..biz bugun orf adeti ayiplarla karistirirsak bir gram yol alamayiz.sonra hamile kadin sokaga cikmasin bile denilir..orf adet bu degil ve olmamali..kadinin geri planda kaldigi bir topluma ben örfleri boyle demek istemiyorum..yıkmakla ilgisi yok asmakla alakasi var..keske biraz yol alabilsek ..

Asla yapmadim.yapmadigim icin eltim yuzume bönbön bakti kimbilir arkamdan oooo bunlar isi pisirmiste denildi :) ben onlara degil onlar bana uysun dedim.pisman degilim.her yerde durusumu belli ettim bir kizim olursa da boyle yetistirecegim... sorana da bu hassas bir kon dedim gectim..

Ben babama aileme bir gun saygisizlik etmis biri degilim kaldi ki kayinpederimde uni okudugumuz icin burnu havada zannedermis ama hic saygida kusur etmedim sonra eminim onlarda cok sevdi.ama bazen tahamul sinirlarim zorlaniyor misal cumsrtesi gunu temizlik gunumuzdur bezi veririm eline temizlik yapariz dedigim icin kv gozlerinin beleeermesini hic unutmayacagim:) cunku oglu is yapiyor erkek is yapmaz.Allahtan esim uzaklasmis ailesinden uni .okumus insani ozelliklere sahip olmus.erkek anneleri cok onemli..erkek cocuk yetistirmek cok onemli..sunnet ediliyorlar vay efendim kesildi diye nasil bir gosteris.omru boyunca kutsal oldugunu dusunuyor cocuk :) saka gibi ya.bunlar bizim kulturumuzde var mi kadini geri planda birakmak...kadinlar eskiden savas alaninda devlet yonetiminde bile varmis ama bazilarinin tarihi arap kultiruyle karistigi icin kendi kulturunu o zannediyor..bir de adet adi altinda eskiden nasil eziyey edildigini kadinlara arastirsinlar.kimin hosuna giderdi dusen evladina kayinpeder yaninda dokunamamak.soguk odalarda yemek masasina kocasi var diye yiyememek.bunlari bizzat yasayan yakin tanidigim var .kayinpederi yattigi yerde nasil yatiyor Rabbim bilir.dussunler kadinlarin yakasindan..

Ablam bunu bende okumustum.. hatta bi topicte yazmistim sanirim. Hani deliye 40 defa deli demisler oyle deli olmus ya.. bu iste biraz oyke.. toplum oyle gormek istedigi icin ona inaniyor. Asli yok aslinda yani

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…