- 25 Eylül 2019
- 42
- 30
- 88
- 27
insanların çoğu ciddi bir aydir evdeler ve bugün resmen bir aylık emek çöpe gitti. Sorun zaten iki günlük yasak da değil, insanlar her şeyi son anda planlamadan yapan devletine güvenmiyor. Bir gün sonra bir hafta asla dışarı çıkmak yasak demeyeceklerinden emin değiller. O psikoloji yığıyor insanları sokağa. Güvensizlik yani!
Aleostatik stres de olabilir. Şu an salgın korkusu olduğu için vücut kendini her daim tehlikede hissediyor ve o yüzden gereğinden fazla yük var üzerinde. 1-2 yudum soğuk sütünü iç, bir de pencereyi açıp burundan nefes alıp ağzından 3'er saniye aralıklarla vererek kendini dinginleştirmeye çalış.
Tam da kuzen Violetsın işteSalgın stresi değil benimki astoria inanılmaz soğuk kanlı biriyim ben. Ailem de içeride bir aydır dışarı çıkmıyorlar, kafam başka şeylere takılıyor. Biliyor musun bazen kendimden korkuyorum kötü bir ailede doğsam seri katil olacak kadar soğuk kanlıyım; bir insanı kesip biçip dikebilecek kadar soğuk kanlıyım, kriz anlarında sağlıklı karar alacak kadar sakin kalabiliyorum ( anneannem elimdevefat etti ergendim ilk işim bütün hayatı fonksıyonlarını kontrol etmek oldu, kendi dikişini kendin almak, enfeksiyon kapan bölgeyi temizlemek pansuman yapmak,yatak yarası olan hasta yarası temizleyip gerekli tıbbi desteği sağlamak liste uzar...)
Şanslısın kendını izole edebilmişsin . İnsanlar günlük yaşıyorlar , ciddi olarak halk fakir. Ailemin kiracısı işsiz daha doğrusu işten çıkarıldı corona yüzünden , adam babamdan para istemiş cebimde para yok bana borç ver alışveriş yapayım diye. Stok yapanları da bir ay önce eleştirdiler, ve hatta her fırsatta eleştirdiler " yağmacılar markette bir şey kalmamış " diye. Ben kimseye laf etme taraftarı değilim. Üzülüyorum sadece insanlara, çaresizliğe, sorumsuzluğa. Elimden başka da bir şey gelmiyor.Beni ise tam olarak o güvensizlik tedbirli hale getiriyor. Ben güvenmiyorum evet ve söylediğiniz çoğu şeyde size katılıyorum. 1 aydır salgın var, 1 aydır ben alışveriş dışında sokağa adımımı atmadım, böyle bir şansım vardı izole olabildim, olamayanlar için üzgünüm keşke elimden birşey gelse ama gelmiyor, karar vericiler yöneticiler yapmalı ama yapmıyorlar gerekeni, yapamıyorlar.
E hal böyleyken insan evinde 2 gün yetecek kadar gıda malzemesi tutmaz mı yahu? Ben hayret ediyorum böyle bir bilinçsizlik olabilir mi? Bilince de gerek yok bu yasak neden ilan ediliyor hiç mi haberimiz yok, savaş mı çıktı darbe mi oldu, hayır salgın hastalık tehlikesi sebebiyle.
Yani ben zaten bu kararları verenlere hiçbir zaman güvenmedim, şimdiden sonra da güvenebileceğimi zannetmiyorum. O yüzden her an herşey olabilirmiş gibi tedbirimi almaya çalışıyorum.
Tedbirli olamasaydım da hiçbir kuvvet beni o kalabalığa sokamazdı, 1 kilo un 2 paket makarna varsa gerisi boş benim için, gidip abur cubur almak için o sıraya girecek kadar beynimi yemedim henüz.
Şanslısın kendını izole edebilmişsin . İnsanlar günlük yaşıyorlar , ciddi olarak halk fakir. Ailemin kiracısı işsiz daha doğrusu işten çıkarıldı corona yüzünden , adam babamdan para istemiş cebimde para yok bana borç ver alışveriş yapayım diye. Stok yapanları da bir ay önce eleştirdiler, ve hatta her fırsatta eleştirdiler " yağmacılar markette bir şey kalmamış " diye. Ben kimseye laf etme taraftarı değilim. Üzülüyorum sadece insanlara, çaresizliğe, sorumsuzluğa. Elimden başka da bir şey gelmiyor.
Annem depremden korkar güya, babam da hiç sesini çıkarmaz. 99 depremi oldu ranzadayız ablam üste ben altta yatıyoruz. Aramızda 8 yaş var. Bakıyorum sallanıyor, ya sallama dedim bir kez, baktım bizimki değil sevgili Zeus sallıyor biziTam da kuzen Violetsın işteBen de bu söylediklerinin tam tersi. Benim hayat baya zor bu yüzden.
Bilmiyorum izlemedim görüntüleri ama bir sürü insanın farklı nedenlerle ile sokakta olduğuna eminim. Karar vericiler düşünecekti bunları. Bu hafta ve gelecek hafta ciddi kritik artık " önümüzdeki iki hafta çok kritik" lafının gerçeğe dönüşmüş hali olacak önümüzde.Stok yapmak markette 30 paket makarna varsa hepsini almaktır bana göre, 2 haftalık alışveriş yapıp 2 kilo pirinç 1 kilo mercimek 3 4 paket makarna almak stok değildir tedbir almaktır. Çoğu insan alışverişini böyle yapıyor zaten. Ben de günlük alışveriş yapardım, bebeğimin bezini bile stoklayamıyordum belki para başka birşeye lazım olur diye. Biz ailemizden borç alarak bebeğime bez ıslak mendil aldık.
Ben izoleydim zaten 2 aydır ücretsiz izindeyim, eşim de bu ay yarım maaş aldı yarım çalıştığı için. Ama idare ediyoruz, etmek zorundayız. 1 aylık sadece zaruri giderlerin alışverişi 500 lira bile tutmaz, onu da bulamayan var elbet gayet iyi biliyorum, yokluğu çok yaşadım aç kaldığım da oldu ama aç insan gidip abur cubur alamaz. Keşke fotoğraflarını çekseydim, sokaktan alışveriş yapıp geçen insanların ellerinde ne un ne ekmek, sadece kola cips vardı. Kimse bunların günlük yaşayan fakir insanlar olduğunu söylemesin, fakir insanlar bu akşam evlerinde oturup yarın makarnayı salçalı mı yesek sade mi yesek diye düşünüyorlardı bence.
Gerçek garibanlar aç kalacağız diye panik yapmıyor zaten, onlar evde bir kaşık tarhana varsa şükrediyor ve emin olun garibanlar gıda konusunda daha yaratıcı.Stok yapmak markette 30 paket makarna varsa hepsini almaktır bana göre, 2 haftalık alışveriş yapıp 2 kilo pirinç 1 kilo mercimek 3 4 paket makarna almak stok değildir tedbir almaktır. Çoğu insan alışverişini böyle yapıyor zaten. Ben de günlük alışveriş yapardım, bebeğimin bezini bile stoklayamıyordum belki para başka birşeye lazım olur diye. Biz ailemizden borç alarak bebeğime bez ıslak mendil aldık.
Ben izoleydim zaten 2 aydır ücretsiz izindeyim, eşim de bu ay yarım maaş aldı yarım çalıştığı için. Ama idare ediyoruz, etmek zorundayız. 1 aylık sadece zaruri giderlerin alışverişi 500 lira bile tutmaz, onu da bulamayan var elbet gayet iyi biliyorum, yokluğu çok yaşadım aç kaldığım da oldu ama aç insan gidip abur cubur alamaz. Keşke fotoğraflarını çekseydim, sokaktan alışveriş yapıp geçen insanların ellerinde ne un ne ekmek, sadece kola cips vardı. Kimse bunların günlük yaşayan fakir insanlar olduğunu söylemesin, fakir insanlar bu akşam evlerinde oturup yarın makarnayı salçalı mı yesek sade mi yesek diye düşünüyorlardı bence.
Bilmiyorum izlemedim görüntüleri ama bir sürü insanın farklı nedenlerle ile sokakta olduğuna eminim. Karar vericiler düşünecekti bunları. Bu hafta ve gelecek hafta ciddi kritik artık " önümüzdeki iki hafta çok kritik" lafının gerçeğe dönüşmüş hali olacak önümüzde.
Gerçek garibanlar aç kalacağız diye panik yapmıyor zaten, onlar evde bir kaşık tarhana varsa şükrediyor ve emin olun garibanlar gıda konusunda daha yaratıcı.
Dışarıda cipse koşanlar gariban değil, garibanın çocuğu cipsin tadını bilmez, meyve alamıyorlar ki cipse paraları olsun.
Evet kim bilir nasıl bir yayılım oldu, diyecek söz bulamıyorum. Zaten yapılan açıklamalar, verilen kararın verilme şekli tam olarak rezaletti, sokağa çıkma yasağı geliyor diye bilgi verip, "fırınlar açık olacak, aileden 1 kişi çıkabilecek" bile demediler, ayrıntılar gelecek deyip insanları paniğe sürüklediler. Üstelik çıkıp televizyonda, "3-4 saat önce açıkladık ki insanlar ihtiyaçlarını alabilsinler." diye matah birşey yapmış gibi konuşabiliyorlar :)
Daha 1 vaka varken ülkede insanlar stok yapmak için marketlere koştu, bunu da mı göremediler karar verenler onu da anlamıyorum.
Sadece çok kızgınım ve bugünden itibaren 14 gün kardeşimi dahi görmek istemiyorum, evden dışarı da çıkmak istemiyorum çünkü bu akşamdan sonra kim virüs taşıyor asla bilinemeyecek.
Amin inşaallah, valla hükümetin yaptırımları eleştirilebilir, hattaAllah kimseye yokluk göstermesin, tuhaf duygulara kapılıyor insan maalesef. Bir süre yokluk çekince hep aynı şeyin olacağını düşünüp parayı har vurup harman savuramıyorsun. Çocuğunun birşeyi eksik olduğunda onu tamamlamak zorunda hissediyorsun, çünkü korkuyorsun ya o şeyi alamazsam da eksik kalırsa diye. Benim takıntım vardır mesela evde su olmayınca gerilirim, susuz kaldığım olmuştu çünkü. Diyorum ya allah kimseyi yoklukla terbiye etmesin :)
Bu arada burası aktifken soru da sorayım, midem feci yanıyor hayatımda ilk defa böyle bir şey yaşıyorum, ne çözer bilmiyorum , bilen varsa bana bir çare önerebilir mi.
Ekmek bulamazsak un buluruz yine de ekmek ihtiyacı karşılanır o sorun değil, gerçekten de paniğe gerek yok, yalnız P.tesi günü marketler fırınlar mahşer yeri gibi olur bence:))))Gececek hersey.
Bu asamalari her ülke yasadi sayilir zaten.
ilerde elinize ekmek gectiginde güleceksiniz bu günleri hatirlayip.
Bizde en azindan öyle oldu.. kiminle sohbet etsem ve tuvalet kagidi cümlesi gecse gülüyoruz artik.
Hala ara ara bulamasak da..
Cin pirinc konusunda yasadi bunu. Almanya dedigim gibi tuvalet kagidinda. Fransizlar sarap ve kondom stoklari yapmis.
Türkiye de ekmek
Amerikanlar silah satin almis bu arada yani..en korkuncu onlar
Yalniz bu saaten sonra ekmek zor bulursunuz gibime geliyor. Insanlarin aklinda kazindi mi birkere zor cikiyor cunki.
Ben alisveris yaptigimda magazada bir kadinla karsilastim. Gözü dönmüs gibi bir hisimla mutfak kagidina saldirip bebek gibi kucaklamisti
Etrafinda bir ben vardim ve tepe tepe mutfak rulolari. Ama baskalarida varmis ve son kagitlari aliyormus gibi davranmisti kdincagiz. Artik insanlarin psikolojisi bozuldu yani ne yapsinlar
Bu gece bunlari yapan insanlarida suclamayin bence.
Her ülkede yasanmis ve yasaniyor sonucta bunlar.
Varsayimlara bogulup kendimizi de yipratmayalim.
Enfekte sayisi cogalacak diye hemen bittik öldük moduna girmek gereksiz. Iyi düsünelim iyi olsun
İnsan psikolojisini bilmek genelleme yapmak zor alicia.yokluk sen de başka, bir diğerinde başka reaksiyona sebep olur. Yarınlar yokmuşcasına harcayan insanlar da var mesela sırf yoksulluk çekerek büyüdü diye. Sen bir de annesin sanırım biyolojin daha farklı işliyor hele bebeğin falan varsa çocuğun yaşı küçükse. Cips kola artık lüks değil, aksine çabuk doygunluk sağlayan ama sağlıksız şeyler. Hatta Avrupa'da da ABD de abur cubur , fast food , aşırı şekerli şeyler yiyip içenler genelde fakirler. Doğru düzgün beslenebilmek ciddi maddi yük demek. Et tüketimi o yüzden bizim ülkemizde çok düşük, balık keza öyle. Bulgur-pirinç pilavı , makarna ve ekmekten oluşan ( ve envai çeşit besleyiciliği sıfır olan hamur işi) karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme şeklimiz var. Ortalama yaşam süremiz düşük, bir kaç sene önceki verilere göre 22 milyon kronik hastalığı olan var ( virüs tehdit grubu) çalışma süreleri uzun özel sektörde gün ışığı görmeden 8 saat çalışma parası alıp 12-16 saat arası çalışıyor insanlar bu da vücuda yük. Yani ülkede sıkıntı büyük, ben insanlara kızamıyorum gerçekten( özellikle İstanbul - Bursa arası bölgede yaşayan sanayi -özel sektörde çalışan halka yazık)Allah kimseye yokluk göstermesin, tuhaf duygulara kapılıyor insan maalesef. Bir süre yokluk çekince hep aynı şeyin olacağını düşünüp parayı har vurup harman savuramıyorsun. Çocuğunun birşeyi eksik olduğunda onu tamamlamak zorunda hissediyorsun, çünkü korkuyorsun ya o şeyi alamazsam da eksik kalırsa diye. Benim takıntım vardır mesela evde su olmayınca gerilirim, susuz kaldığım olmuştu çünkü. Diyorum ya allah kimseyi yoklukla terbiye etmesin :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?