Üvey Kardeşlerini Öz Bilmek...

Ratinin Hisleri

Hayatafransızkadın.
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
28 Eylül 2011
1.126
74
363
Merhaba arkadaşlar benım dertten cok bir sorum olacak. Bugun annemle kahvaltıda müge anlıyı izledık. Bir kadın yıllarca kendı babasını ve kardeslerını öz bılıyormuş yıllar sonra 60 yasında öz olmadıgını ogrenmıs ve müge anlıya gelerek kardeslerını aramaya baslamış hatta bulundu bir tanesi izleyenler bilir.

Programı ızleyınce aklıma bızım de cevremızde olan bır durum geldi.Bizim bir tanıdık var anne kız türkmenistandan geliyor kız türkıyede bırıyle ımam nıkahlı evlenıp bı cocuk yapıyor cocuk daha yasını doldurmadan adamla anlasamıyorlar ayrılıyorlar. Biz de onu onlardan once aile dostlarımız olan bır adamla tanıstırdık adamda karısından ayrılalı 2 sene olmuş iki tane kızı var bırı 7 bırı 12yasında ve annelerıyle niğde de yasıyorlar. Herneyse bu adam kızla evlendı daha sonra cocuklarını annelerınden almak ıcın velayet davası actı. Aylar sonra kazandı ıkı kızı da ıstanbula geldı ve babalarıyla, tanıstırdıgımız kızla ve kızında 2 yasında olan ogluyla yasamaya basladılar. Fakat gecen ogrendım ki kızlara yanı adamın cocuklarına kızın oglunu kendı ogulları dıye yanı öz kardesleri dıye soylemısler.

Kızdım ogrendıgımde sebepleri de eger oz kardeslerı dıye bılırlerse kadının oglunu ıyı anlasırlarmıs kötü davranmazlarmış. Öyle sey olur mu dedım anneme sırf kendı rahatları ıcın yalan soyluyorlar hem de ciddi bı mesele bu . İlerde kızlar ogrenınce ne olacak ? Bana boyle bır yalan soylense hakkımı helal etmem dedim.
Annemde dıyor ıyı yapmıslar yoksa o kızlar cocuga kotu davranırlardı saldırırlardı dıye bır de onun lafı sınır etti beni. Dedım boyle bısey olsa demekkı rahat rahat yalan soyleyeceksın bana. Bu hak yemektır o cocuklara yalan soyleyerek ılerde ogrenınce yasadıgı hüsranı sarsılan guvenı yıkmak en büyük haktır dedim.

İnsanlara böyle cıddı meselelerden örneğin babası yasıyor oldugu halde öldü denmesınden ya da evlatlık oldugunu soylememelerınden ya da yıne uvey olanı öz dıye anlatmaları kadar ınsanı rencıde edici, yıkıcı ve guven duygusunu pskolojısını alt ust edecek seyler söylenmesı çok çok kötü birşey bana göre. İnsanlar sırf kendı cıkarları için hayatı meselelerden evlatlarına cevrelerındekı ınsanlara yalan soyluyorlar. Benı en cokta kızdıran annemın bunu normal karsılaması bır de kızıyor bana muge anlıyı ızleyınce '' ınsanların ne dertleri var bu kadının yaptıgı iş mi şimdi sen de bılmeden konusuyorsun dogrucu ayşe ne haltsın kı ne bılıyosun kı yorum yapıyorsun. '' falan dıye ben de kızdım ona tartıstık. Benım en hassas oldugum bır konudur bu . İnsanlar hata yapabılır ama hataları evlatlarının uzerıne yuklemesınler kimse annenın babanın yaptıgı hatayı cekmek zorunda değil

Sizce yapılan sey dogru mu ? Bu kadınla adamın yaptıgı bu tarz seylerın kolayca yalan soylenılmesı bana cok buyuk haksızlık gelıyor. Gercekten bunu merak ettım dusuncenızı ogrenmek ıstıyorum ben mı cok abartıyorum bılmıyorum...

Bu işin doğrusunu en iyi pedagoglar, psikologlar bilir. Her durum da kendine has dinamiklere sahip olabilir. Bazen çocukların sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilmesi için onlara böyle konularda yalan söylenir. Çocuk, en azından ergenliği bitirinceye dek, eğriyi doğrudan ayırmaya başlayıncaya, kendi yargılarını oluşturuncaya dek bu durum devam edebilir. Sonra belki söylenir belki söylenmez bilemem. 3-5 yaşında evlatlık olduğunu bilerek yaşamaya başlamak, kardeş diye, ana-baba diye bildiklerinin el olduğunu bilmek çok mu iyi olur? Çocukları müge anlı benzeri programlarla mı büyütüyoruz yoksa masallarla mı? Masallar iyidir bence. Masallara inansın çocuklar bırakın.

Bu işin doğrusunu en iyi pedagoglar, psikologlar bilir. Her durum da kendine has dinamiklere sahip olabilir. Bazen çocukların sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilmesi için onlara böyle konularda yalan söylenir. Çocuk, en azından ergenliği bitirinceye dek, eğriyi doğrudan ayırmaya başlayıncaya, kendi yargılarını oluşturuncaya dek bu durum devam edebilir. Sonra belki söylenir belki söylenmez bilemem. 3-5 yaşında evlatlık olduğunu bilerek yaşamaya başlamak, kardeş diye, ana-baba diye bildiklerinin el olduğunu bilmek çok mu iyi olur? Çocukları müge anlı benzeri programlarla mı büyütüyoruz yoksa masallarla mı? Masallar iyidir bence. Masallara inansın çocuklar bırakın.

Pedologlar cocukların evlatlık oldugunu 3 yasında ıtıbaren yanı konusmaya basladıgından ıtıbaren yavas yavas soyleyın dıyorlar. Aklı basındayken bırden soylenmesı kötü olur guven duygusunu sarsar denir. Elbette ki dogrusu budur. Cunku bunu kabullenmeye baslayarak yasamını sürdürür.

Ne kadari dogru ne kadari yanlis bilemem. Tabiki hak yemek bu!!!
Fakat kendilerince bir cozum bulmuslar.
kotu davrana bilirler tabiki, hele oz ve oz kardesler bile bir birileri ile gecinemezken,
uvey kardesler arasinda neler yasanir bilemiyorum...

herzaman bir ayrimcilik oluyor, oz kardesler arasinda bile! degilmi:)

evet, simdi ne kadari dogru:)?

Pedologlar cocukların evlatlık oldugunu 3 yasında ıtıbaren yanı konusmaya basladıgından ıtıbaren yavas yavas soyleyın dıyorlar. Aklı basındayken bırden soylenmesı kötü olur guven duygusunu sarsar denir. Elbette ki dogrusu budur. Cunku bunu kabullenmeye baslayarak yasamını sürdürür.

ama o cocuklar herzaman farkli buyuyorlar! normal bir cocuk gibi degil...( tecrubem var bu konuda)
belki gercekten, gerceten soylenmemezi en dogrusudur..

ama o cocuklar herzaman farkli buyuyorlar! normal bir cocuk gibi degil...( tecrubem var bu konuda)
belki gercekten, gerceten soylenmemezi en dogrusudur..

İleride bır hastalıgı cıksa dna gıbı bırseylerden bunu bu sekılde ogrenmesı daha mı dogru bence değil. Bunu dolaylı yollardan baska türlü öğrenebilme riski her zaman vardır. Neden farklı buyusunler ki benımde cevremde evlatlık bırı var deli gıbı ailesını seveen ve aılesının de onu sevdıgını bilen...

Müge anlıdaki durumu bilmiyorumda anlattığınız durumda abes bişey göremedim
ne güzel akılları karışmadan birlikte bir yaşamı sürdürüyolar ,
bazen gerçekleri bilmek iyi değildir

İleride bır hastalıgı cıksa dna gıbı bırseylerden bunu bu sekılde ogrenmesı daha mı dogru bence değil. Bunu dolaylı yollardan baska türlü öğrenebilme riski her zaman vardır. Neden farklı buyusunler ki benımde cevremde evlatlık bırı var deli gıbı ailesını seveen ve aılesının de onu sevdıgını bilen...

bak canim:)
benim esimde evlatlik..
ve evlatlik oldugunu sanirim 6 yaslarinda, belki daha kucuk bir yasda oldugunu ogreniyor.
dedigin gibi asla ailesini ayirt etmiyor. Cok duskundur malsef, piff neyse
fakat esim farkli yetistirildi, korkarak ( oz babasi tarafindan kacirilcak gibi)

ve hep o kucucuk cocuk dusundu ne kadarda umrumda degil desede:)
esim ne yaziki kedini yarim yada yanliz hisetmis olmaliki, 10, 11 yaslarinda kotu aliskanliklar edinmeye basladi.
Simdi allahima sukur temiz tabiki, ama keske yapmasaydi bazi seyleri..

bazen bir seyleri bilmemek daha iyi belki diye dusunuyorum

birine kardeşim diyorsam onu o kadar önemsiyor ve seviyorsam gerisi tefaruattır.kan bağının olması gerçek kardeşlik için yeterli değil

Gercegı her zaman bilmelisin. Çünkü ilerideki ihtimali de dusunmelısın. Kardeslerını öz olmasada sevmesı kadar normal bısey yok. Ama böyle yalan soyleyerekte bır yere varamazsın bir şekilde öğrenilebilir. o zaman cocugun annesıne babasına olan guvenı sarsılır toparlayamaz ıyı nıyetlı de olsa farklı bır bakısı olusur. O çocugun ılerıdde babası cıkıp bırsey dese bu sefer annesıne neden bana demedın dıyecek hadı bu ergenlıkte oldu o zaman nasıl altından kalkılacak bu meselenın ?

bak canim:)
benim esimde evlatlik..
ve evlatlik oldugunu sanirim 6 yaslarinda, belki daha kucuk bir yasda oldugunu ogreniyor.
dedigin gibi asla ailesini ayirt etmiyor. Cok duskundur malsef, piff neyse
fakat esim farkli yetistirildi, korkarak ( oz babasi tarafindan kacirilcak gibi)

ve hep o kucucuk cocuk dusundu ne kadarda umrumda degil desede:)
esim ne yaziki kedini yarim yada yanliz hisetmis olmaliki, 10, 11 yaslarinda kotu aliskanliklar edinmeye basladi.
Simdi allahima sukur temiz tabiki, ama keske yapmasaydi bazi seyleri..

bazen bir seyleri bilmemek daha iyi belki diye dusunuyorum

Benım evladımıda esım yazın evlatlık alacak
şu durumda benim düşüncemi sizde onaylıyorsunuz , bende böyle düşünüyorum

kaldıki ufacık cocuk bunu bilse ne olur bilmese ne olur hepimiz cocuk olduk ve hepimiz istediğimiz şeyler olmayınca ah be acaba ben evlatlıkmıuyım hatta bızım nesil besleme lamia'yı izleyerek büyüdük , yada abilerimiz ablalarımız tarafından seni hastaneden aldık şakalarına maruz kaldık , aslında inanmasakta acabamı demişizdir,
ve böyle bir gerçeği küçük omuzlara atmaya gerek yok bence bazı seyleri bırakalımda büyükler taşısın

Gercegı her zaman bilmelisin. Çünkü ilerideki ihtimali de dusunmelısın. Kardeslerını öz olmasada sevmesı kadar normal bısey yok. Ama böyle yalan soyleyerekte bır yere varamazsın bir şekilde öğrenilebilir. o zaman cocugun annesıne babasına olan guvenı sarsılır toparlayamaz ıyı nıyetlı de olsa farklı bır bakısı olusur. O çocugun ılerıdde babası cıkıp bırsey dese bu sefer annesıne neden bana demedın dıyecek hadı bu ergenlıkte oldu o zaman nasıl altından kalkılacak bu meselenın ?

Eğer babası bir gün cıkarsa cocuk annesine bana niye söylemedin demeyecek
babasına sen nerdeydin diyecek?
başkalarının hayatlarına karışmayın lütfen bacak kadar cocuklara bu senin baban değil bunlarda kardeşlerin değil demek nasıl psikolojik olarak bu küçüğe iyi gelebilir peki ?
meselenin altından kalkamayacak biri varsa bütün bunlara mecbur bırakılan değilde evlililk bagı bittiğinde cocukları arkada bırakan iki kuruşluk yürekleri olmayan adamlar kalkamayacak , sorunu yanlış yerde arıyorsun

Son düzenleme:
pedagoglar her ne kadar anne-babanın üvey cocuklara gerçeği söylemesini önerseler de, ben buna şiddetler karşıyım

çevremde cok yakın akrabamın üvey kızı hala anne-babasını bilmiyor, zaten anne-babası da hiç görüşmek istememiş arayıp sormamışlar.nerde oldugunu bildikleri halde.

o eli öpülesi anne-baba kızı üniye gönderdiler meslek edindirdiler ve evlendirdiler, bence kız bilse bu kadar mutlu olmazdı

çünkü öz anne-babadan hayır yok, üvey annesi cok cok iyi baktı ona..

bu durum anlattıgın olay içinde geçerli, şahsen ben üvey kardeşlerime belki öz kardeşim kadar yakın olamayabilirdim,

öz bilsinler bunun bi zararı yok, bu bana yalan söylemek gibi gelmiyor..

iste en kotusu bu ya:)
anlatip, anlatmamak bu kadar zor olsa gerek.
bu durumu ogle uzakdan, bir pencereden bakarak olmuyor..
herseyin hesabini yapman gerekiyor, bazi riskleri goze alman gerekiyor.Ilerde cocugunu kaybetsen bile.
simdi cocugun piskolejisi herseyden onemli, ilerde zamani gelince anlatilmali.
tabi 60 yasinda ogrenmesi dogru degil. Ama en azindan eyitimini bitirdikden sonra en dogru zaman gibi geliyor bana.

yazik degilmi kucuk bir cocugi soru isaretleri ile burakmak?
bu cocuk istemeden, kendini ararken kaybetmeyecekmi? bu riskimi almak istiyorsunuz bazilari gibi yoksa, bir gun yetiskin bir insanken onu korumak icin yalanlarla buyutugunuz icinmi?

vallah keske benim esimde yalanlarla buyuseydi diye dusunuyorum bazen:S

kaldıki ufacık cocuk bunu bilse ne olur bilmese ne olur hepimiz cocuk olduk ve hepimiz istediğimiz şeyler olmayınca ah be acaba ben evlatlıkmıuyım hatta bızım nesil besleme lamia'yı izleyerek büyüdük , yada abilerimiz ablalarımız tarafından seni hastaneden aldık şakalarına maruz kaldık , aslında inanmasakta acabamı demişizdir,
ve böyle bir gerçeği küçük omuzlara atmaya gerek yok bence bazı seyleri bırakalımda büyükler taşısın

babam annem bana hamileyken ölmüş ve ben 2,5 yaşındayken başka biri ile evlenmiş bende babayı babam biliyordum ilkokula giderken aklım ermeye başlayınca soy adlardan anlamıştım ve yaşadığım tranvayı anlatamam o yaşta gecelerce sabahlara kadar ağlamıştım başıma yemeni sarıp uyuyordum başımın ağrısından düşün o yaşta.. bence de her şeyi bilmek bazen iyi değil söylenecekse de akıl başa erdiğinde söylenmeli çocukken söylenmesi daha büyük yıkımlara neden olabilir koskoca bir çocukluk dönemi perişan olabilir

babam annem bana hamileyken ölmüş ve ben 2,5 yaşındayken başka biri ile evlenmiş bende babayı babam biliyordum ilkokula giderken aklım ermeye başlayınca soy adlardan anlamıştım ve yaşadığım tranvayı anlatamam o yaşta gecelerce sabahlara kadar ağlamıştım başıma yemeni sarıp uyuyordum başımın ağrısından düşün o yaşta.. bence de her şeyi bilmek bazen iyi değil söylenecekse de akıl başa erdiğinde söylenmeli çocukken söylenmesi daha büyük yıkımlara neden olabilir koskoca bir çocukluk dönemi perişan olabilir

Gözleri titrek bi smile varya ekrana öyle bakıyorum şimdi,
çok üzüldüm sizin adınıza ben çünkü oğlumun kara gözlerinden bu şekilde herhangi bir zaman dilimde akacak gözyaşlarına dayanamam ...

tabiki, burakalim ninilerle buyusunler:)
kucucuk akilarinda kaybolmasinlar,
neyim, kimim demesinler,
beni sevmiyorlarmiydi, neden her cocuk gibi degilim diye,
buyuduklerinde ise umrumda degil demesinler:)

ama bir sabah esinizin hickiriklarindan uyanip, ne oluyor demeyelim bir gun:)?
bak bende bile soru isarti burakti, neden agliyor? bu yuzdenmi acaba, yoksa baska sorunlar yuzundenmindiye, ehhh anlatmiyorda:ssz:

[BUNU BİR PSİKOLOJİ SAYFASINDAN ALDIM

Bir çocuğu evlatlık olarak alan bir ailenin karşılaştığı sorunların başında çocuğa evlatlık olup olmadığının söylenmesi geliyor.Çoğu aile ya bunu hiç söylemiyor ya da söylemek istese de başaramıyor. Psikiatri uzmanı Doç. Dr. Bengi Semerci ailenin bunuçocuğa ilkokul dönemine gelmeden mutlaka söylemesi gerektiğini belirtiyor. Çocuğun bu konuda en azından bir kulak dolgunluğu olmalıdiye konuşan Doç. Dr. Semerci bu konuda ebeveynlere şöyle bir öneride bulunuyor:

“Örneğin ebeveynler çocuklarına bebeklik anılarını zaman zaman anlatırlar. Hamilelik,doğuma gidiş, doğum sonrası ilk karşılaşmagibi. Evlat edinmiş ebeveynlerde bu anıları biraz daha farklı bir şekilde anlatabilirler. Biz seni çocuğumuz olarak kabul ettiğimizde ya dabiz senin annen baban olmaya karar verdiğimizde gibi daha farklı anılar anlatılabilir. Çocuk ilkokul dönemine geldiğinde ise onunanlayabileceği bir dille, bir bebeğin nasıl olduğu ve dünyaya nasıl geldiği anlatılabilir. Sonra bazı anne babaların çocuk sahibiolamayabileceği, bazı annelerin bebeklerini karınlarında taşıyamayabileceği anlatılabilir. Biz çocuk sahibi olmayı çok istedik amaolamadık ancak bir sürü bebek arasından seni seçtik ve annen baban olmaya karar verdik şeklinde açıklanabilir. Çocuğun bunu bilmeyehakkı vardır.”

Üvey anne Üvey baba ya da üvey kardeş durumunda da bu böyledir. Bu durum cocuk küçükken olmuşsa gerçek neyse o söylenmelidir. Anne babayla çocuk arasında kurulması gerekli olan güven bağı çok önemlidir. Çocuk ileride bunu bir şekilde öğrendiğinde bugüven duygusu sarsılır. Bazı ailelerde bebek evlat edindiklerinde annenin loğusa kıyafetleri giyip ve sanki doğum yapmış gibisenaryolarla videolar çektirdiklerini belirten Semerci “Çocuğa sahte bir dünya yaratılıyor. Bu son derece sakıncalı. Çocuk bu durumu özellikle ergenlik döneminde öğrenirse ki bu dönem çocuğun dünyaya güven sağlama ve bir kimlik ortaya koyma dönemidir. O zamançocuk gerçekten ailesiz kalıyor. Önce onu terkeden ailesi ve yıllardır ona yalan söylemiş gerçek sandığı ailesi. Çocuk ikisi arasında birseçim yapamıyor. Çocuğa evlatlık olduğu mutlaka söylenmelidir.” şeklinde konuşuyor. ( brt’ de yayınlanan Derinlikler adlı programdan alınmıştır.)

....

Demekki yalan söylemek oldukça sakıncalıymış. Üstelik ergenlıkten önce özellikle 3 yasındakı cocuk verılen herseyı almaya hazırdır. Bu asla cocugun uzerıne yük bindirmez. İnsanlar acı ama dogru olan gerceklerle yasamak yerıne her zaman sahte mutlulugu tercih eder.
[/COLOR]

bu yuzden piskologlar bazen bir bkdan bildikleri yok derim:)
yasayan bilir, ben bile cok yakininda durmama ragmen bile su kadar anliyorum demem dogru degil.

ama kesinlikle bu yuzden iste, kucukcuk yasda bilemelerini bende dogru bulmuyorum.

bu yuzden piskologlar bazen bir bkdan bildikleri yok derim:)
yasayan bilir, ben bile cok yakininda durmama ragmen bile su kadar anliyorum demem dogru degil.

ama kesinlikle bu yuzden iste, kucukcuk yasda bilemelerini bende dogru bulmuyorum.

evet bende küçük yaşta bilmemelerinden yanayım bana da annem söylememişti ben bulup anlamıştım ve birde bizim baba çok yaşlıydı bu senin baban mı deden gibi duruyor diyordu arkadaşlarım işte böyle şeyler duydum sonrada öğrendim annem anlattı sonra..bazen kendi kendime belki bnmde babam ölmemiştir belki birgün çıkar gelir diye düşünürdüm çocukken ..oof oof çok zor sanki o günlere geri gittim

Son düzenleme:
Back
X