Kızlar iyi geceler

daha önce uyku konusunda birkaç başlık açmıştım bebeğim 2 hafta sonra 5 aylık olacak gündüz uykuları çok kısa ve uykuya direniyor gece 12den önce asla uyumuyor saatlerce odada uyutmaya çalışıyorum 1aydır ailemin yanındaydım oğlum ordayken de zor uyuyordu ama en azından kucağıma aldığımda ya da ayağımda salladığımda uyuyordu birkaç gün önce eve geldik sanki o çocuk gitti başka bi çocuk geldi kucakta asla uyumuyor çığlık kıyamet ayağıma koyuyorum yok yine ağlıyor sadece memede uyumak istiyor sütüm yetersiz olduğu için mama da kullanıyoruz memeden süt gelmeyince de öfkeleniyor ne yapcam bilmiyorum uyku eğitimi mi alsam acaba tavsiyelerinizi bekliyorum
Önce kocaman bir sarılma gönderiyorum… yazdıkların “yalnız değilim” dedirten cinsten. Şu an yaşadığın şey çok çok tanıdık ve şunu baştan söyleyeyim yalnızca senin başına gelmiyor ve yanlış yaptığın hiçbir şey yok. Biraz madde madde, kafanı toparlayacak şekilde yazayım
5. ay tam bir “geçiş ayı”
Bebekler bu dönemde hem gelişimsel sıçrama yaşıyor hem de çevreye çok daha duyarlı oluyorlar. Gündüz uykularının 30–40 dakikaya düşmesi, uykuya direnme, akşam saatlerinde aşırı huzursuzluk, memede uyumak isteme bunların hepsi bu dönemin klasiği. “Benim bebek bozuldu” durumu değil yani.
Mekân değişikliği çok etkiler
1 ay aile yanında kalıp sonra eve dönmek, bizim için tatil gibi ama bebek için bambaşka bir dünya. Kokular, ışık, sesler, oda. Hepsi yeniden tanışılması gereken şeyler. O yüzden “orada uyuyan çocuk gitti” hissi çok normal. Bu da geçici.
Memede uyumak istemesi = seni güvenli liman görmesi
Sütün az olması kötü anne olduğun anlamına gelmez. Memede öfkelenmesi çoğu zaman açlıktan çok
yorulmuş ve rahatlamak istiyor olmasından.
Öneri : Önce mama ile karnını doyur, sonra memeyi sadece sakinleşme için ver. Böylece memede “sinir” değil “huzur” birikir.
Saat 12’den önce uyumaması fazla uyarılmış olabileceğini düşündürüyor
5 aylık bir bebek için ideal gece uykusu genelde
19:30 – 21:00 arası.
Ama bu saatlere gelene kadar akşamüstü son uykuyu çok geçe bırakmamaya çalış, 18:30’dan sonra ortamı yavaş yavaş sakinleştir, ışıkları kıs, sesi azalt, aynı sırayı tekrar et (alt değiştirme, mama, kısa bir masaj, pijama gibi)
Kucakta / ayakta uyumamak “şımarıklık” değil
Bazı bebekler belli bir ayda bazı yöntemleri reddediyor. Bugün kucak olmaz, yarın olur. Bu da bir inat değil, gelişim.
Uyku eğitimi almalı mıyım?
Eğer sen çok yıprandıysan, ağlamaktan yorulduysan
destek almak çok normal. Ama şunu bil 5 ayda her bebek uyku eğitimi almak zorunda değil, “Ağlaya ağlaya uyusun” tek yol değil, eğitim alacaksan, bebeğin mizacına ve senin kalbine uyan bir yöntem seç
Şu an yapabileceğin en önemli şey
Gündüz uyanıklık sürelerini uzatmamaya çalış (genelde 2–2,5 saat), aşırı yorulmasına izin verme, kendine “bu dönem geçici” demeyi hatırlat çünkü gerçekten geçiyor
Şunu da ekleyeyim bu kadar dert edinmen, çözüm araman, buraya yazman zaten ne kadar ilgili bir anne olduğunu gösteriyor. Bebeğin bunu hissediyor. Biraz karmaşa var, evet. Ama bu bir çıkmaz değil