Merhaba, öncelikle kolay ve hızlı bir şekilde bu zor dönemi atlatmanızı dilerim. 5. ay uyku alışkanlıklarının kazanılması ve ileriki dönemde bebeğin uykuya karşı tutumu açısından bence çok önemli. 0-4 ay arası sadece memede uyuyan, gece sık uyanan ve memeyle uykuya dönen, gündüz uykuları kısa veya bazen hiç olmayan bir bebeğim vardı. 4. aydan sonra memede de uykuya dalmakta sorun çıkarmaya başladı. Ben de araştırdıklarımı kendimce uyarlayarak bir düzen oluşturmaya çalıştım. Sabah en geç 7.30’da uyandırıyordum, uykusuz bir geceden sonra uyuyan bebeği uyandırmak delilik gibi geliyor ama tahmin edilebilir, düzenli uyku saatleri için bunu yapmanızı öneririm. Akşam da en geç 8’de uyumuş olmasını sağlıyordum. Gün içindeki uyku aralıkları ve uyku süreleri için Taking Cara Babies veya Huckleberry adlı sitelerden faydalanabilirsiniz. Ayına göre uyku aralıklarını takip ederek bebek uyku sinyali göstermese bile uykuya götürüyordum. Gündüz oldukça loş, gece zifiri karanlık odada, 21-22 derece civarında, ince tek kat giysi ve 2.5 tog uyku tulumuyla uyuyor. Nem %40ın altına düşerse kışın nem verici açıyorum. Gece ve gündüz uykuları için kısa rutinler oluşturdum. Örneğin gündüz altını değiştirdiniz, şimdi uyku zamanı gibi hep aynı cümleyi birkaç kez söylediniz, odaya girdiniz, perdeyi kapattınız, kucağınızda aynı şarkıyı söyleyerek hafifçe salındınız, yatağa koyup uyku tulumunu kapattınız, yanında bir tabureye oturup göğsüne veya poposuna hafif pat pat yaparak ve ağzınızla hafifçe pışpış yaparak uykuya geçirmeyi deneyin. Gece bu rutine bir kitap ekleyebilirsiniz. Son emzirme ve yatırmanız arasında en az 20-30 dakika bırakmaya çalışın. Biraz mızırdanabilir başlarda, çok ağlarsa kucağınıza alıp sakinleştirip yeniden yatırın. İlk 4-5 gün zorlayacaktır, bunu defalarca yapmak zorunda kalabilirsiniz ama sonra kendisi de alışmaya başlayacak. Birkaç hafta sonra pat pat yerine sadece elinizi koyun, birkaç hafta sonra sesinizi alçaltın, amaç destekleri zamanla azaltmak. Diş, hastalık gibi zor zamanlarda da mümkün olduğunca rutine sadık kalmaya çalışın, ek destekler verdiyseniz de durum düzelince yavaşça eski rutine geri dönün. Bunu 5-6 aylıkken oturtmak şu yüzden çok değerli; bebek hareketlenince kalkıp oturmaya başlayınca onu zapt etmek çok daha zor. Sizin için de çok yıpratıcı. Gündüz en fazla toplamda 3-4 saat uyumasına izin verin. Uyku çok uzuyorsa uyandırın. Bu düzeni sağlarken en az 1 ay uyku saatlerinde evinizde olmaya çalışın. Olur da çok erken uyanırsa o günkü uyku saatlerini biraz kaydırarak dengeyi kurmaya çalışın. Gece 2 kez bazen 3 kez uyanırdı. Emip geri uyurdu. 14 aylıkken bazı geceler uyanmayıp sabaha kadar uyumaya başladı. Akşam güzel yemek yemesi ve gece uyumadan yarım saat evvel muz, yoğurt gibi ufak bir porsiyon yemesi etkili oldu gibi geliyor. Bir de gece her ses çıkardığında müdahale etmedim, gerçekten ağlamaya başlarsa yanına gittim. 7. ayda odasını da ayırdım, bizim sesimiz de gece onu uyandırıyordu çünkü. Biraz emek istiyor ama çocuğun ne zaman uyuyup uyanacağını bilmek insana huzur veriyor. O yüzden bence değer. Ben düzeni bozulmasın diye gece kalmalı bir yere bile gitmek istemiyorum. Çocuğun düzeni benim huzurum demek. Onun da biraz gezeyim diye bozulması bana mantıklı gelmiyor.