aslında bizim simsimsle çok benziyor beslenme şeklimiz, ben sadece kırmızı et de tüketiyorum onun aksine. şekeri vs kesmeyi çok denedim ama olmuyor, ben de hafta bir olmak şartıyla istediğim bir tatlıyı seçiyorum, genellikle çikolatalı bir tatlı oluyor ama onun dışında şeker içeren meyve hariç bir şey yemiyorum, haftalık tatlı hakkımda vazgeçmek şartıyla kahvenin yanında 5 gün (spor yaptığım günler) isteğime göre bir ya da iki adet bisküvi yeme hakkım var.
et-balık-süt-yumurta haftalık diyetimde mutlaka var, karbonhidratı ekmek, kepekli makarna ya da yulaf ezmesi olarak alıyorum, pilav çok sevmediğimden pek tüketmem.
ekmek sınırım yok. gün içinde istediğim kadar yiyorum zaten 4-5 ince dilimi geçmez ama makarna yeme şeklime göre sınırlıyorum.
bunun dışında spor ve beslenmeyle ilgili bu sürede öğrendiğim bazı şeyleri sizinle de paylaşayım:
unutmayın spor yaparken yediklerinizi fazladan yemeniz gerekiyor, özellikle proteini. beyninizin şekere de ihtiyacı vardır, şeker beyninin yakıtıdır, o yüzden özellikle spor yaparken meyve yiyin, o popüler diyetlerdeki şeker yemeyin uyarısını boş verin. toz/küp şeker vs atın hayatınızdan ama tatlı meyveleri günde 1 porsiyon yiyin.(düzeltme: tabii bir sağlık sorununuz yoksa, doktorunuza sorun mutlaka)
spor yaparken yağ tüketin, çünkü söylenenin aksine spor yaparken yağ tüketmek zorundasınız, yağ hücresi yakmak için. vücudunuz kıtlık alarmı verir yoksa.
özellikle havuç yiyorsanız içindeki e vitaminin açığa çıkması için üzerine bir tatlı kaşığı z.yağı gezdirin. yağ yararlıdır. margarin yemeyin ama spor yaparken proteine ihtiyacınız olduğundan tereyağ tüketmeye özen gösterin. yapacağınız sebzeli omletin içine koyacağınız ince bir tabaka tereyağı sizi öldürmez ama fayda sağlar, eğer vejetaryenseniz elbet tüketmeyin ama onun dışında kilo alırım korkusuyla almazlık etmeyin. ölçülü olmak kaydıyla yemenizde sakınca yok, sadece yediğiniz tereyağ olduğundan emin olun, patates değil (evet ne yazık ki tereyağ diye patates püresi satan çok)
protein spor yaparken mutlaka tüketin. çünkü spor yaparken kaslarımızda minör yırtıklar meydana geliyor, hissettiğimiz o kas ağrılarının sebebi bu. protein aldığımızda bu yırtıklar kendini onarıyor ve kas kütlemiz büyüyor. yani kas yapmak için protein yemeye ihtiyacımız var.
bir de burayı okuyan ve "ay ben kaslı vücut sevmiyorum" diyenler varsa. merak etmeyin haftada 3 kere kaldırdığınız 5 kiloluk dumbellle, çektiğiniz 100 mekikle, yaptığınız 100 squatla, yaptığınız 1 saatlik yürüyüşle haltercilere dönmezsiniz.
vücut geliştirme bambaşka bir spordur ve o gördüğünüz kas kütleleri uzun çalışmalar sonucu oluyor ve inanın sandığınız kadar kolay değil, adamlar içine beton dökülmüş kamyon tekeri çekiyorlar boyunlarıyla misalen.
o yüzden poponuzu kaldırıp günde 1 saat yürürseniz sadece fit bir fiziğiniz olur, geç yaşlanırsınız, selülitleriniz azalır, kilo verirsiniz ve kilonuzu korursunuz.
ben 7 aydır spor yapıyorum ve kilo vermeye yeni başladım, karnımın alt tarafında ancak elimle bastırırsam sertliği hissedebiliyorum. 7 ay- haftada 5 gün. yani cidden sanıldığı kadar kolay değil.
sen ziyaretçi eğer buradaysan bahaneleri bir kenara bırak ve su sişelerini doldurup kol çalış inan bana kollarındaki hafif bir şişkinlik o sarkıklardan daha güzel duracaktır.
biraz uzun oldu ama paylaşayım dedim, sıkıntıdan bayılanlar hastane masraflarını gönderebilir :)