Bende su pilavi bir türlü beceremiyorum.Artık kabullendim valla ya lapa oluyor ya citir.Ama doger hersey zamanla olur bence hemen pes etme.Yapa yapa ogrenirsin..
soyleyecegim noktalara dikkat et cok guzel olur;
1) pirinci onceden tuzlu ilik suda isla 15 dk bile yeterli.
2 )pirincleri kavuracagin yag az olmamali, cok da olmasin ama az kesinlikle olmasin. mesela yarim cay bardagi.
3) pirincleri bol kavurmalisin. once seffaflasip birbirlerine yapisacaklar kavurma esnasinda. sonra geri dagilacaklar.
4) orta ateste pirincleri iyice kavur, tuzu kavurma asamasinda at. bir iki limon damlasi damlat.
5) bir bardak pirince iki bardak kaynar su kullan.
6) kavrulan pirince su ilave et.
7) su ilave edince cok az tereyagi birak suya.
8) kapagini kapat ve artik ellemiyoruz. kendileri pisecekler. ortadan biraz kisik ateste.
9) iyice suyunu cekince spatulayla bir noktayi kaldir.. tabanini gormeye calis. suyu bitmis, pirinclerden hafif cizirti sesi geliyorsa yani dibi tutmamis ama suyu da yenice bitmis.. altini kapat. bir kere tamamen karistir pirincleri ezmeden. agzina mutfak pecetesi koy kapagi kapat. dinlensin. yarim saat kadar sonra gel bir tur ezmeden kabart karistir pirincleri.
10) mutlaka vakitli pisirmelisin, dinlenmeli. ben disari cikacaksam sabahtan yaparim. sonra sofra bezinin arasina nihale koyarim tencere tabani yapismasin diye. sonra tencereyi koyup sararim yogurt mayalar gibi. agzinda da pecete olmali tencerenin. yemekten once acarim hala ilik, dinlenmis, tel tel dokulmus olurlar.
bence puf noktalari bol yagda cokca kavurmak, suyu ilave edince karistirmamak.. dinlendirmek..
bu tarifi nohut ekleyerek ya da onceden sehriye kavurarark yapabilirsin neli yapacaksan sana kalmis..