• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yemeklerim kötü

Çok çok güzel yemek yaparım, annem, teyzem, kayınvalidem hem tarif isterler hem de yemek yaparken başımda beklerler neyi nasıl yapıyorum diye. FOnlardan farklı yaptığım birkaç şey var, yazayım.

Asla ayçiçek yağı, mısır yağı kullanmam. Kaliteli zeytin yağ alırım yıllardır.
Salçayı asla marketten almam, güneşte kurutulmuş alırım.
Salçayı illa kavururum, baharattan da kısmam, baharat çok önemli.
Yemeklerde çok yağ kullanmam ama pilav az yağlı olmaz.
Yemeklere çok su koymam, birçok sebzeyi kendi suyuyla pişiririm.
Döküm tencere kullanırım, granitmiş düdüklüymüş bana aynı lezzeti vermiyor. Döküm müsait değilse çelik kullanırım.
Zırt pırt kapağı açmam, kısık ateşte pişiririm.
Soğanı doğramaktansa rendelerim (iri şekilde değil, küçük), suyu çıkar onu da kullanırım yemeğin çeşidine göre.
Eğer 2-3 gün yetecek kadar çok yemek yapıyorsam o zaman yağı daha fazla koyarım.

Komik gelecek belki ama bir de ben çok sevgiyle, severek yapıyorum. Eşimin sevdiği yemekleri yaparım ağırlıklı olarak, onun da etkisi oluyor mudur acaba?

Yemek yemek ıcın karın doyurmak icin ihtiyac oldugu ıcın yapılır yenir.
Kendını kanıtlamak ıcın degıl.
Kanıtlamaya calısırken heyecanlanıp biseyleri eksik yapıyosundur
Yemege de Bukadar anlam yuklenmez kı, bu arada begenmeyen ac kalsın yemesin.

Ben yaklaşık 10 yıldır yemek yapıyorum. Evlenmeden önce ogrenciligimde hep yapmıştım. Yaptıkça elim hızlandı. Ve alıştı.
İlk yaptığım yemekler haliyle şimdiki gibi değildi.
Yemeklerin lezzetli olmasını istiyorsan baharat ve yağ dengesini iyi ayarlayacaksin.
Yağsız yemek tatsız olur. Sebze yemeklerinde sebzeye hemen suyu boca etme mesela güzelce kavur.
Tereyağ yemeklere tat verir. Kullanmalısın.
Biber dolması gibi yemeklerde kıyma ve baharatı biraz fazla koyarsan güzel olur. Üzerine de sos yaparım ben.
Pirinci güzelce kavur. 1e 2 su koy. İçine 2 bardak tavuk suyu biraz haşlanmış nohut tereyağ koyduğunda harika olur.
Et ve tavuk sularıni da buzluğa koyup yemeklere katabilirsiniz..
Boregi el açması yapmasan da olur. Hazır yufkadan yap. Sosu için netten bakarsın. Aslında her tarif var ayrıntılı videolu.
Ben bildiğim yemeklere bile bakiyorum arada nasıl yapmışlar diye.

Bende su pilavi bir türlü beceremiyorum.Artık kabullendim valla ya lapa oluyor ya citir.Ama doger hersey zamanla olur bence hemen pes etme.Yapa yapa ogrenirsin..
Vereceğim tüyoyu uygulayın kesinlikle ne lapa nede kuru olmaz.
#Tereyağ kullanmayın, seviyorsanız sonradan yakip üzerine dökün.
#Yağı kesinlikle az olmasın çoktan zarar gelmez ama az lapa olmasını ve kurumasını sağlar ama çok aşırıda kullanmayın tabiî
#sehriyeli kavurup princi eklediğinizde en az 10 - 15 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Pirinçler birbirinden ayrılıp kendi özgürlüklerini ilan etsin☺
#Kesinlikle sıcak su kullanmayın 1 bardağa 2 bardak su kullanın
#Altı harlı şekilde yakıp kaynamasını bekleyin kaynadığı an en küçük gözde en kısık ayarda pişirin
Piştikten sonra en az 15,20 dakika dinlensin .
Bu zamana kadar lapa yâda kuru olmadı pilavım ve yiyenlerde tane tane olduğu için çok beğendiğini söyler 😋
Kolay gelsin.

Öncelikle sakin ol ve sevdiğin yemekleri düşün içindeki aromaları, yapılışını iyice idrak edersen bir şekilde olur.

Yemek.com ve nefis yemek tariflerini çoğu yemeği lezzetli ve tarifleri tutuyor. Bir de mesela şeker oranını ilk onların dediği gibi yapsan bile sonrasında az yada çok geldiyse ona göre dengeleyebilirsin.

Önce klasik sebze yemeklerini halletmeye çalış. Soğan biber salça domates sebze kavur az bir su ver 15 dakikada düdüklü tencerede hazır.
Bir de en kolay ve en lezzetli menüler oluştur zihninde.

Çorba (yoğurt çorbası)
Ara sıcak (patatesli börek)
Ana yemek (karnıyarık/fırın tavuk yada tavuklu pilav)
Meze salata (patlıcan salatası, kabak yada havuç tarator, kaşık salata)
Tatlı (şekerpare, revani)
Bunlardan en iyi hangilerini yapabiliyorsan ilk başta netleştir ki misafir gelince ürkme. Bu örnek basit ama lezzetli olan davete gidebilecek yemekler örnek olarak söylemek istedik tabii her yörede farklı şeyler sunulabilir)

Ben çocukluktan beri yemek yapmayı çok severim ama hamurdan hep kaçmıştım. Evlendikten sonra ilk kez hamur mayaladım poğaca yaptım. İlki olmadı ama ikincisi oldu.
Bazen yine olmadığı oluyor ama bir şekilde düzeltiliyor.

Yaparken porsiyonları büyük tutma ki boşa gitmesin atıyorum bir kişilik olacak şekilde ayarla yanına meze türü şeylerle zenginleşti hem elin pratikleşir hem de bir yemek tamamen boşa gitmez.

Son düzenleme:
Ben ilk evlendiğim zaman kendim bile beğenmiyordum yemeklerimi ama zamanla el yatkınlığı oluyor. Alisirsin yani dert etme

Hiiç korkma harika kek yaparım. Son 3 kekimi tadına bakıp çöpe attm. Birinde kabartma tozunu unutmuşum,birinde fırını yanlış ayarla acmışım öbüründe başka bir şey olmuş. Yani yemek isi anlık iş. Sakin ol. Temel seyleri sırayla yap. Iyi olsuğundan emin olduktan sonra başka tarifler dene. 26 yaşımda yaptım ilk mercimek çorbami evlenince. 🤷🏻‍♀️

Olmayan kekleri Başka bir şeye çevirin ; mesela kakaolu toplar. Onlarca Başka bir tatlıya cevrilebilir.

Ve diğer bütün yemekler muhakkak dönüşüm oluyor.

Ben evimi üç aydır ayırdım. Önceden kv ile yaşıyordum ve hiç bir zman tek başıma yemek yapamadım. Şimdi evimi ayırdım kendimi kanıtlamak için sürekli farklı tarifler deniyorum ama güzel yapamıyorum malesef. Benim yemeklerimde tat yok gerçekten. Güzel yrmrk yapamıyorum. Misafir gelicekse bir hafta öncedrn içime korku giriyo ve kara karar düşünmrye başlıyorum ne yapabilirim
Bana yemek yapmayı öğreten uygulama nefis yemek tarifleri :) tavsiye ederim

Ya şöyle el açması börek yapıyorum eşim beğeniyo gibi. Köfteleirmi beğenmiyo eşim kötğ oluyo tadı diyo tat yok yemeklerimde tat alamıyorum

O zaman baharat sorunu, salçayı iyi kavurmak gibi basit gibi görünen sorunlarda takılıyor olabilirsiniz.

Tencere yemeklerinin çoğu aynı mantık. 3-4 kaşık yağ 1 soğan 1 tatlı kaşığı salça kavur, ne yemeğiyse onu at. Baharat ve tuz ekle. Kavur. Kendini geçmiycek kadar su koy. Kaynayınca kıs. Bu kadar :)

Yemeğe az su koymak, yemeği çok derin olmayan karnıyarık tenceresi tarzı tencerelerde yapmak, tahta kaşık kullanmak, harlı ateş değil de mümkün mertebe kısık ateş kullanmak, yemeğin servisten önce biraz dinlenmesine izin vermek bence işe yarayan püf noktaları.

Benim de hiç güzel olmaz ama ben mutfağa girmeyi sevmiyorum zaten. eşim de alıştı,o yapıyor yemekleri. Siz de sevmiyor olabilir misiniz?

Basit temel tariflerle başlayın ve bol bol yemek videosu izleyin bu şekilde kendinizi çok iyi geliştirirsiniz

3 yıllık evliyim hala bi misafir gelecek olsa kendi ailem bile olsa heyecanlaniyorum :))ne yemek yapsam ya yetiştiremezsem yemekleri ya guzel olmazsa ya begenmezlerse vs vs. :) sanirim zamanla alisicam. Birde ben hiç yemek bilmiyordum gene bu kadara şukür profesyonel olmasamda daha elim lezzetlidir. Internetten baka baka yapiyorum bende sizin gibiyim yani biraz zaman gerek benm 3 yil oldu hala oyle :)

Evlendiğimde yemek yapmayı bilmiyordum. Eşim etçidir, Bir et pişiriyordum, hem yanmış, hem çiğ :KK70: o kadar yani. Ses etmedi, yedi zavallım. Şimdi her bana gelen etimin çok lezzetli olduğunu söyler, pilav tarifi alır.

misafire 7-8 çeşit yemek, salata çıkarırım. Zamanla oluyor, bir de önce temel yemekleri öğrenin. Tencere yemekleri hep aynı şekilde pişer genelde. Onları tutturun.

bir iki fırın yemeği öğrenin, patlıcanlı et, ya da köfteli patates, fırında tavuk gibi. Misafire fix onları yaparsınız.

mercimek çorbası ya da domates çorbası
yapın.

boş zamanınızda, fazlaca yufka alıp, peynirli buzluk böreği tarzı sarıp atın buzluğa. Misafir geldiğinde, yarım saat dışarıda bekletip, yumurtasını sürüp atın fırına. Ana yemeğin yanında böreğiniz de hazır her zaman.

youtube dan izleyin, birebir uygulayın, zamanla eliniz alışacaktır ölçülerine.

Yayla corbasi, ezogelin, pirinc ve bulgur pilavi, tavuk sote, kiymali makarna ve firinda sebze ve patatesten yuru derim, bunlari yapmayi ogren iyice, elin alistikca diger yemekleri kolayca yaparsin.
Tatli olarakta yalanci tavuk gogusu ve mozaik pasta tabiki 🤣
Bunlar hayat kurtarici, can simidi niteligindedir.
Birde kuzu incik alip kaynat,icine kereviz havuc vs koyup, onun suyunu da kup kup mu artik bardak bardak mi nasil istersen buzlugu ativer, yemeklerin icine katarsin, gayet guzel tat verir.

Bende🤦🏻‍♀️
Ama kendimde fark ettiğim şey yıllardır yaptığım iki üç yemek vardı zaten, onları güzel yapıyorum yeni yaptığım yemekleri güzel yapamıyorum. Zamanla yapa yapa güzelleşiyor yemekler.
Kimi insan güzel yapamaz yapamadığınında farkında olmaz. O daha kötü🤪

yemeklerini uzun kavur. Kavurdukça renginden anlarsın böyle göze bi güzel gelir
Pilav pişti mi hemen kapağını açma demlenmeye bırak

İlk yemeğimi 13 yaşımda yaptım birde pirinç pilavı o zaman arkadaşımdan görmüş öğrenmiştim.
Zaten çoğu yemekler aynı şekilde oluyor sebze yemekleri, bakliyatları, et yemeklerini öğrenin zamanla fırın yemeklerine gecersiniz tuzunu da bakmadan atmayın bazı yemeklerin geri dönüşü olmuyor.

Ben evimi üç aydır ayırdım. Önceden kv ile yaşıyordum ve hiç bir zman tek başıma yemek yapamadım. Şimdi evimi ayırdım kendimi kanıtlamak için sürekli farklı tarifler deniyorum ama güzel yapamıyorum malesef. Benim yemeklerimde tat yok gerçekten. Güzel yrmrk yapamıyorum. Misafir gelicekse bir hafta öncedrn içime korku giriyo ve kara karar düşünmrye başlıyorum ne yapabilirim
Önce sakin ol evlendiğimde ilk 6 ay ne çektik bir ben bilirim ama eşim saolsun ses etmezdi zamanla yapa yapa deneye deneye alıştım şimdi gayet güzel yemekler yapabiliyorum, deneye yanıla olacak sizinde eliniz alışacak zamanla.

Back
X