Yeni evliye iş yok

İnsanlar hazır oldukları zaman maddi ve manevi çocuk yaparlar. Vakti doldurmak için değil çocukla beraber büyümek için değil. Kadın işim yok diyor çocuk yapın o ara vakit geçsin diyorsunuz. Bir kutu mama bir paket bez servet olmuş. Ayrıca kadın yeni evli 2 aylık. Evliliği oturacak birbirlerini tanıyacaklar alışacaklar ne bebeğii. İyi günler

Çok ayıp böyle şeyler sorulmasi ya...yorumlarda gördüğüm kadarıyla da adet olmuş sorulmasi. Iyi ki özel sektorde değilim...Allah yardimciniz olsun.

Benim 2 arkadaşım (evliler) ikisi de mühendis iş veren şirketle anlaşma yaptılar (yazılı mı sözlü mü orasını bilmiyorum) 5 sene çocuk yapmayacaklarına dair 🙄 insana şaşırtıcı geliyor ama iş verenler doğum izni, çocuk sorumluluğu olsun istemiyorlar. İnsani bir durum değil bu yaptıkları ne yazık ki.
Evet ✌️ bende 2 sene için imzalamistim.. yazılı anlaşma oluyor, eğer anlasmayi bozarsan tazminat odetiyorlar 😂

İnsanlar hazır oldukları zaman maddi ve manevi çocuk yaparlar. Vakti doldurmak için değil çocukla beraber büyümek için değil. Kadın işim yok diyor çocuk yapın o ara vakit geçsin diyorsunuz. Bir kutu mama bir paket bez servet olmuş. Ayrıca kadın yeni evli 2 aylık. Evliliği oturacak birbirlerini tanıyacaklar alışacaklar ne bebeğii. İyi günler
İki aylık olanlar çocuk yapmıyor mu?
Haklısın anne olmuş ama çocuğunu egitememis çok kişi var. Evet bez mama servet olmuş ama bez mama servet diye çocuk yapmayacak miyiz? Ayrıca kimin niye çocuk yaptığı sizi niye bu kadar ilgilendiriyor?

Garson 6-7 bin kazanıyor ben Dış ticaret sorumlusu olarak 25 km öteye 4.500 için çağrılıyorum. Garson mu olsam acaba ya 🤔 Diplomalarıma da Allah Rızası İçin Tip yazarım 🤭
Shusui Shusui eşimin arkadaşı İzzet çapa'nın yeni açtığı eğlence mekanında garson. Açılışı Kenan Doğulu'yla yaptılar. 1000 kişi gelmiş. 250 bin TL bahşiş toplanmış. Arkadaşı o gün tek gecede 8.5 bin TL kazanmış.
Nisanda işten cıktım. O dönem servis personeli 6000 + tip + prim aliyordu :)
Aşçıyı söylemeyeyim hiç.
Butun gun ayakta, insan nazi kaprisi cekmek kolay degil.
Geyikli doğrudur. Bizden ayrılan aşcıda Bodrum'da 10 bin TL iş buldum diye mesaj atmış mesai arkadaşına. İyi aşçılar ciddi paralar kazanıyor.

yenı evlı olmakla ne ılgısı var tam aksıne yenı evlıler tadını cıkaralım sımdı cocuk kosusturmacasına gırmeyelım der
kadın menepoza gırene kadar dogurabılır ısterse 45 yasında 10 yıllık evlı olsun
sorun genel olarak kadınlara yonelık ,bekardanda cekınıyorlar evlenırken yok nısan yok kına yok alısverıs dıye ızın ıster dıyorlar
benı bırı ıse alırken oyle demıstı ıse gırdım sımdı sırada evlenmek var demezsın habıre ızın ıstemezsın degıl mı demıstı :olamaz:

İşin diğer tarafından birisi olarak da birkaç şey yazmak isterim. Aşırı aşırı yoğun bir yerde çalışıyorum ve zar zor adam alınıyor. Gelenlerden birisi hamile olduğunu gizleyerek işe girdi. 7 ay sonra ayrıldı 1 senedir de piyasada yok onun onca işi de üstümüze kaldı. Başka iki arkadaş daha 1 taneyi doğurup hemen ikinciyi yaptı. Şimdi onların işlerini alabilecek kimse de yok aşırı sıkıştık mesela birim doğumhaneye döndü. Yani bu kadar çocuk meraklısı insanların hobi olarak çalıştığını düşünüyorum şahsen.

İşin diğer tarafından birisi olarak da birkaç şey yazmak isterim. Aşırı aşırı yoğun bir yerde çalışıyorum ve zar zor adam alınıyor. Gelenlerden birisi hamile olduğunu gizleyerek işe girdi. 7 ay sonra ayrıldı 1 senedir de piyasada yok onun onca işi de üstümüze kaldı. Başka iki arkadaş daha 1 taneyi doğurup hemen ikinciyi yaptı. Şimdi onların işlerini alabilecek kimse de yok aşırı sıkıştık mesela birim doğumhaneye döndü. Yani bu kadar çocuk meraklısı insanların hobi olarak çalıştığını düşünüyorum şahsen.
izne ayrılan kişilerin işinin size yıkılması izne ayrılanların değil işvereninizin suçu ve sorumluluğudur. işveren geçici işçi almıyor diye insanlar özel hayatlarını mı değiştirsin?

izne ayrılan kişilerin işinin size yıkılması izne ayrılanların değil işvereninizin suçu ve sorumluluğudur. işveren geçici işçi almıyor diye insanlar özel hayatlarını mı değiştirsin?
Hayır bunu söylemiyorum tabii ki. Ama çalışmak işini hakkıyla yapmak büyük oranda gönül verme işidir. Kafayı kocişiyle çoluk çocukla bozmuş tiplerin de işine değer verdiğine gönülden yaptığına şahit olmadım üzgünüm ama gerçek bu. İşveren birine güvenip işe alıyor kadın art arda 2-3 tane doğruyorsa işveren napsın devamlı birilerini mi alsın. Sürekli doğurmak istiyosan çalışma yani. Baktığınız zaman 2 senedir çalıştığın yerde art arda doğurmak yasal eyvallah ama etik mi yani, bence hayır değil.

Hayır bunu söylemiyorum tabii ki. Ama çalışmak işini hakkıyla yapmak büyük oranda gönül verme işidir. Kafayı kocişiyle çoluk çocukla bozmuş tiplerin de işine değer verdiğine gönülden yaptığına şahit olmadım üzgünüm ama gerçek bu. İşveren birine güvenip işe alıyor kadın art arda 2-3 tane doğruyorsa işveren napsın devamlı birilerini mi alsın. Sürekli doğurmak istiyosan çalışma yani. Baktığınız zaman 2 senedir çalıştığın yerde art arda doğurmak yasal eyvallah ama etik mi yani, bence hayır değil.
"yalan söyleme" özelinde sizi anlıyorum fakat "mecbur bırakıldıklarını" düşünüyorum. bireyin haklarının olduğu yerde önce kurum diyemeyeceğimizi, kurumların sadakat bekleyebilmek için bireylerin haklarını korumak zorunda olduklarını düşünüyorum. küçük işletmeler dışındaki kurumlar çalışanın hakkını verdi diye zarar edip batmaz, mevzu "yapamamak" değil, kardan zarar etmemek.

olayın seninle ilgisi ne gibi bir düşünceye kapılacaklar için önbilgi: memurum, iznim müdürün keyfine kalmış değil. memuriyetimin 11. yılına dek çocuksuzdum, düşüncelerim çocuktan sonra değişmedi. çocuğu olduğu için çocuksuza, evli olduğu için bekara iş kitleyene sinir olurum, müdahale ederim. bu meseleye yaklaşımım tamamen insan hakları anlayışımla ilgili.

"yalan söyleme" özelinde sizi anlıyorum fakat "mecbur bırakıldıklarını" düşünüyorum. bireyin haklarının olduğu yerde önce kurum diyemeyeceğimizi, kurumların sadakat bekleyebilmek için bireylerin haklarını korumak zorunda olduklarını düşünüyorum. küçük işletmeler dışındaki kurumlar çalışanın hakkını verdi diye zarar edip batmaz, mevzu "yapamamak" değil, kardan zarar etmemek.

olayın seninle ilgisi ne gibi bir düşünceye kapılacaklar için önbilgi: memurum, iznim müdürün keyfine kalmış değil. memuriyetimin 11. yılına dek çocuksuzdum, düşüncelerim çocuktan sonra değişmedi. çocuğu olduğu için çocuksuza, evli olduğu için bekara iş kitleyene sinir olurum, müdahale ederim. bu meseleye yaklaşımım tamamen insan hakları anlayışımla ilgili.
Bizlerin şahsi düşüncelerinin ötesinde kanun var. Çalışanın ve işverenin karşılıklı dürüstlük yükümlülükleri var. Evli olduğunu işe alım sırasında saklayan bir çalışanı işveren haklı sebeple işten çıkarabilir.
Tüm bunların ötesinde insan biraz empati yapmalı. 1 sene arayla 2 tane çocuk yapmış birinden kafadan en az 3 sene performans bekleyemezsin. Siz olsanız böyle birini çalıştırır mısınız? Ben olsam çalıştırmam sonuçta çalışıyosan para alıyosan oraya karşı da bi sorumluluğun var her şey kağıt üstünde olmak zorunda değil. Bizler aksini iddia ettiğimiz sürece de kadınlar bu muameleyi görmeye herkes işinin bittiğine bakmaya devam eder.

Bizlerin şahsi düşüncelerinin ötesinde kanun var. Çalışanın ve işverenin karşılıklı dürüstlük yükümlülükleri var. Evli olduğunu işe alım sırasında saklayan bir çalışanı işveren haklı sebeple işten çıkarabilir.
Tüm bunların ötesinde insan biraz empati yapmalı. 1 sene arayla 2 tane çocuk yapmış birinden kafadan en az 3 sene performans bekleyemezsin. Siz olsanız böyle birini çalıştırır mısınız? Ben olsam çalıştırmam sonuçta çalışıyosan para alıyosan oraya karşı da bi sorumluluğun var her şey kağıt üstünde olmak zorunda değil. Bizler aksini iddia ettiğimiz sürece de kadınlar bu muameleyi görmeye herkes işinin bittiğine bakmaya devam eder.
evet bizlerin şahsi düşüncesinden önce kanun var. 1 sene arayla 2 çocuk yapmak kanuna aykırı değil. çocuk yaptı diye işten çıkaramaz. işini aksatıyorsa gerekli tutanakları tutup kanuna uygun şekilde işten çıkarabilir. kadınlar bu muameleyi hak etmiyor ama kadınlar bile "kocişiyle çocuğuyla uğraşan" diye kadını küçümseyip iş hayatından dışlamak gibi ataerkil düşüncede oldukça muamele değişmez tabii ki

Merhaba hanımlar
Yaşadığım şehirden evlenince eşimin memleketine taşındım. 2 aydır iş bulamıyorum. Her gittiğim yer yeni evlisin çocuk düşünüyor musun. Bu bizim için problem olur diye geri çeviriyorlar. Çocuk düşünmediğimi söylesem de inandıramıyorum. Ki çocuk olsa da çalışmayı düşünen bir insanım. İçim çok sıkılıyor. Bütün gün evde ne yapacağımı şaşırıyorum. Dışarı çıkıyorum vakit geçiriyorum ama ben çalışmaya alışkın bir insanım 2 aydır bıktım usandı. Evlenmeden önce herkes ben sana iş bulurum ordan diyordu ee geldim yerleştim o bulurum diyenler hiç bir halta yaramadı( zaten hep öyle derler ama yine de içimde bi umut vardı belki olur diye ) burada da kimsem yok. Eşim zaten yoğun çalışan bir insan. Ne yani yeni evliye iş yok mu? 😔
E atan kpss gir

Çok şaşkınım. Ne cesaret böyle sorulur soruluyor? Hiçbir iş veren sizin özel hayatınızla ilgili soru soramaz. Yeni evlendiğimde de iş aramıştım,şu an 2.5 yıllık evliyim çalışıyorum yeni bir işte asla böyle bir soruyla karşılaşmadım. Kurumsal firmalarda en azından artık sorulması imkansız bir soru bu.Ama bana böyle bir soru sorulsa CVm üzerinden konuşalım lütfen özel hayata giriyorsunuz diye uyarırım. Haklı bulanları da okudum bir de. Çomar tayfa is coming.

Siz iş görüşmesinden bahsediyorsunuz kadın iş arkadaşıma yüksek lisans mülalatında yüzüne karşı dediler "küçük çocuğunuz varmış..sizden istediğimiz performansı alamayız " diye

İş vereni haklı bulanlar neyin kafasını yaşıyor ben hiç anlamadım. Kadınız ve doğuruyoruz doğamız gereği. Eşek gibi herkesi ve her şeyi sömüren iş vereni düşünecek hiç değilim. Gelişmiş ülkelerde bu tarz durumlar zaten sıkıntı değil. Ben 2 aylık hamileyken de işe girmek isteyebilirim, kanuni haklarımı kullanmak nasıl etik dışı ve haksızlık olarak görülüyor şok oldum. Ülkenin verdiği haklar yeterli bile değil. Çocuk doğurmak benim doğamda var. İş verenlerin tek bir haklı yanı da yok.

evet bizlerin şahsi düşüncesinden önce kanun var. 1 sene arayla 2 çocuk yapmak kanuna aykırı değil. çocuk yaptı diye işten çıkaramaz. işini aksatıyorsa gerekli tutanakları tutup kanuna uygun şekilde işten çıkarabilir. kadınlar bu muameleyi hak etmiyor ama kadınlar bile "kocişiyle çocuğuyla uğraşan" diye kadını küçümseyip iş hayatından dışlamak gibi ataerkil düşüncede oldukça muamele değişmez tabii ki
Olayı çarpıtmayın lütfen. Bunun kadını erkeği yok, hakkıyla yapmayacağı işlere girip hak etmediği paraları almasın insanlar olay bundan ibaret. İşverenler de hayır kurumu değil. Benim de çocuğum var ama bugüne kadar 1 kere çocuğum da hasta vs demedim. Eşit iş eşit maaş diyoruz üzerimize biraz iş gelince ama benim çocuğum var ama okuldan alacak kimse yok ama hasta ama bakacak kimse yok ama evde yalnız kalamaz diye bahanelere başlıyoruz. Bizler böyle olduğumuz sürece de bu muameleyi gördükçe ağlamicaz o zaman.

Kadın olmak ne zor ya aynı soruyu erkek adaylara soruyorlar mi acaba baba olacak mısınız diye 😂 yeni evli belki ihtiyacı vardır diyip destek olmak yerine köstek olan iş yerleri çok ne yazık ki
erkekler aksine evli olunca aile babası olur, zıp zıp zıplamaz, gece hayatı olmaz, sorumluluk sahibi olur diye daha fazla tercih ediliyor evliyse...

ancak işveren şu konuda haksız değil ki:

hamile olunca neredeyse her ay 1 gün muayenede kadınlar, bir sorun varsa o 1 gün oluyor 2-3.
fiziksel işlerde kapasitesi düşüyor
doğum zamanı en az 4 ay yok ki bu 1 sene de olabilir. ama devletimiz ücretli iznin parasını vermek hariç kadın çalışanın bu zamanlarını telafi edecek hiç bir program sunmuyor işverene...işveren de hayır kurumu değil ki.

dahası bebek küçükken hasta olsa kadın izin alır, bakıcı gelemese kadın izin alır, ateşi olsa kadın uykusuz kalır. bebek yükü ilk günden itibaren hep kadında yani. hangi erkek çalışan bebeğim gece uyumadı diye işe uykusuz geliyor? hangi erkek evlenip işten çıkıyor? hangi erkek bakıcı bulamadım diye işten çıkıyor?

bizim toplumumuzda erkekler çocuk bakmadığı kadınlar da süper kahraman gibi herşeye yetişmeye çalıştığı sürece bu kısır döngünün kırılması çok zor.
bazı kadınlar hamileliği çok zor geçiriyor. ya da premsesliği tutuyor hamilelikte herkes onu pohpohlasın bekliyor.
tüm bu riskleri işveren alamaz zaten ülkede iş yapmak bu kadar zorken...
işveren hele hele minik şirketse bu riskler için marjı yok.
büyük çok uluslu şirket olması lazım...ya da işverenin çok büyük kadın hassasiyeti olması anca o zaman

İş vereni haklı bulanlar neyin kafasını yaşıyor ben hiç anlamadım. Kadınız ve doğuruyoruz doğamız gereği. Eşek gibi herkesi ve her şeyi sömüren iş vereni düşünecek hiç değilim. Gelişmiş ülkelerde bu tarz durumlar zaten sıkıntı değil. Ben 2 aylık hamileyken de işe girmek isteyebilirim, kanuni haklarımı kullanmak nasıl etik dışı ve haksızlık olarak görülüyor şok oldum. Ülkenin verdiği haklar yeterli bile değil. Çocuk doğurmak benim doğamda var. İş verenlerin tek bir haklı yanı da yok.

ben de hiç anlamadım
gelişmiş ülke olmayan göt kadar bir avrupa ülkesine gitti arkadaşım
devlet x ay kadar çalıştıktan sonra ücretli ve ücretsiz izin hakkı tanıyormuş doğumda diye o hakkını tamamladı 1-2 ay sonra da hamile kaldı...
çalıştığı yer de kurumsal falan değil 10 15 kişinin çalıştığı özel bir şirket.
Hani Londra da apple da çalışmıyor, zibil eleman olsun eksikliği hissedilmesin.
Bizim patronlar çok uyanık
aman bir eleman almasınlar idareten, aman canları sıkılmasın, sonra yatırımlık 10 arsa yerine 9 arsa falan alırlar bütçeleri sarsılır... Arada düşünsene 2 3 saat izin alırlar abovvv
ben doğumdan sonra arada işe 2 saat falan geç geldiğim günler oldu, şirket iflasını açıklayacaktı, projeler yarım kalacaktı, beyannameler verilemeyecekti, ihracatlar durdu da son anda toparladık çünkü...

Arkadaşlar hepiniz haklısınız maalesef 😂. Ben asistanken çok çok zorlanıyorduk erkekler ve çocuksuz kadınlar olarak. İnsanlar hamile kalıyor doğal olarak nöbetten çıkıyor nöbetler bize kalıyor. İzne gidiyor, işleri bize yıkılıyor. Bu çok büyük sıkıntı. Sıkıntı işveren için değil :p öyle olsa kimse sallamaz. Sıkıntı geride kalan personel için oluyor. Şöyle ki o izne çıkan 2 yıla dönecek (genelde ücretsiz izin de kullanılırdı bizde) 2 yıl için eleman almak diye bir durum yok. Kadro yok yani. Onlar orada kadroyu dolduruyorlar fiili olarak çalışsın çalışmasın. O nedenle sistem değişmeli. Doğum iznine çıkan kadınlar kadroda falan da görünmemeli ve yerlerine mutlaka eleman alınmalı.

Eleman alınmalı da şimdi kadın geri dönünce o elemanı işten çıkartmak da biraz vicdansızca. O ne olacak o da bir sorun.

Bu arada ben 35 yaşındayım. Doğurduğumda 36 olacağım. Gebeliğim riskli olduğu için ikide bir izin alacaktım. Özel sektörde çalışıyordum son 1,5 yıldır ve corona riskini de almak istemedim işi kendi isteğimle bıraktım çocuk aşkından :p 2 sene de çalışmayacağım. Ama herkes bunu yapamıyor çünkü paraya ihtiyacı var insanların. Sefaletin olduğu yerde ahlak kalmaz. Doğal olarak paraya ihtiyacı olan kadın yalan söylüyor işverene işe alsın diye. Kendini bir şekilde rahatlatıyor işveren de kan emici diye düşünerek. İşveren zaten çakal. Niye risk alayım onun yerine ya doğurganlık yaşı geçmiş kadını alırım ya da erkek eleman alırım diyor. Kim kime yedirirse gibi oluyor.

İskandinav ülkeleri bu işi çözmüş. İlk 1 yıl anneye ücretli izin, sonraki 1 yıl babaya ücretli izin oluyor böylece kadın-erkek ayrımcılığı ortadan kalkıyor. Giden elemanın işini diğerine yıkmak da yokmuş :) tabi orada nüfus patlaması diye bir şey yok. Bir ailenin ortalama 1-2 çocuğu oluyor. Bizde bu sistemi getirsen maaşallah çalışan insan kalmaz çalışanlar da çalışmayanların ücretini ödeyemez :p

Bu sorunlar çözülecek yavaş yavaş. Giderek daha az doğum olduğunda, daha zengin olduğumuzda. Biz görmeyiz de belki çocuklarımız görür.

Bu arada konudan alakasız ama işten isteğimle ayrıldım çocuk bakacağım 2 sene dedim ama burada bazı kadınlar var maaşallah nazilere taş çıkartır :p çalışın da çalışın. Çalışmak özgürleştirir 😂 (nazi kamplarının girişine yazılırdı bu çalışmak özgürleştirir lafı) çocukların az ve öz olması toplumun yararına. Yani kadınlar çok iyi eğitimli ve bilgili olmalı ki iyi nesil yetiştirsin. Benden daha iyi yetiştirecek (daha iyi de değil bu arada da anadili ingilizce olan filipinli kadınlar mesela diyelim) dadı maaşı 800 dolar. 8000 tl yapıyor :p 8000 den çok daha fazla kazanan kadın için belki çalışmak daha avantajlı olabilir onun dışında okumuş, bilgili annelerin kendi çocuğunu yetiştirmesi daha mantıklı bence.

He çok az parayla geçinmek zorunda mecbur çalışacak olup dadı falan değil de annelere verecek kadınları anlamıyor değilim. Anneannesi ve babaannesi de çiçek gibi bakabilir elbette çocuğa. Çalışan kadınları da kesinlikle yermiyorum yanlış anlaşılmasın :p sadece ben tercih etmiyorum.

Back
X