Arkadaşlar hepiniz haklısınız maalesef

. Ben asistanken çok çok zorlanıyorduk erkekler ve çocuksuz kadınlar olarak. İnsanlar hamile kalıyor doğal olarak nöbetten çıkıyor nöbetler bize kalıyor. İzne gidiyor, işleri bize yıkılıyor. Bu çok büyük sıkıntı. Sıkıntı işveren için değil

öyle olsa kimse sallamaz. Sıkıntı geride kalan personel için oluyor. Şöyle ki o izne çıkan 2 yıla dönecek (genelde ücretsiz izin de kullanılırdı bizde) 2 yıl için eleman almak diye bir durum yok. Kadro yok yani. Onlar orada kadroyu dolduruyorlar fiili olarak çalışsın çalışmasın. O nedenle sistem değişmeli. Doğum iznine çıkan kadınlar kadroda falan da görünmemeli ve yerlerine mutlaka eleman alınmalı.
Eleman alınmalı da şimdi kadın geri dönünce o elemanı işten çıkartmak da biraz vicdansızca. O ne olacak o da bir sorun.
Bu arada ben 35 yaşındayım. Doğurduğumda 36 olacağım. Gebeliğim riskli olduğu için ikide bir izin alacaktım. Özel sektörde çalışıyordum son 1,5 yıldır ve corona riskini de almak istemedim işi kendi isteğimle bıraktım çocuk aşkından

2 sene de çalışmayacağım. Ama herkes bunu yapamıyor çünkü paraya ihtiyacı var insanların. Sefaletin olduğu yerde ahlak kalmaz. Doğal olarak paraya ihtiyacı olan kadın yalan söylüyor işverene işe alsın diye. Kendini bir şekilde rahatlatıyor işveren de kan emici diye düşünerek. İşveren zaten çakal. Niye risk alayım onun yerine ya doğurganlık yaşı geçmiş kadını alırım ya da erkek eleman alırım diyor. Kim kime yedirirse gibi oluyor.
İskandinav ülkeleri bu işi çözmüş. İlk 1 yıl anneye ücretli izin, sonraki 1 yıl babaya ücretli izin oluyor böylece kadın-erkek ayrımcılığı ortadan kalkıyor. Giden elemanın işini diğerine yıkmak da yokmuş :) tabi orada nüfus patlaması diye bir şey yok. Bir ailenin ortalama 1-2 çocuğu oluyor. Bizde bu sistemi getirsen maaşallah çalışan insan kalmaz çalışanlar da çalışmayanların ücretini ödeyemez
Bu sorunlar çözülecek yavaş yavaş. Giderek daha az doğum olduğunda, daha zengin olduğumuzda. Biz görmeyiz de belki çocuklarımız görür.
Bu arada konudan alakasız ama işten isteğimle ayrıldım çocuk bakacağım 2 sene dedim ama burada bazı kadınlar var maaşallah nazilere taş çıkartır

çalışın da çalışın. Çalışmak özgürleştirir

(nazi kamplarının girişine yazılırdı bu çalışmak özgürleştirir lafı) çocukların az ve öz olması toplumun yararına. Yani kadınlar çok iyi eğitimli ve bilgili olmalı ki iyi nesil yetiştirsin. Benden daha iyi yetiştirecek (daha iyi de değil bu arada da anadili ingilizce olan filipinli kadınlar mesela diyelim) dadı maaşı 800 dolar. 8000 tl yapıyor

8000 den çok daha fazla kazanan kadın için belki çalışmak daha avantajlı olabilir onun dışında okumuş, bilgili annelerin kendi çocuğunu yetiştirmesi daha mantıklı bence.
He çok az parayla geçinmek zorunda mecbur çalışacak olup dadı falan değil de annelere verecek kadınları anlamıyor değilim. Anneannesi ve babaannesi de çiçek gibi bakabilir elbette çocuğa. Çalışan kadınları da kesinlikle yermiyorum yanlış anlaşılmasın

sadece ben tercih etmiyorum.